wyrazisty smak w porównaniu do puree przyrządzonego z gotowanej dyni. Do dzisiejszego dyniowego ciasta wykorzystałam surową dynię. Dodałam porcję ananasa. Zrobiłam również orzechową kruszonkę tosca . Ciasto dyniowo ananasowe z orzechową kruszonką tosca Składniki: prostokątna foremka 18 cm x 25 cm 200 g pszennej mąki 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty lub ekstraktu 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)jajka 200 g surowej dyni, startej na tarce o małych oczkach 150 ml oleju Kruszonka tosca 100 g różnych orzechów i migdałów 50 g kokosowych chipsów 100 g masła 90 g jasnego muscovado 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietanki lub mleka Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg (uwaga! każdy piekarnik działa inaczej). Przygotuj dwie miski. W jednej misce wymieszaj suche
codojedzeniatypowych tart. Nie tylko pięknie wygląda, ale również dobrze smakuje. Spód jest idealnie cieniutki i kruchy, a dzięki temu, że użyłem razowej mąki orkiszowej ma orzechowy posmak. Do tego żółte i czerwone pomidory śliwkowe, by nacieszyć kubki smakowe i oko, świeży tymianek oraz ricotta. Zróbcie koniecznie, póki jeszcze sezon na pomidory trwa w najlepsze. Tarta jest pyszna(...)zimno; jeśli tylko dotrwa do momentu wystudzenia, bo jest tak pyszna, że znika w tempie natychmiastowym! Ciasto: 250 g razowej mąki orkiszowej (można użyć również innej) 120 g masła 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 50 ml zimnej wody Z podanych składników zagnieść ciasto, a następnie podzielić je na 2 równe części, z których uformować kule. Oba kawałki rozwałkować bezpośrednio
Food SquareCiasto cukiniowe chodziło za mną już od dawna. Okazja nadarzyła się kiedy mieli przyjechać moi teściowie a ja akurat miałam nadprogramowa cukinie. Przepis powstał z modyfikacji
Pyry na Gazrówne części. schładzamy w lodówce przez godzinę. Wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy po 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Składniki na sernik orzechowy: 600 g sera dwukrotnie zmielonego 200 g zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru 5 jaj 1 budyń śmietankowy 150 g margaryny Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po 1 żołtku, ser, budyń(...)Delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 50 minut w temp. 170 stopni. Studzimy. Składniki na krem: 2 jaja ¾ szklanki cukru 250 g masła 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 kieliszek wiśniówki Kawę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ubijamy z cukrem w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się
Domowe ciastacukru 125g orzechów 1 białko - z 1 jajka Wykonanie cukrem,masłem,mąką z proszkiem do pieczenia Zmielić orzechy ,lub posiekać na drobne kawałki. Połączyć je z cukrem,masłem,mąka z proszkiem do pieczenia ,oraz jednym białkiem. Zagnieść ciasto,zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 40-60 minut. Wyjąć z lodówki ,formować małe kulki , układać na blaszkę (zachowując(...)widelcem ,każde ciasteczko. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 ° C przez około 15 minut pierwszą blaszkę ,następne około 8-10 minut(piekarnik dobrze nagrzany ,więc szybciej się pieką ). Pyszne,orzechowe naraz do buzi..... Forma / blacha marki Pyrex. Produkt wykonany ze stali węglowej, pokryty powłoką non-stick, która jest wyjątkowo trwałym materiałem, zapobiega przywieraniu ciasta i równomiernie rozprowadza ciepło . Blacha posiada
w mojej kuchnikochani :* A poniżej coś zdrowego do pochrupania ;) Wcześniej już robiłam ciastka digestive ( klik ), ale kto powiedział, że nie można do oryginalnego przepisu wprowadzić drobnych zmian? :) Miałam ochotę na coś orzechowego i jednocześnie zdrowego i tak oto zrodził się pomysł, by do ciastek dodać orzechy :) Miałam zamiar udekorować je jeszcze czekoladą, ale ledwo co udało mi się zrobić zdjęcia(...)ciastek 150 g mąki pełnoziarnistej 25 g mąki pszennej 50 g zmielonych płatków owsianych 50 g orzechów włoskich pół łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła lub margaryny 3 łyżki brązowego cukru 60 ml mleka Płatki owsiane zmielić na drobną mąkę.Orzechy również zmielić. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść na nie klejące się ciasto. Wałkować
My simple kitchenCiasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Składniki: 33 g stewi (puder)/180 g cukru trzcinowego 6 jajek(...)gorzkiej czekolady 70% (posiekanej) lub groszków czekoladowych 100 g mąki orkiszowej 200 g masła z obniżoną zawartością tłuszczu 1/3 torebki cynamonu/przyprawy do piernika 1 łyżka proszku do pieczenia 200 g uprażonych orzechów laskowych i włoskich Dżem malinowy Starta mleczna/gorzka czekolada/groszki czekoladowe Przygotowanie: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mikserem ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy ze zmielonymi
CzarnawisienkaAnioły witają Nowy Rok pysznym orzechowym tortem z masą kawową. Życzymy Wam słodkości..... Składniki na ciasto: 8 jajek 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki bułki tartej 30 dag orzechów włoskich zmielonych Jajka ubić z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, wylać na tortownicę i piec ok 35 minut(...)stopniach. Masa: 4 jajka, 0,5 szkl cukru pudru, 1,5 -2 kostki masła, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, opcjonalnie odrobina alkoholu. Jajka ubić na parze za pomocą trzepaczki, stopniowo dodawać cukier puder i dalej ubijać na gęsty krem, ok 10 minut. Do jeszcze ciepłej masy dodać kawę, żeby się rozpuściła, odstawić do przestygnięcia. W tym czasie utrzeć
Anioły w kuchniCiasto miodowe ciemne i białe przełożone masą kajmakowo-orzechową ,a na wierzchu bita śmietana :) ciasto bardzo dobre a czym ciasta mniej tym lepsze ;) tak jest z ciastami na bazie miodu. Musi swoje odstać,dzięki czemu lekko mięknie .Nie dotarliśmy do efektu " zmiękczenia"- było za dobre ;) Foremka : 28 x 24 cm Temperatura pieczenia: 180C Czas pieczenia: 2 x 20 minut Ciasto(...)szkl. mąki pszennej 2 szkl. cukru pudru 150 g płynnego miodu 1/2 kostki masła 2 jajka 3 łyżki kakao 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli Krem 2 szkl. schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka kajmaku 200 g uprażonych orzechów 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania ciasta : Wymieszać mąkę
Różne smaki w kuchniŚwięta nie może zabraknąć orzechowych smaków. Torcik orzechowo-kawowy będzie idealny na świąteczny stół – robi się go bardzo prosto, nie wymaga nasączenia i wybornie smakuje. Krem z serka mascarpone i kawy jest bardzo subtelny. Orzechy włoskie należą do moich ulubionych, kawę uwielbiam, więc smak tortu wyjątkowo przypadł mi do gustu. Torcik orzechowo-kawowy: 200 g mąki pszennej(...)szklanki) 200 g drobnego cukru (1 i 1/4 szklanki) 200 g masła w temp. pokojowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 duże jajka 3 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 80 g posiekanych orzechów włoskich Bakalland Krem: 500 g serka mascarpone 2 łyżki espresso lub mocno zaparzonej kawy 2 łyżki syropu klonowego lub miodu 2 łyżki cukru pudru listonic
Poezja smakuWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne… Składniki: Ciasto: 8 jajek 2 szklanki mielonych orzechów włoskich 1 szklanka cukru szczypta soli Pianka z ajerkoniaku: 500 ml śmietany 30% 8 łyżeczki żelatyny 1,5 szklanki ajerkoniaku 4 łyżki cukru pudru 0,5 szklanki mleka Polewa(...)czekoladowa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Ciasto podzielić na dwie części. Dwie blaszki o wymiarach około 22 x 32 wyłożyć folią aluminiową i wylać
Oryginalny smakOstatnimi czasy często goszczą u nas rogaliki:) Mam dla Was w zapasie klika pysznych propozycji. Pierwszą z nich są małe rogaliki na cieście bardzo zbliżonym do
Z miłości do słodkościTaki tort można przygotować na różne okazje, na urodziny, dla gości, na święta lub po prostu na podwieczorek z filiżanką aromatycznej kawy. Mięciutkie orzechowe biszkopty przełożyłam pysznym i puszystym kremem. Tort jest również pięknie udekorowany, więc zachwyci każdego. Do wykonania tortu użyłam produktów, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy od Helio . Produkty są bardzo wysokiej jakości i bardzo(...)Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 3 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 jajka 20 dag masła 82 % pół szklanki cukru pół szklanki zmielonych orzechów włoskich Dodatkowo: 4 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki płatków migdałowych dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy
IzabelawkuchniAmeryki Północnej, do Europy przyjechała na początku XVII wieku, a w Polsce znana jest od 1730 roku. Bulwa czyli topinambur w smaku przypomina ziemniaka, jest lekko słodki z nutą orzechową. Topinambura można gotować, smażyć lub spożywać na surowo. Można jeść razem ze skórką, tylko oczywiście trzeba ją najpierw dobrze umyć. Bulwa była warzywem w miarę popularnym. W większości książek(...)Podawano topinambura z wody, smażonego , zapiekanego... Przedstawiam przepis na topinambura „au gratin”. Au gratin – potrawa zapiekana w piekarniku, zwykle w sosie Mornay* lub posypana tartą bułką i polana stopionym masłem. Przepis pochodzi z uniwersalnej książki kucharskiej Marii Ochorowicz – Monatowej, z 1910 roku. 500 g topinamburu, sól, 4 łyżki gęstej śmietany 18%, 1 łyżeczka mąki, 2 garście świeżo starego parmezanu
królestwo garówkilka kropli olejku pomarańczowego; Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, razem je wymieszać do połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej; 1 łyżka bułki tartej; Białka ubić na sztywną pianę, dodać(...)Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i kontynuować pieczenie jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 st.C. Masa krówkowa: 200 g masła; 1 mała puszka masy krówkowej (kajmakowej); 2 łyżki spirytusu; Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po trochę masę krówkową, na koniec dodać spirytus. Wymieszać. Gotową masę wyłożyć
In my kitchen