smak i kształt pamiętam z najlepszej ciastkarni. Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach – zakręcone drożdżówki z białym serem. To kolejna propozycja Pawła i Magdy na wydarzenie Wypiekanie na śniadanie, organizowane na Fecebooku wśród amatorów pieczenia. Składniki na rozczyn: - 125ml mleka - 12,5g drożdży suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła(...)ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam go do miski, dodałam jajko, cukier, ekstrakt i zmiksowałam blenderem – żyrafą. Po godzinie ciasto odgazowujemy, dwu lub trzykrotnie uderzając pięścią. Kilka razy zagniatamy, ponownie nadajemy kształt kuli, przykrywamy
mojewypiekiinietylkoIlość: na 6 kokilek Czas przygotowania: 50 min + 60 min chłodzenie ciasta Co potrzebujemy: 6 kokilek, stolnicę/blat, wałek, piekarnik, mikser/blender. Składniki: Ciasto: – 200 g
Podwójnaporcjapomysłu na obiad, a lubicie zapiekanki to mam dla Was zestawienie tych, które były na blogu. Wszystko w jednym miejscu. Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) 1. Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 2. Naleśniki po meksykańsku zapiekane 3. Naleśniki kurkumowe z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i mozzarellą 4. Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem i brokułem 5. Kurczak zapiekany z ryżem(...)ciasta francuskiego z warzywami i mozzarellą 9. Pulpeciki zapiekane z makaronem, papryką, cukinią i rukolą 10. Zapiekanka z tortellini z indykiem i warzywami 11. Zapiekanka z gnocchi, mięsem mielonym i warzywami 12. Zapiekanka z bakłażanem, makaronem, brokułem, indykiem i kukurydzą 13. Z apiekanka kebab - gyros 14. Zapiekanka chłopska 15. Bataty, cukinia, papryka, zapiekane z tuńczykiem i mozzarellą 16. Zapiekanka
kruche babeczkicebulą, boczkiem z dodatkiem crème fraîche lub sera fromage. Znane są również jego odmiany np owocowa z jabłkami i cynamonem, leśna (gdy dodamy grzyby) lub z różnymi odmianami sera. Legendy głoszą, że gdy pieczono chleb (w piecach opalanych drewnem) na samym początku piec był zbyt gorący by dokonać wypieku. W tym czasie pieczono właśnie tarte flambée, która piekła się(...)flammkuchen potrzebujemy: 125 g mąki (u mnie bezglutenowa) 2 łyżeczki oliwy 50 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli 2-3 czerwone cebule 100 g crème fraîche 1 żółtko świeżo mielony pieprz sól W misce umieszczamy mąkę, oliwę, sól, żółtko oraz wodę. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na ok 30 minut w temp pokojowej, po czym cienko rozwałkowujemy
Szybko Tanio Smaczniektóry pozostał po grzankach. Kotlety wyszły wtedy tak pyszne, że regularnie robię je na obiad. Mam nadzieję, że dziewczynom też smakowały...:) Składniki: MIĘSO 300 g mieszanego mięsa mielonego 1 jajko 1 mała sucha bułka 1 posiekana (bardzo drobno!) cebula 1 płaska łyżka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz SZPINAK ok. 150 g szpinaku mrożonego(...)śmietany 1-2 łyżeczki mąki biały pieprz, sól łyżka masła PONADTO: mąka do obtaczania płatki chili lub papryka ostra paseczki marynowanej papryki (wystarczy 1 większy kawałek ze słoika) ser feta pokrojony w słupki/bloczki 1x1x3 cm (takie dłuższe kostki) olej lub sklarowane masło do smażenia Mięso mieszamy z namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułką oraz z pozostałymi składnikami
Kuchnia Prezydentowejposzczególnych produktów? Artykuły spożywcze Trwałość artykułów niezapakowanych próżniowo Trwałość artykułów zapakowanych próżniowo Chleb/bułki temp. pokojowa 2-3 dni 7-8 dni Drób 2-3 dni 6-9 dni Ser żółty 15-20 dni 40-60 dni Surowe warzywa 5 dni 18-20 dni Świeże owoce 3-7 dni 8-25 dni Ugotowana zupa(...)miesięcy Owoce 6-12 miesięcy 24-26 miesięcy Warzywa 8-10 miesięcy 24-26 miesięcy Ryby 6 miesięcy 24-26 miesięcy Drób 6 miesięcy 24-26 miesięcy Mięso mielone 4 miesiące 12 miesięcy Mięso 6 miesięcy 24-26 miesięcy Każdy produkt po zapakowaniu próżniowym należy podpisać. Osobiście najczęściej pakuję warzywa. Bardzo często przygotowuje w domu najróżniejsze zupy, sosy
Słodkie okruszkimożna jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza, pieprz czarny świeżo mielony, śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą ilością pieprzu. Smacznego :) Sanocki Jarmark jest spadkobiercą tradycji odbywającego się(...)garncarze, kowale, koronkarze, wytwórcy przedmiotów z drewna i wikliny itd. Jedną z atrakcji turystycznej są stragany pszczelarzy i sprzedawców wyrobów z wosku, wytwórców regionalnych serów, producentów zdrowej żywności oraz osób serwujących tradycyjne potrawy i wypieki. Imprezie towarzyszą występy zespołów, koncerty, prezentacje okolicznych kół gospodyń wiejskich . Tradycyjne wypiekanie proziaków
Moniki SmakołykiZapiekanka z dorsza z brokułami pod beszamelem to moja propozycja na piątkowy obiad. Nie wygląda może najapetyczniej, lecz nadrabia smakiem. Niby proste składniki – ser, brokuły, pieczarki, a powstaje z nich pyszna zapiekanka rybna, która smakuje nawet osobom nie przepadającym za rybami. Do dania możemy oczywiście użyć dowolnej ryby – mintaja, pstrąga tęczowego, łososia, okonia. Smak podkręcą parmezan i migdały(...)ryby ok. 1 łyżka soku z cytryny 200 g makaronu penne, świderki lub kokardki 100 g małych pieczarek 1 mozzarella (kula – 125 g) 1 brokuł sól morska świeżo mielony pieprz parmezan do posypania słupki/płatki migdałowe do posypania Beszamel: 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 1,5 szklanki mleka 1 liść laurowy 1 łyżka soku z cytryny
Poezja smakuNiemiecki chleb żytni razowy, smakuje podobnie do razowego z piekarni społemowskiej jaki kiedyś kupowałem. Dosyć prosty, tylko 2 fazy: zaczyn 24 godziny i ciasto 1,5
Przepisy na domowy ser i chlebdość, że szybka w przygotowaniu, to jeszcze przepyszna. Sprawdza się w każdej sytuacji. No bo czy może być coś lepszego niż pyszne, czerwone, soczyste pomidory z dodatkiem delikatnego, kremowego sera mozzarella? Całość dopełnia jeszcze dobrej jakości oliwa z oliwek i kilka listków bazylii. Sałatka Caprese Składniki: 2 pomidory (duże i mięsiste) 1 kulka mozzarelli 10 listków bazylii oliwa z oliwek(...)plasterki. Na talerzu układamy na przemiennie pomidory z mozzarellą. Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z oliwą z oliwek. Tą mieszanką polewamy sałatkę. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec pomidory z mozzarellą dekorujemy posiekaną bazylią. Smaczego Artykuł Sałatka Caprese pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera. Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki:* 300 g selera* 100 g
kolorowotorcikowoZmodyfikowałam dostępne w sieci przepisy gdyż pojawiający się w wielu recepturach czekoladowy spód ciasta był dla mnie zbyt intensywny w smaku i zbytnio odwracał uwagę od kremowego i limonkowego sera. Pierwszy raz też piekłam sernik w kąpieli wodnej. Lubię serniki ciężkie a tak upieczony jest bardzo kremowy i delikatny jednak do smaku limonki to pasuje i taka konsystencja doskonale(...)mleczarni Piaski) 200 g drobnego cukru 4 jajka 2 żółtka świeżo wyciśnięty sok z 4 limonek skórka z jednej limonki Spód sernika: Ciasteczka z masłem wrzucamy do malaksera i mielimy aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy do niej masę ciasteczkową. Dobrze ugniatamy ręką i wkładamy lodówki na czas
sierotka maRysia w kuchnikapary. Po wierzchu posypałam suszonymi ziołami. Taka oto tarta wylądowała w piecyku na 25 minut (temperatura 180 stopni C). A tak oto prezentuje się po upieczeniu ;) Ser lekko się roztopił, avocado i pomidorki lekko zmiękły, a ciasto chrupało między zębami . Przyznam szczerze, iż sama byłam bardzo zaskoczona efektem końcowym! A zajadając kęs po kęsie czułam się zdrowo(...)kaparów 10 filetów anchois w oliwie 200g czarnych oliwek bez pestek 1 pełna łyżeczka drobno siekanego tymianku 1 pełna łyżeczka drobno posiekanego świeżego cząbru sok z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Czosnek obieramy, wycinamy zielone kiełki, a resztę drobno siekamy. Kapary dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Filety anchois odsączamy i drobno kroimy. Przekładamy czosnek, kapary i anchois
Sajkofanka smakusmaków proponuje na dzisiejszy obiad meksykańską zupę z wołowymi pulpetami. Meksykańska zupa jest bardzo sycąca, więc myślę że nie będziecie potrzebować dodatkowo drugiego dania. Wierzch zupy możecie posypać startym serem żółtym 😊 Wegetarian i wegan, zapraszam na wersje bezmięsną, wystarczy tylko nie dodawać pulpecików, ponieważ wywar jest bez dodatku mięsa. Polecam :-) Składniki: cebula 1 szt, pieczarki 350 g, papryka czerwona(...)ziarna, papryka słodka w proszku pół łyżeczki, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, mąka 1,5 łyżki, pulpety wołowe: mięso mielone wołowe 500 g, czosnek 2 ząbki, jajko 1 szt, chili w proszku do smaku, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy
kulinarne odsłony patiwariantów nadzień ogranicza chyba tylko fantazja, lub chęć trzymania się bardziej lub mniej ściśle meksykańskiego klimatu. Mnie, przy wymyślaniu moich burrito, towarzyszyła myśl, by było to danie lekkie. Bez mielonego mięsa i bez gęstego sosu - jego rolę miały przejąć puree z batata i awokado oraz lekka i orzeźwiająca w charakterze marynata do kurczaka. Jak pomyślałem, tak zrobiłem i się(...)bardzo dobrym pomysłem na bezproblemowe przyjęcie. Składniki: 6 tortilli 1 pierś kurczaka 1 dojrzałe awokado 1 średni batat 1 mała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry 1 łyżka miodu sól i pieprz cukier oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem
zadanie-gotowanie