mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:204/400)

Pieczony kurczak marynowany w plasterkach cytryny 148

Jeżeli lubicie pieczonego kurczaka koniecznie spróbujcie zrobić go tym sposobem. Mięso jest wyjątkowo delikatne i pyszne. Polecam na codzienny obiad oraz na wielkie przyjęcie. ok. 1

Polska Zupa
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 196

zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty.   Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną (tak, wiem że glutaminian i te sprawy(...)Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę ciasno. Podlewamy je szklanką bulionu (reszta bulionu zostaje na sos), na wierzchu rozkładamy kilka kawałków świeżego masła, zakrywamy pokrywką i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180⁰C. Jeśli to kapusta zimowa- ok. 2 godzin. Przy młodej w zupełności wystarczy 1.15 albo 1.30h Szybki sos naszykujemy bazując na bulionie i przecierze pomidorowym (można

Karo in the Kitchen
Makaroniki pistacjowe 241

masa pistacjowa miała więcej wody i w związku z tym, że to był deszczowy dzień, bardzo długo się suszyły, tak długo że już straciłam cierpliwość i wsadziłam niewysuszone do piekarnika, efekt był taki że z 60 bezików tylko 5 było nie popękanych na górze, reszta była całkowicie nie makaronikowa. Wniosek taki nie polecam robić z pistacji solonych, nie polecam robić(...)wody barwnik w paście/żelu – użyłam barwnika Wilton w żelu pomieszałam niebieski i żółty (mniej niż pół łyżeczki) Pistacje, obrać z brązowej skórki, zmielić na mąkę, nie wolno mielić zbyt długo aby nie zrobiła się pasta. Dodać cukier puder, zmiksować do połączenia, około 2 min. Przesiać przez drobne sitko. Uzupełnić ubytek orzechów, dodając około łyżeczkę zmielonych drobno pistacji. Dodać

moj przepis na
Ciasto makowe z dżemem i masą z serka homogenizowanego 111

takie słodko-kwaśne. PS. Jeśli chcecie ciasto z lżejszą masą, możecie np wykorzystać tą śmietanową z ciasta Danio . Biszkopt: 5 jajek 2/3 szkl. cukru 1 szkl. maku (u mnie mielony) 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 800 g serka waniliowego 200 g masła 65 g drobnego cukru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej(...)proszkiem do pieczenia. Łączymy z makiem. Suche składniki dodajemy do masy w 2-3 turach, delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Następnie (pod koniec ucierania

Smaki Na Talerzu
Pieczeń z indyka z zielonym groszkiem i soczewicą 186

dekoracyjną, ale dodaje też objętości i smaku. Oczywiście można użyć innego mięsa mielonego niż z indyka, lecz pieczeń nie będzie wtedy taka delikatna. Składniki: • 500 g mielonego mięsa z indyka • 1/2 szklanki zielonej soczewicy • 1 szklanka mrożonego zielonego groszku • 3 jajka • 2 łyżki siemienia lnianego • 2 cebule • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku • olej(...)Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. • Masę mięsną rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych olejem. Wyszły mi 3 małe keksówki. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut

To co kocham
Chili con carne 196

wołowiny i łopatki wieprzowej Składniki: 500 gramów mielonej wołowiny (u mnie mieszanka wołowiny z łopatką wieprzową) 50 gramów masła 2 duże cebule 2 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonej papryczki chili (u mnie sól morska z papryczką chili) 2 łyżeczki kminku 60 gramów koncentratu pomidorowego (ja dodałam jeszcze,  mojego wykonania, miąższ z pomidorów , które suszyłam i zrobiłam(...)garnka wołowinę i dusić pod przykryciem przez 10 minut Następnie dodać chili, kminek, koncentrat pomidorowy i całość dokładnie wymieszać Dodać fasolę, bulion i doprawić solą oraz pieprzem Nastawić piekarnik na 180 stopni Przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i dusić w piekarniku 20 minut. Po 10 minutach wymieszać, żeby się wierzch nie przypiekł i danie nie przywarło Można udekorować natką pietruszki

Szczęśliwa kuchnia
Wybuchowe koszyczki śniadaniowe 185

się straszliwie ;) ale już łapcie przepis na te pyszności :) Składniki: 2 banany 3 łyżki miodu 50 g płatków jaglanych 60 g płatków pełne ziarno Lubella łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 50 g wiórków kokosowych 50 g orzechów włoskich 50 g żurawiny 30 g. suszonych śliwek serek ricotta (może być też serek homogenizowany czy jogurt grecki) granat(...)śliwki, muszą być drobno posiekane). Tak przygotowaną masą wylepiamy foremki do muffinek (ja użyłam silikonowych, ale może to być metalowa forma, tylko pamiętajcie by ją posmarować tłuszczem). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy ok 25 minut. Upieczone miseczki po ostudzeniu napełniamy serkiem i dekorujemy owocami. Ja użyłam kremowej ricotty i granatu które idealnie komponowały się

Cynamonowe szczęście
Ciasto jaglano-marchewkowe 224

łyżka syropu klonowego Orzechowy krokant do posypania Jak wykonać ? Ciasto: Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać  z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mleko kokosowe podgrzać w rondelku aby było gorące, wymieszać z ksylitolem i syropem klonowym  wsypać płatki jaglane, żurawinę i rodzynki(...)samym końcu starte warzywa. Wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku  przez 45-50 minut lub do suchego patyczka. Polewa: Wszystkie składniki umieścić w miseczce ustawić nad kąpielą wodną, mieszać do rozpuszczenia. Zimne ciasto polać polewą, posypać orzechowym  krokantem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce 217

ciepłą kolację.  SKŁADNIKI: 4 Białe Kiełbaski Grillówki Hańderek , 300g kapusty kiszonej, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 1/2 strąka papryki żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody, 2 plastry sera żółtego, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję(...)Kapustę z papryką przekładam do naczynek żaroodpornych. Na kapuście układam  białe kiełbaski. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na kiełbaskach.  3. Naczynka wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Torcik bezowy z kremem kawowym 175

szczypta soli 200 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej krem: 250 g serka mascarpone 350 g śmietanki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru ok. 350 gram kwaskowych owoców: jeżyn , borówek, poziomek Blachę wyłóż papierem do pieczenia i za pomocą średniego talerza o średnicy ok. 18-20 cm narysuj(...)końcu dodaj przesianą skrobię ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszaj. Masę bezową wyłóż równomiernie na narysowane koła. Piecz  1 godzinę w temperaturze 140ºC.  Po wskazanym czasie wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Pozostaw w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wszystkie składniki na krem kawowy umieść w misie miksera i ubij do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem podziel na 2 części

Kuchnia bezglutenowa
Tarta bakewell 188

które upiekłam na minioną niedzielę na deser. Jak byłam mała, nie znałam mielonych migdałów. Co innego mielone orzechy - z nich piekło się ( i piecze po dziś dzień) nasz tradycyjny rodzinny tort orzechowy. Orzechy mieliło się ręczną maszynką do mielenia czekolady na wiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych występowały u mnie(...)czasie powierzała mi obranie ich z brązowej skórki. Bardzo lubiłam to robić. Gdy już doszłam do jakiej takiej wprawy, same wyskakiwały ze skórki! A dzisiejsza tarta jest właśnie z mielonymi migdałami - czasy na całe szczęście się zmieniły :) Jest elegancka i nietuzinkowa. Połączenie malin, migdałów i delikatnego zapachu świeżo startej skórki z pomarańczy tworzy coś wyjątkowo pysznego! Polecam

Posadzone i zjedzone
Sernik Snickers 224

mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy   Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers lub orzeszki i czekolada Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy(...)które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym

Kocham Czekoladę
Sernik Snickers wersja druga 190

czekolady (mleczna i gorzka) 1 budyń waniliowy Dodatkowo do dekoracji: pozostałe pół puszki masy kajmakowej 3 batony Snickers Sernik Snickers Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy do lodówki(...)które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Puszkę z pozostałym

Kocham Czekoladę
Pieczeń z mięsa mielonego. 177

Składniki: 300 g pieczarek 1 cebula 500 g mięsa mielonego natka pietruszki, sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 1 jajko 2 łyżki bułki tartej Pieczarki płuczemy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni i odrobinie masła szklimy cebulę, dodajemy pieczarki - doprawiamy solą, pieprzem i smażymy do momentu aż cała woda odparuje - odstawiamy(...)wbijamy jajko, sos chili, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy natką pietruszki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut. Podajemy z kaszą jaglaną i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie