które powiedzą, że w tej wersji smakują lepiej od oryginału. No to co, próbujecie i Wy? :) Składniki na pieczone faworki: 280 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki mielonego cukru waniliowego 5 żółtek 3 białka 50 g ostudzonego rozpuszczonego tłuszczu łyżeczka ekstraktu waniliowego cukier puder do posypania ciasteczek Sposób przygotowania pieczonych faworków: Do miski wsypujemy mąkę dodajemy(...)około 30 minut w chłodne miejsce. Gotowe ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy, następnie wycinamy koła, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez 7-8 minut w piekarniku rozgrzanym do 190`C. Ostudzone ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem z obu stron. Smacznego
Słodkie Przyjemnościtrochę za mała. Myślę, że lepiej sprawdziłaby się 24 cm. Ciasto po upieczeniu jest trochę rozedrgane. Właściwej konsystencji nabiera po schłodzeniu. Składniki: Ciasto 100 g mąki 50 g mielonych migdałów 75 g masła 50 g cukru źółtko Mąkę wymieszać z migdałami, cukrem i szczyptą soli, Posiekać z masłem, aż powstaną grudki. Dodać żółtko, szybko zagnieść ciasto. Schłodzić(...)przełożyć gotowe ciasto). Cienką warstwą zimnego ciasta wylepić dno i boki formy (lub rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu i przenieść do formy). Gęsto nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Kruche ciasto podpiec przez ok. 10 minut. Masa serowa 200 g (mały kubeczek) śmietanki 30% 1 laska wanilii 5 jajek (osobno żółtka i białka
Pełny talerzgotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, szklimy ją na rozgrzanym oleju. Ziemniaki wraz z białym serem przeciskamy prze praskę lub mielimy, dodajemy podsmażoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem na pikantnie i mieszamy farsz. Przygotowujemy ciasto. Mąkę wraz z solą zagniatamy z ciepłą wodą na elastycznie ciasto. Wałkujemy je na cienkie(...)minut od ich wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy. Układamy pirogi na papierze do pieczenie lub na kratce, smarujemy roztrzepanym białkiem i zapiekamy do zarumieniania w nagrzanym piekarniku w około 180 stopniach
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprodukt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej 1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego Skworcu Mięso umyłam w zimnej wodzie. Osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przyprawy wsypałam do małej miseczki. Czosnek obrałam(...)trzech dniach przełożyłam mięso na folię aluminiową i ciasno owinęłam. Włożyłam do teflonowej blaszki. Podlałam wodą tak, aby ta pokryła całe dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Po 10 minutach pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 70 minut. Podczas pieczenia podlewałam wodą, tak aby cały czas woda pokrywała dno blaszki. Po tym czasie wyjęłam mięso
Blondynka Gotujelodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa:1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (użyłam President)0,5 szklanki mleka1 cukier waniliowy 5 jajek60 g budyniu śmietankowego1 szklanka cukruŻółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą(...)stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy
Delicious Titbitsswietne male co nieco kawy.Chociaz pajda takiego chleba nada sie idealnie na bananowe sniadanko.Bardzo prosty przepis,nalezy jedynie wymieszac skladniki,identycznie jak przy muffinkach.Skladniki :400 g maki200 g mielonych migdalow1 lyzeczka sody oczyszczonej2 lyzeczki proszku do pieczeniasol60 ml neutralnego oleju150 g cukru3 jajka L200 ml kefiru lub maslanki3 bardzo dojrzale banany10-12 miekkich daktyliWykonanie: Keksowke wysmarowac olejem.Piekarnik(...)mikserem i wymieszac z odmierzonymi suchymi skladnikami.Banany obrac i rozgniesc widelcem.Wmieszac do ciasta.Daktyle pokroic w drobne paseczki i polaczyc z ciastem.Ciasto przelozyc do keksowki.Wyrownac powierzchnie.Bananowy chlebek wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 1 godzine.Studzic na kratce.Gdy wystygnie wytrzasnac z foremki.Mozna posypac cukrem pudrem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzielimy sobie nożem na kwadraty. Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli. Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy do lodówki na ok 30 minut. Po wyjęciu panierujemy każdą(...)się, że chwila obsmażenia ich nie wystarczy, po usmażeniu na patelni, przełożyłam je do naczynia żaroodpornego, na każdym z nich ułożyłam wiórek masła, przykryłam folią aluminiową i wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 190st na ok 20 minut. Po tym czasie miałam już gwarancję, że są pięknie usmażone także i w środku.Podałam roladki z ziemniakami w mundurkach, które polałam roztopionym
Walijskie Pichcenieprzy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Tajemnica soczystości naszej rolady ( również jak robimy kotlety mielone), tkwi w dodaniu kwaśnej śmietany 18% . Z cukinii ściąć końcówki, środek wydrążyć, blanszować 3 minuty. Ostudzić i osuszyć. Napełnić zmielonym mięsem wymieszanym z pokrojoną w drobną kostkę(...)folii. Na folii rozłożyć mięso, utworzyć kształt prostokąta. Na mięso położyć cukinię nafaszerowaną mięsem i pomagając sobie folią zwinąć w rulon. Rulon związać na końcach nicią kucharską. Wstawić do piekarnika 180oC i piec około 1 godziny. PS. Pomysł na tą roladę podpatrzyłem
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowania: 65 minut Składniki: 4 średnie czerwone papryki 4 łyżki oliwy 230g ryżu basmati 400ml wrzącej wody 2 posiekane cebule (średniej wielkości) 2 roztarte ząbki czosnku 400g mielonego mięsa pół łyżeczki mielonego cynamonu pół łyżeczki otartego majeranku (ja dałam świeży majeranek) 3 pomidory 2 łyżki przecieru pomidorowego sól i pieprz Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić(...)gotować na wolnym ogniu przez 15 minut. Ryż musi całkowicie wchłonąć wodę. Pozostałą oliwę rozgrzać na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek, podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać mielone mięso i smażyć, aż zmieni kolor. Następnie wsypać cynamon, sól, pieprz i majeranek. Pomidory sparzyć wodą, zdjąć skórkę, zetrzeć na grubej tarce i poddusić w osobnym garnku
Gorący kąsekrozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały czas ucieramy. Masło wcześniej(...)zimny spód, rozkładamy część wiśni i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzch posypujemy pozostałe wiśnie. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 C. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na następny dzień polewamy polewą czekoladowa i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego Sernik piekłam razem z :Joanna - http://rozowakuchnia.blox.pl/2014/07/Sernik-smietankowy.htmlKrystyna - http://krystyna9.livejournal.com/83898.htmlDorota - http://doowa.blogspot.com/2014/07/sernik-z-kaszy-jeczmiennej-z-pitahaya.htmlAgnieszka - http://marynawkuchni.wordpress.com/2014/07/12/sernik-maryny/Barbara - http://mozaikazycia.blogspot.com
Słodkości i nie tylkoczubate łyżki mielonego siemienia lnianego (ewentualnie jajko) · 1 czubata łyżeczka pieprzu ziołowego · 1 czubata łyżeczka mielonej kolendry(...)płaska łyżeczka mielonej kozieradki · 2 ząbki czosnku · świeżo mielony pieprz
Qlinarnie i Qlinarnieżurawiną, aż ocet się zredukuje. Śledzie kroimy na pól i delikatnie skrapiamy octem spirytusowym. Bagietkę kroimy na kromki, delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i podpiekamy 2-3 minuty w piekarniku rozgrzanym do 200° C. Następnie na podpieczoną bagietkę wykładamy konfiturę cebulową, a na nią kawałek śledzia. 5. Sałatka z ziemniakami, fenkułem i śledziem 4 filety śledziowe(...)międzyczasie śledzie kroimy na 3-4 części. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, zioła drobno siekamy i całość mieszamy ze śmietaną i dwoma rodzajami musztardy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Następnie ugotowane ziemniaki delikatnie rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków. Na talerz wykładamy śledzie i polewamy obficie sosem. Podajemy z ciepłymi ziemniakami. 8. Śledź marynowany na carpaccio z gruszki
SMYKWKUCHNIkawą, której smak i zapach w wypiekach wprost ubóstwiam, nie mogło się nie udać. Już gdy zagniotłam ciasto, jego aromat niemal zawrócił mi w głowie. Ten wydobywający się z piekarnika przyprawił mnie o szybsze bicie serca, a C. przyciągnął do kuchni. Usiedliśmy przy stole, i wgapieni w szybkę, czekaliśmy niecierpliwie. Pierwsze sztuki poparzyły nam palce i języki, ale było warto(...)około 110 sztuk) 150 g melasy 115 g masła 100 g cukru 350 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki ciemnego rumu
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej szklanka oleju 4 jajka 2 szklanki cukru 4 duże marchewki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 100 g orzechów włoskich Wykonanie : Marchew obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać(...)koniec do ciasta dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 60 minut bądź do tzw. suchego patyczka. Smacznego
Krakowskie smaki Ani