masło orzechowe - 6162 przepisów (strona:308/411)

Bób, bóber, bober: 5 niecodziennych dań z bobu 348

głęboko zamrożony wcześniej jest obgotowywany. Suszony trzeba wcześniej całą noc moczyć w wodzie jak fasolę. Jak przyrządzać bób W Polsce bób zjadany jest głównie w postaci najprostszej czyli z masłem i świeżym koperkiem. My proponujemy Wam kilka przepisów na dania z bobem, niektóre równie proste jak siekanie koperku inne nieco bardziej złożone, ale też bogatsze w smaku. Sałatka z młodych(...)jednego mianownika jest proste pesto. Ale młode ziemniaki muszą być polskie! Bób z migdałowym pesto z suszonymi pomidorami Bób z pesto z migdałów- aromatyczne danie, w którym lekki orzechowy smak bobu podbijają subtelnie migdały, a jego delikatną słodycz kontruje kwaskowy suszony pomidor. Idealne na każdą porę roku. Marokańska zupa z bobu Jeśli sądzicie, że wiecie wszystko o bobie

Niedzielny kucharz
Szparagi z jajkiem w koszulce, sosem holenderskim i bekonem 239

Nadszedł w końcu sezon na szparagi. Pyszne, jędrne o orzechowym smaku... Mmmm bajka :) Tak więc wymyśliłam, że podam je z jajkiem w koszulce, chipsami bekonowymi i sosem holenderskim. Sos holenderski nie wszystkim musi smakować, ponieważ ma specyficzny smak! Jest on maślano, jajeczno kwaśny od soku z cytryny. Ale w połączeniu z tymi wszystkimi składnikami jest pyszny :) SKŁADNIKI: 1 pęczek świeżych(...)szparag  2 jajka  Pare plasterków boczku wędzonego 1,5 łyżki octu  Sol  cukier  NA SOS: 2 żółtka o temperaturze pokojowej 1 duza łyżka masła  1 łyżka soku z cytryny  Sol  Bialy pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi: Najpierw odłamać zdrewniałe koncówki (po naciśnięciu pękną w odpowiednim momencie), następnie obrać do połowy ze skórki i gotować

Zainspiruj się kuchnią
Przepiórki faszerowane 176

zmiksowane składniki farszu. Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Posmarować przepiórki oliwą lub roztopionym masłem. Okryć przepiórki szynką lub boczkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40-50 minut. Po 30 minutach zdjąć słoninę.   polecam również przepiórki pieczone   Do przepiórek faszerowanych(...)włoskich. Krótki kontakt z dębiną powoduje, że wino jest delikatnie waniliowe, korzenne i kompleksowe, nie tracąc świeżego charakteru - pozostaje szczupłe i dynamiczne. but. 0,75l - 59,00 pln Nuty orzechowe w winie podkreślą smak farszu, w którym przewijać się będą tożsame nuty smakowe i zapachowe. poleca Wojciech Kielanowski, doradca klienta Wino dostępne w restauracji roku 2013 według czytelników dodatku

królestwo garów
Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) 312

tylko pysznym świątecznym akcentem, ale też wspaniałą ozdobą stołu. Bo któż może się mu oprzeć W tym roku na naszym stole zagości pyszny i naprawdę prosty w przygotowaniu mazurek orzechowy . Wystarczy kilka składników, dobrze dobrane przyprawy i już możemy się cieszyć prawdziwym mazurkiem. Podobnie jak do mazurka, tak też do mojego czekoladowo waniliowego sernika wykorzystałam wyjątkowy cukier z prawdziwą wanilią(...)zabraknie smaku i aromatów. Czekoladowo waniliowy sernik (bez spodu) Polecam produkty Kamis na święta Składniki: (na tortownicę 26 cm) 1 kg sera z wiaderka (nie wodnisty) 150 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem Kamis 5 jajek odrobina różowej soli himalajskiej Kami 80 g mlecznej czekolady do wypieków 2 łyżki mleka

Słodkie okruszki
Tort czekoladowy z kremem czekoladowym, niepieczony 157

wierzch: 400 ml śmietany kremówki, 2-3 łyżki cukru pudru, 150 g czekolady deserowej, Spód: Czekoladę zetrzeć. Orzechy zmiksować lub zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę – to bardzo ważne, masło naprawdę musi być dobrze utarte. Następnie dalej ucierając dodawać cukier, ucierać aż masa będzie pulchna. Następnie dodać czekoladę. Na końcu dodać orzechy. Masą wyłożyć formę do tortu. Ja użyłam(...)Odstawić do zastygnięcia. Wierzch: Śmietanę ubić z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do śmietany dodać czekoladę, delikatnie mieszając. Masę z śmietanowo-czekoladową wyłożyć na masę czekoladowo -orzechową. Odstawić do zastygnięcia. Posypać startymi migdałami lub polać masą czekoladową... zastawa

królestwo garów
Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym 182

natłok imprez rodzinnych jaki przeżywamy w końcu roku i tort zwyczajnie nie jest potrzebny. Tym bardziej, że Święta za pasem i wtedy wiem, że będzie tort :) Tradycyjnie makowy lub orzechowy, jak co roku. Ja na swoje urodziny przygotowuję swoje ulubione ciasta. W tym roku była to między innymi tarta z gruszkami i kremem śmietankowym, który smakuje jak najlepszy na świecie(...)Agnieszki z Kuchni nad Atlantykiem . Zapraszam na urodzinową tartę! Tarta z gruszkami i kremem śmietankowym okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko Gruszki: 3 gruszki 1 łyżka masła 1 kopiasta łyżka cukru Krem: 2 żółtka 60g cukru 1 op. cukru waniliowego 250ml śmietanki kremówki 2 łyżki

Posadzone i zjedzone
Strucla czekoladowo - orzechowa 261

Moje największe  uzależnienie to CZEKOLADA! Chciałabym umieć jej odmówić, jednak to nie takie proste. Dzisiaj wstałam i okazało się, że nie mam nic do kawy

Niezły Młynek
Rogale marcińskie (wersja 2) 214

zawinąć ciasto w folię spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować miękkie masło (260 g) pozostawiając 2 cm boki (bez masła). Górny bok ciasta przełożyć na środek, następnie dolny na środek. Boki złączyć. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Owinąć w folię i wstawić do lodówki(...)lekko namiękną. Biszkopty bardzo drobno pokruszyć. Mak, orzechy i odcedzone rodzynki zmielić w maszynce na najmniejszych oczkach. Marcepan utrzeć z cukrem pudrem. Podczas ucierania dodawać po łyżce masy makowo-orzechowej. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać cukier waniliowy, aromat migdałowy, skórkę cytrynową, pokruszone biszkopty i śmietanę. Masę dokładnie wymieszać.     Składanie i pieczenie rogali Pół godziny przed składaniem

Ugotować
Przepyszna baklava, baklawa, bakława z orzechami i pistacjami 210

filo lub ciasto zwane korą. Nie warto też moim zdaniem kupować gotowego ciasta. Zdecydowanie fajniej, zrobić je samemu. Wierzch naszego ciasta, jeszcze przed upieczeniem, polewa się stopionym masłem klarowanym. Dzięki temu ciasto nabiera i ładnego koloru i charakterystycznego smaku. Upieczoną baklavę, polewa się syropem – rozpuszczonym cukrem (ewentualnie z dodatkiem miodu) z cytryną. I właśnie dzięki temu dodatkowi, możecie sami(...)wariant drugi. Baklava zdecydowanie najlepsza jest na kolejny dzień, kiedy wszystkie smaki przejdą sobą. Gryziemy delikatne ciasto, które miło pęka pod naciskiem zębów, w nasze kubki smakowe uderza nutka orzechowa… Ja zdecydowanie więcej nie kupię gotowej baklavy Nie warto. Ciasto jest z gatunków tych solidnych. Tzn. tak, możemy powiedzieć, że jest zdrowe bo orzechy, bo miód jak go dodamy

Mieszam w Garnku
Pieguski z orzechami laskowymi 170

zmielonych prażonych orzechów laskowych  Helio 50 g gorzkiej czekolady  Wykonanie:   Płatki owsiane mielimy na mąkę ale żeby były odrobinę wyczuwalne,następnie dodajemy mąkę ryżową,masło zmielone orzechy,cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia, jajka i posiekaną czekoladę, zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je rozpłaszczamy.Układamy na blaszce(...)około 12/15 minut. Ciastka zsuwamy razem z papierem z blaszki i pozostawiamy do ostygnięcia.Powinny być kruchutkie. Życzę smacznego:)  Produkty Helio polecają się na święta. Masy makowe, masy orzechowe, bakalie, orzechy laskowe prażone  idealne do ciast i deserów

Sama słodycz i szczypta chili
Pierś kurczaka nadziewana dzikim ryżem z orzechami. 213

białko które zadziało jako spoiwo i możemy napełniać. Napełniamy kieszonki, ale nie zbyt mocno aby nam później nie popękały. Spinamy wykałaczkami, nacieramy odrobiną soli i słodką papryką. Dusimy na maśle około 20 min pod przykryciem. Wyjmujemy kotlety na talerz aby sobie odpoczęło, a do resztek na patelni wlewamy sos. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając aby sos zebrał wszystko co powstało(...)później czosnek, cebula, bazylia... Podałam z sosem, ale równie dobrze można zaserwować z jakąś surówką lub z czym tam kto lubi. Mięso nachodzi smakami nadzienia i jest lekko cytronowo - orzechowe

Dieta moja pasja
Ryż pomidorowy z prażoną gorczycą podany z łososiem i cykorią włoską 241

Ryż pomidorowy z prażoną czarną gorczycą, która nadaje potrawie lekko orzechowy charakter, chrupiącymi pistacjami i rześką kolendrą :), znakomita samodzielna przekąska lub dodatek do innych potraw. Padaliśmy go z łososiem z patelni i blanszowaną zieleniną - cykorią włoską (to taka przerośnięta cykoria), którą możecie zastąpić szpinakiem, jarmużem lub burakiem liściastym.  Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Ryż pomidorowy(...)ryżu basmati 250 ml soku pomidorowego 6 pomidorów suszonych z oleju, posiekane 1/2 chilli bez pestek, posiekana 1 łyżeczka czarnej gorczycy 2 łyżki posiekanych pistacji 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy 2 łyżki listków kolendry sól i pieprz Łosoś 2 kawałki łososia 2 łyżki oliwy kilka gałązek tymianku 1 ząbek czosnku sól i pieprz Cykoria włoska 1 średnia cykoria

SzczyptaSmaQ
Zupa dyniowa z kasztanami - przepis 228

Kasztany pierwszy raz je jadłam w Rzymie, orzechowe, słodkie w smaku. Dojrzałam je kilka dni temu w jednej sieciówce spożywczej. Musiałam je kupić :). Mamy teraz jesień, pora ta obdarowuję nas cudowną dynią, która jest tak wszechstronna w przygotowaniu. Połączyłam dary jesieni w aromatyczny krem. SKŁADNIKI:   1 małą dynię  ok. 200 g kasztanów jadalnych  1 małą cebulę(...)imbiru  ok 1 litra bulionu warzywnego  3 gałązki tymianku  2-3 łyżki oleju(np. rzepakowego) 1 łyżkę miodu  1-2 łyżki masła  3 kromki chleba  sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku   SPOSÓB WYKONANIA : Kasztany ostrożnie  nacinamy (znak X), układamy w garnku, nacięciem w dół, zalewamy wrzątkiem. Gotujemy ok. 15 minut

Basia w kuchni
Torcik piernikowy przekładany powidłami śliwkowymi w mlecznej polewie 265

Pierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym.  Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów. Składniki:   (temperatura pokojowa) 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany(...)łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich  Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie.  Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu.  Odstawiamy mikser i dalej

Moje pyszne gotowanie
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 189

migdałowym pesto i suszonymi pomidorami Środa: Sałatka ze smażonym kozim serem, morelami i gruszką Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango Piątek: Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem chrzanowo-orzechowym Pobierz menu na tydzień Lista zakupów (ilość dla dwóch osób): 250 g polędwicy wołowej Krewetki tygrysie 250 g Dwa wędzone pstrągi Rolada z sera koziego 100 g Opakowanie jogurtu greckiego(...)ziemniaki 1 czerwona cebula Ząbek czosnku 2 garści orzechów włoskich 2 garści orzechów laskowych Garść migdałów 2 łyżki siekanego szczypiorku Świeża bazylia Pęczek pietruszki Koperek Szczypiorek Ze spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych pomidorów 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) Ostra musztarda 1 łyżeczka

Niedzielny kucharz
Rolowane , glazurowane udko na risotto z warzywami 181

łyżka oliwy z oliwek Udka z kurczaka nacieramy wyciśniętym praską czosnkiem , octem balsamicznym , solimy , zwijamy w rulonik , łączymy dla pewności ,żeby się nie rozwinęły wykałaczką . Obsmażamy na maśle na złoty kolor , przekładamy do blaszki , glazurujemy skórkę miodem i wstawiamy na około 20 – 30 minut do nagrzanego, piekarnika w temp. 180 C , najlepiej do momentu, aż skórka będzie pięknie zrumieniona(...)ryżem . Na patelni o wysokim brzegu, rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej warzywa , razem ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku , kiedy zmiękną , dodajemy surowy ryż , podsmażamy jeszcze chwilę ,żeby nabrał lekko orzechowego posmaku , a następnie zalewamy całość winem . Gotujemy na małym ogniu , często mieszając , jak ryż ,zacznie całkowicie wciągać winko ( pijaczyna ) , dolewamy bulion , małymi racjami , po około pół szklanki i czekamy

Ogrodnik w podróży
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 193

oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Mąkę przesiać i wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i proszkiem budyniowym. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Kolejnym krokiem jest dodanie na przemian mąki i puree z dyni, mieszając mikserem na małych obrotach(...)nagrzanym do 180 stopni ok 60 minut. Przygotować polewę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z dynią i skórką z pomarańczy. Polać wystudzone ciasto. Ciasto możemy przełożyć kremem orzechowym, np. Nutellą. Polecam

Trufelkowo
Krucho-orzechowe z kremem waniliowym i wiśniami 218

Orzechowa nuta w placku to jest to co uwielbiam, a do tego krem waniliowy i wiśnie to już obłęd. Takie właśnie jest to ciacho, pyszne na ciepło jak i na zimno. Fantastycznie kruche i lekko chrupiące. Polecam. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - ja do wypieków użyłam blaszki o wym. poniżej jednak zwężyłam ją do długości 30 cm. Ciasto kruche(...)szklanki mąki pszennej pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan pół łyżeczki proszku do pieczenia 220 g masła, zimnego 1 szklanka  brązowego cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczka imbiru Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować

Kubki smaku
Degustacyjna kolacja w restauracji BelEtage w Lublinie 220

polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się tylko do deserów, robił tu "niezłą robotę". Koleżanki narzekały na niezbyt wypieczoną skórkę kaczki(...)miało to większego znaczenia. fot. Pasja Smaku Zakończyłyśmy oczywiście deserem, jakże by inaczej. Zapowiedziano nam, że deser nas zszokuje i tak też było ! Ogromna porcja bezy zapiekanej z lodami orzechowymi, z truskawkami macerowanymi w truskawkowym pudrze. O boszeeee... Nie podołała żadna z nas. I tu wielkie zaskoczenie, ja wielki łasuch spycham to danie na ostatnią pozycję w rankingu wszystkich dań

kolorowotorcikowo
Kora orzechowa 242

Kora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu brzoskwinie zalane galaretką. Składniki na blaszkę 43-45 x 23-25 cm (proporcje na tortownicę należy zmniejszyć o 1/3): Ciasto: 8 białek 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 15 dag posiekanych drobno orzechów włoskich(...)łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 puszki brzoskwiń 2 budynie śmietankowe z cukrem 3/4 szklanki wody 5 żółtek 1 łyżka mąki pszennej 40 dag masła Ponadto: ok. 3 opakowania ciastek „Delicje” (pomarańczowe, brzoskwiniowe, morelowe) 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej   Sposób przygotowania: Białka ubić na sztywną panię ze szczyptą soli, dodać cukier, żółtka

Cukiernia Pychotki
Rogale marcińskie czyli zawijasy z ciasta drożdżowo-francuskiego nadziane białym makiem 160

Pyszne, słodkie, lekko orzechowe rogale z nadzieniem z białego maku. Naprawdę warte spróbowania! Z poniższych składników przygotujecie 3 blachy rogalików. Niestety przygotowanie poniższych słodkości jest czasochłonne, dlatego też polecam zacząć je robić dzień przed ich podaniem. Na samym początku najlepiej przygotować nadzienie, a dopiero później wyrobić ciasto. Składniki: ciasto drożdżowo-francuskie 1 kg mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki cukru(...)opakowanie cukru waniliowego 25 g świeżych drożdży 400 ml letniego mleka 2 duże jajka + 1 żółtko pół łyżeczki soli masło (120 g + 300 g) nadzienie 0,5 kg białego maku 1 czubata szklanka cukru 1/2 szklanki miodu 1 opakowanie obranych migdałów (100 g) 4 duże jajka 85 g masła  80 g rodzynek 280 g biszkoptów lukier

Ugotować