Przyznam szczerze to ciasto jest bardzo, bardzo pracochłonne, ale myślę, że jest godne nawet największego wysiłku. Biszkopt orzechowo - brzoskwiniowy, krem budyniowy z advokatem, mus brzoskwiniowy i galaretka, czego chcieć więcej? Jest to idealna propozycja dla zwolenników brzoskwini i orzechów, i zaspokoi nawet najbardziej wymagający gust:) Składniki: *Ciasto: 4 jajka 100 g drobno posiekanych orzechów 100 g mielonych orzechów(...)stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie studzimy, delikatnie wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy ciasto do blaszki, odstawiamy. Robimy masę budyniową. Połowę mleka wlewamy do garnuszka i dosypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Do reszty mleka dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem i gotujemy, aż masa
Piekę, bo lubiętowarzyszy wszystkiemu, co nieznane, niepewne. Trzeba mieć wielu sprzymierzeńców w walce z najgorszymi wrogami, naszymi własnymi strachami. Zatem warto wzmocnić się odpowiednią dawką antystresowej mieszanki orzechowo-czekoladowej, jaką jest przedstawiane dzisiaj brownie orzechowe. W naszym domu od wiosny to ulubiony deser, przepis pochodzi z książki "Cukiernia Lidla", odrobinkę tylko go zmodyfikowaliśmy, oryginalnie jest z orzechami włoskimi, ta wersja też(...)masłem i odstawiam do przestudzenia. W dość dużym naczyniu miksuję do pełnego połączenia jajka z cukrami. Nie mieszamy do uzyskania bielejącego kogla-mogla, ale do uzyskania jednolitej dosyć gładkiej masy. Oczywiście pamiętać trzeba o przygotowaniu blaszki. Zwykle smaruję masłem i oprószam mąką tortownicę 28 cm, tym razem podzieliłam ciasto na dwie mniejsze części. Kiedy masa jajeczna jest gotowa, łączę
I tu będę miała takie teugotowaliśmy pod okiem Sebastiana Gołębiewskiego, podczas warsztatów zorganizowanych przez zgrany duet: Kikkoman i Tabasco . Oprócz pierogów ugotowaliśmy również świąteczną zupę z orzechów włoskich śledzia w grzybach z ziołami i orzechowym wafelkiem karpia w maku i kokosie, gruszkę i jabłko z pęczakiem na domowym winie karmelizowane orzechy na kokosowym puddingu z imbirem Wszystkie dania z orzechami, gdyż warsztaty odbyły się(...)Tabasco? Podstawowa receptura, proces wyrobu i naturalne składniki (w pełni dojrzałe czerwone papryczki tabasco, ocet wysokiej jakości i trochę soli pozyskiwanej na Avery Island) pozostają w zasadzie niezmienione. Masa paprykowa (miażdżone papryki z dodatkiem soli) używana do sporządzenia sosu TABASCO® Original Red dojrzewa przez trzy lata w dębowych beczkach, zanim trafi do ostatecznej produkcji, jej barwa i aromat są osobiście
królestwo garówmówić - działa! Klasyczne makaroniki według zupełnie nieklasycznego przepisu są po prostu idealne! Nie wiem, jak to działa, ale działa bez zarzutu i smakuje DOSKONALE! Smak siemienia jest cudownie orzechowy, tajemniczy, kuszący. Makaroniki cudownie się ciągną i przy jedzeniu nie można się zatrzymać na rozsądnej liczbie. Cokolwiek myślicie o klasyce i bez względu na to, jaką wagę przywiązujecie(...)się "wierzchołki". Powoli dosypywać cukier kryształ nie przerywając ubijania aż piana zacznie nabierać sztywności. Dosypać cukier puder z siemieniem i przy pomocy łopatki delikatnie wymieszać z pianą - ruchem nabierającym masę z dna i delikatnie podchodzącym do góry, przy jednoczesnym obracaniu miski drugą ręką. Masa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są dobrze połączone, a sama masa nie jest zbyt sztywna
KUCHARNIA~placki ryżowe przełożone kaki podane z domowym masłem z nerkowców~ Pierwsze podejście do mąki ryżowej i od razu sukces! :) O kaki zupełnie zapomniałam...kupiła mi je
breakfast of dreamskonfiturami, twarożkiem, bakaliami i orzechami. Można je kupić w wielu budkach w Budapeszcie, Tokaju, czy nad Balatonem. Jednak na całym świecie znane są naleśniki a'la Gundel, nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i rumem, polane czekoladowym sosem, a następnie skrapiane spirytusem, zapalane i podawane płonące! Wymyślił je Karol Gundel, jeden z najznamienitrzych węgierskich kucharzy. Talent kulinarny i zmysł gastronomiczny odziedziczył(...)opakowanie cukru waniliowego1-2 łyżki rumuPrzygotowanie:Mąkę mieszamy z solą i cukrem pudrem. Trzepaczką mieszamy mleko z mąką. Dodajemy jajko oraz żółtko i znowu mieszamy. W razie potrzeby masę przecieramy przez sitko, aby nie było grudek.Z ciasta smażymy bez tłuszczu na teflonowej patelni 12 cieniutkich naleśników.Orzechy mieszamy z mlekiem, cukrem, rumem, sokiem z cytryny, skórką z cytryny
Smakowity Blog Kulinarnykubka z gorącą herbatą. Szybko wlałam w siebie zawartość, starając nie poparzyć się za mocno, i pojechałam do pracy. A tam czekały na mnie rolady (czekoladowe, pistacjowe, orzechowe i marcepanowe), dużo czerwonego marcepanu, a na koniec krem waniliowy, który złośliwie postanowił nie tężeć. Na szczęście w końcu opanowałyśmy jego krnąbrną naturę, i mogłyśmy udać się do domów na zasłużony odpoczynek(...)łyżki cukru Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na połowy i pozbawić pestek. Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, połączyć. Na zmianę dodawać do masy mąkę i mleko, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem
Pożeraczka, czyli raz adobrzenazwa wskazuje jest to ciasto, które 1-2 razy do roku przygotowuje moja teściowa. Miodownik to typowy przekładaniec. Składa się z kruchego ciasta, białej masy budyniowo-maślanej, dżemu porzeczkowego oraz warstwy orzechów włoskich. Miodownik najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ponieważ po tym czasie będzie bardzo miękki, a wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą :) Składniki na blaszkę(...)posiekane orzechy włoskie. Całość ze sobą wymieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Ostatnią (surową) część ciasta rozwałkować, położyć na blachę wyłożoną papierem, a następnie rozsmarować na niej warstwę orzechową. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut na 250 ºC . Krem Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego 150 g cukru pudru (budyń musi
UgotowaćKolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg. 5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią
Mała CukierenkaKolejny jesienny, przepyszny jabłecznik z orzechową kruszonką. Troszkę jest z nim zachodu, ale na prawdę warto. Jest bardzo aromatyczny, maślany i z dużą ilością jabłek. Przypomina amerykańskie „apple pie”. Jeśli nie mamy formy ceramicznej, możemy przygotować go w tortownicy lub prostokątnej blaszce, bardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego(...)formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg. 5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około 30 minutach można ciasto nakryć folią
Mała Cukierenkazamiast zwykłego, drobnego cukru użyjecie cukru pudru – będzie delikatniejsze – możecie wtedy łatwo ozdobić przed ponownym schłodzeniem jego brzeg (pamiętajcie że obrazek poniżej można powiększyć). Ciasto z dodatkiem mąki orzechowej, takie jak ja zrobiłam, jest tak kruche że nawet mocno schłodzone ciężko uformować. Przygotujmy nadzienie. Jabłka wybieramy jak najdorodniejsze – mocno czerwone, nie obite i nie podziurawione. Dokładnie je myjemy, kroimy(...)gałkę. Wlejcie rozmieszany proszek budyniowy na gotujące mleko i stale mieszając doprowadźcie do zgęstnienia. Zdejmijcie z ognia. Podpiekanie wstępne w przypadku kruchego ciasta sprawia, że nie nasiąknie ono masą z nadzienia, nie zwilgotnieje, pozostanie kruche i chrupkie. Wyjmujemy, wylewamy na nie przygotowany wcześniej budyń (jeszcze gorący). Odcedzamy jabłka i formujemy z nich róże – wygodnie zaczynać od środka każdej
Karo in the Kitchenczekoladki serca/trufle bez cukru Firma: Belvas Skład: Serca – inulina* orzechy laskowe* 23%, masa kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, kakao sproszkowane*, tłuszcz kokosowy*, wanilia*, emulgator: lecytyna słonecznikowa. Trufle – inulina* orzechy laskowe* 29%, miazga kakaowa*, tłuszcz kakaowy*, kakao sproszkowane*, tłuszcz kokosowy*, wanilia*, emulgator: lecytyna słonecznikowa. *składniki pochodzące z upraw ekologicznych Masa netto: 100g Wartości odżywcze: Serca – 100g/ 531 kcal, tłuszcz(...)porównamy do czekolad to im bliżej do tabliczki gorzkiej niż deserowej. Podsumowanie: Monice serca smakowały bardziej przez fakt, że były nieco słodsze z bardziej wyczuwalną czekoladą choć mniej orzechowe. Angelice do gustu przypadły cegiełki przez wzgląd na bardziej wyczuwalne orzechy. Uważamy, że nie są to czekoladki wybitne na miarę drogich i luksusowych pralinek kupowane w specjalnych sklepach zza granicy
Candy PandasUwielbiam chałwę w każdej postaci dlatego też byłam pewna, że tort będzie mi smakował. Zdecydowanie polecam go osobom, które lubią bardzo słodkie ciasta, bo to właśnie
Słodka Kraina WypiekówPo cieście bananowym z daktylami wiedziałam iż na tym jednym nie skończy się nasza przygoda z ciastami bananowymi. Dzisiejsza wersja ciasta jest bardziej wytrawna
Smaczne Zdroweśnieg - idą święta - czas zacząć pieczenie! Chcieliśmy uczcić pierwszy nieoficjalny dzień zimy i przemycić domownikom nieco bożonarodzeniowego klimatu, więc w naszej kuchni postanowiliśmy połączyć ze sobą korzenne aromaty z orzechowymi nutami, a wszystko zamknąć w formie gwiezdnych torcików pokrytych śnieżnobiałym lukrem. Aby jednak nie było tak monotonnie obsypaliśmy nasze gwiazdki czekoladowymi kamyczkami oraz owocową posypką. Sięgnęliśmy po produkty marki Delecta(...)już sztywna, utrwalamy stopniowo dodając cukru. Żółtka mieszamy z octem, wodą i proszkiem do pieczenia. Robimy to w dość wysokim naczyniu, bo mieszanina będzie zwiększała swoją objętość. Powoli dolewamy masę żółtkową do białek ciągle miksując. Do szklanki wsypujemy budyń, przyprawę korzenną i dopełniamy mąką, mieszamy. Do powstałej masy białkowo - zółtkowej stopniowo dodajemy sypkie składniki. Mieszamy najlepiej drewnianą łyżką, starając się
Kuchnia od dwojga