masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:122/134)

Zimowe mini torciki 154

śnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta(...)już sztywna, utrwalamy stopniowo dodając cukru. Żółtka mieszamy z octem, wodą i proszkiem do pieczenia. Robimy to w dość wysokim naczyniu, bo mieszanina będzie zwiększała swoją objętość. Powoli dolewamy masę żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się

Kuchnia od dwojga
DOMOWA NUTELLA 125

cukru i tylko 13% orzechów laskowych. Polecam zatem przygotować pyszny krem orzechowo-czekoladowy domowym sposobem, używając najlepszej jakości składników: gorzkiej i mlecznej czekolady, pełnego mleka i dużej ilości orzechów laskowych. Taki krem jest mniej gęsty i kleisty od sklepowej wersji i zdecydowanie bardziej orzechowy. Przygotowanie kremu jest bardzo proste i nie wymaga umiejętności kulinarnych. Zaraz po przygotowaniu krem(...)użyciu malaksera, najdokładniej jak to możliwe.  Dodajemy roztopioną czekoladę i kontynuujemy blendowanie, aż czekolada dokładnie połączy się z orzechami. Dodajemy ciepłe mleko i ponownie mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Na tym etapie krem jest lekko grudkowaty. Można zostawić go w tej formie, lub przetrzeć przez sito. Gotowy krem przekładamy do czystych słoiczków, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Przechowujemy

cool and minty
Makaron z pesto z buraków 308

Makaron z pesto z buraków – danie o pięknym, różowym kolorze i słodkim, orzechowym posmaku. Wegetariańskie makarony to moja słabość, więc bardzo często je przygotowuję. Pesto z buraków urzekło mnie kolorem i delikatnym smakiem. Pamiętajmy, że najlepszy smak uzyskamy z pieczonych buraków – jeśli zaś chcecie mieć obiad „na szybko”, można kupić już obrane i ugotowane buraki(...)buraki (obrane ze skórki) wkładamy do malaksera. Dodajemy orzechy, starty ser, obrane ząbki czosnku, skórkę i sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Miksujemy na gładką masę – próbujemy czy jest odpowiednio doprawione (pesto potrzebuje sporo pieprzu). Gdy makaron się ugotuje, odlewamy go i do gorącego dodajemy pesto. Stawiamy na chwilę na ogień i mieszamy, aż cały

Poezja smaku
Tort mango z lustrzaną polewą mirror glaze 65

Przepis na niezwykły tort musowy oblany lustrzaną polewą mirror glaze. Smak musu z mango przełamany jest czekoladowym brownie oraz chrupiącą orzechową praliną. Czas przygotowania: 90 min Czas oczekiwania: ok. 24 godziny Czas pieczenia: 17 min (brownie)   Składniki: (średnica tortu 20 cm, przelicznik na inne foremki znajdziesz tutaj ) Brownie: Przepis znajdziesz pod tym linkiem . Chrupiąca pralina: 20 g orzechów laskowych(...)małe kawałki, ale nie na pył, tak żeby w trakcie jedzenia były wyczuwane chrupiące drobinki. Rozdrobnione orzechy z płatkami wsyp do rozpuszczonej czekolady i wymieszaj do dobrego połączenia Gotową masę wyłóż na papier do pieczenia formując koło o średnicy 18 cm * Może być w tortownicy, rancie lub na papierze na którym jest odrysowany okrąg. Wstaw do lodówki Mus mango: Żelatynę

Słodki Blog
Drożdżówka ze śliwkami 218

łyżeczkę cukru. Rozczyn dobrze mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wysypujemy na miskę, dodajemy rozczyn drożdżowy, masę jajeczną i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodajemy rozpuszczone, ciepłe ale nie gorące masło. Ciasto wyrabiamy dość długo, do momentu kiedy zacznie odklejać się od rąk i miski(...)góry przykrywamy folią aluminiową i pieczemy dalej. Nie skracamy czasu pieczenia. Kolejna możliwa modyfikacja: Zamieniłam mąkę pszenną na pszenną pełnoziarnistą – dłużej rosło, ma mniej ładny kolor, bo ciemniejszy, zyskał orzechowy smaczek. Do środka dodałam rodzynki, a cukru, jak ktoś woli zdrowiej, 3/4 szklanki wystarcza. Z racji tego iż mi się bardzo spieszyło, nie robiłam kruszonki, za to wierzch ciasta posypałam

Kocham Czekoladę
Naleśniki razowe. 82

Obiad ? Idealnie komponują się z kurczakiem i warzywami . Deser ? Dodajmy domowy krem czekoladowy , dżem lub bitą śmietaną . Chyba wszyscy się ślinimy w tym momencie! Mleko migdałowe ma charakterystyczny lekko orzechowy posmak, dlatego świetnie nadaje się do porannej owsianki lub kawki. Mleko migdałowe stanowi zdrową alternatywę dla mleka zwierzęcego. Mleko migdałowe posiada niską kaloryczność, więc śmiało mogą je pić osoby(...)soli – olej Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, dwie łyżki oleju, wanilię oraz wodę gazowaną, wsypujemy także erytrytol i mąkę razową. Za pomocą miksera łączymy ciasto aż uzyskamy masę bez grudek. Ciasto odstawiamy na 30 minut by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i za pomocą chochelki wlewamy ciasto na patelnię i smażymy naleśniki z każdej strony na złoty

Zdrowy Styl Joanny
Poznałam tajemnicę plackowania. 216

Otóż pierwszą i podstawową tajemnicą grubaśnych dobrych placków jest... nieżulenie nieżałowanie dodatków! Dlatego posypujcie je orzechami, polewajcie jogurtami i smakowitymi syropami,dodawajcie owoce,marchew,miodelki, nutellki, masło orzechowe lub miód. Wiedza tajemna. Poranne blogerskie plackowanie (lub wieczorne)i kwestia: To Tobie rano się chce?! Oczywiście skoro jestem na wagarach z prawa pracy(tych o 7.30) to jakąś tam pracę wykonać(...)smażenia/masło do smażenia wykonanie: 1. Do michy wlej mleko. 2. Mąkę,jajo,proszek i cukier wrzuć do michy. Wymieszaj.(możesz ubić białka i delikatnie wmieszać do masy by uzyskać bardziej puszyste placki) 3. Obierz jabłko/banana. Zetrzyj lub drobno pokrój. Dorzuć do michy. 4. Jeśli masz - dorzuć drobno pokrojoną czekoladę. 5. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu. (!) uwaga

Fiolka w kuchni
Rustykalna tarta jabłkowa z kremem frangipane podana z lodami orzechowo-piwnymi i koźlakiem 204

oblicze starej "szarlotki". Rustykalna tarta z jabłkami i kremem frangipane w towarzystwie lodów orzechowo-piwnych z dodatkiem pilsnera czeskiego, podana z koźlakiem. Kruchość ciasta kontrastuje z gładkością lodów, a pieczone jabłka i migdałowy krem z cukrem demerara komponują się z aromatami maślanymi i nutami karmelowymi, orzechowymi i palonymi zawartymi w lodach. Słodycz ciasta i "gładki" (lekko mdły) smak kremu(...)odparować alkohol. Mleko ze śmietaną zdjąć z ognia i lekko przestudzić (do 80 stopni). Dodać karmel, odparowane piwo i żółtka, ubijać mikserem do czasu kiedy składniki się połączą a masa lekko zgęstnieje.  Masę schłodzić do 5 stopni, przełożyć do maszyny do lodów i ukręcić lody. Jeśli nie macie maszynki masę trzeba mrozić ok 4 godziny w zamrażarce

SzczyptaSmaQ
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 183

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią! Co najmniej(...)ubijamy cukier i masło, dodajemy żółtka.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami, cynamonem, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.Mieszankę sypką należy dokładnie wymieszać z maślaną masą.Przełożyć białka do ciasta i delikatnie mieszać szpatułką.Gotowe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem i wysmarowanej odrobiną masła, wyrównać szpatułką, piec ok. 1 godzinę lub do "suchego patyczka".Ciasto

Czarnawisienka
.1232. czy coś może być lepsze niż masło z fistaszków? 173

~karobowa owsianka na mleku ryżowo-midałowym z mango (również w środku) i maslem z orzechów laskowych ~ Masło z orzechów laskowych jest moim nowym ulubionym! Zbiło z

breakfast of dreams
Mleko migdałowe 182

mleko roślinne, wystarczy tylko zaopatrzyć się w migdały :) Używam go głównie do płatków śniadaniowych i szejków owocowych, ale samo, bez dodatków, też smakuje rewelacyjnie - jest słodkawe, o lekko wyczuwalnej orzechowej nucie. Podsumowując: jest to najsmaczniejsze mleko roślinne, jakie piłam :) Muszę też wspomnieć o głównych właściwościach zdrowotnych: ma dużo wit. E (eliksir młodości), wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu, a także przynosi(...)Przed użyciem wstrząsnąć i zamieszać. Papka migdałowa ma wiele zastosowań. Można jej używać jako: peelingu do twarzy, dodatku do jogurtów, owsianki, czy też zrobić z niej m. in.: - masę marcepanową, - ekstrakt migdałowy, - serek - dodając kilka łyżek mleka i miodu, - panierkę lub mąkę migdałową -  na blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, na nim równomiernie rozłożyć papkę migdałową, wysuszyć przez

Domowa Cookierenka Agi
Kakaowa beza z kremem chałwowym Maestro Czekolady E. Wedel. Fotorelacja z warsztatów kulinarnych. 154

Czekoladowe warsztaty kulinarne "Z E.Wedel w Kuchni" zaowocowały nowym doświadczeniem, trikami kuchennymi i przepisami na burgery z buraka w kakaowo-sezamowych bułeczkach oraz na bezę orzechową nadzianą królewskim kremem chałwowym. Wszystko pod czujnym okiem ekspertów Joanny Klimas Profus i Maestro Janusza Profusa z firmy E.Wedel. Było pysznie, zabawnie i bardzo niebiesko ;). Poniżej znajdziecie krótką fotorelację oraz przepis (także w wersji(...)Śmietanę wlać do małego garnuszka, zagotować i odstawić z kuchenki. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 12 godzin (najlepiej przez całą noc). Śmietankę z chałwą przełożyć do dzieży z miksera. Dodać schłodzony

SzczyptaSmaQ
Kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami. 301

Jest to jedno z moich ulubionych, letnich, owocowych ciast. Kruche, orzechowe brzegi wypełnione kremowym, słodkim, aksamitnym kremem z dodatkiem soczystych owoców, które nadają mu świeżości i lekkości. Idealne na letnie popołudnie! Polecam!!! Składniki na kruche ciasto z nadzieniem jogurtowym i owocami na tortownicę o średnicy 28 cm CIASTO: 300 g mąki pszennej 100 g obranych i zmielonych orzechów laskowych(...)tortownicę (spód i boki) i schładzamy kolejne 10 minut.      Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Przygotowujemy nadzienie. Jajko ubijamy i stopniowo dosypujemy cukier, aż uzyskamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt, olej, kandyzowaną skórkę, budyń i dokładnie mieszamy. Na schłodzony spód ciasta sypiemy 3 łyżki bułki tartej, wykładamy połowę owoców, masę z jogurtu, posypujemy łyżką bułki tartej, resztą

Rozpustne gotowanie
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) 224

rabarbarem i truskawkami - miękkie, wilgotne, słodko-kwaśne. Ciasto w całości zrobiłam na ekologicznej, razowej mące orkiszowej (typ 2000), dzięki czemu jest zdrowe, bardzo pożywne i ma wyjątkowy, delikatny orzechowy posmak. Wierzch posypałam słodką owsianą kruszonką i płatkami migdałów, co świetnie komponuje się z kwaskowatymi owocami.  Rabarbar w kawałeczkach najpierw krótko podsmażyłam na patelni, dzięki czemu nie opada(...)boki  formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj cienko olejem. W misce utrzyj na jasną i puszystą masę całe jajka z cukrem, przez około 6-7 minut. Dodaj do tego olej i krótko zmiksuj. Teraz wlej połowę jogurtu i dodaj połowę mąki, zmiksuj wszystko dokładnie, ale niezbyt długo, a następnie dodaj

Słodko-Słony Świat Ilony
Pełnowartościowy, bezglutenowy chleb z kaszy gryczanej - bez mąki, drożdży, zakwasu 154

mnie przepyszny, choć najpierw musiałam się przyzwyczaić  do smaku kaszy . Jednak w tej formie po prostu ją uwielbiam! Jest bardzo zdrowy, pożywny i naprawdę sycący. Pachnie przepięknie, lekko orzechowo i ma przyjemnie chrupiącą skórkę. A najlepsze, że chlebek robi się głównie z jednego składnika - kaszy. Żadnej mąki, drożdży, mleka, zakwasu! Jest zatem bezglutenowy ! Spotkałam się z wieloma sposobami(...)Kaszę porządnie odcedź i zblenduj ją na gładko razem z siemieniem, sokiem z cytryny, połową szklanki wody, oliwą, solą, proszkiem do pieczenia i ziołami. Masa będzie wyglądała jak zwykłe ciasto o konsystencji budyniu. Dodaj jeszcze nasiona słonecznika i ewentualnie inne, jeśli chcesz (byle nie za dużo). Wymieszaj. Formę keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem. Na dnie rozłóż pestki

Ekocozy | Naturalnie na co dzień

Proponowane wyszukiwania