cukru trzcinowego Przygotowujemy: folię spożywczą, patelnię grillową , tłuczek do mięsa , papier do pieczenia, naczynie żaroodporne z pokrywką i wykałaczki. Rozgrzewamy piekarnik do 180 C (termoobieg). Farsz do rolad: Ser bałkański kruszymy i wrzucamy do miski, rozgniatamy widelcem, doprawiamy mielonym białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy 1 dymkę pokrojoną w kosteczkę, 3 drobno posiekane ząbki czosnku i część(...)pół marchewki, które podlewamy odrobiną wody, dodajemy 10-20 g masła , pokrojonego w kostkę, zmiażdżone łodyg mięty, sól, pieprz biały 1 rozgnieciony ząbek czosnku. Zakrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok 45 minut. Rolady schabowe: Plastry schabu myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i rozbijamy na grubość około ½ cm. Doprawiamy białym pieprzem i zawijamy
noteskulinarnyfigapiec 18 – 22 minuty w temperaturze 180 stopni C. Przed wyjęciem z piekarnika, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić. Składniki na masę serową: 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( dałam gotowy ser z wiaderka) 250 g cukru ( w przepisie było 150 g, dla mnie masa była mało słodka) 50 g miękkiej margaryny 2 opakowania(...)końcu dodać budynie w proszku. Na upieczony i wystudzony spód piernikowy włożyć równomiernie masę serową, na nią zetrzeć na tarce zmrożone kruche kakaowe ciasto. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po upieczeniu sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach piekarnika, żeby ciasto nie opadło. Po wystudzeniu, sernika można posypać cukrem pudrem
Na słodko lub wytrawnierazem słodki smak Hiszpanii. Polworony - ciasteczka zazwyczaj małe, zrobione z mąki, smalcu i cukru, pieczone w gorącym piekarniku. Delikatne, w ustach rozpadają się prawie na pył. Stąd nazwa, od hiszpańskiego słowa polvo - proszek, puder, pył.Typowa bożonarodzeniowa słodkość w Hiszpanii, ale popularna jest w całym świecie hiszpańskojęzycznym, aczkolwiek w różnych państwach może oznaczać coś odrobinę innego. W Hiszpanii można(...)zwykłego cukru.Składniki (na ok. 50-60 ciasteczek):300 g mąki tortowej220 g smalcu250 g cukru pudru150 g mielonych orzechów laskowych20 g siekanych orzechów laskowych1 jajkoszczypta soliłyżeczka sezamu płaska łyżeczka mielonego cynamonucukier puder do posypaniaPrzygotowanie polworonów: Przesianą mąkę, orzechy mielone i siekane, wszystko w oddzielnych pojemnikach żaroodpornych, wstaw do piekarnika i praż przez 40 minut
Grahamka, weka i kajzerkaDuuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty(...)cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy 2 łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Piąty grzech głównykotlety były mniej kaloryczne postanowiłam upiec je w piekarniku. W miskę wlałam trochę wody i postawiłam w piekarniku pod kotletami, dzięki temu nie wyszły suche:) Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 1/2 szklanki zielonej soczewicy Symbio , 1 cebula, 3 łyżki płatków jaglanych, 1 jajko, płatki kukurydziane do obtoczenia, sól,pieprz. Przygotowanie: Soczewicę gotujemy ok. 20 minut(...)podsmażamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną soczewicę, cebulkę i przyprawy: sól, pieprz. Formujemy kotleciki, które obtaczamy w rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Kotleciki układamy na kratce (z wyposażenia piekarnika). Pod spodem umieszczamy miskę lub blaszkę (metalową lub żaroodporną) z wodą. Pieczemy kotleciki ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchninożyk zakupiony przeze mnie dawno na zwykłym targowisku. Koszt takiego cacka to około 6 zł. Ziemniaczki kroimy tymże nożykiem, posypujemy solą, mieloną kolendrą i słodką papryką. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku około 20 minut w 180°C do zezłocenia brzegów. Karkówkę po upieczeniu zostawiamy w rękawie na minimum pół godziny, następnie kroimy
MamaOskarkamokry piasek ) i wylepiamy nimi spód formy. Formę odstawiamy na bok, a piekarnik nastawiamy na 180*C (termoobieg). Połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Twaróg umieszczamy w głębokiej misce i rozdrabniamy go blenderem. Kolejno wbijamy jaja, dodajemy cukier, mąkę, ziarenka wanilii i wszystko razem mielimy za pomocą blendera, aż do dokładnego połączenia się składników. Pod koniec dodajemy roztopioną(...)pieczemy 15 minut w 180*C, a kolejne 35-40minut w 150*C. Sernik studzimy w otwartym piekarniku (przez co zapewnimy sobie równo opadnięty wypiek). Prawda, że banalnie proste? I obyło się bez miksera i maszynki do mielenia :) Smacznego
Symfonia Smakówglutenu) oraz: 250 g ulubionego gęstego dżemu lub konfitury (u mnie konfitura morelowa) Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Migdały wymieszać z mąką ryżową, proszkiem do pieczenia, sodą i mielonym lnem. Wlać syrop klonowy, wymieszać. Dodać olej kokosowy i zagnieść gładkie ciasto. Lekko wilgotnymi dłońmi formować małe kuleczki wielkości małego orzecha(...)okrągłe zagłębienie. Piec około 15-16 minut, do ładnego zarumienienia ciasteczek. W trakcie pieczenia ciasteczek przełożyć dżem lub konfiturę do małego rondelka i podgrzać* Wyjąć blaszkę z ciasteczkami z piekarnika. Zostawić na kilka minut do przestygnięcia a następnie przełożyć ciasteczka na kratkę. Do każdego zagłębienia w ciasteczku nałożyć około 1 łyżeczki podgrzanego dżemu. * Jeśli dżem jest bardzo gęsty, można
maniapieczeniajajka 200 g startej mozzarelli 8 łyżek bułki tartej 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Mięso mielone smażymy na patelni, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Cukinie myjemy, kroimy na połówki i wkładamy na 10 min do piekarnika i pieczemy w tem. 180 stopni. Wyciągamy cukinie, wydrążamy jej środek , siekamy go drobno(...)patelni na odrobinie oleju. Po czym cukinie dodajemy do mięsa mielonego, dodajemy jedno jajko 100 g tartej mozzareli, oraz ketchup. Całość mieszamy i nadziewamy cukinię. Drugie jajko, łączymy z resztą mozzarelli, bułką tartą i oliwą. Powinna nam powstać kruszonka, którą posypujemy cukinię. Całość pieczemy w piekarniku w tem 180 stopni około 25 - 30 min. SMACZNEGO
Lili w kuchnigóry: 24 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Jeżeli ciasto będzie się rwało, należy wylepić formę ręcznie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 min. Masa makowa: Mielony mak zalać wrzątkiem i odstawić do wystudzenia. Dokładnie odsączyć, dodać drobno posiekane orzechy włoskie i daktyle, żółtka, cukier puder, miód i bułkę tartą. Wszystko wymieszać(...)skórkę startą z pomarańczy. Krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Na podpieczony spód przełożyć masę makową i wyrównać. Na nią wylać masę serową i również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 50 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150°C i piec przez około 35 minut. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić na około 15 minut. Następnie wystudzić
Oryginalny smakwtedy, gdy coś z niej smacznego wykombinuję!W drodze powrotne biorę jeszcze ziół dwie garście, pstrykam zdjęć całą serię.Zaopatrzona w surowce, idę do kuchni. Fakt, że włączyć chcę piekarnik mnie odrobinę przeraża,ale powstrzymać się nie mogę! Zbyt długo już nie działa, trzeba go rozruszać, żeby sięnie zastał przez te wakacje. Pomimo tropikalnych upałów, masochistycznie, nagrzewam godo czerwoności(...)mięsa. Pieczarki również starłam, cebulę drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone. Napełniłam dołki kalarepek. Połowę przykryłam serem, połowę zostawiłam bez niczego. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Kalarepki umieściłam w naczyniu żaroodpornym, wlałam na dno trochę wody.* Wstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie
W kuchni Karmel-itkikoktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka 100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej (6-8 plasterków) 500 g pomidorów z puszki ( pulpy pomidorowej) ¹⁄₂ cukinii (ok. 150 g) startej(...)zbyt gęsty możemy dolać niewielką ilość gorącej wody. Lekko zredukowany sos przelewamy do naczynia do zapiekania i rozprowadzamy go po całym dnie. ROLADKI : Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170ºC ( grzanie góra i dół bez termoobiegu). Mięso mielone przekładamy do naczynia z podmażonym czosnkiem i cebulką. Dodajemy startą na tarce cukinię, posiekaną natkę pietruszki, połowę pokruszonego sera feta oraz sól
cool and mintyokoło pięciocentymetrowe słupki. Następnie na patelni rozpuściłem 30 gram masła, do którego dodałem 2 łyżeczki roztartych w moździerzu ziaren kminu rzymskiego, 2 łyżeczki mielonej papryki wędzonej, 1 łyżeczkę mielonej papryki ostrej i 1 łyżeczkę suszonego tymianku. Całość podgrzewałem do momentu, kiedy miód zaczął się pienić. W tym momencie dodałem na patelnie pokrojone marchewki, które dokładnie obtoczyłem w przyprawionym(...)naczyniu równomiernie. Doprawiłem solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku na 30 minut. Po włożeniu marchewek do piekarnika przygotowałem kaszę. 200 gram kaszy kuskus wymieszałem ze 100 gram rodzynek, 1 łyżeczką mielonej ostrej papryki i 2 łyżeczkami mielonego kminu rzymskiego. Przyprawiłem solą, a następnie zalałem wrzątkiem, tak aby powierzchnia
Wyprawy kulinarnewykonania i przepyszne! Myślę, że każdy kto skosztuje powie dokładnie to samo :-) Polecam! Składniki: 400 g startej na małych oczkach marchewki (zwykle około 5 średnich marchewek) 300 g mielonych migdałów 150 g miodu 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego 65 g wiórek kokosowych 3 duże jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)wanilii Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować lekko olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 ° C . Jajka roztrzepać z olejem. Następnie do masy wmieszać miód. Mielone migdały wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe. Wymieszać. Dodać startą marchewkę
maniapieczeniaDzisiaj bardziej kalorycznie niż zwykle, bo na oleju i z serem :) Myślę, że kotleciki wyszłyby też z piekarnika, może następnym razem zaryzykuje i sprawdzę :) Składniki (porcja - zdjęcie): 180 g mielonej piersi z kurczaka 45 g startego lub drobno pokrojonego sera żółtego 55 g posiekanych pieczarek 4 g mąki szymanowskiej (1 łyżeczka) 4 g bułki tartej (1 łyżeczka(...)pół) roztrzepanego jajka sól pieprz do smażenia 1 łyżka oleju Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki mieszamy. 2. Wilgotnymi dłońmi lepimy małe kotleciki. 3. Smażymy na oleju. Można spróbować w piekarniku :) Jeżeli spróbujecie z piekarnika, dajcie znać jak wyszło :) (gdyby nie chciało się zlepiać dodać więcej bułki lub mąki) Kaloryczność: Porcja (zdjęcie) - ok. 510 kcal (bez oleju - 420 kcal
Malowane smakiemwysmarowaną tortownicę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć maliny ( dałam mrożone, nie odmrażałam ich) i posypać cukrem trzcinowym. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.40-50 minut , do suchego patyczka.Pozostawić do ostygnięcia. Zimne ciasto oprószyć mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem , najlepiej trzcinowym. Smacznego
Smaczne Zdrowe