mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:207/400)

dynia podwójnie nadziewana 111

szczypta soli nadzienie 1: 250 g twarogu pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku nadzienie 2: 400 g mięsa mielonego 2 łyżki przecieru pomidorowego cebula 3 łyżki oliwy łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz do smaku Dynię przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne. Czosnek rozetrzeć z solą, dodać oliwę, wymieszać, pastą natrzeć dynię w środku. Ser rozgnieść widelcem, dodać posiekany(...)doprawić, dodać przecier pomidorowy. Nadzienie mięsne wyłożyć na warstwę serową. Wyrównać wierzch. Połówki dyni włożyć do żaroodpornego naczynia. Wlać ok 1 cm wody, przykryć (np folią aluminiową), wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec około godziny

6niebo
Cannelloni z mięsem zapiekane w sosie pomidorowym 112

tutaj . Składniki: ok. 700g mięsa mielonego 250g makaronu cannelloni 500g sera żółtego 2 puszki pomidorów krojonych 2 cebule 2 jajka 5 ząbków czosnku zioła prowansalskie sól pieprz Mięso mielone podsmażyć. Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mięso połączyć z cebulą i czosnkiem, dodać połowę drobno startego(...)naczyniu. Pomidory z puszki przelać do miseczki, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, zioła i zmiksowć blenderem. Doprawić solą. Sosem zalać makaron, tak aby był dokładnie przykryty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180-200 stopni i zapiekać 40 minut. 10 minut przed końcem zapiekania posypać resztą startego sera i zapiec. Smacznego

kuchnia doski
pocałunek cygana 449

przepis:) składniki: ciasto: 300 g gotowej masy makowej z puszki 250 g cukru 150 margaryny 6 jajek 3 łyki mąki ziemniaczanej 2 łyżki miodu 1 łyżka kakao 1 łyżka mielonej kawy 1 łyżeczka sody szczypta soli krem: 330 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny warstwa śliwkowa: ok 500 g śliwek(...)cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać pozostałe składniki, na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piec ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu przekroić na wa cienkie placki. Śliwki: Owoce wypestkować, pokroić w ćwiartki. W garnku zagotować 3/4 szkl wody, wrzucić śliwki, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia

6niebo
ziemniaki z warzywami i serami i piersią kurczaka... 142

papryka czerwona 1 sztuka, papryka żółta 1 sztuka, cukinia 1 sztuka, cebula 1 sztuka, pomidory 2 sztuki, pieczarki 10 sztuk, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, ser żółty 15 dag/holenderski, ser żółty 15 dag/kozi, natka pietruszki 1/2 pęczka, ząbki czosnku 4 sztuki w rozdrabniaczu dobrze zmiksować kawałki sera holenderskiego, koziego, ząbki czosnku, natkę(...)pieprz i wymieszać do naczynia żaroodpornego wsypać wcześniej ugotowane ziemniaki w mundurkach, obrane i pokrojone w talarki, dodać warzywa z patelni i delikatnie wymiesszać na wierzchu rozsypać zmiksowane sery, piekarnik elektryczny rozgrzac do 200 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 35 minut, następnie na termoobiegu z 5 minut, podawać można z maslanką - takie ziemniaki są syte, smaczne nawet

W Mojej Kuchni Lubię
Ja: zrobię dacquoise. Mąż na to: że co?!? 155

pudru - 200 g orzechów laskowych - masło do wysmarowania tortownicy - mąka do obsypania tortownicy Na początek odważamy 50 g orzechów i kroimy je na średnie kawałeczki, a pozostałe 150 g mielimy na mączkę lub bardzo drobniutko siekamy. Następnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli.  Ubijając dodajemy stopniowo, łyżka za łyżką cukier. Ubijamy do uzyskania sztywnej, błyszczącej masy. Odwrócona(...)smarując je masłem i lekko obsypując mąką, a następnie rozprowadzamy po połowie bezy w obu naczyniach. Na jednym z blatów umieszczamy 50 g grubo pokrojonych orzechów. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st., tortownice wkładamy na dwie półki równocześnie i pieczemy 40 minut, przy czym już po 5 min. zmniejszamy temperaturę do 150 st. Najlepiej po 20 min. przełożyć tortownice

I tu będę miała takie te
Polędwiczki w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami i whisky z pieczonymi młodymi ziemniakami z rozmarynem 169

wieprzowa 25 – 30 ml whisky 250 – 300 g młodych ziemniaków 6 dużych suszonych pomidorów 3 łyżki śmietany 18 % sól, świeżo zmielony pieprz, papryka ostra i słodka – mielona, suszony tymianek i rozmaryn oliwa z oliwek garść natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1 czubata łyżka masła + 1 łyżka oliwy z oliwek Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie(...)łyżką i wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 C przez 30 minut. Po tym czasie – wyjmij blachę i ziemniaki rozgnieć delikatnie widelcem. Umieść ponownie w piekarniku i piecz 10 minut. Przygotuj składniki: Polędwiczkę oczyść z błon, pokrój w 1 cm plastry. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą. Podsmaż czosnek przez około

Moja pasja smaku
TARTA SEROWA Z JABŁKAMI NA CIEŚCIE FRANCUSKIM 568

błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega podał ją z kremem balsamicznym o smaku malinowym – może i Wy wypróbujcie?! Polecam! SKŁADNIKI: * ser biały 3x mielony – 500 g * mascarpone – 100 g * duże jajko – 1 szt * laska wanilii – 1 szt * cukier – 3 łyżki * mąka pszenna – 1 łyżka * mąka ziemniaczana(...)ciastem francuskim , nakłuwamy po całości. Na ciasto wylewamy masę serową , wygładzamy i układamy obrane i pokrojone w plasterki jabłkami. Całość posypujemy warstwą cukru i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 30-35 minut. Zostawiamy do wystudzenia. Smacznego

Ostra na Słodko
Pomysł na obiad 3 2540

Składniki na obiad: 0,5kg karkówki bez kości szklanka dobrej jakości ketchupu 3 ząbki czosnku 15 plastrów boczku surowego wędzonego 15 małych, młodych ziemniaków po łyżeczce soli, papryki czerwonej mielonej, ziół prowansalskich i suszonego czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie obiadu: Jak najmniejsze młode ziemniaki, myjemy pod bieżącą wodą ( nie obieramy ), gotujemy 10 minut. Odcedzamy i lekko schładzamy. Oblewamy ziemniaki(...)lekko rozbijamy tłuczkiem. Marynujemy w ketchupie wymieszanym ze świeżym czosnkiem, przeciśniętym przez praskę. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Ziemniaki zawinięte w boczek, wkładamy do nagrzanego do 160st. piekarnika, pieczemy do momentu zezłocenia się boczku i miękkości ziemniaków. Zamarynowaną karkówkę smażymy 15 minut z każdej strony na patelni grillowej, lub na grillu. Podajemy gorące. Artykuł Pomysł na obiad

NiePieprz.pl
Tort migdałowo gruszkowy z orzechową polewą 119

cukru pudru 250 g konfitury gruszkowej 560 g masy orzechowej  HELIO Płatki migdałowe do dekoracji  HELIO Biszkopt: Mąki – pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Migdały mielimy na drobny pył. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. W osobnej misce ubijamy żółtka z resztą cukru (do momentu powstania żółtej gładkiej(...)Wyłączamy mikser i dokładamy resztę ubitych białek. Mieszamy silikonowa szpatułką, bardzo delikatnie. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku (funkcja góra -dół) przez 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy z wysokości 50 cm na podłogę, wstawiamy do wyłączonego ciepłego piekarnika. Zabieg ten sprawi, że biszkopt

VioletoweKucharzenie
Makowiec 153

wlewamy zimną wodę, zanurzamy kulę z ciasta. Pozostawiamy do momentu aż wypłynie na wierzch i zacznie pękać, wyjmujemy, odsączamy na desce. Mak sparzamy gorącą wodą, odcedzamy na sitku i mielimy trzykrotnie na sitku o drobnych oczkach. Masło roztapiamy w rondlu , dodajemy miód, cukier, mak, bakalie, żółtka i sól, smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy(...)przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę oraz sok z cytryny, dodajemy cukier puder, ucieramy na gładką jednolitą masę. Gotowym lukrem smarujemy makowce, posypujemy

Bajeczna Kuchnia
Aromatyczna tarta z burakami 171

buraków startych na tarce o grubych oczkach pomarańcza ok. 150 g sera z niebieską pleśnią 2 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) płaska łyżeczka soli łyżeczka czarnuszki łyżeczka mielonego kminku 10 oliwek Do startych buraków dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Wymieszać. Do buraków dodać chrzan, czarnuszkę, kminek i sól. Wszystko dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto wyrobić na gładko(...)dodać więcej lub mniej. Ciasto rozwałkować najpierw szklanką lub małym wałkiem wewnątrz formy na tartę, a potem jeszcze formować palcami, by uzyskać rant wysoki na ok. 1,5 cm. Piekarnik włączyć na 170 stopni. Ser pleśniowy pokroić w kostkę najdrobniej jak się da. Na ciasto wyłożyć ponad połowę buraków, rozłożyć na nich pokrojony ser pleśniowy, a następnie wyłożyć resztę buraków

Weekendy w domu i ogrodzie
Gingersnaps - Imbirki bez tłuszczu 216

łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli oraz do obtoczenia ciasteczek: 100 g cukru 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu Cukier, melasę i mus jabłkowy przełożyć do miski i ubijać mikserem nastawionym na średnie obroty przez 5 minut. Masa stanie się bardzo puszysta. Mąkę wymieszać z przyprawami korzennymi, solą(...)momentu, aż masa będzie jednolita. Imbir kandyzowany posiekać na mniejsze kawałeczki, dodać do masy. Schłodzić masę w lodówce przez około 30 - 45 minut. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Cukier wsypać do miseczki lub głębokiego talerza, dodać cynamon, wymieszać. Ze schłodzonej masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, obtaczać je w cynamonowym cukrze, kłaść

maniapieczenia
Soczyste ciasto z orzechami i jabłkami. 132

ciasto z orzechami i jabłkami: szklanka 250 ml 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 1 łyżka  ekstraktu z wanilii 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka grubo mielonych orzechów 1 szklanka mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 jabłka (starte na grubych oczkach tarki) otarta skórka z 1 niepryskanej cytryny(...)dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy jabłka, skórkę z cytryny, mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowanie ciasto wkładamy do nagrzanego do temperatury 170 stopni C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut (przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem). Gotowe ciasto dekorujemy cukrem pudrem, gotowe

Rozpustne gotowanie
Pierś z indyka z pieczarkami i ricottą. 124

Składniki: 1 pierś z indyka 250 g pieczarek 250 g sera ricotta papryka ostra mielona, sól, pieprz Pierś z indyka płuczemy i oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i rozbijamy tłuczkiem (grubość około 5 mm) solimy i pieprzymy. Pieczarki kroimy w talarki i smażymy na patelni, kiedy nam zmiękną doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda z pieczarek wyparuje dodajemy ricottę(...)przekładamy farsz na piersi z indyka - zawijamy (można związać nitką żeby nam się nie rozpadły). Przekładamy Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami/sałatką z pomidorów i ogórków. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej. 99

Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 szklanka soczewicy czerwonej 3 łyżki masła 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 jajka sól, pieprz, tymianek, papryka ostra mielona 500 ml wrzątku 500 ml rosołu   (przepis tutaj) Soczewicę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, następnie gotujemy ją na papkę na bardzo małym ogniu, studzimy. Kaszę zalewamy dwoma(...)przez praskę.Następnie łączymy wszystkie składniki, doprawiamy papryką, solą, pieprzem i tymiankiem. Przekładamy do formy (keksówki) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 50-60 minut. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie wstawiamy do lodówki na około 4 godziny. Smacznego

Moje-pitraszenie
Makowiec bez mąki i tłuszczu (bezglutenowy) 1716

przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego maku pół szklanki posiekanych orzechów, migdałów 1 łyżka suszonej skórki pomarańczowej  1,5 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam tą ) Ganasz czekoladowy: 100 g czekolady deserowej 100 ml śmietany kremówki(...)wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy: Czekoladę połamać i wrzucić do metalowej miseczki, zalać śmietaną. W kąpieli wodnej podgrzać czekoladę i śmietanę, mieszając od czasu

Domowa Cookierenka Agi
Rolada z piersi kurczaka do chleba 403

zachodziły i dało się je zrolować. Obsypujemy przyprawami i jeśli chcemy możemy posmarować je musztardą. Pozostawiamy na czas przygotowania mięsa mielonego.  3. Mięso przyprawiamy jak na kotlety mielone z tym że dodajemy majeranek do środka. Tak przygotowane mięso rozkładamy na filetach. 4. Teraz przy pomocy folii aluminiowej staramy się zrolować filety w roladę na końcu mocno(...)keksówki. 5. Pieczemy najpierw przez 50 min w 190 stopniach. Po tym czasie rozcinamy folię i dopiekamy jeszcze z 30-40 min. Kiedy rolada będzie upieczona wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia

Gotowanie...to proste !
Zapiekanka makaronowa z porem, selerem naciowym i udkami z kurczaka w sosie śmietanowym 305

porów - kilka łodyg selera naciowego - 250 gramów makaronu (u mnie penne, ale to nie obowiązek) - 200 mililitrów śmietany 36% - 2 żółtka - 200 gramów sera żółtego - gałka muszkatołowa - pieprz - kolendra mielona - sól - masło Przygotowanie: Udka oczyszczamy, płuczemy i osuszamy. Doprawiamy kolendrą, pieprzem i solą. Marynujemy przynajmniej przez godzinę. Potem podsmażamy na rumiany kolor. Por myjemy i siekamy w półplasterki (białe(...)uduszone warzywa. Żółtka mieszamy w misce i dodajemy do nich śmietanę. Doprawiamy gałką, kolendrą, pieprzem i solą. Zalewamy tym ułożone w brytfance składniki. Całość posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-40 minut. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Jagnięcina w maślance z prażoną kaszą 195

Składniki dla 2-3 osób: 600 g łopatki jagnięcej lub udźca 300 ml maślanki sól i świeżo mielony pieprz Składniki na sałatkę: 200 g kaszy gryczanej duży pęczek świeżej mięty duży pęczek świeżej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy szczypta soli Składniki na sos: skórka i sok z 1/4 cytryny 300 ml jogurtu 1 mała czerwona(...)POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Jagnięcinę myjemy, osuszamy. Wkładamy do szczelnego woreczka, wlewamy maślankę, zawiązujemy i wkładamy do lodówki na minimum 24 godziny, a najlepiej na 48 godzin.  2. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni Celsjusza. Jagnięcinę wraz z maślanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy 50 ml wody, nie żałujemy soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 3,5 godziny

My Culinary Art
Bułki na zakwasie żytnim, z pieczonym czosnkiem 299

kawałkiem folii. Brzegi dolnej i górnej folii łączymy ze sobą tak, aby czosnek był zamknięty w środku. Czosnek pieczemy w temperaturze 180 °C przez 35 - 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika czosnek może sobie w nim stygnąć dopóty, dopóki nie będzie potrzebny, wypełniając przy tym całką kuchnię fantastyczmym zapachem. Tuż przed użyciem czosnku zdejmujemy z ząbków łupinki. Ilości składników zostały zaproponowane(...)mąki orkiszowej razowej 480 g wody o temp 24 - 25 °C 50 g oliwy 16 g świeżych drożdży 20 g soli 50 g pieczonego czosnku 20 g mielonych ziaren siemienia lnianego Przygotowanie bułek (18 sztuk): W połowie wody rozpuść sól. W drugiej połowie wody rozpuść drożdże. Do miski przesiej mąkę pszenną chlebową, dodaj mąkę razową oraz zmielone siemię lniane

Grahamka, weka i kajzerka
Kurczak prawie-cajun z pikantnymi ziemniakami 191

łyżka świeżo mielonej soli morskiej do ziemniaków: 1 łyżka słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej łyżeczka tymianku sół morska pieprz czarny mielony olej rzepakowy do smażenia Kurczaka przepłukujemy i osuszamy. Z podudzi odcinamy chrząstkę i górną część skóry ze ścięgnami. W moździerzu z podanych składników ubijamy mieszankę przypraw. Z gotowej odmierzamy(...)przyprawami, dokładnie marynujemy mięso kurczaka. W niemetalowym naczyniu odstawiamy je do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Po tym czasie, obrane ziemniaki kroimy w niezbyt grube półplasterki, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, po czym wkładamy na niego ziemniaki. Przyprawiamy je podanymi przyprawami i podsmażamy, aż będą rumiane ciągle mieszając. Kurczaka wyjmujemy

Kuchenna Kontrrewolucya
Mój nowy wymysł, czyli otrębowe ciasto z piernikową nutą i odrobiną marchewki :) 139

mała marchewka 3 łyżki ksylitolu firmy Oleofarm 20g przyprawy do piernika garść suszonej żurawiny (bądź rodzynek) dostępnych w sklepie BadaPak.pl 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki twarogu mielonego (użyłam Emilki 0%) Sposób przygotowania: Marchewkę obieramy i trzemy na małych oczkach dodajemy wszystkie pozostałe składniki (oprócz ksylitolu i białek), mieszamy a następnie odkładamy na chwilę żeby otręby spęczniały(...)pieczemy w temp. 170 stopni przez około 40 minut (do suchego patyczka, jeśli góra zacznie się przypalać przykrywamy ją folią aluminiową lub papierem do pieczenia) studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika z góry przepraszam za literówki i nieciekawą formę posta, ale pierwszy raz publikuję przepis z telefonu, siedzę już nad nim ponad godzinę, a tak nie udało mi się dodać zdjęcia

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta serowo-jabłkowa 175

minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Ciasto: 250 g mąki 50 g cukru 150 g masła 1 żółtko 1 łyżeczka cukru wanilinowego Krem serowy : 350 g mielonego białego sera 1 jajko 1,2 szkl. cukru pudru 1 budyń śmietankowy garść rodzynek Dodatkowo: 4 duże jabłka sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania : Mąkę przesiewamy , dodajemy do niej miękkie masło(...)Wstawiamy do lodówki na 40 minut. Jajka ubijamy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodajemy stopniowo ser ,proszek budyniowy , rodzynki i dokładnie mieszamy. Foremkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy spód ok. 15 do 20 minut ( obserwujemy ciasto - jak zrobi się złociste wyjmujemy ) Na podpieczony spód wylewamy masę serową , rozprowadzamy równo na całej powierzchni

Słodkości i nie tylko
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 336

uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Na samym początku przygotowujemy kruche ciasto.To wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy(...)zwarta.Ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie jedną z nich ścieramy na tarce (grube oczka) do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na 15 minut.Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.Do masy serowej

Słodkie Przyjemności
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 187

pomarańczy3 ząbki czosnku3 łyżeczki tymiankusól, pieprzChutney jabłkowo-śliwkowy:1 jabłko Champion1 jabłko Rubinola50 g śliwek wędzonych1/2 szklanki octu spirytusowego1/2 szklanki cukru1 szklanka wody1 gwiazdka anyżu2 goździki1 strączek kardamonu1/2 łyżeczki mielonego cynamonuPuree z batatów:500 g batatów100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINCZAS MARYNOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: TRUDNY1. Schab oczyszczamy, oprószamy pieprzem i solą(...)schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie.2. W garnku umieszczamy ocet spirytusowy, cukier i wodę. Na wysokim ogniu odparowujemy

My Culinary Art
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 184

Więc jeśli ktoś z Was chce spróbować czegoś innego niż mięsny pasztet to zachęcam :)Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy(...)tego rozgotowaną soczewicę. Doprawiamy i traktujemy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy jajko, otręby i drobno posiekane pomidory. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) na jakieś 40 min. Góra ma się ładnie przyrumienić. Zostawiamy do ostygnięcia.Smacznego!PS.: Zdjęcia robione ziemniakiem (marki Irga oczywiście

ladykitchen
Fougasse z oliwkami Hamelman'a - Marcowa Piekarnia 173

długości podstawy,a następnie naciąć tak jak na rysunku A.Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto, aby nacięcia się otworzyły (Rys. B) .Przełożyć chlebki na ładownik/ łopatę posypaną semoliną lub kaszką kukurydzianą.Piekarnik rozgrzać do temperatury 230C,naparować go umieszczając na dole naczynie z gorącą wodą lub wrzucając kilka kostek lodu,piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane(...)ziołami lub czarnym pieprzem i parmezanem.Smacznego!Wpis dołączam do marcowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach Chleba Wspólnie piekli i zabawę mieli świetną:Aciri BajkoradaAga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.plAnia JswmAniaW Magnolia i rozmarynAnkawell Życie od kuchniAlucha Nie -ład mAlutkiArnika Arnikowa kuchniaAsia Asia’s White KitchenBeata Stare garyBożena

Stare Gary
Makowiec klasyczny 231

mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży- 150 g masła - 5 jajek - szklanka cukru pudru - 3 łyżki śmietany- opakowanie cukru waniliowegoMasa makowa:(nie posiadam maszynki do mielenia maku, więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis)Sposób przygotowania:1.W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką) drożdże z łyżeczką cukru. I odstawiamy na minutkę(...)ciasto będzie za mokre, dodajemy trochę mąki. Gdy już ciasto nie będzie przyklejać się do dłoni , posypujemy blat lub stolnice odrobiną mąki i jeszcze tam ugniatamy ciasto.  2.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Bierzemy wałek, dzielimy ciasto na dwie równe części i wałkujemy ciasto na "owalne" placki o długości naszych blaszek.Ciasto powinno mieć grubość

Gotuj Z Muzyką
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 521

pieczoną dynię: 2 małe dynie makaronowe, przekrojone wzdłuż na pół i z usuniętymi pestkami 1 łyżka oleju sól i pieprz do smaku Składniki na mięsny sos: 450 g mięsa mielonego (np. z kurczaka, wieprzowe lub wołowe) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty(...)łyżka posiekanej bazylii Składniki na nadziewaną dynię: 200 g serka naturalnego (np. Apetina) 1 łyżka bazylii, posiekane 1 szklanka startej mozzarelli (lub więcej jeśli lubisz dużo sera) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Wysmaruj wewnętrzne strony dyni olejem i dokładnie dopraw solą i pieprzem. Włóż do piekarnika skórą do góry i piecz do miękkości, około 30 minut

karmelowy
Piernik czekoladowy 142

Składniki; 10 dkg cukru, 15 dkg masła, 20 dkg miodu, pół łyżeczki mielonych gożdzików, jałowca, szczypta mielonej gałki muszkatałowej i pieprzu, łyżecza mielonego cynamonu, 2 łyżeczki mielonego imbiru, łyżeszka i pół sody,, 2 jajka, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 5 łyżek ciemnego kakao, 15 dkg posiekanje czekolady najlepiej gorzkiej Polewa; 3 łyżki masła, 3 łyzki(...)ciepłej wody. zdjemujemy z ognia i dodajemyy jajka, mleko, sodę, mąkę, kakao a na koniec posiekaną czekoladę.Mieszamy. Nagrzewamy piekarnikdo 180 stopni i pieczemy okolo 50 miniut / wzależności od piekarnika, do suchego patyczka/. Gotowy piernik przekładamy powidłami i polewamy polewą. Składniki polewy rozpuszczamy razem w rondelku i dokładnie mieszamy. Smacznego...     /żródło Moje Gotowanie

Anioły w kuchni
Taamiya czyli egipski falafel z ciecierzycy 281

smażeniaPrzygotowanie: Namaczamy przez całą noc ciecierzyce w zimnej wodzie (jeśli mamy już gotową, pomijamy ten punkt).Następnego dnia cieciorkę należy opłukać i osuszyć. Mielimy w maszynce do mielenia razem z cebulą. (gotowaną możemy potraktować blenderem). Dodajemy przyprawy, sodę, wodę i dokładnie mieszamy. Masa powinna być "zwarta". Przykrywamy szmatką lub folią i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej(...)pomocą ręcznika papierowego.Wersja fit: Chcesz by wersja była lżejsza i być troszkę jak jeden z Kudłatych Kucharzy?Nie smaż falafel'a, upiecz przez ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.A co z puszkowaną i gotowaną? Nie ma już tak łatwo. Samo smażenie nic nie da.. rozwalą się niestety. Ale smakują tak czy tak normalnie. Jak sobie

Czarnawisienka
Makaronowo jajeczne babeczki ze szpinakiem i pieczarkami 174

szpinaku, 10 małych pieczarek, 6 plasterków sera żółtego, 100 ml śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka masła, olej rzepakowy do wysmarowania foremek, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 1 łyżka posiekanego koperku. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pieczarki kroimy w ósemki i podsmażamy na maśle(...)olejem i wypełniamy je makaronem z dodatkami. z sera wycinamy krążki o średnicy naszych babeczek i po jednym plasterku układamy na wierzch makaronu. Babeczki pieczemy ok. 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.  W czasie pieczenia przygotowujemy sos: śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, koperkiem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Babeczki podajemy z sosem

Moniki Smakołyki
Cannelloni w dwóch smakach 192

posiekaną cebulkę dymkę wraz ze szczypiorkiem i 2 ząbkami czosnku. Po minucie dodałem na patelnię zawartość puszki pomidorów i około 15 listków świeżej bazylii. Całość przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podsmażałem jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Zagotowałem w garnku osoloną wodę i do wrzątku wrzuciłem makaron cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie(...)oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy, a następnie 150 gram pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli. Posypałem około 20 kaparami i umieściłem w nagrzanym do 170 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na 20 minut. Po wyjęciu dania z piekarnika nałożyłem je na talerze i polałem znajdującym się w naczyniu sosem. Udekorowałem świeżymi listkami bazylii

Wyprawy kulinarne
Kolorowy przekładaniec -ciasto z olejem rzepakowym 166

omega – 3 i dlatego jest często używany w mojej kuchni. 6 jajek 18 dkg margaryny 2 szkl.mąki 1,5 szkl.cukru 1 szkl..oleju rzepakowego 1 szkl.maku [ dałam mak mielony Kresto] 3 łyżki kakao 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych 1 kisiel  Wodzisław  2 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem.Cały czas ucierając dodawać(...)wymieszać.Ciasto podzielić na 4 części, do jednej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej płatki, a do czwartej kakao.W blaszce układać po łyżce każdego ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 40 minut.Ostudzić i przekroić na połowę. 3 różne galaretki  [ u mnie bursztynowa,niebieska, jabłkowo-miętowa Wodzisław] dowolne owoce  Galaretki rozrobić według instrukcji

Moje domowe kucharzenie
Nadziewane patisony i kabaczki 196

lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A nie stać przy kuchence i pilnować, i mieszać i smażyć i grzać się ciepłem dobiegającym czy to od palnika, czy to buchającym z gara !Faszerowane warzywa to danie szybkie i "jednoblaszkowe", że tak napiszę :) Wystarczy(...)lekka sałatka i cały obiad gotowy !Składniki:* około 5-6 małych patisonów i 2 kabaczki ( lub mniej jeśli są większe )* 1,5 szklanki ugotowanego pęczaku* 250-300 g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe )* mały koncentrat pomidorowy -  90 g* 1 cebula* 3-4 ząbki czosnku* 1 jajko* 3 łyżki sera żółtego + 2 do posypania ( u mnie Grana Padano

kolorowotorcikowo
Pieczeń z mięsa mielonego na ostro 231

Miałam wielką ochotę zjeśc kawałek dobrego pasztetu z ogóreczkiem kiszonym. Wyjęłam rano z lodówki mięso mielone i mąż postanowił zrobic z niego coś pysznego. Dodał cebulkę , ketchup, musztardę i wyszło z pieca coś naprawdę dobrego . Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego mała cebula czerwona 2 łyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki ketchupu pikatnego 1 jajko 1 bułka kajzerka(...)koniec solimy i pieprzymy według uznania. Całośc przekładamy do foremki keksówki o wymiarach 24x11 cm , wyłożonej papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na wierzchu warstewke ketchupu.  Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 C na ok. 1 godz. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Pieczeń rzymska 72

obiad do puree z ziemniaków i surówki. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 900 g mięsa mielonego 4 średnie jajka 3 ząbki czosnku 1 mała cebula – 70 g 1/2 szklanki śmietanki 30 % 1/2 szklanki bułki tartej 2 marchewki 1 pietruszka słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, majeranek 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżka oleju(...)jajko i miksuję na gładko. Na 2 łyżkach oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję rozgniecione ząbki czosnku, chwilę smażę razem, lekko pieprzę. W misce łączę mięso mielone z masą warzywną, wsypuję bułkę tartą, dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem i doprawiam. Masę dokładnie kilka minut wyrabiam. Formę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wykorzystałam niedużą formę

Zasmakuj Kuchni
orzechowe ciasteczka pełnoziarniste 123

cukierniczego, nie wymaga zagniatania na blacie ani wałkowania i wycinania foremką. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Zmieniłam trochę składniki i proporcje;) Ciasteczka z mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem brązowego cukru i mielonych orzechów,; taka zdrowsza wersja słodkości. Są bardzo kruche i strasznie pyszne, idealne nie tylko dla Mikołaja. składniki: 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szkl brązowego cukru(...)wyrobić jednolite, gęste ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dość dużą końcówką, zachowując odstępy wyciskać okrągłe ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Delikatnie zdejmować z blaszki i odstawiać do wystudzenia: wówczas nabierają kruchości

6niebo
ROLADA SCHABOWA ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I BOCZKIEM 148

kości 700 gram szpinak świeży 50 gram pomidory suszone w zalewie 150 gram boczek parzony wędzony 4 długie plastry sól 2 łyżki papryka słodka mielona 2 łyżki pieprz mielony 1/2 łyżeczki koper suszony 1 łyżka olej do smażenia METODA: Schab myjemy i osuszamy. Rozcinamy go tak, aby powstał duży płat mięsa. Lekko go "bijemy" tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem(...)tych odstępach układamy pokrojone pomidory suszone. Zwijamy roladę. Ciasno związujemy sznurkiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy roladę z każdej strony. Przekładamy do brytfanki wysmarowanej olejem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut. Potem zmniejszamy do 160 i pieczemy jeszcze 35-40 minut

Kuchnia Paulettes
Pepparkakor- szwedzkie pierniczki imbirowe 118

masła 100 g brązowego cukru (u mnie zwykły) 375 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Przygotowanie: Melasę, cukier i masło podgrzać w garnuszku do połączenia i rozpuszczenia, ostudzić. Suche składniki wymieszać. Dodać do nich(...)ciasta odrywać kawałeczki, rozwałkowywać je cienko i wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach (u mnie gwiazdki i choinki). Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 8-10 minut, aż brzegi ciasteczek się rumienienia. Im pierniczki cieńsze i mniejsze tym czas pieczenia krótszy.   Upieczone wyjąć z piekarnika, a gdy stwardnieją

Nastoletnie Wypiekanie
Karkówka pieczona z pomidorową nutą (suszone pomidory mielone) 160

mojego podniebienia, więc kombinuję jak mogę, abym ja była zadowolona i moja rodzina smacznie zjadła. Postanowiłam na obiad upiec karkówkę i w tym celu wykorzystać moje suszone pomidory mielone (uwielbiam je).  Dodałam je więc do marynaty, której efekt był fantastyczny. Mięsko wyszło niezwykle aromatyczne, soczyste i jednym słowem bardzo smaczne, a powstały sos - idealnie komponował się(...)całym daniem.  Musiałam na szybkiego robić zdjęcia, bo po dokładkach do fotografowania niewiele zostało. Pooolecam! 800-900g karkówki wieprzowej Marynata: 3 łyżki oleju 1 łyżka suszonych pomidorów mielonych (płaska; świetne są tu - klik ) 1 łyżka majeranku (płaska) 3/4-1 łyżka soli 1/3 łyżeczki pieprzu naturalnego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego Dodatkowo: około 100 ml wody do podlania mięsa Wszystkie

Di gotuje
Bezglutenowy sernik jeżynowy z kremem kawowym 106

łyżki cukru pudru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  Krem: 200 g śmietanki 30% 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Jeżyny do dekoracji Spód: Ciastka pokrusz na piasek lub wrzuć do malaksera. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy ok. 22-23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na papier(...)wszystkie składniki. Zmiksuj krótko, tylko do połączenia składników . Masę serową wylej na schłodzony spód, wyrównaj. Piecz w temperaturze 150ºC przez około 70 minut. Polewa: Składniki wymieszaj. Sernik wyjmij z piekarnika, delikatnie wyłóż śmietankową polewę, wyrównaj i piecz jeszcze 10 minut. Wystudź w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodź w lodówce przez około 12 godzin. Krem: W misie miksera umieść wszystkie składniki

Kuchnia bezglutenowa
Klopsy w pieczarkach w sosie jogurtowym. danie małokaloryczne 155

wrzucić do miski, dodać jajko, bułkę tartą,majeranek, pokrojone drobno nóżki pieczarek, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć obciąć nóżki. Kapelusze doprawić solą i pieprzem, nałożyć mięso mielone go kapeluszy. Na patelni i rozgrzać olej, położyć klopsiki najpierw od strony mięsa. Jak już będą przypieczone obrócić i obsmażyć ze stromy grzybka. Zdjąć klopsiki z patelni(...)wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą. Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu

Kuchnia Pokoleń
Serniczki z rabarbarem 226

efekt wizualny. Z podanej porcji można przygotować 12 małych serniczków . Serniczki z rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 80g cukru pudru 2 żółtka MASA SEROWA 250g mielonego twarogu 80g śmietany 18% 50g domowego cukru waniliowego 1 jajko 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 160g rabarbaru + 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego cukier puder do oprószenia serniczków Wykonanie: CIASTO(...)schłodzić w lodówce przez godzinę - schłodzone ciasto podzielić na 12 części - każdym kawałkiem ciasta wylepić wgłębienie w formie na muffiny - formę z ciastem schłodzić przez 30 minut w lodówce - piekarnik rozgrzać do temperatury 180-190 stopni - schłodzone kruche babeczki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 15-20 minut lub do zrumienienia - upieczone babeczki pozostawić do ostygnięcia, nie wyjmować z formy

Smakołyki Bereniki
Babka makowo-orzechowa z białek 127

można lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować! Składniki: 6-8 białek 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego  maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek do pieczenia 1 limonka tłuszcz do smarowania formy 1 łyżka bułki tartej lukier 2 łyżki cukru pudru 1 białko sok z limonki Wykonanie: Ubijamy białka(...)delikatnie mieszamy aby wszystkie składniki połączyć ze sobą, na koniec wsypujemy startą skórkę z limonki. Ciasto wykładamy do formy keksowej, wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wykładamy na duży talerz do przestudzenia. Białko ubijamy na sztywną pian ę razem z cukrem pudrem, dodajemy

kgwjanczewo
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 224

łyżki sezamu lub pestek dyni Wykonanie: Cebulę obieramy, por opłukujemy, odcinamy białą część.Cebulę i białą część pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą(...)jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego

kgwjanczewo
Sernik z pierniczkami 191

święta i bez okazji :) Sernik z pierniczkami  na biszkopt: 8 jajek budyń czekoladowy 5 łyżek mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek cukru na masę serową: twaróg mielony we wiaderku 1 kg 3 budynie śmietankowe lub waniliowe 1 Kasia ( 25 dkg) 3/4 szklanki cukru 6 jajek *** dodatkowo pierniki w czekoladzie polewa, lub masa krówkowa Najpierw pieczemy biszkopta(...)proszek do pieczenia mieszamy za sobą i przesiewamy do masy jajecznej, wszystko razem delikatnie mieszamy.  Całość wylewamy na blaszkę (38x27) wyłożoną papierem do pieczenia.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 40 min. w 180 st. C. Gdy ostygnie przecinamy na pół.  Masa serowa: Przygotować odpowiedniej wielkości rondel, (wystarczy 2 i1/2 l) W dwóch łyżkach sera

Takie tam pichcenie
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 483

szkl Cebula 1 szt Makaron rosołowy 80 gr Rodzynki 100 gr Olej do smażenia Sól, pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną(...)Faszerujemy skórę z nóżek (w tej czynności może nam ktoś pomóc, żeby było łatwiej i sprawniej). Koniec skóry podwijamy pod spód przy układaniu na blaszce. Przed włożeniem do piekarnika wrzucamy jeszcze na blaszkę cząstki cytryny i cebuli. Pieczemy w temp.150'C przez ok pół godziny. 2. W między czasie przygotowujemy ryż. Mleko zagotowujemy razem z bulionem, cebulę drobno

My Culinary Art
Karkówka w kapuście kiszonej 148

danie, na zimne dni wprost idealne! Składniki: 700 gram karkówki 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między(...)zmielonym pieprzem, można dodać również kminek, o ile lubimy. Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem. Danie przygotowane przez Hannę  Smacznego

kgwjanczewo
,,Zapiekanka z kurczakiem, serem mozzarelą i brokułami” 126

obiadowe. Dziś pragnę Wam zaprezentować niezwykle prostą w przyrządzeniu i efektowną zapiekankę uzupełnioną w bogate wita miny i minerały. Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku   Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni(...)plasterki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na makaron układamy w odpowiedniej kolejności pomidor, kurczak, mozzarela, brokuł. Całość możemy zalać sosem czosnkowym. Wkładamy do piekarnika w temperaturze 200 stopni

Podróż w kulinaria
Szwedzkie klopsiki w sosie 235

łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 - 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Szwedzkie klopsiki: Kajzerkę (może być czerstwa) namaczamy w mleku, aż będzie miękka, a następnie bardzo dokładnie odciskamy. Do mięs dodajemy: odciśniętą bułkę, jajko, śmietanę, bardzo drobno pokrojoną(...)orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i dwie łyżki masła. Smażymy klopsiki na brązowo z każdej strony. Żeby klopsiki nie ostygły (zanim usmażymy wszystkie), można je wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 80-100°C. Sos do klopsików: Na patelnię po smażeniu klopsików dodajemy mąkę. Podgrzewamy mieszając łopatką z tłuszczem pozostałym na patelni – jeśli jest go mało, warto

Poezja smaku
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 163

plastrach – garść suszonych grzybów – garść orzechów pistacjowych – garść suszonej żurawiny – 0,5 szkl wywaru z mięs – 2 gruszki – sól, pieprz, mielona kurkuma, mielony jałowiec, ostra papryka, suszony i świeży majeranek, świeży rozmaryn (2 gałązki), odrobina peperoncini – olej Wykonanie: Wszystkie mięsa (oprócz wątróbki) obsmażyć krótko na mocno rozgrzanym oleju (zamknięcie porów). Przełożyć(...)żurawinę, śliwki i grzyby – grzyby i śliwki posiekać, ale nie za drobno. Gruszkę obrać, wyjąć gniazda nasienne. Odsączyć bułkę. Do dużej miski zmielić (grube sitko w maszynce do mielenia) mięsa, wątróbkę, seler, szalotkę, marchew, gruszkę, posiekany rozmaryn, czosnek i bułkę (bułkę warto przepuścić przez maszynkę na koniec, żeby zebrała resztki mięsa ze ścianek). Do masy dodać żółtka, kremówkę, pistacje

Pociąg Do Kuchni
Gołąbki zapiekane 158

wierzchnie liście. Z każdego liścia ściąć zgrubienie, dzięki czemu łatwiej będzie nam zwijać gołąbki. Farsz Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowany ryż włożyć do miski, dodać mięso mielone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor po czym dodać do mięsa. Doprawić solą majerankiem  i pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Masę mięsno(...)zmiksować na gładko wraz z zalewą,, dodać wodę doprawić solą, pieprzem , odrobiną bazylii i wlać na gołąbki. Przykryć liśćmi z kapusty, aby gołąbki nam się nie spaliły. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1 godzinę. gołąbki zapiekane

O kuchni z uczuciem
Mięciutkie ciasteczka dyniowe z czekoladą 129

łyżek puree z dyni 200 g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 50 g posiekanej gorzkiej czekolady Masło roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce łączymy ze sobą mąkę, cukier, proszek sodę i wszystkie przyprawy. Dodajemy roztopione(...)godziny). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą łyżeczki formujemy małe ciasteczka. Układamy je w odstępach na blaszce, gdyż w trakcie pieczenia znacznie urosną. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. WAŻNE: przed zdjęciem ciastek z blachy należy odczekać, aż nieco wystygną. To już mój ostatni przepis, który zgłaszam do Festiwalu Dyni. Co nie znaczy

My simple kitchen
Trzyskładnikowy dietetyczny sernik 203

wypiek. Nie mam czasu, nie mam siły i nie mam chęci, miejmy nadzieję, że to się zmieni. No to startujemy ;) Składniki (średnica około 25 cm): 4 jajka 400g sera mielonego do serników Dr. Oetker Twaróg aksamitny (82 kcal/100g) około 0,5 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm  (ilość zależy od naszego progu słodkości, najlepiej spróbować surowego ciasta ;)) jako dodatek(...)silikonowej formy/ lub zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia z kolei tortownice wkładamy do większej formy do której wlewamy wodę /będziemy piec go w kąpieli wodnej/ wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. około 160 stopnia (nie mam pewności, bo nie mam termometru w piekarniku) przez około 70 minut, studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki żeby się schłodził

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak z marchewką. 117

oczywiście ;) Dziś obiad szybki i smaczny.  Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 1 łyżka(...)przygotowujemy panierkę z bułki tartej, czarnego sezamu i otrąb.  Pierś maczamy najpierw w jajku, a później w naszej mieszance i smażymy na głębokim tłuszczu, bądź pieczemy w piekarniku w 175°C przez 15 minut.  Marchewka do obiadu: 4 marchewki pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki masła szczypta soli i pieprzu Marchew gotujemy w wodzie do miękkości.  Następnie

MamaOskarka
Sernik z brzoskwiniowym musem :) 127

wkładamy do lodówki na około pół godziny. MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę, powinny mieć temperaturę pokojową, uwierzcie warto ;) - 500 g twarogu, jeśli z wiaderka to wiadomo nie mielimy, jeśli w kostce, warto zmielić dwukrotnie, aby nie było grudek. - 300 g brzoskwiń z puszki - 3 jaja - 100 g cukru pudru - 1 budyń śmietankowy (proszek) Na początek ubijamy jaja z cukrem(...)budyń. Całość mieszamy jedynie do połączenia się składników. Na dno tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wykładamy ciasto z lodówki, następnie wlewamy na nie masę serową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni C na 70 minut. MUS BRZOSKWINIOWY: - 2 łyżki masła - 6 łyżek syropu z brzoskwiń - 2 połówki brzoskwiń - 2 łyżeczki cukru pudru - 3 łyżki kwaśnej śmietany - łyżeczka

MamaOskarka
Tort czekoladowo-makowy 166

ładniki: 50g mielonych migda łó w bez sk ó rki   50g wiórków kokosowych 50 g drobnego cukru 75 g suchego maku 4 bia ł ka 4 żół tka Wykonanie(...)dodajemy   kolejno   żół tka. Wsypujemy   migda ł y,mak i wi ó rki kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy   w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut

w mojej kuchni
Waniliowy sernik bez maki 267

Składniki:400 g sera białego200 g serka naturalnego/waniliowego50 g pokruszonych biszkoptów5 jaj3/4 szklanki cukru50 g masła2 łyżki cukru z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Ser i serek wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy  rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem jest(...)żą, prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia wysypujemy pokruszone biszkopty, wyrównujemy i ugniatamy. Na tak przygotowany spód wylewamy równomiernie rozprowadzając masę serową.Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia - podajemy na zimno.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej 146

schab wędzony, plasterki żółtego sera. Każdą porcję kładziemy na mięso i zawijamy. Na tarce ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny, którą nakładamy i wcieramy w roladki. Następnie robimy panierkę. Mielimy razem 80g wiórków kokosowych i ok. 100g sezamu. Przesypujemy do miski, w której będziemy panierować mięso, dodajemy pozostałość niezmielonego sezamu, ok. 50g – mieszamy. Jajka lekko ubijamy. Do kolejnej miseczki wsypujemy mąkę(...)patelni olej kokosowy i kładziemy roladki. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Obsmażone roladki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy (folią lub papierem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na ok. 20 minut.Roladki schabowe w panierce sezamowo kokosowej, to istna symfonia smaków, która bardzo mile zaskakuje z każdym kolejnym kęsem. Czuje się aromat sezamu i kokosa

mojewypiekiinietylko
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 131

110g dowolnych herbatników- 2 łyżki mielonych migdałów- 60g masła- 2 łyżeczki kakaoMasa serowa:- 400g mascarpone- 200g creme fraiche- 2 jajka- trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru- 1 budyń waniliowy bez cukru- sok z 1 cytryny- esencja cytrynowaDodatkowo:- 125g czekolady 81%       Papilotki układamy w foremkach. Mielimy herbatniki, dodajemy kakao i migdały, ponownie razem mielimy. Masło rozpuszczamy w mikrofali i gorące(...)plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika, aby dokładnie wyrobić masę. Następnie wbijamy po 1 całym jajku, każdorazowo miksując po 30 sekund. Dodajemy esencję cytrynową. Mieszamy i przelewamy masę do foremek. Piekarnik rozgrzewamy do 175°C. Do blaszki lub żaroodpornego naczynia wlewamy (trochę powyżej połowy) wrzątek – wstawiamy na spód nagrzanego piekarnika. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika i po 10 minutach obniżamy

mojewypiekiinietylko
Sernik Agusi 165

Sernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny.   Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy.   Pozostały cukier puder(...)mąkę i aromat i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.   Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 50-60 minut.   Studzimy, dekorujemy i gotowe.Za przepis dziękujemy Agnieszce a Kindze za wyjątkową, ręcznie malowaną serwetkę :)Smacznego

Maminek kulinarny
Piersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami / Baked chicken with aubergine, courgette and tomatoes 316

down for recipe in EnglishPiersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego4 duże piersi z kurczakasól morska i mielony czarny pieprz2 szalotki obrane i z grubsza posiekane (lub 1 cebula)1 średni bakłażan z przyciętymi końcami i pokrojony w kostkęmała garść świeżego tymiankumała garść świeżego rozmarynu2 średnie cukinie(...)krojonych z puszki)Przygotowanie:Umieść bakłażana w durszlaku i od serca posól, pozostaw go tak na 30 minut, po czym opłucz pod zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem.Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż kurczaka skórą do dołu.  Smaż

karmelowy
Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim 212

samą patelnię dodałem pokrojoną w drobną kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłem, po czym dodałem do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano, łyżeczką suszonego tymianku i łyżeczką suszonego majeranku. Pieczarki z cebulą podsmażałem, aż do całkowitego odparowania puszczonej przez pieczarki wody. Na środku płata ciasta francuskiego ułożyłem(...)następnie w ciasto francuskie, które skleiłem i odciąłem jego nadmiar, a następnie tak zawinięte ciasto ułożyłem na blasze do pieczenia. Ciasto posmarowałem z góry roztrzepanym żółtkiem i zapiekałem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z włączonym termoobiegiem przez 25 minut. Po upieczeniu istotnym jest, aby ciasto odpoczęło w ciepłym, ale nie gorącym miejscu przez około 15 minut przed jego pokrojeniem

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania