jest taki inny;) Ciasto to w zasadzie biszkopt z dodatkiem rozmrożonego szpinaku, a masa… każdy wie jak smakuje i ile czasu zajmuje ubicie kremówki i wymieszanie jej z mascarpone. Dodajmy do tego minutkę na wmieszanie jeszcze konfitury morelowej i voila! Tak jak pisałam – szybko i smacznie…. bardzo smacznie. Ciasto: 400 g szpinaku rozdrobnionego (u mnie brykiet Hortex(...)duże jajka 1/2 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 szkl. kremówki 250 g mascarpone 1 słoiczek konfitury morelowej (w oryginale dżem brzoskwiniowy) 2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cukru pudru Szpinak wyjmujemy z zamrażarki odpowiednio wcześniej. Przekładamy na sito i odstawiamy do całkowitego rozmrożenia. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy
Smaki Na Talerzuzima, czy lato. Muszą być i już! Jeśli mam więcej czasu i chęci to sporą część zamrażalnika zapełniam domowymi. Jednak odkąd przygotowałam lody z masłem orzechowym, miodem i serkiem mascarpone - uzależniłam od nich siebie, rodzinę oraz znajomych. Naprawdę są obłędne w smaku i przyznam, że odrobinę przypominają orzechowy mrożony sernik. Ich konsystencja jest idealna, świetnie się kroją/nabierają łyżką(...)lody - użyjcie mniej cukru lub miodu - dla mnie poniższe proporcje są idealne. Koniecznie spróbujcie! (Pudełko o pojemności 1 litra) 400 ml śmietanki 30-42% 200g masła orzechowego 100g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru (płaskie) 4 łyżki miodu (około 80g) Śmietankę z cukrem ubić na sztywno, a następnie delikatnie połączyć z masłem orzechowym - uprzednio zmiksowanym z serkiem mascarpone oraz
Di gotujePyszne naleśniki z dodatkiem roztopionej w ciepłym mleku czekolady. Smakują zdecydowanie lepiej od tych przygotowanych wyłącznie z dodatkiem kakao. Nie są zbyt słodkie. Gorzki smak równoważy dodatek słodkiego serka mascarpone z borówkami. Jak dla mnie jest to połączenie obowiązkowe i doprawdy nie wyobrażam sobie tych naleśników w innym niż to wydaniu. 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżka kakao(...)szklanki mąki pszennej 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki masła, roztopionego i przestudzonego 2 łyżki rumu szczypta soli Dodatkowo: 250-350 g serka mascarpone cukier puder do smaku borówki amerykańskie Mleko wlewamy do rondelka i stawiamy na palnik. Kiedy się ogrzeje dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Zdejmujemy z palnika i mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Gdy czekoladowe mleko
Smaki Na Talerzumały eksperyment...rześka cytrynowa tarta z okrągłymi herbatnikami w czekoladzie deserowej, na spodzie kakaowym z mąki orkiszowej. Pełna improwizacja! Wyszła krucha i delikatna, z orzeźwiającym kremem cytrynowym z serka mascarpone oraz śmietany kremówki, a do tego herbatniki w czekoladzie deserowej, które przyjemnie chrupią. Przekonajcie się sami 😉 Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru(...)ciasta + 1 łyżka do masy 1 łyżka kakao 150 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 1 op. śmietan-fix skórka z całej cytryny okrągłe herbatniki w czekoladzie deserowej ( ja użyłam herbatniki Rido z Biedronki ) Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia
Kuchnia MagdaLenyCytrynowy krem na bazie serka mascarpone, beziki i borówki to połączenie, które jest nieziemsko pyszne! Postanowiłam przygotować z niego łatwe ciasto, które okazało się hitem i zniknęło jeszcze szybciej, aniżeli powstało. Masa nie jest zbyt słodka, więc idealnie komponuje się z lekko miękkimi, ale jeszcze chrupiącymi bezami w środku. Możecie też użyć innych owoców, np. malin, brzoskwiń, czy porzeczek(...)spróbuje? (Forma o wymiarach 22 x 26 cm) Spód: około 16 podłużnych biszkoptów Krem: 250g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru (płaskie) sok z 1/2 cytryny skórka z 1/2 cytryny 3/4 szklanki borówek (1 szklanka = 250 ml) 25-30g bezików Dodatkowo: beziki i borówki do dekoracji Przygotować krem. Śmietankę z cukrem
Di gotujeweekend Przepis to kombinacja dwóch przepisów, które znalazłam w internecie. Krem jest po prostu genialny. Za pierwszym razem, kiedy go przygotowałam był trochę za rzadki (prawdopodobnie było to wina mascarpone), jednakże już za drugim był idealny. Jeśli nie chcecie piec kruchego ciasta, jako spód śmiało możecie wykorzystać pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem. Ja jednak jestem zwolenniczką kruchego ciasta Tarta(...)kremem Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru Krem: puszka mleka słodzonego skondensowanego (200 g) (dobrze schłodzonego) 250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego) Dodatkowo: borówki amerykańskie masło/margaryna do wysmarowania formy Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i cukier puder. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Formujemy z niego kulkę, owijamy
PatiGotujeWystarczy zajrzeć do naszych lodówek i możemy wyczarować prawdziwe cuda U mnie dzisiaj taki deser dosłownie w 5 minut ! Spróbujcie sami ! Składniki 2 porcje: – 250 g serka mascarpone – 3 łyżki cukru lub ksylitolu – 4 małe bezy ( lub kilka mini bezików) – garść czerwonych porzeczek – mięta do dekoracji Przygotowanie: Serek mascarpone ucieramy z cukrem. Porzeczki płukamy(...)obieramy. Na do pycharków kruszymy małe bezy lub wrzucamy jeśli używamy mini bezików. Podajemy po dużej łyżce kremu z mascarpone. Wsypyjemy porzeczki. Na wierzch dajemy ponownie warstwę kremu i bezy. Dekorujemy miętą Artykuł Szybki deser z czerwonych porzeczek pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFECiasto Michałek Efektowne i bardzo smaczne ciasto czekoladowe, przełożone masą mascarpone pełną pysznych cukierków – Michałków. Całość idealnie dopełniają powidła śliwkowe, które nadają ciastu lekkiej kwaskowatości, dzięki czemu nie jest ono za słodkie. Polecam! Składniki: CIASTO: 1 szklanka cukru 6 jajek 3/4 szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA: 500g serka mascarpone 300ml(...)wystudzeniu ciasto przecinamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy powidłami *** *** Wszystkie składniki na masę powinny być dobrze schłodzone. Śmietankę ubijamy w mikserze na sztywno i stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz cukier puder. Całość miksujemy na sztywno, ale nie za długo aby krem się nie zważył *** *** Cukierki ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** 3/4 startych cukierków dodajemy do kremu i delikatnie
Blog z ApetytemRolada bezowa nadziewana kremem z serka mascarpone i mleka zagęszczonego o smaku cappuccino oraz konfiturą z czarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko(...)oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek cappuccino konfitura z czarnych porzeczek Stovit Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier
Kuchnia MagdaLenypatyczka). Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie Masa: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru owoce- u mnie czarne jagody 2 galaretki owoce leśne Do miski wlewamy śmietankę 36% miksujemy, dodajemy mascarpone i cukier puder. Miksujemy krótko. Dodajemy kilka owoców(...)wierzch owoce. Wylewamy na owoce tężejącą galaretkę. Chłodzimy w lodówce. Najlepiej smakuje po kilku godzinach – jeśli jesteście w stanie się oprzeć Artykuł Torcik z czarnymi malinami i mascarpone pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plIdealna do kawy – tarta z wiśniami na kruchym kakaowym spodzie pod lekką pierzynką z bitej śmietany i mascarpone. Uwielbiam! Ponieważ moja foremka zaginęła w niewyjaśnionych okolicznościach, dzisiejszą tartę upiekłam w tortownicy o średnicy 24 cm. Na jakąkolwiek formę się zdecydujecie polecam Wam wybranie tych z wyciąganym dnem. Składniki na kruchy spód: 1,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao(...)Składniki na nadzienie wiśniowe: 700 g świeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie
Ciastkozercybardzo. Często gości na moim stole, bo to i pyszne danie i szybko się go robi. Tym razem postanowiłam przygotować nieco wzbogaconą wersję – z dodatkiem piersi kurczaka oraz mascarpone, które zastąpiło śmietankę. Wyszło smacznie, aczkolwiek spodziewałam się czegoś troszkę innego;) Generalnie fajnie, lecz bez efektu WOW;) Zapraszam też do zapoznania się z przepisem na kurczaka z pieczarkami w sosie(...)białego wina (przepis tutaj -> KLIK ) 2-3 pojedyncze piersi kurczaka 500 g małych pieczarek 2 op. mascarpone (500g) 2 małe cebule 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz słodka papryka w proszku 400 g makaronu olej, masło Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy je do pojemniczka i polewamy
Smaki Na TalerzuPrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w ustach. Śmiem twierdzić, że tort jest doskonały! Idealny na każdą okazję i zapewniam, że zniknie w mgnieniu oka Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru 100 g gorzkiej czekolady(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru około 500 g malin Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować dwa koła o średnicy około 22 cm. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić. Białka ubić z mąką ziemniaczaną i szczyptą soli. W połowie ubijania stopniowo
Oryginalny smaktrochę zostanie (można podgryźć podczas robienia), ale na pewno wystarczy. Składniki (na spód): 60 gramów masła 82% 1 szklanka pokruszonych ciasteczek amaretti Składniki (na masę serową): 500 gramów serka mascarpone 1/2 litra śmietany kremówki 36% 4 łyżeczki żelatyny 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorącej, przegotowanej wody Dodatkowo: 2 łyżki stołowe likieru amaretto 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3/4 szklanki wrzątku(...)likier amaretto, odstaw do przestygnięcia. Zalej wrzątkiem żelatynę, wymieszaj dokładnie, odstaw do napęcznienia. Przygotuj dwie miski. W pierwszej ubij śmietanę na sztywno, wstaw do lodówki. W drugiej wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem, następnie dodaj przestudzoną żelatynę, wymieszaj mikserem. Wyjmij z lodówki śmietanę, połącz razem z mascarpone. Wymieszaj dokładnie całość mikserem na najniższych obrotach, tylko do połączenia się składników. Połowę masy
Garniec Magalie