brać się za przygotowywanie pysznego obiadu. Oto kolejne kroki, które należy wykonać, by móc podać na swoim stole pyszne pulpety z jagnięciny w sosie pomidorowo-śmietanowym. Zaczynamy od zmieszania mielonego mięsa jagnięcego z przyprawami i bułką moczoną w mleku. Użycie tej ostatniej pozwoli nam na uzyskanie idealnej miękkości naszego mięsa. Zamiennie można użyć w tym celu także klasycznej bułki(...)pulpeciki. Ich rozmiar zależy od naszych preferencji. Następny krok to usmażenie naszych pulpecików na średnim ogniu. Nie musimy ich teraz bardzo dokładnie smażyć, gdyż niedługo i tak trafią do piekarnika z resztą składników. Ich podsmażenie na tym etapie ma zapewnić nam jedynie wstępne przygotowanie mięsa do dalszej obróbki i jego bardziej chrupiącą skórkę. W międzyczasie, kiedy nasze pulpeciki się smażą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C , wtedy zawsze mam pewność że drożdże mi wyrosną. 2. W robocie ubijamy żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy dodajemy na przemian resztę ciepłego(...)zacznie odchodzić od stolnicy i rąk. 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Znów używam piekarnika nagrzanego do temperatury 30°C. 5. Po upływie godziny wyciągamy wyrośnięte ciasto i przekładamy na stolnicę. Oczywiście nie podsypujemy mąką. Teraz musimy ciasto odpowietrzyć, inaczej odgazować wyrabiając przez kilka minut
karolgotujewszystkim składnikami za pomocą noża. Zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu. Farsz I: Cebulę obrać i pokroić w kostkę zeszklić na oliwie. Mięso mielone wymieszać ze sobą. Dodać cebulę, posiekane pomidory, sól, pieprz, papryki, mąkę, wbić jajko, Wszystko dokładnie wymieszać. Farsz II: Brokuła podzielić na różyczki. Wrzucić do garnka z gotującą się(...)pieprz do smaku oraz majonez. Wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na kształt naszej tortownicy ( 24-26 cm. ). Tortownicę wyłożyć pergaminem. Podziurkowany spód ciasta piec w piekarniku ok. 10 min. w 180 stopniach. Po tym czasie ciasto wyciągnąć. Wyłożyć farszem I, następnie farszem II. Przykryć drugą częścią ciasta ( podziurkowaną lub startą na tartce o grubych oczkach ). Piec
Kuchnia PaulettesSernik jak każde kulinarne cudo ma multum przepisów, a nawet wariacji w jego tworzeniu. Mnie ostatnio też naszło na....sernik, ale taki z twarogu, mielonego własnoręcznie, a nie z gotowej masy z wiadra. Nie, ja nie twierdzę że po wiadro nie sięgam. Czasem też idę na łatwiznę, jednak tym razem było inaczej.... 1,3 twarogu półtłustego(...)pół łyżeczki kawy łyżka oleju Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy ciasno biszkopty. Ja użyłam resztek jakie zalegały mi w kuchni, co widać na załączonym obrazie. :) Twaróg mielimy dwukrotnie, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny oraz połowę cukru. A następnie wbijamy po jednym żółtku i ucieramy na gładką masę
Dieta moja pasjaugotowanego i obranego, młodego bobu 400 gram mielonej piersi kurczaka 2 ugotowane marchewki 1 ugotowana pietruszka kawałek ugotowanego selera 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę(...)zmiksowanymi warzywami, posiekanymi ziołami, przyprawami, jajkami i siemieniem lnianym do połączenia składników. Formę wykładam papierem do pieczenia. Do formy przekładam przygotowaną masę i posypuję nasionami słonecznika. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczeń piekę przez godzinę. Po upieczeniu wyciągam z piekarnika i studzę na kratce. Przechowuję w lodówce do kilku dni. Smacznego, Klaudia
Mango Papajanerkowców) 45 g oleju kokosowego 15 g tłuszczu kakaowego (Biolovers) 1 łyżeczka stewi w płynie (Biolovers) szczypta soli himalajskiej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonej wanilii (Biolovers) 35 g orzechów włoskich (Biolovers) 35 g nerkowców 35 g migdałów 35 g pestek dyni 35 g nasion słonecznika 35 g nasion chia 35 g sezamu(...)dodaj upłynnione tłuszcze i dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp musli i rozprowadź po całej powierzchni. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 20 minut, co 5 minut mieszając całą masę. Gorącą granolę przesyp do metalowej miski i od czasu do czasu przemieszaj. Całkowicie ostygniętą przechowuj w szklanym i szczelnym
Zdrowie na języku :Pmasła z nerkowców (Primavika) 1 jajko 15 g kakao 50 g oleju kokosowego 80 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru trzcinowego z mieloną wanilią 80 g jogurtu naturalnego 35 g gorzkiej kuwertury/czekolady Przygotowanie: Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze(...)masy. Wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy. Z podanych składników wychodzi 7 ciasteczek. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 17-18 minut
Zdrowie na języku :Pmięsa wieprzowego 1 kg świeżej słoniny 0,75 l ( 750 ml ) zimnej wody 7-8 ząbków czosnku około 10 dkg soli 5-7 dkg mielonego pieprzu Sposób wykonania : M ięso i słoninę mielimy w maszynce o dużych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek, wodę , pieprz oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą(...)jajka kurzego, aby lepiej nam trzymały. Gumkę dokładnie dopasowujemy do brzegów słoja, kładziemy pokrywkę i zaciskamy sprężynką. Sprężynki powinny mocno dociskać pokrywkę do gumki. Gotowe słoiki wkładamy do nagrzanego piekarnika około 130 C i pieczemy około 2 godziny. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 5-6 miesięcy
Przepisy i porady kulinarnewarzywa nie przywarły do dna garnka. Gotowe warzywa przełóż do pojemniczka. Na tej samej patelni podgrzej oliwę i przesmaż mięso mielone. Kiedy lekko się zarumieni dodaj 3 łyżki wody i przyprawy (sól, pieprz, przyprawę do mielonego i bazylię). Kiedy mięso będzie przesmażone dodaj pomidory z puszki i koncentrat - wszystko wymieszaj, podgrzewaj 5 min. Teraz do sosu mięsnego(...)płat makaronu obgotuj na małym ogniu 3 min. - ja wrzucam po 3 szt. do garnka a po wyjęciu rozkładam każdy osobno na talerzu aby się nie posklejały. Piekarnik podgrzej do temp. 200° C. W naczyniu żaroodpornym układaj kolejno: makaron - sos beszamelowy - sos bolognese - ser mozarella. Najlepiej podzielić wszystko na 3 części - bo tyle będzie warstw naszego pysznego dania
Alutka-GotujePrzygotowanie dania jest bardzo łatwe. Jest to świetne rozwiązanie na oryginalny obiad. Nie zapomnijcie o płukaniu kaszy aby nie miała gorzkiego posmaku. Gorąco polecamy! Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej lub szynki - 2 woreczki kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości bakłażany - pomidory w puszcze - 2 - 3 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonej kolendry - 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)posypujemy solą. Po około 10 minutach płuczemy, suszymy na ręczniku papierowym i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypujemy ziołami, polewamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy przez 30 minut. Mięso smażymy, dodając przeciśnięty ząbek czosnku i doprawiając solą i pieprzem. Kaszę jaglaną płuczemy naprzemiennie raz w zimnej raz w ciepłej wodzie aby pozbyć się
Pan i Pani Smith w kuchniłyżki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru z wanilią mielony cynamon i kardamon (niewielkie ilości) 100 g masła 1 jajko Dodatkowo: 3 duże jabłka 2 łyżki cukru trzcinowego mielony cynamon i kardamon Mąkę, płatki, cukry, cynamon i kardamon mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w małe kawałki, jajko i zagniatamy ciasto (będzie się trochę kruszyło). Jabłka obieramy i kroimy(...)pieczenia i wyklejamy dno 2/3 ciasta. Na ciasto wykładamy równomierną warstwą jabłka, a na nie rozkruszamy pozostałą część ciasta. Wierzch możecie dodatkowo posypać cukrem i cynamonem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na 40 minut. Pod koniec pieczenia możecie dodatkowo włączyć górną grzałkę - wierzch stanie się bardziej chrupiący
Czary - gary w kuchnimąkę. [ Zmieliłam 3/4 (czyli 150 g) migdałów i połowę (czyli 130 g) pestek dyni w młynku do kawy i przypraw, pozostałe migdały, pestki dyni oraz kaszę gryczaną mieliłam w malakserze przez około 30-40 sekund, tak aby ziarna nie były już w całości, ale aby nie powstała jeszcze mąka ] Wsyp mąkę do dużej miski wraz z innymi suchymi składnikami(...)mniej więcej godzinę. Po tym czasie mieszanka powinna wchłonąć wodę, a składniki dokładnie się ze sobą połączyć. [ u mnie woda wchłonęła się dopiero po dwóch godzinach ] Rozgrzej piekarnik do 200°C (lub do 180°C w trybie z termoobiegiem). Wyłóż ciasto na blachę do pieczenia. Nie formuj zbyt wysokiego bochenka, bo chleb się nie dopiecze – powinien mieć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanutą rozmarynu. A następnie podamy go w towarzystwie wyśmienitego żurku z kiełbasą ! Składniki na chleb 225 g mąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej wody 140 ml mleka w temperaturze pokojowej Keksówkę wyłóż papierem(...)wyrabiać około minuty. Włożyć do keksówki i przykryć ściereczką. Odstawić na następną godzinkę , a nawet na półtorej godziny. Chleb podwoi swoją objętość. Po upływie tego czasu włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec około 35-45 minut. W pierwszych 5 minutach pieczenia warto wlać łyżkę wody na tackę piekarnika i szybko zamknąć drzwiczki. Wytworzy się para. Chleb
Z Kuchni Do Kuchniokrawków ciast i ciasteczek. Składniki: 400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta 300 g mielonego twarogu 5 jaj 1 szklanka cukru skórka z 1 pomarańczy 1 budyń śmietankowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ewentuanie: szczypta kardamonu Wykonanie: Pierniczki lub inne ciasta pokruszyć(...)dużo. Okruszki z masłem powinny się lekko lepić, ale nie mogą ociekać masłem. Masą z masła i okruszków wylepić dno tortownicy, można uformować niewielki rant. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Piec max 10 minut. Zmielony ser twarogowy, ser ricotta, cukier, mąkę, budyń i żółtka jaj dokładnie połączyć - nie ubijać zbyt długo. Na koniec dodać otartą
kolorowotorcikowosztuki) migdały mielone, 100g cukier puder, 200g cukier drobny, 50g barwnik, opcjonalnie Składniki na krem serek mascarpone, 100g nutella, 2 łyżki Przygotowanie Białka do makaroników nie mogą być świeże. Powinny stać w pojemniku bez przykrycia co najmniej 36 godzin w temperaturze pokojowej. Cukier puder przesiewamy przez gęste sitko wraz z mielonymi migdałami. W średniej misce ubijamy(...)silikonową do makaroników lub na papier do pieczenia. Makaroniki wyciskamy prostopadle do blachy nie większe niż 2-3cm z odstępami pomiędzy około 1cm. Odstawiamy na bok i załączamy piekarnik na 90st. Wkładamy makaroniki do rozgrzanego piekarnika i suszymy przez 6-7 minut. Wyciągamy blachę i zwiększamy temperaturę do 170st. Po rozgrzaniu ponownie wkładamy blachę i pieczemy 7 minut. Wyciągamy
Gotowanie moimi oczamitortownica 26 cm Składniki: na ciasto: 280 g mąki 200 g masła 40 g kakao 60 g cukru pudru 2 żółtka na masę serową: 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego 150 g masła 150 g cukru 6 jajek 20 g mąki pszennej 300 g kajmaku Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować na kształt koła większego od tortownicy(...)żółtkami. Powoli ucierając dodawać ser i mąkę. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Podzielić ją na połowę i do jednej części dodać kajmak. Piekarnik nagrzać do 200*C, do nagrzanego wstawić blaszkę z ciastem (prosto z lodówki, żeby ciasto nie zsunęło się z boków foremki) i podpiec przez kwadrans. Wyjąć i od razu nałożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawielki plus :) Orkiszowe ciasto na białkach z orzechami i karobem 4 białka niecałe 0,5 szklanki curku trzcinowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki orzechów włoskich mielonych (niezbyt drobnych) 0,5 szklanki oliwy z oliwek (nie extra virgin) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka karobu w proszku Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal(...)partiami do białek, na przemian z olejem, lekko mieszając łopatką albo łyżką. Ciasto przełożyć do foremki (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. inspiracja
FitKotmarchew 6 średnie, 3 cebule duże, przecier pomidorowy 3 łyżki, cukier 1,5 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, woda 2 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, ocet 10 % 1/2 łyżeczki filety płotek opłukać, wędzony boczek pokroić na kawałki, cebulę pokroić na cząstki, odkroić z bułki paryskiej kromkę(...)bułkę odciśniętą z mleka, natkę pietruszki zmiksowaną w rozdrabniaczu, dobrze wymieszać i na gorącym oleju smażyć z 2 cm grubości kotlety odkładać do misy żaroodpornej i w piekarniku na termoobiegu 180 C dopiec z 12 minut bez przykrycia na oleju rzepakowym zeszklić pokrojoną w piórka cebulę posypaną cukrem, dodać startą na grubszych oczkach marchew, przecier pomidorowy, pozostałe dodatki i dusić
W Mojej Kuchni Lubiępiwnych 100 g gorgonzoli 200 g ugotowanego kalafiora 2 szklanki (po 200 ml) ugotowanej kaszy gryczanej czerwona papryka jalapeno lub inne chili czerwona cebula kilka liści świeżej bazylii łyżeczka mielonego ostropestu 2 łyżeczki sosu worcestershire pół łyżeczki suszonego czosnku łyżeczka soli pieprz Z papryki i chili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić(...)sosem worcestershire. Dorzucić rozdrobnione liście bazylii. Na naleśnikach kłaść słupek gorgonzoli, dokładać 2-3 łyżki nadzienia gruczano-warzywnego. Składać boki do środka i zwijać naleśnik. Naleśniki można odgrzać w piekarniku lub na natłuszczonej patelni. Podawać z wybraną sałatką. ------------- Podobne: Zapiekanka naleśnikowa z porami Krokiety bezglutenowe Naleśniki z makrelą i jarmużem
Weekendy w domu i ogrodzieDziś mam dla Was przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie(...)szpinak. Później dodajemy pomidory i koncentrat. Do smaku dodajemy przyprawy. Tak gotowy farsz nakładamy do muszelek. Muszelki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem żółtym. Wkładamy makaron do nagrzanego piekarnika 150 stopni na ok 25 min. Smacznego
Panda i jej światsię w ramce. ;) (dla 2 osób) 0,5kg piersi kurczaka łyżka soku z cytryny po łyżeczce - cząbru, macierzanki (tymianku) cytrynowej, rozmarynu łyżka oleju łyżka warzywnej przyprawy uniwersalnej pieprz mielony kubek zaparzonej, mocnej herbaty earl grey Piersi myjemy i kroimy w długie paski. Z ziół, soku z cytryny, przyprawy warzywnej , oleju i pieprzu w ilości według uznania, przygotowujemy marynatę. Dokładnie(...)naczyniu i zalewamy mocną herbatą (nie słodzoną ;) ). (dobrze, by była liściasta można jednak użyć na jeden kubek np. 3 torebek) W takiej formie, zamknięte w naczyniu, dusimy wszystko w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny. Smak herbaty jest delikatnie wyczuwalny, jednak nie nachalny. Sos można zagęścić podsmażoną na maśle mąką i polać nim całe danie. Ja podaję
Kuchenna Kontrrewolucyawyrośnięcia. Do miski dodajemy roztopione masło, żółtka i sól. Ciasto wyrabiamy aż będzie ładnie odchodziło od miski. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę by ciasto wyrosło. Twaróg mielimy i łączymy z resztą składników. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm. Wzdłuż dłuższego boku, na połowę ciasta nakładamy farsz. Przykrywamy druga połową, dociskamy. Ja ćwiartkę ciasta pokryłam masą serowa(...)delikatnie skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy na 20 minut. Smarujemy mlekiem i pieczemy w piecu nagrzanym do 180 st.C. Powinny być rumiane ale nie spieczone. Mojemu piekarnikowi zajęło to 15 minut
Dzieje kuchennej Wiewiórydużej cytryny 150g cukru Dodatkowo: Krówki - na masę karmelową (uwielbiam ją robić w ten sposób), około 12 sztuk łyżka śmietany kremówki 1 litr wrzątku Spód Herbatniki bardzo dokładnie mielimy. Masło topimy i mieszamy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Jak oba składniki dokładnie się połączą - wylepiamy nimi dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Masa serowa Banany obieramy, dokładnie(...)jednym jajku. Do sera dodajemy banany i mieszamy do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Tak przygotowaną masę serową delikatnie wylewamy na ciasteczkowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Na półkę niżej w piekarniku (najlepiej pełną, taką, na którą mogłaby skapywać woda) stawiamy naczynie żaroodporne i wypełniamy je wrzątkiem, który po prostu gotujemy w czajniku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!spód: 200 g kruchych ciastek maślanych 80 g rozpuszczonego masła 4 łyżki soku z cytryny skórka starta z 1/2 cytryny Masa serowa: 500 g sera tłustego lub półtłustego potrójnie mielonego (ja swój po prostu bardzo mocno potraktowałam blenderem) 500 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 4 duże jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok wyciśnięty z 3 cytryn skórka starta(...)cytryn skórka starta z 1,5 cytryny Dno i boki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Żeby papier trzymał się na bokach - wystarczy je lekko wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Spód Ciastka dokładnie kruszymy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz roztopione masło. Wszystko dokładnie mieszamy aż uzyskamy masę na kształt mokrego piasku, którym wykładamy dno tortownicy. Podpiekamy około
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!gram - boczek wędzony ( 18 dłuższych cienkich plastrów ) - zioła przyprawowe : pomidory suszone + bazylia+czosnek - olej Wykonanie Każdą z piersi kurczaka dzielę na trzy kotlety, rozbijam przez folię tłuczkiem, posypuje delikatnie mielonym czosnkiem. W miseczce ugniatam widelcem ser feta, dodaję do niego pokrojoną w drobną kosteczkę czerwona paprykę i zioła, całość mieszam do połączenia składników. Tak przygotowaną masę wykładam łyżką ( jedna(...)smaruję przy pomocy pędzelka odrobiną oleju. Roladki przekładam do naczynia, łączeniem do dołu. Na koniec każdą roladkę smaruję delikatnie olejem również przy pomocy pędzelka. Roladki wkładam do lekko nagrzanego piekarnika, piekę bez przykrycia w 150 stopniach ( z termoobiegiem ) ok. 25-30 minut. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródSkładniki: ciasto 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka masa 4 żółtka 2,5 szklanki mleka 3 budynie waniliowy 1/2 szklanki cukru 250 g miękkiego masła Powidła śliwkowe z czekoladą tutaj TUTAJ(...)bedą sztywne i błyszczące ,dodajemy stopniowo cukier .Gdy cukier juz sie rozpuści dodajemy kolejno żółtka. Wsypujemy migdały,mak i wiórki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone
w mojej kuchniBurrito to potrawa kuchni meksykańskiej, która składa się ze zgrillowanej tortilli pszennej wypełnionej farszem z mielonego mięsa, pomidorów, kukurydzy i czerwonej fasoli. Podaje się ją z sosem z awokado i kwaśna śmietaną. Składniki: 4 pszenne tortille 500 g mielonego mięsa cebula 3 ząbki czosnku mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli(...)około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą zawinąć pod spód. Podgrzać w opiekaczu do zrumienienia lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 5-6 minut. Podawać z dipem guacamole i/lub kwaśną śmietaną
wyzwania kuchennewymagają pieczenia. Terrinę podaje się na zimno, jest ona zatem idealna jako przekąska . Poniżej znajdziecie przepis na terrinę wieprzową z pistacjami . Jest to terrina pełna mięsa, gdyż poza mielonym mięsem wieprzowym znajduje się w niej także spora ilość wędzonego boczku. Świetnym dopełnieniem mięsa okazały się być orzechy pistacje, które w terrinie nie tylko świetnie się prezentują, ale nadają(...)smaku. Tę terrinę polecam podawać z korniszonami oraz musztardą. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Terrina Składniki na terrinę wieprzową z pistacjami. 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 5 dkg pistacji 10 dkg cebuli szalotki 150 ml białego wina wytrawnego 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu 1 łyżka masła
MeCooksenergooszczędność! Jak wiadomo, żeliwo bardzo długo trzyma ciepło, idealnie nadadzą się zarówno na indukcję jak i inne typy kuchenek. Można w nich również podgrzewać lub piec w piekarniku do 280*c. Zestaw prezentuje się przepięknie i jest dostępny w dwóch kolorach, ale są też większe zestawy XANTEN. Ja jestem szczerze zakochana J SKŁADNIKI NA 3 PORCJE(...)gorącego rosołu lub bulionu 1 duża cebula biała lub czerwona 4 ząbki czosnku 2 pełne łyżki klarowanego masła Szczypta suszonej bazylii Szczypta oregano Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 5 dag startego parmezanu Kruszonka: 10 dag maślanego chleba tostowego 2 łyżki oliwy Natka pietruszki do dekoracji SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Na dużej patelni rozgrzewamy klarowane
Wanilia i Kardamonżółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na krem, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, zagniatamy ciasto i odkładamy na około 10 minut do lodówki. Ser mielimy dwukrotnie, żółtka ucieramy z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Utarte żółtka z masłem dodajemy do sera i mieszamy mikserem , następnie wsypujemy(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, z czekoladowego ciasta odcinamy około 1/5 z reszty robimy kulki i wykładamy dno blaszki, następnie zalewamy masą serową. Na wierzch sera ścieramy resztę ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 / 18o stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego
Sama słodycz i szczypta chilisztuk: 125 g masła 80 g cukru 2 łyżeczki miodu 2 jajka skórka otarta z 1 pomarańczy 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g mielonych migdałów 50 ml grzanego wina 50 g suszonej żurawiny (30 g do ciasta i reszta do dekoracji) Lukier: cukier puder i sok z pomarańczy Masło utrzeć z cukrem(...)Wlać grzane wino. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić mikser. Na końcu wsypać żurawinę i wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać do papilotek. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. Z soku wyciśniętego z pomarańczy i cukru pudru przygotować trochę lukru. Gdy muffinki wystygną posmarować je lukrem i udekorować
My simple kitchenTakie ciasteczka to bardzo zdrowa i wartościowa przekąska 1/2 szkl. mielonych migdałów 1/2 szkl. mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki sody 1 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. wiórków kokosowych 3 łyżki suszonej żurawiny 10 szt suszonych daktyli 2 ły ż ki jagód goji 125 g masła 3 łyżki miodu Daktyle pokroić na kawałki. Do miski wsypać sypkie składniki i wymieszać. Masło(...)mieszanki i dokładnie połączyć. Z powstałej masy lepić kulki o śred. ok. 3-4 cm a następnie lekko je spłaszczyć. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec 15 minut. Przepis pochodzi ze strony http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasteczka/ciasteczka_owsiane/przepis.html troszkę przeze mnie rozbudowany przez większą ilość bakalii
Kolorowa kuchnia ElkiBądźcie czujni! Dziś prezentuję przepis podstawowy, a w październiku spodziewajcie się kolejnych przepisów dyniowych z wykorzystaniem tego puree. Zachęcam Was do jego wykonania - przyda się, gdy nie będziecie mieli pomysłu na obiad! A w październiku wraz z innymi blogerkami zapraszamy Was na #akcjadynia. Jeśli wykonacie coś z dynią z wykorzystaniem naszych przepisów to otagujcie to powyższym hasztagiem. Dla kogo(...)najlepiej gatunek Hokkaido, ale inne też mogą być Wykonanie: Dynię umyć i odciąć ogonek. Przeciąć na pół lub na ćwiartki i usunąć pestki. Nie obierać ze skóry! Włożyć do piekarnika i piec ok. 45 minut w temperaturze 190 stopni. Zerkać, by się nie spaliła (gdyby brązowiała zbytnio od góry można przykryć ją folią aluminiową i w ten sposób upiec
Mania Wypiekaniaangielskiego 4 ziarenka pieprzu czarnego ziarnistego Bejca: 1 szklanka piwa 1 łyżka octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu 4 ząbki czosnku Sól do smaku ½ łyżeczki pieprzu mielonego Sposób przygotowania: Golonki myję, zalewam zimną wodą, dodaję obraną marchewkę, seler, resztę przypraw, sól, doprowadzam do wrzenia i gotuję 2-3 godziny na małym ogniu do miękkości. Odsączam(...)czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam mięso, odstawiam na godzinę po czym piekę w nagrzanym do 190*c piekarniku przez 45 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego
Wanilia i Kardamonskrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej lub płesznik 50 g mielonego siemienia lnianego 625 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe) 2 łyżeczki suszonych drożdży Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej. W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę(...)czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 40 minut (w oryginalnym przepisie było 60 minut, ale u mnie po 40 chleb już był upieczony z rumianą skórką). Studź na kratce. Smacznego
Kuchnia bezglutenowałyżki mąki ziemniaczanej 110 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 duża szczypta soli dodatkowo: ok. 100 g świeżych malin wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser mielimy trzykrotnie a następnie miksujemy z cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy stopniowo jajka za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się z masą. 1/3 masy odlewamy(...)przelewamy na czekoladowy spód i wciskamy w nią masę czekoladową tworząc kule, a w każdą kulę wciskamy malinę.Całość pieczemy przez ok. 80-90 min. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. (inspiracja z przepisu Kingi Paruzel) Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniakomorę nasienną , tworząc miejsce dla farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona siekamy , przekładamy do miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style(...)jest zazwyczaj zbyt dużo , można go użyć jako wypełnienie blaszki do pieczenia i na nim ułożyć faszerowane patisony , pamiętając , żeby wlać pół szklanki bulionu na dno . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C , około 30 -40 minut -w razie potrzeby warto przykryć wierzch folią , żeby się nie przypaliło . Pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem ( tak około
Ogrodnik w podróżynaleśniki wytrawne Nadzienie – na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor. Dodać posiekane ząbki czosnku i znowu chwilkę smażyć. Teraz już kolej na mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią suszoną. Smażyć tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone(...)gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Nadzienie położyć na naleśniku, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 10 minut. Jak dotkniesz naleśnika powinnien być lekko podpieczony. Podawać można z dowolną sałatą i polane sosem np czosnkowym. To już wtedy będzie
Kuchnia Pokoleńduże cebule 1 jajko 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne ) sól , do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej ) łyżka oleju rzepakowego do smażenia Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości . Zlewamy nadmiar(...)blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie . Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko , dokładamy bułkę tartą i mieszamy . Wylewamy do wysmarowanej olejem ( delikatnie ) formy . Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami
Ogrodnik w podróżysię – kotlety nie zostały zaakceptowane. Nie to nie, zrobiłam co innego, ale mięso mielone zostało. No to przyprawiłam je troszkę mocniej, owinęłam plastrami boczku i upiekłam. W takiej wersji mięso zostało zjedzone błyskawicznie. Smakowało. I to jak! Wprawdzie w tradycyjnej pieczeni w środek mięsa mielonego włożone jest jajko na twardo, które podczas krojenia, daje efekt „oczka(...)Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa. 2. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć dokładnie. 3. Część mięsa mielonego włożyć do kubka miksującego blendera
W mojej kuchniarkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Rolada wychodzi dość długa, jak boicie się, że połamiecie podczas przenoszenia na blachę(...)rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Post Makowiec drożdżowy pojawił
ladykitchenmasła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Polewa czekoladowa: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao kolorowa posypka Wykonanie: Buraki obieramy, kroimy w grubą kostkę(...)delikatnie mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto dostawiamy do całkowitego wystudzenia. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło
Kulinarne przygody Gatityzacznie odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek). Na środku krążków układać(...)kwadrans. Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa
Weekendy w domu i ogrodzielaski wanilii) 1 duże jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 250 ml konfitury lub dżemu morelowego lub innego dodałam jeszcze pół łyżeczki imbiru mielonego Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko(...)wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinnien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany). Źródło/ Inspiracja: slodkiefantazje.pl
Domowa Cookierenka Agismaku (około 1 łyżki) Czekoladowy spód: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem(...)było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować (na niższych obrotach). Formę wysmarować masłem. Masę czekoladową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 6 minut. Ser twarogowy zmiksować z serem mascarpone na niższych obrotach aż masa będzie gładka. Dodać mąkę a następnie stopniowo cukier oraz jajka
Bulliokurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem(...)chociaż te pierwsze warstwy dobrze przyklepywać do mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni
Kuchnia po mojemukupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika Spód na sernik: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów (zmielonych płatków) 1 duże żółtko ekologicznego jajka 70-80 g masła Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki(...)malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę wlewamy do rondelka wraz z pastą pistacjową i czekoladą pokrojoną na małe kawałki. Podgrzewamy, co jakiś
Poezja smaku