kaszą manną . Pieczone jabłka Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 3 łyżki wiórków kokosowych 4 kwaśne jabłka 4 łyżki konfitury wiśniowej cynamon kardamon mielone goździki 2 łyżki wiórków kokosowych Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka dokładnie myjemy, odcinamy górną część, czyli kapelusik. Z jabłek wydrążamy gniazdka nasienne, posypujemy przyprawami, do środka wkładamy konfiturę
Kulinarne przygody Gatitypuree z dyni 90 g żurawiny mrożonej lub suszonej 100 g rodzynek 10 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 25 g płatków migdałowych WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić 2 woreczki kaszy jaglanej (2 x 100 g) i gotować 15 minut. Do kolejnego garnka
Passions hobbies lifebyć również dodatkiem do dania głównego. Składniki: plastry dyni (u mnie 2 duże) 2 łyżeczki oliwy z pestek winogron sól himalajska 1 garść pestek słonecznika mielona papryka słodka, może być również ostra Piekarnik nastawić na 190 stopni - termoobieg Plastry dyni ułożyć na papierze do pieczenia Posolić i doprawić papryką Skropić olejem Piec 30 minut, a następnie posypać sezamem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comszklanki miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 ¼ szklanki śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka świeżych czereśni, bez pestek i pokrojonych na wiśni, mielona mała ½ szklanki posiekanej czekolady Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC i natłuść olejem lub rozpuszczonym masłem foremkę do muffinek z 12 otworami, ewentualnie włóż papilotki. W dużej misce wymieszaj mąkę
karmelowyjajku i obtaczamy w płatkach migdałów. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i na górę kładziemy plaster mozzarelli na każdy kotlet(posypałam ser jeszcze papryką ostrą mieloną). Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30 minut. Podajemy z ziemniaczkami (przepis) i surówką/sałatką. Smacznego
Moje-pitraszenieDanie jest jeszcze lepsze z jajkami sadzonymi lub maślanką. P.S. Można je też przed podaniem krótko podpiec w piekarniku. Składniki: 70 dag ziemniaków 2 łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki ziaren gorczycy 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tartego imbiru 1 łyżka soku z cytryny ostra papryka 2-3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1 paczka mrożonych liści szpinaku
Qlinarnie i Qlinarniepół łyżeczki startego imbiru 150 ml mleczka kokosowego 50 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka miodu sok i skórka starta z 1 limonki sól biały mielony pieprz 2 łyżka posiekanej kolendry PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Z łososia zdejmujemy skórę, wyciągamy ewentualne ości i kroimy na 4 porcje. Każdą doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem. Układamy na kawałkach
Moje Kuchenne Rewelacjejaglana 100 g, cebula, 2 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati, grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka, tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy
Kubki smakuprażymy (uważając aby nie przypalić sezamu), do momentu aż zmieni kolor na lekko złocisto brązowy, i nabierze orzechowego aromatu. Uprażony sezam (zamiast na patelni, możemy uprażyć piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy ziarna przez 5-7 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem ciepła i uwalniania
Miód i pieprzprażymy (uważając aby nie przypalić orzechów), do momentu aż zmienią kolor na brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju
Miód i pieprzprażymy (uważając aby nie przypalić orzeszków), do momentu aż zmienią kolor na złocisto brązowy, i nabiorą wyraźnego orzechowego aromatu. Uprażone orzechy (zamiast patelni możemy uprażyć orzechy piekarniku) studzimy, a następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut, dodając po pierwszych dwóch minutach porcję miodu. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie
Miód i pieprzzagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą częścią wykładamy blachy o wymiarach 24*29 cm. Pieczemy osobno w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut. Krem orzechowy: Orzechy mielimy na drobny pył. Mleko zagotowujemy i zalewamy nim orzechy. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masy orzechowej. Złożenie ciasta: W blaszce
VioletoweKucharzenieczasu na gotowanie. Przeważnie kurczaka przyprawiam dzień wcześniej, dzięki czemu na drugi dzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika. Składniki: udka kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka oregano tymianek bazylia natka pietruszki olej świeże liście szałwii kilka ziemniaków Wykonanie: Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką
Mama GotujeZróbcie z nich chrupiącą zdrową przekąskę. Składniki: 1,3 kg – 1,5 kg dyni (użyłam Hokkaido) 1 główka czosnku 4 gałązki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz olej rzepakowy lub oliwa Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 170°C (grzałka góra-dół). Dynię umyć. Przekroić na pół w poziomie. Wydrążyć pestki (pestki zachować). Wnętrze dyni ponacinać nożem na kształt kostek
Moja Delicjazarówno jednego i drugiego. Za to podpowiem wam, co zrobić jak się ma kalafior i nie ma na niego pomysłu. Otóż można go nadziać mięsem mielonym z ulubionymi dodatkami i zapiec w piekarniku w całości np pod serem albo sosem holenderskim. Danie pyszne, sycące, jednogarnkowe, niewymagające dużo czasu, umiejętności i uwagi. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik