Delikatny orzechowy biszkopt wspaniale komponuje się z masą kawową oraz śmietanową. Ciasto jest tak pyszne, że ledwo udało mi się zrobić fotkę, tak szybko znikło. Zresztą spróbujcie sami. Polecam :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 20 dag zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 0,5 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 7 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia KREM 1 1 kostka masła
Pani na deserlekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby, taka jest pyszna i słodka. Polecam na weekendowy obiad! PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM SKŁADNIKI: - 2 porcje rigatoni ( pasują też tagliatelle) - 3 garście kurek - 1 mała kolba kukurydzy - 2 garście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki
SMYKWKUCHNInadające bazyliowo-orzechowego posmaku. To wszystko czyni z tej zupy doskonałą potrawę na wiosenno-letni obiad. Wyraźnie wyczuwalny jest smak zielonego groszku, acz nie dominujący. Czuć też lekką czosnkową nutę. Pesto doskonale wkomponowuje się w charakter tej zupki, podkreślając jej subtelny i wyjątkowy smak :) Składniki (na ok. 5-6 porcji): 100-150 g wędzonego boczku 2 łyżki masła 2 średnie
MyCookBook.plKruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych (ewentualnie migdałów lub innych orzechów) 250 g masła
Rozpustne gotowanieKolejna propozycja na omlet w ciekawym wydaniu. Dziś niezawodny, puszysty placuszek w towarzystwie miodu i orzechów włoskich. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 jajko 1 łyżka
Chocolate Muffin Blogzimnego mleka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki soli 70 g domowej przyprawy do piernika Wykonanie: Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Masa musi się dobrze zagrzać, a składniki ze sobą połączyć. Odstawiłam do wystudzenia. Sodę wymieszałam z mlekiem . Do masy wsypywałam stopniowo mąkę i wbijałam kolejno jaka. Następnie dodałam(...)się dobrze zagrzały. Placki smaruje się ciepłymi powidłami. Czas na złożenie piernika Po odwinięciu placków piernikowych, trzy posmarowałam na przemian powidłami śliwkowymi zaczynając od powideł a środkowy masą orzechową. Przykryłam czwartym plackiem i całość zawinęłam folią spożywczą. Obciążyłam i wstawiłam na jeden, dwa dni do lodówki, żeby masa i powidła dobrze zastygły. Jeśli zostanie Wam więcej
Kuchnia u KrysiCrumble orzechowe z gruszkami i czekoladą Na pewno znacie taką sytuację: widzicie w sklepie pyszne owoce i już wyobrażacie sobie jak wcinacie je wieczorem siedząc na kanapie. Tymczasem sytuacja wieczorem okazuje się zupełnie inna: owoce, w tym przypadku u mnie gruszki, są wodniste i zupełnie bez smaku. No i ochota na nie przechodzi. Leżą sobie później kilka dni na stole(...)gruszki, a nie one mnie Składniki na 3-4 kokilki: – 3/4 szklanki mąki (pół na pół ze zmielonymi orzechami) – 4 łyżki cukru pudru – 50 g zimnego masła – 4 gruszki – 1 kostka czekolady – 1 łyżeczka kakao – odrobina masła do wysmarowania foremek Czekoladę drobno siekamy. Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Mąkę, orzechy
Relaxtimemarcepanową / orzechową/ na grysiku, dżemem z czarnej porzeczki. Wszystko wedle uznania. Ja przekładałam domowym dżemem z czarnej porzeczki. Zużyłam 3 słoiki. Przełożone ciasto należy obciążyć i odstawić na 3-4 dni. Następnie piernika podzielić na 3-4 porcje (u mnie 4), każdą oblać polewą kakaową lub czekoladową, ewentualnie udekorować. Moja polewa: 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady 40 g masła Masło
Kuchnia domowa Aniorzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach). Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła
Gotowanie-ukorzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki
Kuchnia Pani Wiosnyorzechowe to zapraszam do lektury :) Krem jest dobrą alternatywą dla nutelli i co najważniejsze - domowej roboty. Raz można przecież zapomnieć o tych nieszczęsnych kaloriach... :) Przepis pochodzi z wycinka z bardzo starej gazety - znalazłam go w książce kucharskiej mojej babci. Składniki: 10 dag cukru pudru 6 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 10 dag czekolady (użyłam gorzkiej) 7 dag masła
My simple kitchenorzechowy smak. Fajnym dodatkiem okazały się prażone płatki migdałów oraz chipsy z boczku. Jeśli ktoś nie jadł to zachęcam do zrobienia tej zupy. Zupa podana na talerzu z kolekcji Ibiza - Porcelana Bogucice. Składniki: 0,75 litra bulionu warzywnego 1 szkl mleka 1 koper włoski 1 mniejsza cukinia 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 0,5 cebuli 1 łyżka masła klarowanego
Ala piecze i gotujetrzeba uważać na słowa.... Nie znam nikogo kto nie lubiłby ciasta z jabłkami. Można je przygotowywać na różne sposoby, mniej lub bardziej klasycznie. Moją ulubioną jest Szarlotka na orzechowym spodzie , ale inne też chętnie zjem. To ciasto na każdą okazję a zrobienie go do naprawdę żadna wielka filozofia. Domowa szarlotka na półkruchym cieście czas przygotowania : 30 minut(...)CIASTO - 500 g mąki pszennej krupczatki 80 g cukru pudru 5 g proszku do pieczenia szczypta soli 2 średnie jajka 150 g miękkiego masła 125 g serka mascarpone NADZIENIE - 500 g świeżych jabłek (waga po obraniu) 500 g domowych jabłek prażonych ok. 1/2-3/4 szkl. cukru 1 lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu
Smaczna PyzaOrzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą … Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa… Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki(...)masła 82% 1/2 łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 6 małych fig 1 opakowanie sera mozarella 1 opakowanie sera gorgonzola 1 opakowanie prosciutto świeża rukola krem balsamico czarny pieprz (młynek) Wykonanie: Z podanych składników zagnieć ciasto. Uformuj je w kulę, włóż ją do lodówki na minimum pół godziny. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodaj 1 lub 2 łyżki stołowe bardzo zimnej
Garniec MagalieOrzechowy posmak mąki orkiszowej w połączeniu ze słodkimi figami, serem gorgonzola, prosciutto i rukolą ... Danie na pięć plus, wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie, tworząc niemal idealną całość. Do tego lampka wina i cudowna kolacja gotowa... Koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Składniki na ciasto (na 1 tartę lub 6 małych tartaletek): 200 gramów mąki orkiszowej 1 jajko 1/2 kostki masła
Garniec Magalie