mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:189/400)

Owsianka pieczona – pyszne śniadanie dla alergika 65

OWSIANKA PIECZONA Z JABŁKAMI I GRUSZKAMI – ŚNIADANIE DLA ALERGIKA Składniki: 100 g płatków owsianych 80 g mąki owsianej 50 g płatków migdałowych 100 g mąki migdałowej 20 g mielonego siemienia lnianego 1 szklanka miodu (ok. 230 g) 1 szklanka mleka roślinnego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka sody 1/3 szklanki oleju, np. z pestek winogron 2 jabłka(...)wlewamy miód, olej i mleko. Dokładnie mieszamy. Jabłka i gruszki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki. Układamy je na dnie formy do pieczenia. Następnie wlewamy ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C stopni przez 40 minut. Gotowe! Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się do mojego newslettera, a będę Ci przesyłać najciekawsze przepisy na szybkie

Wiszniówka
Sernik truflowy 97

spód: 1 szklanka mąki pszennej 1 żółtko (białko zostawiamy do masy) ½ szklanki orzechów laskowych 2 łyżki cukru 75 g miękkiego masła ½ łyżeczki cynamonu Sernik truflowy – masa: 1 kg mielonego tłustego twarogu (ewentualnie bardzo gęstego sera z wiaderka) 300 ml śmietanki kremówki 30-36% 1 czekolada mleczna (100 g) 1 czekolada gorzka (100 g) 5 jajek i 1 białko (które(...)wierzch: 1 gorzka czekolada (100 g) 5-6 łyżek śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżki płynnego masła orzechowego szczypta cynamonu do przybrania: orzechy, rozmaryn, płatki kokosowe Spód: Orzechy mielimy pulsacyjnie w malakserze aby połowa zmieliła się na proszek, a połowa została w kawałkach. Do mąki zmieszanej z cukrem i cynamonem dodajemy miękkie masło oraz żółtko. Zgniatamy palcami jak kruszonkę. Dodajemy

Poezja smaku
KORZENNE CIASTECZKA GWIAZDKI 120

ciasteczka cynamonowe.  Składniki: 70 g cukru pudru  160 g masła 160 g mąki pszennej  1 jajko 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki czarnego pieprzu pół łyżeczki mielonego imbiru  pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: 1. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem, do momentu aż powstanie puszysta masa. 2. Dodaje jajko, cynamon, pieprz, imbir, gałkę muszkatołową. 3. Ciasto(...)minut. 5. Schłodzone ciasto wykładam na folię i wałkuję. 6. Wycinam kształty za pomocą foremek. Gwiazdki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut

Kukuleczki
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 152

białego sera 100 g masła, miękkiego 150 g cukru pudru 1 budyń waniliowy 5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz z cukrem z wanilią. Dodajemy stopniowo żółtak, cały czas ucierając. Dodajemy stopniowo zmielony ser, miksujemy. Dodajemy budyń i miksujemy do połączenia się z masą(...)mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotową masę przekładamy na upieczony spód. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 60 – 90 min. Po tym czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej

Domowy Smak Jedzenia
Sernik z czarną porzeczką 112

mnie z powodu awersji mojej rodziny do czarnej porzeczki. Delektowałam się nim długi czas, a smakuje wybornie i ma niezwykły kolor. Składniki: • 500 g sera mielonego • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki dżemu z czernej porzeczki • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ser utrzeć z cukrem, dodawać(...)której wyłożyć dno folią aluminową. • Piec w 130 st.C przez 80 minut. • Po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekaniku na 15 minut, nastepnie otworzyć piekarnik i trzymać ciasto jeszcze 15 minut. • Po całkowitym wystudzeniu wstawić sernik do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. • Udekorowałam listkami mięty i kwiatkami lawendy

To co kocham
Pierś z gęsi z wiśniami i chrupiącym jarmużem 265

słodkie wino portugalskie; 200 ml) 1 łyżka zimnego masła listki z dużej gałązki świeżego rozmarynu oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Ziemniaki obieramy. Jeśli są duże, kroimy je na mniejsze części i gotujemy (ok. 20 minut od momentu zagotowania się wody) w osolonym wrzątku. Odlewamy je, dodajemy(...)konsystencji, stopniowo dolewając ok. pół szklanki mleka. Przyprawiamy sporą ilością soli i gałki muszkatołowej. Gdy lubimy rzadsze puree, możemy dolać więcej mleka. Blendujemy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawione. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (góra-dół – bez termoobiegu). Piersi z gęsi oddzielamy od kości. Skórę nacinamy w romby ostrym nożem uważając, aby nie przeciąć mięsa. Posypujemy solą i majerankiem

Poezja smaku
Domowa przyprawa warzywna - domowa wegeta 453

starte na wiórki szybciej się suszą. Por siekam na krążki,cebulę w piórka a czosnek w plasterki. Układam na dużych piekarnikowych blachach wyłożonych papierem do pieczenia,wstawiam do piekarnika i suszę przy lekko uchylonych drzwiczkach używając termoobiegu  w temp. 50*C przez kilka godzin pierwszego dnia i kilka godzin następnego dnia. W ten sam sposób suszę koperek,natkę pietruszki(...)suszonego koperku 5 g suszonej natki pietruszki 5 g suszonych liści selera 15 g suszonego czosnku 5 g suszonych ziół prowansalskich 5 g suszonego lubczyku 10 g mielonej kurkumy 80 g soli morskiej gruboziarnistej  Wszystkie suszone warzywa rozdrobniłam za pomocą blendera do pożądanej przeze mnie grubości,zmieszałam z kurkumą i zmieloną solą morską. Gotową mieszankę należy zamknąć szczelnie

Kolorowa kuchnia Elki
kurczak pieczony w rękawie w pysznej marynacie z kefiru i Prymatu... 181

kurczaka całe 4 duże, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie, kefir 1/2 litra, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje, odciąć(...)wymieszać do marynaty włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć, przykryć, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane muszle pod beszamelem 324

czasu mieszając - przełóż do miski. Na tej samej patelni rozgrzej 4 łyżki oleju i wrzuć mięso - zamieszaj i dolej 3 łyżki wody. Dopraw bazylią (1 łyżka), przyprawą do mięsa mielonego (3 łyżki) i papryką (2 szczypty). Całość smaż mieszając do momentu usmażenia mięsa - dodaj do miski z grzybami i wymieszaj. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć muszle(...)olejem za pomocą pędzelka - układaj makaron i posyp startym serem. Naczynie przykryj aby makaron nie wysechł i przygotuj sos beszamelowy - link poniżej: https://alutka-gotuje.blogspot.com/2016/03/lasagne-bolognese.html. Makaron zalej przygotowanym sosem. Piekarnik nagrzej do 190 stopni - wstaw naczynie (przykryte) i zapiekaj

Alutka-Gotuje
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 118

powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy do rozmiękczenia. Gdy namięknie dodajemy go do mielonego mięsa(...)sposób kotleciki.  Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy  przez chwilę kotlety z obu stron - do zarumienienia.  W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160  stopni. Po obsmażeniu przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia spryskanego oliwą. Pieczemy w piekarniku, z funkcją termoobiegu przez około 20-25 minut. Smacznego

Taste Therapy
Wegański pasztet z ciecierzycy z żurawiną 162

Zbliżają się Święta, więc i pasztet musi być. Pierwotnie miałam robić z fasoli i batatów, ale nie miałam ani jednego ani drugiego. W kuchennej szafce znalazłam

Smakuje zdrowo
Kruche Ciastka Wielkanocne 128

nich przez chwilę mógł uśmiechnąć się czy to na głos czy tylko nieśmiało w głębi sercu. Następnie najmłodsi dostaliby nie pomalowane wraz z elementami do samodzielnej dekoracji aby mieli radochę z możliwości pobrudzenia się i stworzenia swoich małych ciasteczkowych dziełek. Przecież obdarowywanie sprawia większą radość niż otrzymywanie :) ...a kiedy dopadła by nas chandra to co jak co, ale słodkiego(...)ciasteczek jest wtedy ulga dla duszy i ciała. Dlatego zachęcam wszystkich do upieczenia sobie takich ciasteczek, a nuż przydadzą się nie tylko w Święta ;) Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 gr cukru pudru + 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr masła / margaryny 1 całe jajko

Gotowanie...to proste !
Gołąbki bez zawijania 161

sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie Ryż gotujemy bez soli, odstawiamy do wystygnięcia. Kapustę kiszoną odsączamy, tniemy na małe kawałki, cebulę w pióra. W dużej misce mieszamy ryż, mięso mielone, cebulę, kapustę kiszoną, 3 łyżki koncentratu, jajko, mąkę, majeranek i doprawiamy do smaku.  Brytfannę lub blaszkę wykładamy liśćmi kapusty pekińskiej. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, z masy(...)pomidorowym, liściem laurowym, zielem angielskim i doprawiamy do smaku. Tak przygotowany wywar wlewamy do brytfanki/blaszki, przykrywamy gołąbki resztą liści kapusty pekińskiej, naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 90 minut w temperaturze 180*C. Sos do podania Koncentrat rozpuszczamy w wodzie, doprawiamy, do gorącego  wywaru dodajemy mascarpone i śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu przez

Gotowanie i blogowanie
Schab po zbójnicku – doskonała wędlina 519

height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab(...)czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę ) , upychamy w siatkę wędliniarską . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny ( w zależności od grubości kawałka , czasami potrzeba 30 minut więcej ) , po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy

Ogrodnik w podróży
Wielkanocny klops z jajkiem 278

bardzo drobno posiekaną cebulę, kaszę manną, śmietanę, dwie marchewki obrane i starte na tarce o drobnych oczkach, musztardę, paprykę, ziele angielskie, sól, posiekaną natkę pietruszki i dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Dokładnie wyrabiamy całość ręką, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o długości ok. 23-25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy do niej(...)przylegać i układamy je wzdłuż, po środku masy mięsnej. Nakładamy resztę masy mięsnej i dociskamy. Wierzch klopsa smarujemy odrobiną oleju i układamy na nim liście laurowe. Klops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy soki z foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając

Poezja smaku
Szarlotka na jaglanym spodzie (bezglutenowa) 105

znalazłam przetwór z prażonymi jabłkami i postanowiłam - będzie szarlotka :), ale aby była zdrowa powstała na jaglanym spodzie.  Całe ciasto przygotowałam  wedle własnego pomysłu, jak już zapakowałam do piekarnika pomyślałam, że trochę ryzyko zważywszy że mało piekę. Dzisiaj posmakowałam i jestem bardzo zadowolona. Wyszła  zdrowa wersja deseru, ale również bardzo smaczna :) Potrzebne składniki:   3 szklanki ugotowanej kaszy(...)oleju kokosowego 2 łyżeczki masła migdałowego prażonego 1/3 laseczki cynamonu 0,75 l prażonych jabłek  płatki migdałów do posypania Przygotowanie: Ugotowaną kaszę wraz z namoczonymi daktylami mielimy na gładką masę, dodajemy mąkę, mleko, olej kokosowy, masło migdałowe i wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki w której będziemy zapiekać. Na jaglany spód wykładamy uprażone jabłka posypujemy świeżo startym cynamonem

Łycha smaków
Pizzerinki z cukini! 113

smarujemy nim plastry. Następnie nanosimy na nie przecier pomidorowy i równomiernie rozsmarowujemy. Na każdy plaster cukinii układamy plasterek szynki, pokrojone pomidorki i kawałki mozzarelli. Dodajemy oregano, świeżą bazylię, kolorowy, mielony pieprz i sól. Na wierzch pokrojonej w plastry cukinii nakładamy po pół łyżeczki pesto i całość zakrywamy żółtym serem. Ser może być pocięty wzdłuż na małe plasterki, albo jeśli(...)smaku sera. Pasować będą również pieczarki i mnóstwo innych składników, które możemy znaleźć w menu każdej pizzerii. Gotowe mini pizze z cukinii wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Podajemy na ciepło. Można również zaserwować z sosami;) (p.s. najlepszy czosnkowy

Kuchnia Pani Wiosny
Kaczka nadziewana farszem z borowików 195

kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obydwa składniki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli. Zdjąć z ognia, wystudzić. Przełożyć do miski, dodać mięso mielone, jajko, bułkę tartą, przyprawić i wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem  i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia piersią do dołu. Przygotować warzywa. Obrać(...)Ząbki czosnku obrać i pozostawić w całości. Warzywa i czosnek ułożyć po bokach kaczki, dodać ziele angielskie, liść laurowy i podlać bulionem. Wstawić do nagrzanego do 180 – 190 stopni piekarnika i piec około 2 godzin, odwracając kaczkę co jakiś czas. Kaczka jest gotowa, gdy skóra jest przyrumieniona a mięso łatwo odchodzi od kości.  Smacznego

Nie tylko w kuchni
Pieczona cukinia otulona ciastem orkiszowym ( mini pizze) 197

nich zrobiłam. Ciasto jak na pizze, tylko z dodatkiem mąki orkiszowej przygotowałam, a cukinię namoczyłam, odcisnęłam, z olejem, ziołami, przyprawami zmieszałam. Na ciasto ja nałożyłam, brzegi skleiłam, w piekarniku wypiekałam, a pod koniec dwa rodzaje sera dodałam. Cukinia z serem idealnie smakowo się zgrała i chrupiącą oprawę z ciasta miała.   Składniki : 6-8 szt. ciasto:   20 g świeżych(...)farsz: 1 kg młodej cukinii, 2 łyżki oleju rzepakowego czosnek, bazylia, ¼   łyżeczki pieprzu ziołowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka soli, kilka listków świeżej bazylii, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, ponadto: ser parmezan, gorgonzola, mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 100 g maki orkiszowej. Przykrywamy bawełnianą ściereczką

Moniki Smakołyki
Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik 133

odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut.  Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu.  Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie(...)stopniach przez 20 minut. Po tym czasie zdejm pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody. Piecz dalej 20 minut. Wyjmij z piekarnika i wystudź. Podawaj z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem

AZgotuj!
Mazurek z orzechami laskowymi i czekoladą 139

zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych i posiekanych orzechów laskowych do dekoracji Do miski przesiać mąkę, dodać mielone orzechy, cukier i wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palami aż składniki się połączą w drobną kruszonkę. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto w jednolitą kulę(...)rozwałkować na placek trochę większy od formy 20 x 30 cm. Przełożyć na blaszkę i zrobić 1 cm rant. Spód podziurkować widelcem i włożyć do lodówki na 30 min. Piekarnik nagrzać do 160  ° C , ciasto piec 35 min, do zrumienienia. Ostudzić. W rondelku rozpuścić czekoladę wraz ze śmietanką. Delikatnie ostudzić i wyłożyć na ciasto. Udekorować posiekanymi orzechami, schłodzić

Atlas Smaków
Pulpeciki w sosie beszamelowym z kalafiorem 158

Pieprz Ok. 7 różyczek kalafiora Masło do formy Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki Ok. 2 szklanki mleka Sól, Pieprz 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej Mięso mielone dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Formujemy małe pulpeciki i układamy je w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.  Kalafior myjemy(...)robimy zasmażkę. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje dolewamy stopniowo mleko. Sos musi mieć konsystencję śmietany. Gotowym sosem zalewamy pulpeciki. Pieczemy je w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut

VioletoweKucharzenie
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 187

łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.  Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące, na 2-ch łyżkach(...)drugą warstwą połówki ziemniaków na przemian z klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne

Kuchnia Prezydentowej
Kruche ciasteczka z makiem 154

tylko taką miałam) + do podsypania 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 100 g zimnego masła 50 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 2 łyżki suchego niemielonego maku do obtaczania ciasteczek drobny cukier do wypieków (2-3 łyżki – sypnęłam całkiem „na oko”) z niewielką ilością cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wykonanie: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder(...)Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą i włożyłam na godzinę do lodówki. Płaską blachę do drobnych wypieków o wymiarach 31x41 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem (190 stopni bez termo obiegu). Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również

Kuchenne zapiski Edyty
Makaroniki orzechowe 125

staję się monotematyczna i że chętnie zaglądniecie tutaj także w następnych dniach ;) Przepis pochodzi z czasopisma "Dobre Rady. Świąteczne wypieki", nr 3/2005 Składniki: opłatki cukiernicze* 3 białka 300 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu 1 cukier waniliowy 250 g cukru pudru Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie wsypujemy cukier waniliowy i cukier puder. Całość ubijamy parę minut. Beza(...)bardzo gęste ciasto. Masę nałożyć do rękawa cukierniczego z końcówką z dużym otworem i nakładać małe porcje ciasta na opłatki. Oczywiście można masę nakładać również łyżeczką. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 15 - 20 minut. Jeśli góra ciastek będzie zbyt szybko brązowieć, należy ją przykryć papierem do pieczenia. *opłatki można z powodzeniem zastąpić andrutem pokrojonym

My simple kitchen
Pulpety w sosie pomidorowym 160

dzisiejszy obiad ;) Takie pulpety będą pasować do makaronu, pieczonych ziemniaków lub tak jak w moim przypadku do pieczonej marchewki ;) Życzę udanej słonecznej soboty ;) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3-4 łyżki sera chudego Emilka sól, pieprz (na oko;) ) 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5-1 łyżeczka ostrej papryki sos : 1 słoik koncentratu(...)mieszamy lepimy/ kulamy pulpety (mogą się trochę kleić) i układamy w żaroodpornym naczyniu z podanych składników przygotowujemy sos, a następnie zalewamy nim pulpety zamykamy żaroodporne naczynie  wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 40 minut SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
TARTA ZE SZPARAGAMI I KOZIM SEREM 124

śmietanki 30 % 6-7 plasterków szynki szwarcwaldzkiej 100-150 g rolady z sera koziego 3/4 pęczka zielonych szparagów 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie mielona słodka papryka A jak to zrobić: Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Szparagi pozbawić zdrewniałych końcówek i gotować około 5 minut w osolonej wodzie (pamiętając, aby główki nie były zanurzone). Odcedzić(...)pieprzem i ziołami. Masę jajeczną wylać na przygotowane ciasto. Na wierzchu ułożyć szparagi, pokrojoną szynkę i kawałki sera koziego. Całość oprószyć ziołami prowansalskimi i papryką. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia w opałach
Babka Wielkanocna 181

Dziś zapraszam na bardzo smaczną babkę z makiem który otrzymałam od firmy Back Mit Babka Wielkanocna  Składniki; jajka - 5 szt mak  mielony - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka pszenna - 15 dag mąka ziemniaczana - 15 dag margaryna - 250 g cukier - 3/4 szkl tłuszcz do formy Przygotowanie : Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski(...)gęstości masy. Zdjąć miskę z pary, dodawać  po łyżce margaryny, ucierać. Następnie przesiać mąki, dodać mak, wymieszać. Wysmarować formę tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku ok.45 minut w 180 stop. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jak jest suchy to babka upieczona. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Czekoladowe ciasto z całymi gruszkami, Frank Sinatra w Filharmonii 171

słodkiej śmietanki (dałam kwaśną i też było ok) ok. 10 g – mały kawałek świeżego, obranego i startego imbiru (może być też sproszkowany) 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej Umyj gruszki, wydrąż gniazda nasienne i napełnij owoce żurawiną. Do kubka wlej kilka łyżek gorącej wody i dodaj połamaną na drobne kawałki czekoladę. Mieszaj energicznie, aż czekolada(...)ubijaj. Następnie dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao ze śmietanką. Na końcu wmieszaj rozpuszczoną czekoladę (podgrzej ją, jeśli ostygła), imbir, cynamon i gałkę muszkatołową. Nagrzej piekarnik do 160°C. Ciasto wlej do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i ostrożnie powkładaj gruszki. Piecz około 1,5 godziny. Przepis dodaję do akcji:    Pięknie było

Qlinarnie i Qlinarnie
Zupa marchewkowa z pieczoną ciecierzycą i tahini 255

kuminu szczypta płatków chilli (ja preferuję większą ilość, ok. 1 łyżeczkę) sól, pieprz do smaku oliwa pieczona cieciorka: 300 g ugotowanej ciecierzycy (lub zawartość jednej puszki) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy do przybrania: sos tahini: 3 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, 1-2 łyżki wody dla rozrzedzenia konsystencji(...)garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć wszystkie składniki zupy poza bulionem, wymieszaj i smaż przez ok. 15 min. Przemieszaj od czasu do czasu.  W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Brytfannę lub blachę wyłóż papierem do pieczenia, wsyp do niej ugotowaną ciecierzycę, posyp kuminem, solą i skrop oliwą. Wymieszaj łyżką, aż ciecierzyca dokładnie pokryje się przyprawami

Chilli Czosnek i Oliwa
Łosoś w marynacie cytrynowo-imbirowej 234

pyszna propozycja na przyrządzenie łososia. Tym razem łosoś z nutką rozgrzewającego imbiru i cytryny a do tego słodki ananasek na ciepło i ryżskładniki:500 g łososia bez skóry1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z połówki cytryny5 łyżek olejusól,pieprz4 plastry świeżego ananasamasło klarowaneryż- mieszanka parabolicznego i dzikiegoPrzygotować marynatę. Wymieszać olej, sok z cytryny, imbir i skórkę(...)marynaty. Dokładnie wymieszać aby pokryła rybę. Odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Następnie łososia przełożyć na folię aluminiową, ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 30 minut. Ananasa pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Gotową rybkę podać z ananaskiem na ciepło i ryżem

Monia miesza i gotuje
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 149

lekki i wyjątkowy obiad. Glazura z coli daje wspaniały smak. Idealnie współgra z pieczonymi klopsikami. Szczerze polecam.   Klopsy w pikantnej glazurze z coli Składniki: 0,4 kg mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 1 duże jajko 1/3 szklanki bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego(...)oregano Glazura: 1/3 szklanki brązowego cukru 3/4 szklanki coli 1 papryczka chili 1 łyżka ciemnego sosu sojowego Składniki: Mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i odkładamy do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso dokładnie mieszamy z jajkiem i bułką tartą (najlepiej wyrabiać je ręką). Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem

Mania Gotowania
Schab z morelami 180

solidną porcję mięsa :)   Schab faszerowany suszonymi morelami z puree z buraka - 1kg schabu wieprzowego - garść suszonych moreli - zioła (tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory) - świeżo mielony pieprz, sól - łyżka sosu sojowego - łyżka sosu worcester - łyżka oleju - łyżka masła Na puree: - 5 buraków - 1 mandarynka dodatkowo: chrzan biały tarty + czarnuszka Schab przecinamy na środku i wydrążamy(...)żeby wszystko dobrze się trzymało,a dodatkowo ładnie wyglądało :)    Nacieramy sosami i przyprawami, odstawiamy do lodówki na około 3 godziny.     Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni C, a schab wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Na około układamy owoce: jabłka, suszone morele oraz garść kaparów. Pieczemy dwie godziny. Przed końcem pieczenia możemy zwiększyć

Sajkofanka smaku
Szaszłyki z klopsików z jogurtem koperkowym 169

cebulka pomidorki koktajlowe( ilość zależy od długości szaszłykowych patyczków) sos jogurtowy 250 ml gęstego jogurtu( u mnie grecki) 1 łyżeczka suszonego lub świeżego koperku i mięty sól/pieprz Mięso mielone wkładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą, parmezan, cebulę, czosnek, miętę, bazylię i skórkę z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko mieszamy; najlepiej wyrobić rękami) Z mięsa formujemy(...)przygotowane szaszłyki kładziemy do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i polewamy nitka oliwy. Posypujemy rozmarynem, szałwią i pokrojoną w piórka cebulką. Wstawiamy do nagrzanego do 200°C  piekarnika na 30/35 minut (druga połowę zalecanego czasu piekłam z termoobiegiem). W oryginalnym przepisie szaszłyki pieczone są pod opiekaczem. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy miętę i koperek, przyprawiamy solą i pieprzem

Mia Cucina Sofieta
Kebaby z grilla 191

To jest jedno z tych dan, które zagościły u nas na stale kilka lat temu i do których chętnie wracamy. To jest moja wersja popularnych na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Lasagne z dynia 197

mniej widocznym miejscu.Tym razem postawilam na nowosc w mojej kuchni, a mianowicie na lasagne z dynia. Tradycyjna lasagne jest u nas bardzo lubiana, wiec z checia zamienilam mieso mielone na farsz z dyni i wierzylam, ze wszyscy beda sie tym daniem tak samo zajadac. Nie pomylilam sie :-)Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil(...)pieprz wykonanie:Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce oliwy z oliwek i wykladamy na blache do pieczenia. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 25-30 minut, az dynia bedzie miekka. Upieczona dynie rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niej serek, starty parmezan i smietane. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem

Przysmaki Karolki
Sernik wiedeński z polewą 63

wilgotny. Liczba porcji: 12 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Forma: tortownica o średnicy 26 cm Przepis na sernik wiedeński z polewą: (składniki o temperaturze pokojowej)  1 kg mielonego sera twarogowego półtłustego lub tłustego (u mnie 4% tłuszczu) 8 jajek 100 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki cukru z wanilią 3/4 szklanki cukru(...)przepisie i cukrem z wanilią.  Żółtka oddzielić od białek. Do utartego do białości masła z cukrem dodawać po jednym żółtku i krótko ucierać. Następnie dodać w kilku porcja mielony twaróg i mieszać tylko do czasu połączenia się składników. Zbyt długo nie miksować, aby masy mocno nie napowietrzać. Mocno napowietrzona masa serowa podczas pieczenia szybko rośnie, a po upieczeniu

Kuchcik gotuje
Wołowina duszona w winie 93

ząbki czosnku 4 łyżki musztardy Dijon 3 łyżki koncentratu pomidorowego 300 - 400 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia Jak zrobić wołowinę duszoną w winie? Mięso pokroić na mniejsze kawałki i krótko obsmażyć na dość mocno rozgrzanej patelni. Szalotkę(...)pieprz, rozmaryn i tymianek wymieszać, posmarować podsmażone mięso i odstawić na około 60 - 80 minut, aby się zamarynowało. Mięso wymieszać z cebulą, zalać winem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez około 100 - 120 minut. Na 15 - 20 minut przed końcem pieczenia odkryć i zapiec. Przed wstawieniem do pieczenia wino powinno prawie całkowicie

Kuchcik gotuje
TORCIK MIĘSNY PRZEKŁADANY CUKINIĄ 171

kosteczkę, boczek przyprawić solą i papryką. Następnie podsmażyć na maśle. Kiedy się zarumieni dodać cebulkę i dusić na małym ogniu ok. 5 min.  2.  Mięso mielone doprawić oregano, solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Smażyć około 20 minut na średnim ogniu.  3. Kaszę wymieszać z cebulką i skwarkami(...)masy). Następnie plastry cukinii.  5. Mięso zmiksować blenderem ręcznym i wykładamy na cukinię 1/2 mięsa. Te czynności powtarzamy jeszcze raz.  6.  Na wierzch układamy plastry cukinii. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Torcik wstawiamy na 5-7 min. Kiedy cukinia lekko się przypiecze- wyciągamy

Kuchnia Paulettes
Kardamonowe ciasto z malinami 160

drugie śniadanie. Zapraszam Was bardzo serdecznie po przepis. SKŁADNIKI: - 350 g mąki pszennej tortowej - 1,5 łyżeczki sody - kostka margaryny - 4 jajka ekologiczne - większa połowa szklanki cukru - 2 łyżeczki mielonego kardamonu - 5 łyżek mleka - 2 garście mrożonych malin - 6 łyżek migdałów - 2 łyżki orzechów laskowych    WYKONANIE: - żółtka, cukier, orzechy, migdały, kardamon i roztopioną margarynę zmiksuj blenderem(...)zmiksowaną masę z żółtkami, pianę z białek i maliny, całość wymieszaj na gładką masę - przelej do formy do pieczenia ( u mnie bardzo wysoka mała tortownica) PIECZENIE: - ciasto pieczemy w piekarniku, temp. 160 stopni C, grzanie: dół + termoobieg, czas pieczenia od 1 godziny i 10 minut do 1 godziny i 25 minut (ja piekłam właśnie 1godz. 25min) Pieczemy do suchego

SMYKWKUCHNI
Pizza a'la lahmacun 127

ciepłe miejsce.  Po tym czasie dzielimy na 2-3 kawałki i cienko rozwałkowujemy (lub rozciągamy rękami). Rozwałkowane placki i przekładamy na papier do pieczenia. Mięso mielone: 200 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka - do smaku nać pietruszki lub listki mięty 1 łyżka masła(...)przeciśnięty ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy.  Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.  Taki farsz (lekko przestudzony) przekładamy na placki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 12-15 minut. Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka posiekanego koperku 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub posiekane) szczypta soli

bistro mama
Orzechowo-czekoladowe jeże 142

migdałów pokrojonych w słupki  Wykonanie: 1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą i jasną masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy, sól  i jajka wbijając pojedynczo.  2.Orzechy mielimy w malakserze na drobną mączkę i mieszamy z masą jajeczną. 100 g czekolady ścieramy na tarce o drobnych oczkach  dodając do masy.  3. Do dużej miski przesiewamy obie mąki oraz(...)pomarańczową.  4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka.  5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Jeże w zależności od wielkości pieczemy od 30 minut przy małych sztukach do 1 godziny przy większych,  Ciasto jest bardziej plastyczną wersją klasycznego ciasta

vaniliowoczekoladowa
Zupa krem i sos do makaronu w jednym. 164

pomarszczone i miejscami  brązowe. 2. W czasie pieczenia papryki na patelni z dodatkiem oleju podsmaż cebulę i czosnek. Zdejmij z ognia i odstaw. 3. Upieczone papryki wyjmij z piekarnika i przykryj na 15 minut folią, następnie obierz ze skórki. Pozbądź się także ogonków i gniazd nasiennych.   4. Paprykę, czosnek, cebulę, drożdże i pastę sezamową wrzuć do kielicha(...)już gotową zupę krem. 5. Rozdziel zupę na rondel i patelnie. W rondlu zostaw zupę, którą w każdej chwili możesz podgrzać. Przed podaniem udekoruj ją świeżymi ziołami i np. mieloną papryką w proszku. 6. Zawartość patelni (najlepiej takiej z grubym dnem) natomiast musisz zredukować, czyli trzymać kilka-kilkanaście minut na średnim ogniu, aż woda odparuje i płyn zgęstnieje

Powiedz dietom nie
Biszkopt makowy, doskonały do tortów 186

przełożyłam mak na sitko, żeby odsączyć z nadmiaru wody. Zmieliłam dwa razy w maszynce do mielenia z bardzo drobnym sitkiem. Jeśli kupicie mak mielony, to będziecie mieć o połowę mniej pracy. Po prostu ominie Was mielenie maku. Wystarczy mak zalać wrzącą wodą, gotować na małym gazie około 15 minut. Odstawić. Za chwilę odcedzić na gęstym sitku z nadmiaru wody(...)proszek do pieczenia a na koniec ekstrakt migdałowy. Ponownie zmiksowałam.     Białka ubiłam na sztywna pianę i dodałam do masy makowej. Wymieszałam delikatnie   za pomocą łyżki.   Piekarnik włączyłam na 180 °C (termoobieg) Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Brzeg wysmarowałam masłem.   Masę makową przelałam do tortownicy, wyrównałam wierzch i wstawiłam do piekarnika na godzinę.   Trzeba

Kuchnia u Krysi
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami w pieczonych koktajlowych pomidorkach 203

wierz lasagne, ja użyłam bursztyna olej rzepakowy przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek łyżka cukru (do sosu pomidorowego) Wykonanie: Na patelni z rozgrzanym olejem wrzuć mięso mielone, dobrze rozbij na mniejsze kawałki. Gdy lekko zmieni kolor na jasny dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek wraz z pieczarkami pokrojonymi w cienkie plasterki. Całość duś około(...)Pomidorki koktajlowe pokrój w cienkie plasterki. W głębszym naczyniu wymieszaj passatę z cukrem, solą i pieprzem. Płaty makaronu włóż na 10 minut do gorącej wody, szybciej dojdą w piekarniku i będą miększe. Pamiętaj tylko, aby każdy z nich leżał oddzielnie, tj. aby nie dotykały się, nie nakładaj też jednego na drugi, bo skleją się. W naczyniu żaroodpornym układaj: płaty

Zasmakuj Kuchni
Tarta szarlotka pod bezą 179

średnicy 30 cm : 2 żółtka, 250 g mąki pszennej, 1 łyżka kakao, opcjonalnie 2 łyżki wody, 120 g masła, masa z jabłek: 1 kg jabłek, 2 łyżki miodu, ½ łyżeczki mielonego cynamonu, 2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu, 2 łyżki soku z cytryny, 50 g drobnych wiórek kokosowych, ponadto: 2 białka, 150 g cukru białego kryształ(...)jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto  może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy

Moniki Smakołyki
Mazurek migdałowo-kajmakowy 155

mąki pszennej 50g mielonych migdałów 100g cukru pudru kostka masła jajko szczypta soli Ciasto na rant: 150g miękkiego masła 100g cukru pudru 2 jajka 250g mąki pszennej 50g mielonych migdałów ziarenka z 1/2 laski wanilii puszka masy kajmakowej migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę(...)wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić. Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty

Smakołyki Asi
Schab po zbójnicku-soczysty i pyszny 521

Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru  Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową  , mieszamy i zanurzamy w zalewie(...)zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę )  , upychamy w siatkę wędliniarską     . Zostawiamy jeszcze dobę w lodówce , żeby ładnie przesiąknął przyprawami . Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 C i pieczemy w tej temperaturze 1,5 godziny ( w zależności od grubości kawałka , czasami potrzeba 30 minut więcej  ) , po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozwalamy

Swojskie jedzonko
Babka ziemniaczana z boczkiem 476

wędzonego boczku w plastrach 1 mała cebula, drobno posiekana 1 mały pęczek pietruszki, drobno posiekany 100 g śmietany 12% 100 g goudy, startej na dużych oczkach sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: śmietana do podania masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugniatamy z łyżką masła(...)boczku, aż będą brązowe. Przekładamy na talerz, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Zmniejszamy ogień i na tłuszczu z boczku smażymy cebulkę, aż się zarumieni. Przekładamy na talerz. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Formę o średnicy 24 cm smarujemy dokładnie masłem. Ziemniaki mieszamy z boczkiem, cebulą i natką pietruszki, doprawiamy pieprzem (ja pominęłam sól, ponieważ boczek i gotowane

My Culinary Art
Sernik mamy (tradycyjny) 117

kwaśnej śmietany cukier puder do smaku Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Gdy masa będzie jednorodna dodajemy miąższ z laski wanilii oraz proszek do pieczenia.  Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy stopniowo do masy. Gdy wszystko się połączy dokładamy mąkę ziemniaczaną.  Na końcu całość łączymy z ubitymi na sztywna pianę białkami. Ewentualnie możemy(...)pieczenia i pieczemy w 185 stopniach C przez około 50 minut do suchego patyczka.  Śmietanę mieszamy z cukrem pudrem do smaku. Smarujemy wierzch sernika i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 10-12 minut. Wyłączamy piekarnik, delikatnie uchylamy jego drzwiczki i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Dzięki temu sernik nie opadnie

Pyry na Gaz
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 308

łyżeczki soli 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 łyżeczka oleju Cukinię, bataty umyć, obrać, cebulę, czosnek obrać. Wszystkie warzywa zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać(...)każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast z jogurtem lub solo. Placki można też piec w piekarniku. 25 min w 170-180 st. *Jeżeli nie macie batatów z powodzeniem sprawdzi się marchewka, w takich samych proporcjach. Smacznego! Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii Wegańskie

moj przepis na
Babka z dyni. 169

SUCHE SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka  puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki(...)łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA:       Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO:      Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą formy (lub wyłożonej papierem

Rozpustne gotowanie
Kalafior w arabskim stylu 196

arabskich: 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka kminu rzymskiego 1 łyżka papryki w proszku 1/2 łyżki kolendry 1/2 łyżki goździków 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Przygotowanie: * Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzucamy pieprz, kmin, kolendrę,  goździki. Prażymy, od czasu do czasu mieszamy przyprawy na patelni, aż zaczną pachnieć. Zdejmujemy patelnię z ognia. Przyprawy(...)straciła aromatu.  Kalafior czyścimy z liści i delikatnie przycinamy rdzeń. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzątku wkładamy kalafior i gotujemy go 5 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Z mieszanki przypraw arabskich, szczypty soli, zmiażdżonych ząbków czosnku i 2 łyżek oliwy przygotowujemy pastę, którą smarujemy kalafior. Pieczemy go w naczyniu żaroodpornym przez około

Smakowity Blog Kulinarny
Akademia CookUp - Torty 315

tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania.  Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika zaczęliśmy przygotowywać krem cytrynowy, tzw. lemon curd - zapach cytryny unosił się wszędzie, a smak był absolutnie obłędny! Byliśmy ciekawi jak będzie smakował z kremem z białej czekolady, który mieliśmy za chwilę(...)dwóch krokach - część składników musiała być podgrzana do 60 stopni i na końcu wymieszana z pozostałym masłem. Następnie przyszła kolej na tort orzechowy w towarzystwie czekoladowego kremu! Mielone orzechy, duża ilość jajek, kilka dodatkowych składników i mamy już naszykowany biszkopt orzechowy! Po upieczeniu wyglądał doskonale! I ten smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności

Plate of Joy
Zapiekanka węgierska z ryżem i kiełbasą 113

dosyć ryzykownym połączeniem. Zapewniam, że smakuje wybornie! Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 3 cebule 15 dag wędzonki ½ kg kiełbasy zwyczajnej 1 szklanka ryżu 1 szklanka kwaśnej śmietany Sól i mielona papryka do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania: Ugotować ryż na sypko. Kapustę przepłukać i ugotować z pokrojoną wędzonką na pół miękko, następnie wymieszać z usmażonymi wcześniej na maśle(...)brytfannie ryżu.  Kiełbasę przykryć połową ugotowanej kapusty.  Czynność tę powtórzyć raz jeszcze w tej samej kolejności i całość polać śmietaną, wymieszaną z przyprawami.  Włożyć zapiekankę do piekarnika na godzinę i upiec w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Bardzo wilgotny, łatwy i lekki sernik | bezglutenowy 427

osób wkręca się w taki styl życia :) Kilka kawałków zjedli również moi rodzice :) Jeśli lubicie bardzo wilgotne serniki, z lekko kwaskowatym smakiem - ten powinien Wam posmakować :) Składniki: 1kg twarogu mielonego (polecam ten z Biedronki, ma 113kcal/100g i sporo białka) 25 tabletek słodzika 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Aromat waniliowy Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę(...)serem. Delikatnie mieszamy z białkami. Przelewamy do metalowej formy na spodzie wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ponad 1h do momentu aż góra będzie zarumieniona, a patyczek suchy. Pozostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Kroimy po całkowitym przestygnieciu. Najlepiej smakuje na drugi/trzeci dzień po upieczeniu. 1/8 sernika ma: Kalorie: 186 Białko: 12,5g Węglowodany: 7,9g Tłuszcz

Czarnawisienka
Sernik mleczno-migdałowy z masą krówkową 164

Więcej sernikowych propozycji na Wielkanoc znajdziecie tutaj  oraz w zakładce Serniki po prawej stronie bloga. Składniki: 150 g solonych krakersów 80 g stopionego masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera twarogowego na serniki 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 5 jajek łyżeczka cukru migdałowego Dekoracja: 1/2 puszki masy krówkowej słupki migdałowe opakowanie 60 g ciasteczek Daim (Milka Daim Snacks(...)średnicy 23 cm. Schłodzić, by masa stwardniała. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód i wyrównać powierzchnię. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty i w środku

Czerwień i błękit
Szybki sernik gotowany na herbatnikach 7631

Sernik gotowany na herbatnikach to ciasto bez pieczenia, które robi się wyjątkowo szybko. Doskonałe dla osób nie mających piekarnika czy miksera. To bardzo stary przepis, który pochodzi z zeszytu babci. Możemy łatwo modyfikować smak sernika – np: budynie zmienić na smakowe (np. kokosowe), a wiórki zamienić np. na suszone śliwki namoczone w rumie. Wszystko zależy od naszej fantazji(...)jest pyszny. Sernik gotowany jest delikatny i po schłodzeniu przypomina mi w smaku lody. Jeśli nie znacie go to jest zdecydowanie warty uwagi. Sernik gotowany na herbatnikach: 1 kg mielonego sera (może być z wiaderka*) 4 ekologiczne jajka 200 g masła (1 kostka) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 3/4 szklanki

Poezja smaku
Pieczeń rzymska z pieczarkami 164

młynek do smaku 1 ½ łyżeczki papryki mielonej słodkiej + do posypania 350 g pieczarek 1 łyżka masła natka pietruszki musztarda rosyjska przyprawa do wieprzowiny PRZYGOTOWANIE: Do miseczki przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką papryką, dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy na jednolity mięsny farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i podduszamy na masełku z odrobiną(...)wgłębienie w które wkładamy pieczarkowy farsz, na wierzch nakładamy pozostałe mięso, całość smarujemy musztardą i posypujemy przyprawa do wieprzowiny, Przykrywamy folią aluminiowa i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, po 30 minutach ściągamy folię i pieczemy pieczeń przez następne 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki mięsne z dodatkami 150

łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek  tłuszcz do wysmarowania foremek  zielona cebulka  PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy na nim mięso mielone, rozdrabniając je widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą(...)dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Ugniatamy masę w foremkach. Z wierzchu posypujemy resztą sera żółtego.  Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Podajemy posypane posiekaną zielona cebulką. Można podawać z keczupem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kulki mięsne 160

kotlety mielone, a ja już na trzeci dzień nie mogłam na nie patrzeć i wtedy wymyśliłam wiele wariantów na wykorzystanie mięsa mielonego. Jednym z nich były takie oto kuleczki, które są łatwe do wykonania, smaczne i nieco odmienne od tradycyjnych kotletów mielonych smażonych na patelni. Kulki mięsne  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 2 łyżki(...)przyprawy. Z masy mięsnej formować małe kulki. Ciasto francuskie pokroić na cieniutkie paseczki ok 0,5 cm i owinąć nimi kulki mięsne.  W wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kulki poukładać na blaszce, na papierze do pieczenia i piec ok 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kurczak po marokańsku 414

pietruszkę niż kolendrę) i startej skórki cytrynowej.Kurczak po marokańsku – składniki:8 pałek z kurczaka1 cebula1 czerwona papryka2 ząbki czosnku2 łyżeczki koncentratu pomidorowego300 ml bulionu z kurczakapo 1 łyżeczce: mielonego kminu, cynamonu i paprykiskórka otarta z jednej limonki3 łyżeczki oliwy Przygotowanie:1. Paprykę opłukać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać(...)bulionu – dobrze wymieszać i dopiero dodać i obtoczyć mięso w marynacie.3. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki, na kilka godzin a najlepiej na całą noc.4. Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 min po czym wyjąć, podlać bulionem i dalej piec ok. 1 godziny, kilkakrotnie odwracając mięso aż się ładnie zrumieni i będzie mięciutkie.Smacznego

UgotujmyTo.pl
Kurczak Tandoori 263

ciekawego pikantnego smaku. Jako dodatek polecam raitę ogórkową np. z TEGO przepisu.Składniki:4 pałki lub podudzia z kurczaka1 łyżeczka startego imbiru2 ząbki czosnku1-2 małe suszone chilli1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka garam masala1/2 łyżeczki roztartych nasion kuminu1/2 łyżeczki solisok z 1/2 limonki100 g jogurtu naturalnego Odciąć końcówki pałek i zdjąć skórę, lekko ponacinać mięso i umieścić(...)dodać jogurt naturalny, ponownie wymieszać. Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc.  Wyjąć z lodówki godzinę przed pieczeniem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pałki ułożyć na ruszcie i piec 30 minut. Obrócić na drugą stronę, gdy mocno się przypieką. Podawać od razu po upieczeniu z ryżem jaśminowym

wyzwania kuchenne
Cukinia faszerowana 222

podpieczony żółty ser.  Danie idealne na obiad czy na kolację. Tak naprawdę nic więcej nie potrzeba.     Składniki: 1 nieduża cukinia 2 pomidory 1 cebula 200 g mielonego mięsa (u mnie szynka wieprzowa) sól, pieprz tymianek, bazylia, oregano olej garść tartego żółtego sera   Wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.  Dodajemy mięso i smażymy(...)dwie.  Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami.  Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na pół.  Łyżką wyjmujemy nasiona tak, aby w cukinii powstało wgłębienie.  Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.  Cukinię faszerujemy mięsem z pomidorami.  Posypujemy startym serem i zapiekamy około 20 minut.  Podajemy na ciepło

Sto kolorów kuchni
Tarta ze szparagami, brie i pieczarkami 370

ciasto: 250 gram mąki 150 gram masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Farsz: 200-250 gram śmietany 18% 2 jajka 200 gram fety 125 gram sera brie sól świeżo mielony pieprz starta gałka muszkatołowa kilka pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół kilka obranych białych szparagów poprzecinanych na pół (nie gotowałam) kilka gałązek rozmarynu kilkanaście małych pieczarek pokrojonych w plasterki(...)temperatura pokojowa) rozdzielamy na małe kawałki i dodajemy do mąki. Dodajemy sól i jako. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Wstawiamy do lodówki na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C. Farsz: na maśle smażymy pokrojone w plastry pieczarki z posiekane natką pietruszki i posiekanym czosnkiem. Dodajemy sól i pieprz.. Gdy będą miękkie zdejmujemy z patelni

OstryKęs
Ciasteczka korzenne z lukrem herbaciano-imbirowym 192

cukru pudru 80 g masła 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty  Przygotowanie(...)ciasto. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Następnie włożyć ciasto do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania