pieprz, szczypta soli Cukinie przekrawamy na pół wyciągamy środek, zostawiamy wydrążone "skorupki". Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mielone podsmażamy na odrobinie oliwy, kiedy się zarumieni dodajemy paprykę i cebulę - posypujemy papryką i solą. Kiedy kasza już się ugotuje odcedzamy ją i dodajemy do mięsa na patelnię(...)Smażymy jeszcze przez chwilę, mieszając. Tak przygotowany farsz wykładamy do łódeczek - po brzegi. Wkładamy do nagrzanego, do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 30 minut. Na górę można dodać ser do smaku. Smacznego
Moje-pitraszeniebardzo puszyste nawet na następny dzień :)) Składniki: (na 14 dużych sztuk) 650g mąki pszennej (dodatkowo ok. 200g do podsypania) 400ml mleka 1 jajko 3 żółtka 130g twarogu mielonego 100g masła 50g świeżych drożdży 1 szklanka cukru szczypta soli 1 łyżeczka startej skórki cytryny Na nadzienie: 600g jagód 2-3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Do rozkruszonych(...)dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Podgrzewamy pozostałe mleko, dodajemy do niego serek i rozcieramy, aż ser połączy się z mlekiem. W misce ubijamy jajko z żółtkami i pozostałym cukrem, na puch. Wlewamy masę jajeczną do mąki, dodajemy sól, skórkę z cytryny i mleko z serkiem oraz
Walijskie Pichceniesposoby. Składniki: przede wszystkim: 3/4 (lub całe, w zależności jakie macie naczynia i ile głodnych brzuchów) opakowanie makaronu I nadzienie: mięso mielone z pieczarkami w sosie pomidorowym 250g mięsa mielonego* 1 cebula 4-5 pieczarki 1 x pomidory z puszki sól/pieprz/papryka Chilli/czosnek 2 plastry serka topionego *w zależności od głodnych żołądków II nadzienie: łosoś wędzony(...)niebywale ogromny kawał łososia wędzonego), jednak mogę stwierdzić, iż było to ok. 6 dużych plastrów 1 x szpinak mrożony 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sera FETA Przygotowanie:Gotujemy makaron według wskazówek na opakowaniu.I farsz: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy będzie już miękka, dodajemy mięso. Po chwili dorzucamy 1 puszkę pomidorów
Kitchens AlphabetUwielbiacie pierogi? To podobno nasz najlepszy produkt eksportowy, to własnie z pierogami kojarzy się turystom nasza kuchnia, w końcu co jak co ale pierogów to my
Bernika - moj kulinarny pamietnikdynią – szakszuka z kurkami – pikantna szakszuka z ziemniakami – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna(...)boczku – 3 pomidory – 3-4 jajka – 3 ząbki czosnku – 1 łyżka ostrej papryki lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka wędzonej papryki – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Na suchej patelni podsmaż boczek, a pod koniec jego smażenia dodaj czosnek pokrojony
nietylkopasta.plprzepisie jest mięsko :) No to lecimy :) Składniki: 1kg mielonej łopatki wieprzowej 6 dużych papryk 250g ryżu 200g koncentratu pomidorowego pęczek szczypiorku mozzarella do posypania około 50g mielona słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany sól, pieprz Ryż gotujemy na sypko, mięsko przesmażamy na patelni z przyprawami (u mnie słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, sól i pieprz) - ugotowany ryż(...)przesmażonym mięskiem oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem i mamy gotowy farsz. Papryki kroimy na pół (wzdłuż) i oczyszczamy. Połówki papryk faszerujemy mięskiem z ryżem a na wierzchu posypujemy troszeczkę sera. Piekarnik termoobieg + opiekanie góra/dół 180-190 ° C pieczemy przez około 30-40 min aż papryki zmiękną a serek roztopi. Smacznego !!! Wartość odżywcza oraz kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie
Smacznie Pysznie Kalorycznieczekoladą pieczony na herbatnikach. Doskonały na każdą okazję. Polecam na każdą porę roku. Mało słodki w smaku i doskonały w konsystencji. Po prostu wyśmienity! Składniki: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 200g białej czekolady 1 cukier waniliowy 3 jaja 250g śmietanki 30% 150g cukru 1 budyń waniliowy Ponadto: 2 opakowania herbatników Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i odstawić(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno poukładać herbatniki. Twaróg należy połączyć ze śmietanką i dokładnie blendować na idealnie gładką masę. Jaja należy ubić z cukrem a następnie stopniowo dodawać ser i na koniec czekoladę. Masę twarogową wylać na herbatniki. Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec
Słodki ZakątekOstawiamy do ostygnięcia. Następnie sałatę przekładamy do dużej miski. Awokado obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Ser pleśniowy także kroimy w kostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto(...)dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia
My Chcemy Jeśćmąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru pół tubki barwnika niebieskiego w żelu Masa serowa: 600 g twarogu mielonego przynajmniej dwa razy 200 g śmietany 30% 4 łyżeczki żelatyny na 4 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki Blue Curacao- alkoholu bądź Opcjonalnie gdy nie mamy Blue(...)kawy bez alkoholu o tej samej nazwie bądź inny mocny alkohol oraz do pół tubki niebieskiego barwnika w żelu można użyć dodatkowo barwnik gdy chcemy intensywniejszy odcień sera lub gdy nie mamy bądź nie chcemy użyć alkoholu do pół tubki barwnika w żelu. Masa śmietankowa 150 g śmietany 30% 150 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru Dekoracja
KreatywnePinyTeraz dodajemy cebulę, paprykę i przesmażamy, aż staną się kruche. Następnie dodajemy passtę i czosnek oraz przyprawy. Sporą ilość estragonu rozcieramy w dłoniach, pieprz oczywiście świeżo mielony, do tego słodka papryka i odrobinę ostrej. Wszystko dusimy jeszcze chwilę, a w tym czasie kroimy pomidorki na czworo i drobno kroimy szczypiorek, po czym dodajemy do sosu z dwoma łyżkami kukurydzy(...)Dusimy jeszcze ok. 3 min. i mamy gotowy sos. Przelewamy go do garnka z makaronem i dobrze mieszamy, aby pięknie nam okleił makaron. Podajemy na talerze i posypujemy startym serem w typie parmezanu. Obiadek gotowy :) Idealne danie na tak zwany dzień następny. Będziecie zachwyceni smakiem. Pozdrawiamy i życzymy smacznego
vegetaniepowiem jedynie nieskromnie, iż osoby którym miałam okazję ją zaserwować wylizywały talerzyki :) Potrzebujemy (na porcję dla 4-5 osób):Sos boloński:- oliwa z oliwek- 700 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanki wołowo-wieprzowej)- 400 g mieszanki warzyw (ja użyłam cukinię, pora, cebulę, marchewkę, paprykę)- 1 puszkę obranych, krojonych pomidorów- 1 łyżkę koncentratu pomidorowego- sól- pieprzPłaty makaronu do lasage- około(...)płatów makaronumożecie kupić gotowe lub przygotować wg mojego przepisu na makaron (patrz: tutaj)Sos beszamelowy:- 40 g masła- 60 g mąki pszennej- pół litra mleka- sól- pieprz- gałka muszkatołowa- ser zółty do posypania- naczynie żaroodporne do zapiekania (25x35cm)Rozgrzewamy dużą, wysoką patelnię (może być wok). Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na której smażymy mięso mielone.Gdy mięso się zrumieni, wsypujemy
W mojej holenderskiej kuchniprzygotować. Składniki :* liście z połowy sałaty rzymskiej* filet z kurczaka* ulubiona przyprawa do kurczaka* kulka mozzarelli* garść nachosów* 3 łyżki oleju sezamowego* jajko* sok z 1/4 cytryny* sól, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie:Jajko sparzyć we wrzątku, wybić do miseczki. Ubić delikatnie razem z olejem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym(...)przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę sosu, plastry kurczaka i sera oraz pokruszone nachosy. Całość delikatnie polać sosem. Przepis bierze udział w konkursie organizowanym przez Gotujmy.pl
Magiczne Życie Martytowarzystwie fety, cebuli i prażonego słonecznika. Pamiętacie o tym, żeby nie kupować podróbek fety? Mam nadzieję. Składniki: 2 garści zielonej fasolki szparagowej 1 mała czerwona cebula 200 g sera feta 1 łyżka ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy extra virgin sok z połowy cytryny sól pieprz Fasolkę myjemy i pozbywamy się z niej zdrewniałych końcówek, większe warzywa można pokroić w mniejsze(...)gotujemy al dente, odcedzamy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojoną w plasterki cebulę i kostki fety. Wszystko zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy podprażonymi pestkami słonecznika
KardamonovyKolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól - czy jakas doprawka(...)polania zapiekanki Kubek 300g jogurtu greckiego 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej Pieprz Wegeta 1 jajko Dodatkowo: Różyczki z jednego brokuła Ulubiony makaron Ulubiony ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i dokładnie smażymy. Dodajemy przyprawy. W międzyczasie gotujemy przez 4 min różyczki brokuła w osolonej wodzie. Gotujemy także makaron, nieco krócej
Mamuśka wraca do formyKotlety z ziemniaków, robiłam z różnymi dodatkami, jednak najlepiej smakują mi z dużą dawką czarnego pieprzu i czosnku. Wędlina, mięsa, sery też są fajne, ale te proste, mocno pikantne są dla mnie najlepsze. A dodatkami zawsze można sobie regulować obok na talerzu. 1 - 1,2 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka płaska łyżeczka czarnego pieprzu łyżeczka z brzuszkiem suszonego czosnku szklanka(...)mąki odrobina oleju do smażenia papierowy ręcznik Ziemniaki przygotowujemy jak na kopytka, zimne ( najlepsze są te z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy jajko, przyprawy i mąkę, wyrabiamy na jednolitą masę. Moje ziemniaki należą do tych z dużą ilością skrobi, są suche i szklanka mąki wystarcza. Jeśli uznamy, że ciasto jest za rzadkie, trzeba jeszcze dodać
Dieta moja pasja