puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli, sos mascarpone – 250 g mascarpone – 100 ml mleka bez laktozy – szczypta soli – szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy kilka minut(...)będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia. Płaty lasagne mogą nachodzić na siebie podczas układania kolejnych warstw. Artykuł Lasagne z serkiem mascarpone pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEcoś słodkiego i pysznego ale akurat wstąpił w Ciebie leń? I najlepiej gdyby wystarczyło pstryknąć palcami żeby na stole pojawiło się coś zjawiskowego? Mam coś dla Ciebie! Deser idealny, mascarpone, bita śmietana i borówki. To wszystko przełożone kakaowymi herbatnikami czyli połączenie doskonałe a włożony wysiłek minimalny. Spróbuj i przekonaj się sam. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog(...)Youtube : Składniki: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 szt herbatników kakaowych 125g borówek Wykonanie: Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, ubijamy na sztywny krem. Jak nie przebić śmietany przeczytaj tutaj Herbatniki układamy w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, po 5 szt na warstwę. Ubity krem przekładamy
Słodki Blogtakie coś! Mniam! Składniki: – 200g podłużnych biszkoptów – 200g zimnej kawy espresso – 3 żółtka – 2 białka – 10ml likieru amaretto (opcjonalnie) – 60g erytrolu – 250g mascarpone – kakao bez cukru Żółtka ubijamy z erytrolem na puszysty, jasny krem (ok. 6-8 minut). Cały czas ubijając, wlewamy cienkim strumieniem amaretto, a następnie dodajemy po łyżce mascarpone(...)oddzielnej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli. Pianę z białek delikatnie łączymy z żółtkami i mascarpone. Na tacy układamy papier do pieczenia. Zanurzamy na chwilę w kawie 4 biszkopty i układamy jeden przy drugim (tak by powstał kwadrat). Rozsmarowujemy na ciastkach cienką warstwę kremu i powtarzamy czynność, układając kolejną warstwę biszkoptów prostopadle do poprzednich. Kończymy warstwą nasączonych biszkoptów
Be Fit Be Strongcoś specjalnego, coś… dla prawdziwych czekoladoholików! Ciasto czekoladowe, bez mąki i cukru, a z erytrolem. Mocno czekoladowy smak idealnie przełamuje słodycz i delikatność ubitej śmietanki z mascarpone, a lekkiego kwasku nadają cząstki nektarynek. Ciasto niestety dość kaloryczne, ale na specjalnie okazje jak znalazł. Składniki na tortownicę o śr. 21cm: – 300g czekolady deserowej – 150g masła – 100g erytrolu(...)jajek – 250ml śmietanki 30%, schłodzonej – 250g mascarpone, schłodzonego – 1 opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie) – 3-4 nektarynki – listki mięty CIASTO: Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy wraz z masłem w rondelku, podgrzewając na małym ogniu, ciągle mieszając, od czasu do czasu ściągając z ognia. Studzimy. Piekarnik rozgrzewamy na 175 stopni. Do miski wbijamy 2 jajka
Be Fit Be Strongspody (takie jak u mnie) i bardzo słodki krem maślany na bazie żółtek i masła. Ja zdecydowałam się na nieco lżejszą wersję z kawowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Tradycyjny dacquoise ma także dekorację w kształcie marcepanowej różyczki. Można pominąć ten punkt lub jeśli nie lubicie marcepanu zrobić ozdoby z masy cukrowej. Np. takiej domowej lub domowej czekolady plastycznej(...)Składniki na 2 spody migdałowe: 5 dużych białek 150 g cukru 50 g cukru pudru 75 g mielonych migdałów 30 g mąki pszennej Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżeczki cukru waniliowego (jeśli wolicie słodsze kremy, można dać 3-4, najlepiej zacząć od mniejszej ilości
Ciastkozercytartę. Z pewnością zadowoli wszystkich łasuchów i amatorów słodkości. To jak, kto wpada na imprezę urodzinową? Składniki 200 g herbatników pełnoziarnistych łyżka kakao 100 g rozpuszczonego masła 250 g mascarpone 400 ml śmietanki 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej z orzechów laskowych – PRZEPIS ) 80 g białej czekolady 2 łyżki cukru pudru 20 g deserowej czekolady do dekoracji: 3 batoniki Kinder(...)przygotowaną masą wylepiamy dno formy i jej brzegi. Następnie formę wkładamy do lodówki, aby spód stężał. W tym czasie przygotowujemy krem. Czekoladę drobno siekamy. Do drugiej miski przekładamy mascarpone, cukier puder i masło orzechowe. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy również do mascarpone. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania, kiedy śmietanka jest już sztywna, dodajemy
Analiza Smakutiramisu również ma kilka wersji pochodzenia. Oprócz przytoczonej legendy istnieje także bardziej przyziemna teoria zakładająca, że pierwowzorem deseru były zanurzane w kawie suchary, którymi raczyli się Włosi, a ser mascarpone oraz alkohol zaczęto dodawać znacznie później. Większość źródeł dotyczących pochodzenia tiramisu w znanej nam postaci odwołuje się do lat 60ch XX wieku. Roberto Linguanotto, cukiernik w restauracji „Le Beccherie” twierdzi(...)pochodzenie tiramisu, faktem pozostaje, że jest to deser kuchni włoskiej, zatem będąc we Włoszech trzeba koniecznie go spróbować. Tym bardziej, że sekret dobrego tiramisu kryje się w oryginalnym mascarpone, które produkowane jest na północy Włoch. Jest to ser o zawartości tłuszczu nie mniej niż 55%, wytwarzany ze śmietanki. Nazwa mascarpone nawiązuje do dialektu Lombardii, gdzie twaróg, serek określa się wyrazem
Obiad gotowylaskowych Tort orzechowy to niezwykle wyrafinowany smakołyk, szczególnie ten przygotowany z orzechów laskowych. Jego delikatny, smak idealnie komponuje się z nutą rumu i aksamitną gładkością bitej śmietany z serkiem mascarpone. Chociaż tort z orzechów laskowych jest o wiele delikatniejszy niż też z orzechów włoskich, to jest pieczony stosunkowo rzadko. Oto prosty przepis na wspaniały tort orzechowy. Biszkopt z orzechów laskowych(...)jajek 1 łyżka rumu lub aromat rumowy 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Szczypta soli Krem śmietankowy: potrzebne składniki 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Pół kieliszka rumu lub aromat rumowy Kilka kropli aromatu waniliowego 1 łyżeczka żelatyny Mona dodać 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych Poncz do tortu Pół szklanki czarnej herbaty
Gotujemy i jemypistacjami To ciasto czekoladowe na pewno nie zawiedzie waszych oczekiwań. Ciasto jest intensywnie czekoladowe, nieprzesadnie słodkie i cudownie pyszne. Ciasto przełożone jest kremem czekoladowym na bazie ganache i serka mascarpone. Po wierzchu posypane pistacjami. Sprawdzi się doskonale jako ciasto do kawy ale także jako ciasto urodzinowe czy przygotowane na inną dowolną okazję. Wypróbujcie ten przepis i koniecznie podzielcie się swoimi(...)słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 280 ml kawy parzonej Krem: 200 ml śmietanki kremówki 36% 10 dkg gorzkiej czekolady 6 dkg masła bez soli 250 gr serka mascarpone Dodatkowo: 4 łyżki pistacji Jak upiec czekoladowe ciasto bez glutenu . Ciasto czekoladowe: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Potrzebne będą nam dwie duże miski. Do pierwszej miski przesiać mąkę
mecooksCiasto a’la karpatka z klasycznego ciasta parzonego, przełożonego dużą ilością pysznego kremu budyniowego (pâtissière) z mascarpone i malinami. Po schłodzeniu krem nie wypływa i ciasto dobrze się kroi. Połączenie kremu budyniowego i kwaskowatych malin to strzał w dziesiątkę. Pyszne, letnie ciasto Polecam! Składniki: Ciasto parzone: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła szczypta(...)soli Krem budyniowy: 3 szklanki mleka 6 żółtek 7 łyżek cukru 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 500 g mascarpone 400 g malin Dodatkowo: cukier puder do posypania Przygotowanie: Ciasto parzone: Zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Ustawić ogień na najmniejszy, wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż składniki się połączą. Ostudzić. Następnie dodać jajka, zmiksować i podzielić na dwie części
Oryginalny smakSernik na zimno z mascarpone i malinami. Inspiracja: Cukiernia Lidla. Składniki Spód: Ciasteczka owsiane z orzechami (np. Bonitki) ; 300g Masło 100g Masa serowa: Żelatyna 15g Woda 60ml gorącej wody Serek mascarpone 500g Cukier 210g Ś The post Sernik na zimno z malinami (z serka mascarpone) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCzekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone to propozycja na słodki i syty obiad lub kolację. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki wystarczą na 5 naleśników o średnicy 28cm. Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone – The post Czekoladowe naleśniki z bananem i mascarpone appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeTarta z truskawkami i mascarpone to dość szybkie i mało pracochłonne ciasto, które zadowoli podniebienie każdego! :) Podane składniki dotyczą formy na tartę o średnicy 25cm. Tarta z truskawkami i mascarpone – Składniki: Składniki The post Tarta z truskawkami i mascarpone appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSkładniki: - 400 g podłużnych biszkoptów - 330 ml śmietanki 30% - 250 g mascarpone - 1/2 szklanki cukru pudru (lub mniej, w zależności jak słodkie desery lubicie) - łyżka żelatyny - owoce sezonowe (u mnie:maliny, borówki, jagody, czerwona porzeczka) - mocna herbata z sokiem z cytryny do nasączenia biszkoptów (ja użyłam malinowej, dla wzmocnienia owocowego smaku) Żelatynę rozpuszczam w dwóch łyżkach gorącej wody(...)uwaga, żeby za mocno nie rozmokły! herbata musi być ostudzona, wystarczy zamoczyć ciastko raz z jednej, raz z drugiej strony i gotowe) Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką masę. słodzimy do smaku i wszystko razem łączymy. Wcześniej przygotowaną żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub w mikrofali). Dodajemy cienkim strumieniem do masy. Połowę wykładamy
Cook&Lovepolecam drugą opcję, choć sama często szykuję swoje śniadanie wieczorem i uważam, że smakuje tak samo dobrze, jak to przygotowane rano Co do składników to polecam użyć do owsianki mascarpone, wtedy przypominam ona oryginalne tiramisu. Wersja z serkiem homogenizowanym będzie mniej kaloryczna, ale to już nie będzie ten oryginalny smak Owsianka a’la tiramisu porcja dla jednej osoby(...)owsianych 1 łyżeczka gorzkiego kakao 2 łyżeczki espresso 1 łyżeczka likieru amaretto (można pominąć) dojrzały banan 2 herbatniki 2 kostki gorzkiej czekolady 100 g serka homogenizowanego (lub 30 g mascarpone) Sposób przygotowania: Do rondelka wlej 150 ml wody. Zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć dodaj płatki owsiane i gotuj ok. 3 minut. Po ugotowaniu do płatków dodaj espresso, likier oraz rozgniecionego
365 dni dookoła kuchni