mogły doczekać się dokładki. Może dlatego, że to smak dzieciństwa. Najważniejszy jest biszkopt – bardzo delikatny, jak puszek i do tego mocno wilgotny. Bita śmietana (u mnie z mascarpone, aby była sztywniejsza bez żelatyny) i galaretka z owocami dopełniają go idealnie. Razem wszystkie warstwy są dla siebie stworzone. Zazwyczaj używam zwykłej galaretki, ale tym razem zrobiłam z krystaliczną – owoce(...)jajka 4 łyżki drobnego cukru do wypieków 4 łyżki (z lekkim czubem) mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietanki 30% lub 36% (1 szklanka) 250 g mascarpone 1 łyżka cukru pudru + 1 dodatkowa łyżeczka 1 łyżka soku z cytryny 2 galaretki truskawkowe (u mnie krystaliczne) truskawki Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wykładamy papierem (boków niczym
Poezja smakuczytania: 2 min Jeszcze raz truskawki! Bardzo prosty przepis na pyszny tort, dziś z truskawkami ale można zrobić go z jagodami, malinami czy brzoskwiniami. Krem przygotowany jest z serka mascarpone i bitej śmietany dzięki temu jest delikatny i w przeciwieństwie do kremów na bazie masła, nie jest tłusty i ciężki. Tort truskawkowy, to szybki, lekki deser idealny na letnie popołudnie(...)hour Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na krem 400 g serka mascarpone ok. 225 ml śmietany do ubijania 4-5 łyżek drobnego cukru 2 łyżka ekstraktu waniliowego lub aromat waniliowy Do przełożenia ok. 3 szklanki pokrojonych truskawek dżem truskawkowy lub inny ulubiony
SprawdzonaKuchnia.plmnie czerwony wyszedł raczej koralowy, a fioletowy jest bardzo delikatny. Tort tęczowy jest smaczny, jego miąższ jest wilgotny i nie ma potrzeby nasączania, przełożony lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Do pieczenia użyłam jednorazowych foremek o średnicy 20 cm, są niedrogie i można kupić je w większości sklepów. Przepis na ciasto pochodzi ze strony Whisk Kid , delikatnie zmniejszyłam ilość cukru(...)mąki pszennej 226 g masła 220 g cukru 5 białek 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki proszku do pieczenia 335 g mleka Krem 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany do ubijania 4 łyżki cukru pudru skórka starta z 1/2 cytryny + sok Instructions Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać do miski. Do miski miksera włożyć miękkie
SprawdzonaKuchnia.plmieć smak kawy, alkoholu i kakao, a ta wersja bardziej przypomina pralinki Rafaello. W ten sposób powstał szybki i prosty deser właśnie o tej nazwie. Delikatny krem z serka mascarpone do tego biała czekolada i prażone wiórki kokosowe no i oczywiście biszkopty nasączone w mleku i likierze kokosowym, to coś pysznego. Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania(...)wiórki kokosowe Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 5 Author Anna Ingredients 80 g wiórków kokosowych 150 ml mleka 60 ml likieru kokosowego 250 g serka mascarpone 2 żółtka 50 g białej czekolady 100 ml śmietany do ubijania 3 łyżki cukru pudru 140 g podłużnych biszkoptów Instructions Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty
SprawdzonaKuchnia.pltrosze z jednego, jak i z drugiego. Spód przygotowany jest z kruchego ciasta, na którym spoczywa kremowa masa. Masa z budyniu waniliowego z dodatkiem białej czekolady, serka mascarpone, żółtek i śmietany. W tej pysznej kremowej mieszance zatopione są soczyste truskawki. Zamiast truskawek mogą być maliny lub inne miękkie owoce. Polecam ten niesamowity deser, jest niebywałe delikatny, lekki świeży i wiosenny(...)soli Składniki na masę budyniowo - serową 1 opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią 500 ml mleka 100 g białej czekolady 2 łyżki cukru 100 ml śmietany 18% 100 g serka mascarpone 2 żółtka 4 łyżeczki żelatyny 200 g truskawek Instructions Piekarnik nagrzać do 180 st C. Składniki na kruche ciasto zagnieść na gładkie ciasto. Na dno tortownicy o średnicy
SprawdzonaKuchnia.plsmak. Polecam, koniecznie wypróbujcie! Print Tarta z grzybami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta tart na obiad, grzyby ciasto francuskie i sery. Course mascarpone, Obiad Cuisine Polska Keyword grzyby Prep Time 20 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 50 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 300 g świeżych oczyszczonych grzybów leśnych 2 ząbki czosnku(...)łyżeczka rozmarynu suszonego 1 średnia cebula 70 g żółtego sera 100 g mascarpone 90 g śmietany 18 % 3 średnie jajka 3 łyżki siekanego szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku 3 łyżki masła 3 łyżki oliwy opakowanie gotowego ciasta francuskiego Instructions Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Obrane grzyby pokroić w paski. Cebulę posiekać w kostkę. Tłuszcz rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plbłyskawiczny do przygotowania i o to chodzi w tej propozycji. Do przygotowania spodu tarty potrzebne będą chrupki śniadaniowe o smaku czekoladowym. Tartę wypełnimy klasyczną mieszanką serową przygotowaną z serka mascarpone i śmietany. Masa będzie w nucie limonkowo-waniliowej. Natomiast zwieńczeniem tarty będą truskawki , które po sezonie truskawkowym można zastąpić innymi owocami. Wspaniałe będą smakowały maliny , borówki amerykańskie lub jeżyny. Tarta(...)przygotowaniu, choć lepiej smakuje lekko schłodzona. Print Tarta błyskawiczna .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna, bez dwóch znań! Course Desery Cuisine Polska Keyword mascarpone, truskawki Prep Time 15 minutes Total Time 15 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na spód 100 g czekoladowych płatków śniadaniowych 40 g masła Składniki na krem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Ciasto czekoladowo-kawowe to deser dla wszystkich, którzy uwielbiają smak kawy w towarzystwie pysznych czekoladowych aromatów. Lekki krem przygotowałam na bazie serka mascarpone, jest obłędny z lekkim delikatnym smakiem kawy. Krem spoczął na czekoladowym biszkopcie, który jest puszysty i delikatny i oczywiście bardzo smaczny. Biszkopt nasączony ponczem przygotowanym z likieru Amaretto z dodatkiem soku z cytryny(...)dużo pisać trzeba po prostu spróbować. Zapraszam! Print Ciasto czekoladowo - kawowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Ciasta Cuisine Polska Keyword biszkopt, kawa, mascarpone Prep Time 20 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 45 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Biszkopt czekoladowy 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej 80 g cukru pudru
SprawdzonaKuchnia.plszczelnie owinąć w folię spożywczą i przechować w chłodnym i suchym miejscu do czasu wykorzystania. Mając gotowy spód do tarty, przygotujemy wyśmienity deser w 10 minut, wystarczy wymieszać serek mascarpone ze śmietaną na to świeże sezonowe owoce i gotowe! Ciasto z dzisiejszego przepisu jest bardzo kruche szczególnie zaraz po upieczeniu, ale po kilku godzinach delikatnie mięknie i staje się jeszcze(...)truskawki! Print Tarta czereśnie i truskawki .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Prosta i pyszna tarta z sezonowymi owocami! Course Desery Cuisine Polska Keyword czereśnie, mascarpone Prep Time 25 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na kruche ciasto 100 g mąki pszennej krupczatka 120 g mąki pszennej
SprawdzonaKuchnia.plkoloru i pięknego mocnego aromatu mięty. Przed przystąpieniem do przygotowania ciasta zaopatrzcie się w dużą ilość świeżej mięty! Na aromatycznym mleku gotujemy gęsty budyń, który w połączeniu z serkiem mascarpone zmienia się w krem o delikatnej i przyjemnej konsystencji. Do dekoracji tarty wykorzystałam truskawki, które świetnie pasują do tego zestawu. Gorąco polecam pyszną orzeźwiającą letnią tartę idealną na upalne(...)śmietany Składniki na budyń miętowy 600 ml mleka 90 g świeżej mięty listki i łodyżki 90 g cukru 40 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 250 g serka mascarpone Dodatkowo 1 szklanka truskawek do dekoracji Instructions Do miski przesiać mąki i kakao, dodać pokrojone masło, sól, cukier, jajko zagnieść ciasto w razie potrzeby dodać śmietanę, ciasto zawinąć w folię
SprawdzonaKuchnia.pljednocześnie bardzo smaczne. Kruche ciasto przygotowałam z dodatkiem mąki krupczatki, co sprawiło, że spód mazurka jest delikatny i bardzo kruchy. Krem jest banalnie prosty, bo przygotowany na bazie serka mascarpone i bitej śmietany z wiórkami kokosowymi. Żeby całość nie była mdła, na spód kruchego ciasta dodałam dżem malinowy, który nadał lekko kwaskowego smaku. Oczywiście możecie użyć innego dżemu, tutaj panuje(...)ciasto 125 g mąki krupczatki 75 g mąki pszennej 100 g masła 30 g cukru 2 łyżki śmietany 3 łyżki wiórków kokosowych Składniki na krem 130 g serka mascarpone 100 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki wiórków kokosowych Dodatkowo 8 łyżek dżemu malinowego wiórki kokosowe do dekoracji Instructions Do miski wsypać mąki, cukier, wiórki kokosowe i pokrojone
SprawdzonaKuchnia.plKrem przygotowałam na bazie mojego ulubionego i najprostszego kremu śmietanowego. Tym razem jest to krem z dodatkiem aromatycznego cynamonu . Przygotowanie kremu jest bardzo proste, trzeba tylko pamiętać, żeby serka mascarpone nie ubijać zbyt długo. Długie ubijanie i mieszanie serka na wysokich obrotach może spowodować, że serek rozrzedzi się zbyt mocno. Tak więc serek mieszamy króciutko , aby po chwili dodać ubitą(...)muscovado 115 g mąki pszennej + do obsypania formy 1 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na krem 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka cynamonu 1 1/2 łyżeczki żelatyny Składniki na polewę czekoladową 50 g ciemnej czekolady 50 g białej czekolady 80 ml śmietany
SprawdzonaKuchnia.pltemp. pokojowa) – 3/4 szklanki mąki pszennej – 1/2 szklanki cukru – szczypta soli – 2 łyżki kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem – 500 g serka mascarpone – 3-4 łyżki cukru pudru Galaretka – 2 galaretki truskawkowe – ok. 700 g truskawek – 750 ml wody Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w 750 ml gorącej wody i odstawiamy(...)Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 170 stopni góra – dół ok. 25 minut ( do suchego patyczka). Wyciągamy i studzimy. Truskawki płukamy i suszymy, większe kroimy na pół Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt. Następnie truskawki. Wszystko zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe po kilku godzinach aż galaretka całkiem zastygnie :). Artykuł
I LOVE LIFE