mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:202/400)

Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i ziołami 124

skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie oregano, lubczyk, rozmaryn) 1 łyżeczka soli 30g babki jajowatej lub płesznik  50 g mielonego siemienia lnianego 625 ml mleka roślinnego (dałam ryżowe) 2 łyżeczki suszonych drożdży Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej. W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę(...)czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 40 minut (w oryginalnym przepisie było 60 minut, ale u mnie po 40 chleb już był upieczony z rumianą skórką). Studź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
sernik z malinami i pieprzem 141

łyżki mąki ziemniaczanej 110 g czekolady gorzkiej 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 duża szczypta soli dodatkowo: ok. 100 g świeżych malin wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ser mielimy trzykrotnie a następnie miksujemy z cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy stopniowo jajka za każdym razem miksujemy. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się z masą. 1/3 masy odlewamy(...)przelewamy na czekoladowy spód i wciskamy w nią masę czekoladową tworząc kule, a w każdą kulę wciskamy malinę.Całość pieczemy przez ok. 80-90 min. Po upieczeniu studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie schładzamy w lodówce przez ok. 2 godz. (inspiracja z przepisu Kingi Paruzel) Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 170

komorę nasienną , tworząc miejsce dla farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona siekamy , przekładamy do miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style(...)jest zazwyczaj zbyt dużo , można go użyć jako wypełnienie blaszki do pieczenia i na nim ułożyć faszerowane patisony , pamiętając , żeby wlać pół szklanki bulionu na dno . Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temperaturze 160 C , około 30 -40 minut -w razie potrzeby warto przykryć wierzch folią , żeby się nie przypaliło . Pod koniec pieczenia posypujemy tartym serem ( tak około

Ogrodnik w podróży
Wytrawne naleśniki z nadzieniem mięsnym 201

naleśniki wytrawne Nadzienie – na patelni z odrobiną oleju obsmażyć drobno pokrojoną cebulkę na złoty kolor. Dodać posiekane ząbki czosnku i znowu chwilkę smażyć. Teraz już kolej na mięso mielone, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią suszoną. Smażyć tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki, papryki oczyszczone i pokrojone(...)gęste podlać lekko wodą, ale nie za dużo. Na koniec wrzucić pokruszoną mozzarellę i potarty ser. Podgrzewać, aż sery się rozpuszczą. Nadzienie położyć na naleśniku, zawinąć. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec około 10 minut. Jak dotkniesz naleśnika powinnien być lekko podpieczony. Podawać można z dowolną sałatą i polane sosem np czosnkowym. To już wtedy będzie

Kuchnia Pokoleń
Pasztet z czerwonej soczewicy 154

duże cebule 1 jajko 2 l bulionu lub kostek bulionowych warzywnych ( jeśli nie jesteście wege to mogą być i mięsne ) sól , do smaku 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego chilli ( można mniej jeśli ktoś lubi łagodniej ) łyżka oleju rzepakowego do smażenia Soczewicę zalewamy bulionem lub wodą z kostkami warzywnymi i gotujemy na małym ogniu do miękkości . Zlewamy nadmiar(...)blendujemy , nie na jednolitą masę , tylko tak w połowie . Dodajemy sól , chilli do smaku , wbijamy jajko , dokładamy bułkę tartą i mieszamy . Wylewamy do wysmarowanej olejem ( delikatnie ) formy . Zapiekamy w piekarniku około 45-50 minut w temperaturze 150 C . Aż wierzch się zezłoci . Kroimy dopiero po przestygnięciu – inaczej będzie się rozpadał . Doskonały jest serwowany z różnymi sosami i dipami

Ogrodnik w podróży
Pieczeń rzymska wg Aleex 182

się – kotlety nie zostały zaakceptowane. Nie to nie, zrobiłam co innego, ale mięso mielone zostało. No to przyprawiłam je troszkę mocniej, owinęłam plastrami boczku i upiekłam. W takiej wersji mięso zostało zjedzone błyskawicznie. Smakowało. I to jak! Wprawdzie w tradycyjnej pieczeni w środek mięsa mielonego włożone jest jajko na twardo, które podczas krojenia, daje efekt „oczka(...)Polecam. Składniki: • 50 dag mięsa wieprzowego mielonego (z łopatki lub szynki) • 10 dag cieniutkich plasterków boczku • 1 cebula • 1 jajko • 1 mała bułeczka pszenna • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, Delikat do mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa. 2. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć dokładnie. 3. Część mięsa mielonego włożyć do kubka miksującego blendera

W mojej kuchni
Makowiec drożdżowy 146

arkuszu papieru, ułatwi do nam przenoszenie ciasta na blachę i zwijanie rolady makowej. Rozwałkowany placek smarujemy masą makową i zwijamy ciasno roladę. Dokładnie sklejamy brzegi. Odstawiamy na 40 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 45 min, do zrumienienia. Polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Rolada wychodzi dość długa, jak boicie się, że połamiecie podczas przenoszenia na blachę(...)rodzynek 25 g posiekanych orzechów 25 g skórki pomarańczowej 50 g miękkiego masła 5 jajek szklanka cukru pudru Mak opłukujemy na sitku. Gotujemy przez 20 minut. Odsądzamy i ostudzony mielimy. Dodajemy rodzynki, orzechy, skórkę i masło. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka mieszamy dokładnie z makiem, bakaliami i masłem. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do maku. Post Makowiec drożdżowy pojawił

ladykitchen
Ciasto czekoladowo-buraczkowe 132

masła 200 g cukru trzcinowego 4 jajka 400 g mąki pszennej szczypta soli 40 g kakao 12 g proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków Polewa czekoladowa: 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao kolorowa posypka Wykonanie: Buraki obieramy, kroimy  w grubą kostkę(...)delikatnie mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy i dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, aż składniki ładnie się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wygładzamy i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu.  Po upieczeniu ciasto dostawiamy do całkowitego wystudzenia. W garnuszku o grubym dnie umieszczamy masło i mleko, podgrzewamy je na małym ogniu. Gdy masło

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z jabłkami (3 wersje) 154

zacznie odchodzić od rąk. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) do wyrośnięcia. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Pokroić jabłka w grubszą kostkę. Do jabłek dodać cynamon i odrobinę (ok.1/4 łyżeczki) mielonego zielonego kardamonu. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto zrolować i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozwałkować na 1-1,5 cm i wykrawać krążki (wzięłam najszerszy kubek). Na środku krążków układać(...)kwadrans. Niektóre bułeczki posypałam kruszonką (składniki kruszonki roztarłam w rękach i ulepiłam z nich małe kawałki/okruchy). Piec w temp. 180 stopni ok. pół godziny. Po wyjęciu z piekarnika posmarować brzegi bułeczek wodą. ----------- Podobne: Drożdżówki z serem lub dżemem Drożdżowe rogaliki z marmoladą Chałka drożdżowa

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffinki cynamonowe 185

laski wanilii)  1 duże jajko  3/4 szklanki mleka  1/4 szklanki oleju słonecznikowego  250 ml konfitury lub dżemu morelowego lub innego dodałam jeszcze pół łyżeczki imbiru mielonego Przygotowanie: W jednej misce wymieszać suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, przyprawy). W drugim naczyniu wymieszać jajko, mleko, olej, ekstrakt). Mokre składniki dodać do suchych, wymieszać tylko(...)wysokości. Piec około 20-25 minut (do suchego patyczka - może być lekko wilgotny, bo muffiny są wilgotne od konfitury, ale nie powinnien być obklejony ciastem) w temperaturze 175 °C (piekarnik wcześniej nagrzany).  Źródło/ Inspiracja: slodkiefantazje.pl

Domowa Cookierenka Agi
Sernik z musem malinowym 174

smaku (około 1 łyżki) Czekoladowy spód: 80 g gorzkiej czekolady 80 g masła 50 g cukru 1 jajko 40 g mąki Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego 500 g sera mascarpone 100 ml śmietany kremówki 36% 4 jajka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki esencji waniliowej Maliny (świeże lub mrożone) zblendować z cukrem(...)było w temperaturze pokojowej). Miksować chwilę, po czym dodać mąkę a na koniec roztopioną czekoladę. Wszystko delikatnie miksować (na niższych obrotach). Formę wysmarować masłem. Masę czekoladową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 6 minut. Ser twarogowy zmiksować z serem mascarpone na niższych obrotach aż masa będzie gładka. Dodać mąkę a następnie stopniowo cukier oraz jajka

Bullio
Zinger z pysznym stripsem kurczaczym, czyli pysznie domowa kanapka obiadowa. Fast - food w domu smakuje lepiej. 337

kurczaka 2 "puszyste" kajzerki garść sałaty kilka plastrów ogórka kiszonego  sos majonezowy panierka (proporcje a oko): szklanka mąki 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz, imbir mielony, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany miseczka z letnią wodą Pierś dzielimy na małe kotlety, które lekko rozbijamy. Odrobinę solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z przyprawami i proszkiem(...)chociaż te pierwsze warstwy dobrze przyklepywać do mięsa - panierka nie będzie odpadała podczas smażenia. Rozgrzewamy olej w małym garnuszku i smażymy kąski po kilka minut każdy. Bułę podgrzewamy w piekarniku na chrupko. Wykładamy na nią: plastry ogórka oraz sałatę. Skrapiamy sosem. Układamy kąski kurczaka. Smarujemy sosem. Nakładamy drugą część bułki. Następnie wcinamy aż się uszy trzęsą. W wersji w pełni

Kuchnia po mojemu
Sernik pistacjowy z białą czekoladą 495

kupienia w sklepach internetowych) 1/2 szklanki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego (proszek) dodatkowo: pistacje do posypania gotowego sernika Spód na sernik: 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów (zmielonych płatków) 1 duże żółtko ekologicznego jajka 70-80 g masła Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki(...)malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy o średnicy 26 cm i chowamy na 15 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180°C i podpiekamy spód przez około 12 minut. Wyjmujemy i studzimy. Śmietanę wlewamy do rondelka wraz z pastą pistacjową i czekoladą pokrojoną na małe kawałki. Podgrzewamy, co jakiś

Poezja smaku
W ciasnym, ale własnym 357

więcej tak... Casserole z klopsikami w warzywach 400 g mięsa mielonego (kyllingkjott) 1 jajko bułka tarta sól, pieprz (plus reszta wedle smaku) natka pietruszki starta cebula 1 łyżeczka śmietany 2 ziemniaki w plastrach groszek zielony marchewka oliwa do smażenia 1 szklanka bulionu (smak wedle uznania) Przygotowałam klopsiki: mięso mielone połączyłam z jajkiem, śmietaną, startą cebulą, dodałam przyprawy(...)dobrze, aby wszystkie składniki były równomiernie z każdej ze stron obsmażone). Na koniec wrzuciłam groszek i zalałam wszystko bulionem, w takim zestawie doprowadziłam do zagotowania. Następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika (150st.) i piekłam przez 30-40 min. pod przykryciem (i 5 min. bez przykrycia).  Jeśli nie mamy naczynia z oryginalną przykrywką, można posiłkować się folią aluminiową Wszystko się fantastycznie

bastalena
Sernik z czereśniami i białą czekoladą 154

które stwarzają nieskończoną liczbę sernikowych możliwości. Dzisiejszy czaruje słodyczą białej czekolady i zachwyca aromatem czereśni... Składniki: 180 g nadziewanych wafelków śmietankowych 60 g stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek1 łyżeczka cukru migdałowegook. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić(...)kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z  rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 30 minut, potem dopiekać w 150 o C aż wierzch będzie ścięty (ok. 40 minut). Następnie wyjąć, ostudzić i schłodzić minimum

Czerwień i błękit