masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:298/411)

Fenomenalne Bezglutenowe Ciastka kasztanowo / gryczano orzechowe z jablkami 207

Tak jak pisałam wczoraj, z okazji ślubowania mojej kochanej Córci, postanowiłam upiec babeczki. Dla ukojenia nerwów i by brzuchy były zadowolone. Ciastka trochę zdrowsze, bezglutenowe, niestety

Dzieje kuchennej Wiewióry
ciasto kora orzechowa 851

stole. Przygotowanie kory orzechowej wymaga nieco więcej czasu ale, zwłaszcza na specjalne okazje, na pewno warto ten czas poświęcić. składniki: 8 białek 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 200 g zmielonych orzechów włoskich 100 g wiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sok z 1 puszki brzoskwiń 300 g masła 5 łyżek cukru

babka w formie
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM Z AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, wegańskie, raw bez glutenu, laktozy, cukru i jajek) 220

wegan czy alergików. Orzechowa tarta wypełniona aksamitnym, czekoladowym kremem z awokado skradnie serce nie tylko miłośników czekolady. Do tego bardzo szybkie i proste w wykonaniu i nie wymaga pieczenia czyli ciasto idealne Składniki na ciasto: 200 g mąki migdałowej lub zmielonych ulubionych orzechów i migdałów 60 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła klarowanego (keto, LCHF, optymalna

Ola la LCHF
Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! 188

tarta na herbatnikowo - orzechowym spodzie z serowym kremem jaglanym! Nic tylko się zakochać... i spałaszować :) Ciasto bez pieczenia, robi się w jednej chwili! Na końcu dajemy mu czas, aby schłodziło się lodówce i gotowe! Sami spróbujcie!   Tarta sernikowa z kaszą jaglaną - bez pieczenia! Składniki na spód: 180 g herbatników 100 g orzechów ziemnych 100 g masła Herbatniki i orzechy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Śniegowe kule- ciasteczka 194

śniegowe kule. Wspaniałe, orzechowe z dodatkiem cynamonu. Jeśli nie lubicie cynamonu możecie go zastąpić startą czekoladą lub innym swoim ulubionym smakiem. Moje ciastka nie doczekały świąt i dlatego upiekę je jeszcze raz. Nie ma śniegu, ale są białe  słodkie kulki przypominające śnieżki ciasteczka. A Wy jakie pieczecie ciasteczka? Oczywiście nie licząc pierniczków. Składniki: 230 g masła 1/2 szklanki cukru

O kuchni z uczuciem
Makaron z sosem orzechowo-śmietanowym 112

Makaron z nutką orzechową. Ja osobiście lubię testować nowe smaki i ten test ów makaron przeszedł na piątkę!  Zresztą tego makaronu było tyle, że do pracy jeszcze zaniosłem w ramach lanczu i poczęstowałem Igora i Karolinę. Oboje chwalili :) makaron (wstążki, świderki, rurki, co kto ma) 100 g orzechów laskowych 200 ml śmietany 18% 40 g masła 2 łyżki oliwy

Marder&Marder Manufacture
Szwajcarska zapiekanka serowa 302

łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii. Składniki: 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera Emmentaler 100g sera Gruyere 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100ml bulionu

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik karmelowo-orzechowy 261

sernik. Jesienny, mocno orzechowy, słodzony karmelem - w sam raz na chłodne wieczory. Spód: 300 g ciasteczek herbatnikowych pół szklanki oleju 1/4 szklanki mleka garść orzechów włoskich Sernik: 400 g sera 300 g masy krówkowej 100 g orzechów włoskich 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa: 100 g orzechów włoskich 3 czubate łyżki miodu 80 g masła      Przygotowujemy

sama złodycz
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 205

drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę.  Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka do ziemniaków, ugniatamy na gładką  masę, można doprawić pieprzem cytrynowym. Sałata w dresingu orzechowym: - główka sałaty masłowej

SMYKWKUCHNI
Gołąbki z kaszą orkiszową, indykiem i suszonymi grzybami 322

potem całość rolujemy ciasno, jak krokieta. Gołąbki układamy warstwami w naczyniu, w miarę możliwości jak najciaśniej i jak najbliżej siebie. Podlewamy gołąbki 200ml bulionu, na wierzchu kładziemy plasterki surowego masła i wstawiamy, z przykryciem, na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 180⁰C. Pieczemy przez 2 godziny. Pozostały bulion posłuży jako baza do pomidorowego sosu. Wlewamy do niego pomidorową passatę, wsypujemy(...)odgrzać. Pysznie, prawie klasycznie – prawie, bo zdecydowanie lżejsze. Mięso mielone z indyka ma nieporównywalnie mniej tłuszczu od klasycznego nadzienia z wieprzowiny, a jego smak rewelacyjnie podkręca ultra zdrowa, lekko orzechowa w smaku kasza orkiszowa i suszone grzyby. SKŁADNIKI 1 spora kapusta (1,5-2kg) 200g kaszy orkiszowej (2 woreczki) 500g mielonego mięsa z indyka – najlepiej mieszanka mięsa ciemnego

Karo in the Kitchen
Pulpety w sosie koperkowym 225

Wyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek

Kuchnia Pełna Pasji
Kruche ciasteczka orzechowe 201

pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 120 g orzechów zmielonych 100 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 250 g masła 2 jajka

kruche babeczki
Polędwiczki z kurczaka na puree z dyni i makaronem z cukinii w pesto. 200

migdałowo- orzechowe pesto z parmezanem i dużą ilością bazylii. Całość podałam z polędwiczkami z kurczaka karmelizowanymi na miodzie. Pyszne i proste danie dla całej rodziny. PRZEPIS dla 4 os. PUREE Z DYNI - 2 kubki puree z pieczonej dyni Hokkaido - 2 pieczone ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 1 duża ugotowana marchew - 2 -3  łyżki masła - sól, pieprz W/w składniki

SMYKWKUCHNI
Makowiec z jabłkami 167

cukrem, dodać rozpuszczone masło, miksować jeszcze przez moment. Następnie nie przestając miksować stopniowo dodawać masę makową. Mąkę wymieszać z kaszą i proszkiem do pieczenia, wmiksować w masę makową. Odłożyć mikser. Do masy dodać starte jabłka, wymieszać i na koniec delikatnie dodać ubite na piane białka. Całą masę wylać na ostudzony spód ciasta, wierzch posypać odłożoną resztą orzechowej kruszonki. Piec

Simply Food
Ule 215

zwykle wybieram to orzechowe, ale równie dobrze sprawdzi się choćby nutella czy roztopiona czekolada. Wg mnie są uniwersalne i lubiane chyba przez wszystkich. Jedyny warunek ich wykonania to trzeba się zaopatrzyć w odpowiednią foremkę. Składniki (na 28 uli) : 160 g biszkoptów (petitki) 160 g cukru pudru 2 łyżeczki kakao (ja nie zawsze dodaję) 60 g miękkiego masła 4 łyżki rumu

Smaki Na Talerzu