marynaty - 6066 przepisów (strona:316/405)

Dżem poziomkowy 155

Dżem poziomkowy przygotowuję po 1 słoiczku na bieżąco, gdyż moje poziomki dojrzewają partiami, przeważnie zbieram po 2-3 szklanki, trochę się ich zjada prosto z krzaczka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab dojrzewający z domowej spiżarni (czy tam strychu). Wędlina z wyższej półki za grosze. 223

Wędliny dojrzewające stanowią doskonały dodatek do zapiekanek, pizzy, sałatek jak również mogą być przysmakiem same w sobie. Mają charakterystyczny wyrazisty smak surowego mięska wzbogacony aromatem przypraw

Kuchnia po mojemu
Sos chrzanowy do steków 191

Ten smaczny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do steków, wieprzowiny i krewetek. Wyraźny smak chrzanu dobrze komponuje się z białym winem, piwem lub kawą. Składniki: 1

naRuszcie
Suszone pomidory w oliwie z ziołami mozzarellą 211

                Ususzyłam ponad 3 kg pomidorów i postanowiłam je zamarynować w oliwie

Kuchnia Prezydentowej
Sos balsamiczno-wiśniowy do drobiu i wieprzowiny z grilla 167

Ten sos jest idealny do każdego kawałka kurczaka z grilla lub wieprzowiny. Może być bogatą w smaku glazurą do skrzydełek, udek, piersi z kurczaka a nawet

naRuszcie
Zimowa sałatka z kapusty i buraczków 99

„Chociaż Akcja Przetwory 2011 została już zakończona ja nadal pozostaję w tym temacie. Są przecież warzywa na które sezon dopiero się zaczyna np. buraczki czy kapusta

Wiem co jem
Gruszki w aromatycznej marynacie 118

"Wyborne gruszki do pasztetu, świątecznego indyka i pieczonej kaczki. Marynowane w czerwonym winie i occie winnym z dodatkiem aromatycznych przypraw. Robię je od lat i

Wiem co jem
Czosnek marynowany 121

„Nie wiem czy to prawda, ale podobno pomysł na marynowanie czosnku wywodzi się z dawnej Persji. Jakie miał tam zastosowanie jest dla mnie zagadką. Ja przez

Wiem co jem
Zimowa sałatka z cukinii 193

„Dla wszystkich, którzy z powodu urodzaju mają nadmiar cukinii, kolejna propozycja na jej przerobienie. Zimowa sałatka z dodatkiem papryki, cebuli, czosnku i natki pietruszki autorstwa Siostry

Wiem co jem
Marynowana papryka 100

„O tej porze roku kiedy papryka jest dość tania warto zadbać o to, by zamknąć w słoikach trochę zdrowych , ładnych okazów. Najlepsze do tego są słodkie

Wiem co jem
Sos klonowy do grillowanych potraw 130

Składniki: 1 ½ szklanki syropu klonowego 1 szklanka oleju roślinnego ½ szklanki sosu sojowego 2 łyżki jagód jałowca (opcjonalnie) 1 ½ szklanki octu jabłkowego ½ szklanki melasy 3 łyżki musztardy

naRuszcie
Biały sos majonezowy do mięs z grilla – idealny do grillowanej wieprzowiny i drobiu 162

Do przygotowania tego tradycyjnego sosu barbecue używamy majonezu jako bazy zamiast sosu pomidorowego. Ten charakterystyczny i wyrazisty w smaku sos majonezowy jest doskonałym dodatkiem do potraw

naRuszcie
Karaibski sos do kurczaka z grilla 188

Niezwykle wyrazisty sos do mięs z grilla idealnie pasujący do drobiu ale również rewelacyjnie smakuje z grillowanymi owocami morza i wieprzowiną. Jeśli chcemy uzyskać jego łagodniejszą

naRuszcie
Pikantny sos barbecue na bazie piwa korzennego 157

Jeśli można użyć Coli do przygotowania rewelacyjnego sosu barbecue to dlaczego nie korzennego piwa? Sos ten idealnie pasuje do drobiu i wieprzowiny z grilla. Dodaje potrawom

naRuszcie
Dr. Pepper sosem do mięs z grilla 168

Ten świetny sos barbecue jest idealny do wszystkich rodzajów mięs z grilla. Idealne połączenie napoju z bogatym w pomidory ketchupem jest sekretem tego sosu. Składniki: 2

naRuszcie