masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:114/134)

Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 169

powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu przygotujesz samodzielnie w domu. Namocz na noc daktyle. Następnego dnia odlej wodę z moczenia i zmiksuj z sokiem pomarańczowym. Jeśli dysponujesz świeżymi daktylami, wystarczy obrać(...)SMACZNEGO !  mahlep to wysuszone i zmielone nasiona wiśni wonnej, popularnej przyprawy w kuchni bliskowschodniej i tureckiej. Słodko-kwaśna o orzechowym posmaku jest wykorzystywana do wyostrzenia smaku w wyrobach cukierniczych. Aromat przyprawy przypomina gorzkie migdały i wiźnie.  Uwagi: jeśli używasz zwykłej mąki pszennej, to najlepiej wybierz krupcztkę. Dodatek grysiku orkiszowego nadaje szczególnej kruchości, musi jednak być ten bardzo drobny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Pani Walewska 1103

łyżki mąki ziemniaczanej Krem: 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru 200 g masła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia(...)wolnym ogniu cały czas mieszając aż powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa. Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :) Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia  Przepis podkradziony

W Moim Magicznym Domu
Słodkie moreLOVE, czyli wegańskie pralinki po raz drugi 231

Masz ochotę na coś słodkiego, a pudełko czekoladek zdaje się patrzeć na Ciebie błagalnym wzrokiem i prosić o usunięcie ciężkiej zawartości? Nie daj się zwieść tym

peanutbuttermonster
Świąteczne ule, czyli orzechowe ciasteczka z kremem o smaku amaretto 243

Boże Narodzenie to czas, kiedy staramy się, aby wszystko było wyjątkowe i inne. Jest to idealny czas na przygotowanie przysmaków oryginalniejszych, piękniejszych i wymagających od

Codzienna kuchnia niecodzienna
Brokułowy omlet z zielonym ziarnem pszenicy (frikeh) 151

łyżeczka oleju z orzechów włoskich do natłuszczenia patelni (lub innego) 2 łyżki syropu klonowego Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować w blenderze na gładką masę.  Odstawić na 15 minut. Rozgrzaną patelnię natłuścić olejem,  wylać masę i smażyć na małym ogniu około 5 minut z każdej strony. Uwaga: Należy ostrożnie przewracać za pomocą dużej łopatki, najlepiej silikonowej. Podawać z dowolnymi(...)Artisan Grains. Oprócz niej, w ofercie firmy znajdują się również: * mieszanki do wypieku wegetariańskiego pasztetu; * dania instant z warzywami i ziarnami; * prażona zielona soja z dodatkami; * batoniki owocowo - orzechowe. Jeśli chodzi o freekeh, to smakuje on podobnie jak pszenica kamut czy nawet zwykła pszenica. Nie jest tak mocno zielona jak na opakowaniu (raczej brązowo - zielona), ale za to bardzo wartościowa

Poranek na słodko
Czekoladowo-orzechowe brownie z... kaszy jaglanej! 371

brownie. Fakt, że przypadło do gustu reszcie domowników- zazwyczaj dość sceptycznie podchodzącej do takich kulinarnych eksperymenty, mówi jedno: udało się. Ciacho wyszło wprost idealnie: lekko wilgotne, mocno czekoladowe, z orzechową nutą. Ostrzegam, że znika w ekspresowym tempie! U mnie nie przetrwało nawet jednego dnia.Tak, jak wspomniałam na początku- nie dość, że pyszne to i zdrowe. Wszystkie użyte do przygotowania ciasta(...)cynamon i kardamon i zmiksować lub zblendować- ja całość zmiksowałam gdyż lubię kaszę jaglaną w takiej wersji, ale jeśli wolicie, żeby ciasto tworzyło gładki, jednolity mus to polecam blenderDo masy wrzucić posiekane orzechy włoskie i dokładnie wymieszaćCiasto przełożyć do silikonowej foremki i posypać płatkami migdałowymiPiec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°CPrzed wyjęciem z foremki całkowicie wystudzićDzisiejsze brownie

peanutbuttermonster
Pralinki orzechowe z amaretto i czekoladki z musem malinowam 138

nastepne pralinki poczytam o temperowniu czekolady,przygotuje sie do czekoladowego misterium.Dzis przedstawiam moje pierwsze czekoladki.Jedne sa alkoholizowane z krokantem z orzechow laskowych,a drugie wypelnilam ulubionym musem malinowym.Najprostsze czekoladki orzechowe o smaku amaretto-pyszne Skladniki:200g czekolady ( najlepiej gorzkiej 70%)2 lyzki amaretto1 lyzka masla lub oleju kokosowego2 lyzki krokantu z orzechow laskowychWykonanie:W kapieli wodnej na malym ogniu,bardzo(...)cukrem umiescic w rondelku i podrzewac,az sie rozmroza a potem pogotowac okolo 10 minut ,by odparowac nadmiar wody.Przetrzec przez sitko,dodac namoczona wczesniej zelatyne ( w zimnej wodzie).Przstudzona masa malinowa,ale jeszcze nie stezala wypelniamy czekoladowa foremke,zostawiajac 1-1,5 mm wolny rant na dekielek czekoladowy i odstawiamy do stezenia.Zalewamy rozpuszczona czekolada mus malinowy.Lekko wstrzamy foremka,by dekielek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Quiche z figami i kozim serem 121

Przyrządzam go od wielu lat, zawsze, gdy tylko pojawią się pierwsze figi. Tym razem przygotowałem jednak kruchy spód na bazie razowej mąki orkiszowej, dzięki czemu uzyskał niesamowity orzechowy aromat. A jak pachnie w całym domu podczas pieczenia! Gorąco polecam! :)Kruche ciasto:220 g razowej mąki orkiszowej z pełnego przemiału (można użyć również pszennej)110 g zimnego masła1/4 łyżeczki(...)tartę rozcięciem do góry, a następnie posmarować oliwą. Ser kozi pokroić na kawałki i wyłożyć go równomiernie pośród fig. Piec w 180ºC  przez kolejne 20-25 minut aż masa się zetnie. Smacznego

Food Square
Gozinaki 163

czasie ostatnich zmagać z Keti w ramach Projektu 40 robiliśmy coś co ciężko nazwać ciastem czy deserem – prędzej formą słodkiej orzechowej przekąski :) Mowa oczywiście o gruzińskich gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód(...)podprażeniu orzechy przekładamy na sito o dużych oczkach i przesiewamy drobne kawałeczki i skórkę z orzechów. Przesiane orzechy wrzucamy do gotowego miodu, dodajemy trochę cukru i dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy na blaszkę i szybko formujemy gozinaki w dowolny kształt (w naszej pierwszej opcji był to okrąg z którego później wycięliśmy kawałki jak w torcie) aby masa nie stężała

Kuchenne Wariacje
Słodkie trio dla Mamy 136

Moja Mama to mistrzyni orzechowego tortu, to mój smak dzieciństwa, który jest nie do przebicia mimo moich wielu usilnych prób. Mija już prawie 20 lat odkąd moja Mama przeniosła się na "drugą stronę tęczy".... czy czas leczy rany?, tak...pozwala nam żyć normalnie żeby nie zwariować po stracie najbliżej osoby. Dzisiaj rano moim synowie sprawili, że pięknie zaczął się(...)mąki - 1/2 szklanka cukru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli 1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier i miksujemy do czasu aż się rozpuści a masa będzie błyszcząca, łączymy z żółtkami, a następnie przesiewamy sypkie produkty. Gotowy biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy 25-30 minut w 180 C. Masa mocno kakaowa: - 2 kopiaste łyżki dobrego

Apetyczna babeczka
Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi 148

Wymarzony tort dla wielbicieli Nutelli, czyli orzechów laskowych i czekolady. Torcik jest delikatny, lekki i przede wszystkim znakomity w smaku. Każdemu kto lubi takie czekoladowo-orzechowe połączenie gorąco polecam upieczenie tego ciasta.Tort Czekoladowy z Orzechami Laskowymi - Składniki:Biszkopt:4 jajka1/2 szklanki cukru1/4 szklanki kakao1/4 szklanki mąki pszennej40 g mąki ziemniaczanej50 czekolady gorzkiej (lub mlecznej)1/4 łyżeczki proszku(...)najniższe obroty i dodajemy po jednym żółtku, a następnie po jednej łyżce mąk wymieszanych z kakao i proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypujemy startą czekoladę.Powstałą masę przelewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy (23 cm) i pieczemy w temperaturze 175 stopni przez ok. 15-20 minut (do suchego patyczka).Śmietanę ubijamy, wsypujemy cukier z wanilią, cukier puder

Słodka Strona
FIT SERNIK BEZ PIECZENIA – aż 20 g białka na porcję 200 kcal! | GYMBEAM 68

GymBeam, GymBeam Clothing, VanaVita, BeastPink, STRIX, XBEAM Z jakich warstw składa się ten fit sernik? Ciasto składa się z następujących warstw: chrupiący spód z sucharkami kremowy sernik z kremem orzechowym i kakao zmielone sucharki Dokładny przepis na ciasto znajdziesz poniżej . PRZEPIS – FIT SERNIK Fit sernik białkowy bez pieczenia Via Gusto Wysokobiałkowy fit sernik! To kremowe ciasto o smaku orzecha(...)porcji to: 200 kalorii, 16 g węglowodanów, 20 g białka, 7 g tłuszczu. Przygotowanie chrupiącego spodu: Sucharki zmiel (np. w malakserze). Zmielone sucharki wymieszaj z kremem białkowym. Powstałą masę wylep spód formy.   Przygotowanie białkowego sernika: Wszystkie składniki, czyli twaróg, odżywkę białkową, jajka, krem białkowy, erytrytol lub stewię, kakao, budynie waniliowe oraz mleko sojowe zblenduj na gładką, puszystą masę. Polecam

Via Gusto
RUSTYKALNA TARTA Z RABARBAREM (ORKISZOWA) 156

musiała Was długo przekonywać do tej dzisiejszej z rabarbarem :) A tym, którzy jeszcze nie mieli przyjemności jej kosztować, mogę powiedzieć, że to najlepsze orkiszowe ciasto, pachnące, kruche, o delikatnym orzechowym posmaku, nadziane po brzegi słodko-kwaśnym rabarbarem z dodatkiem szczypty cynamonu i otartej skórki z pomarańczy, która nadała pięknego aromatu całości.  Trata jest bardzo podzielna, nie rozpada się(...)łyżeczki cynamonu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki wiórków kokosowych WYKONANIE: Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ręcznie lub w malakserze albo w misie miksera na jednolitą masę. Ciasto uformuj w lekko spłaszczoną kulę, owiń w folię i wsadź do lodówki na  30 minut. Umyty i osuszony rabarbar pokrój w 1,5 - 2 cm kawałki. Dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 250

razem mielonym cukrem trzcinowym z dodatkiem nie jak zawsze kremówki, a odrobiny mleczka kokosowego- takie nowe doświadczenie, bardzo smakowite. Ciasto przygotowałam jak zawsze na mące orkiszowej (ma cudowny orzechowy posmak), bez cukru- z dodatkiem ksylitolu, na bazie oleju (wykorzystałam panujące upały i dałam olej kokosowy- był płynny) kruszonkę przygotowałam również z olejem. Ciasto jest więc bez laktozy (jogurt(...)odstawiamy. W misce wymieszać rózgą jajka, olej, sok z cytryny, dodać jogurt i dokładnie roztrzepać. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotową masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wykładamy połówki (lub ćwiartki moreli, zależy od wielkości). Obsypujemy przygotowaną kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i pieczemy

Smaczne Zdrowe
Tarta z leśnymi grzybami z ciasta z orzechami włoskimi i parmezanem Gordona Ramsaya 119

Spora część grzybów trafia oczywiście do suszenia. Niektóre lądują też na patelni. Dla odmiany postanowiłam także wypróbować kolejny z przepisów mojego mistrza, Gordona. Tarta jest pyszna. Jestem pewna, że orzechowy spód wykorzystam jeszcze przy wielu innych wypiekowych wariacjach. Zamiast świeżych leśnych grzybów sprawdzą się też na pewno pieczarki albo grzyby suszone. Pycha! TARTA Z LEŚNYMI GRZYBAMI Z CIASTA Z ORZECHAMI(...)smażymy aż z grzybów wyparuje niemalże cały płyn i wykładamy na wstępnie podpieczone ciasto. W misce ubijamy obie śmietany, jajko oraz żółtko i doprawiamy całość solą i pieprzem. Wylewamy masę śmietanowo-jajeczną na ciasto z grzybami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 35-45 minut. Przed przystąpieniem do zajadania się tartą, dajemy jej chwilę na ostygnięcie. Podajemy

Życie zamknięte w smaku
Kruche ciasteczka z orzechami. 237

cukrem pudrem, przesiewamy przez sitko na stolnicę. Wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy z mąką. Dodajemy margarynę i siekamy ją nożem. Dodajemy żółtka oraz mleko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość twarde. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy specjalną formę do wyciskania ciasteczek i małą maszynkę do mielenia mięsa( rozmiar maszynki(...)Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone migdały lub otartą skórkę z cytryny lub pomarańcza , będziemy mieć wtedy różne smaki naszych ciastek np. orzechowe, migdałowe,cytrynowe, pomarańczowe itp. ciastka te są bardzo kruche i smaczne zwłaszcza na drugi dzień. Na pewno będą smakować naszym milusińskim. Warto więc je upiec od czasu do czasu

Przepisy i porady kulinarne
Babeczki dyniowe - dynie halloween'owe 143

łyżeczka proszku do pieczenia 5 dkg gorzkiej czekolady5 dkg mlecznej czekoladyDo dekoracji5 dkg białej czekolady czerwony barwnikPRZYGOTOWANIEOkoło 2 kg dyni ( ja wybrałam hokkaido ze względu na lekko orzechowy posmak) obieram i czyszczę, następnie kroję w grubsze pasy i gotuje na parze do miękkości. Odstawiam do przestygnięcia a następnie miksuję na puree (nie odciskam z nadmiaru płynu odlewam jedynie(...)dnem aby spłaszczyć ich górną część.DekoracjaBiałą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Kiedy już jest rozpuszczona dodaję barwnik (tym razem sypki barwnik spożywczy który rozpuściłam w odrobinie wody). Powstałą masę nakładam pędzelkiem w zagłębienia "twarzy" dyni

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania