marynaty - 6066 przepisów (strona:307/405)

PRZETWORY - Pomidorki koktajlowe z papryczką chili 187

plastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić w ciemne i chłodne miejsce

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY: Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego 152

więszke sztuki można je pokroic w plastry. Wodę z cukrem, solą i pozostałymi przyprawami gotujemy około 15 min i na koniec wlewamy ocet. Buraczki układamy w słoikach i zalewamy marynatą dbając, by w każdym z nich znalazła się porcja przypraw. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajka marynowane w buraczkach / Eggs marinated in beetroot 192

Buraczki, cebulę i jajka włóż do większego słoja. Zalej je przygotowaną, przestudzoną zalewą, zakręć słój i wstaw do lodówki na 2-3 dni, pamiętając, że im dłużej poleżą w marynacie tym intensywniejszy będzie ich smak

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kolorowe szaszłyczki 188

składniki: 1 podwójna duża pierś z kurczaka 2 papryki (czerwona i żółta) 1 średnia cukinia 3-4 średnie cebule 12 pieczarek marynata do kurczaka: 7 łyżek soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka przyprawy do kurczaka z grilla Kamis Składniki marynaty dokładnie wymieszać.Kurczaka pokroić w dużą kostke i wrzucić(...)marynaty,dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso.Ja zazwyczaj przykrywam folią wstawiam do lodówki na noc ale wytarczy ok 30 minut, zanim nam się grill dobrze rozpali mięsko juz bedzie dobre. Paprykę pokroić na małe kawałki, cukinię w plastry,cebulę w plastry lub ćwiartki,pieczarki przekroić na pół. Składniki nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z indykiem 175

przepis z użyciem dipu meksykańskiego Prymat. składniki: 800 g piersi z indyka 3 papryki 4-5 plastrów świeżego ananasa Party Dip meksykański Prymat 6 łyżek keczupu 2 łyżki wody marynata: 1 łyżka miodu 7 łyżek oleju Rapso 4 łyżki soku z cytryny 1 łyżka przyprawy grill ziołowy Prymat Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Pierś z indyka pokroić na kawałki(...)wrzucić do marynaty, dokładnie wymieszać aby marynata pokryła mięso. Odstawić na minimum 1 godzinke a najlepiej na noc do lodówki. Paprykę i ananasa pokroić w miarę równe kawałki wielkości kawałków mięsa. Na patyki nadziewać na przemian składniki. Grillować  ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Dip meksykański wymieszać z keczupem  i wodą, podawać z szaszłykami

Monia miesza i gotuje
Szaszłyki z pikantnym łososiem 157

papryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao2 łyżki oleju Łososia  pokroić w dużą kostkę . Sos czosnkowy wymieszać z olejem. Do marynaty wrzucić pokrojonego łososia i dokładnie wymieszać, odstawić na minimum  1 godzinkę. Ananasa i paprykę pokroić na kawałki o podobnej wielkości do łososia. Na patyczki nadziewać według własnego upodobania składniki

Monia miesza i gotuje
Co za pieprzowa robota :) 116

bajce o Kopciuszku... i zakupiłam pakiecik kolorowego, a i chętny kopciuszek też się znalazł :) Posegregował różnokolorowe ziarenka i teraz już mam biały pieprz do ryb, zielony do sosów, marynat i wołowych steków męża oraz czerwony (różowy) o szczególnych walorach dekoracyjnych :) mam nadzieję, że wkrótce pojawi się na moim blogu coś, w czym ten ostatni będzie głównym bohaterem

Delicious Titbits
Pałki z kurczaka pieczone z jabłkami i curry 232

dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, curry i miód. Całość polewamy oliwą. Tak zamarynowane mięso najlepiej odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Po tym czasie pałki wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego, układając pomiędzy nimi pokrojone jabłka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 1 godzinę. Po tym czasie otwieramy naczynie żaroodporne i rumienimy nasze udka

Delicious Titbits
Łosoś w sezamie 190

cytryny Miód 1 łyżeczka płynnego miodu Imbiru w proszku 1 łyżeczka Sól do smaku Pieprz do smaku Oliwa z oliwek Wykonanie: Filet łososia pozbawić skóry. Umyć, osuszyć. Przygotować marynatę z sosu sojowego, soku z cytryny, imbiru, miodu, […] The post Łosoś w sezamie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Faszerowany udziec z indyka 181

łyżki bułki tartej 1 jajko garść posiekanej natki pietruszki  przyprawa do kurczaka papryka słodka pieprz ziołowy zioła prowansalskie 3 ząbki czosnku Vegeta 0,5 szklanki oleju do marynaty  masło do posmarowania indyka Wykonanie:  Mięso powinniśmy zacząć przygotowywać 2-3 godziny wcześniej. Najpierw usuwamy kość: nacinamy wzdłuż kości, następnie dookoła, oddzielamy kość od mięsa, starając się nie podziurawić(...)roladę, obwiązujemy nitką lub sznureczkiem, jeżeli nam się rozpada możemy zszyć igłą i nitką niesforne mięsko ;) Naszą roladę układamy w naczyniu żaroodpornym "szwem" do dołu, nacieramy pozostałymi przyprawami z marynaty. Następnie obkładamy mięso kawałkami  masła i pieczemy, w 180 stopniach, najpierw 1,5 godziny pod przykryciem, następnie pół godziny bez przykrycia, aż mięso na zewnątrz będzie dobrze zarumienione. Jeżeli

Czerwona Porzeczka
Pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem 43

Danie, które kojarzy mi się z wygodą, domowym ciepłem i niesamowitym smakiem, to z pewnością byłyby to pieczone ziemniaki z czosnkiem i tymiankiem. To proste, a

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba w zalewie pomidorowej 60

Przepis na te pyszności dostałam od koleżanki Doroty na Fb. Tak przyrządzona ryba rozpływa się w ustach, będzie idealna na świąteczny stół. U mnie znikała szybko

Moje Małe Czarowanie
Marynowany siedzuń sosnowy 71

Siedzuń sosnowy to taki cudny grzyb, który wygląda jak kalafior. Jeśli go nie znacie, nie zrywajcie. Post dedykuje tym którzy siedzunia znają a nie wiedzą jak

Moje Małe Czarowanie
Tajski sos orzechowy (z masłem orzechowym) 88

Dziś szybko i prosto. Polecam tajski sos orzechowy, który świetnie sprawdza się do bowli, sałatek czy do maczania świeżych warzyw.  Konsystencję można uzyskać wedle uznania

Zielona Kuchnia
Wiesz jak „ugryźć” pomarańcze w kuchni? 59

(function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src='https://embed.playbuzz.com/sdk.js';fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}(document,'script','playbuzz

Przepisy Babci