marynaty - 6066 przepisów (strona:313/405)

Maliny w syropie 450

Piotrek przyniósł całe wiaderko malin, leśnych malin! Sama go namówiłam, aby poszedł do lasu. Chciałam zrobić maliny w syropie, które są idealne na jesienną niepogodę i

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 184

mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań. Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej: Robimy marynatę: 3 szklanki wody 1/2 szklanki octu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego gorczyca Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ogórki kiszone na zimę 265

Gdy przychodzi lato i czas pojawiania się ogórków gruntowych, zaczynamy je przetwarzać. W trakcie całego lata na bieżące potrzeby przygotowujemy ogórki małosolne, gdyż jemy ich spore

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 159

mieszance ziół, świeżego tymianku, tłuczonego pieprzu, goździków i liści laurowych i czerwonego wina. Następnie szpikowano piersi słupkami boczku. Dalej było grillowanie i duszenie wraz z Bouquet garni z marynatą.                   Zorganizowano też dla nas konkurs grillowania, podzielono nas na 4-osobowe zespoły Moja grupa składała się z samych kobiet: Joli z bloga

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chutney z czerwonych porzeczek 219

Chutney, czatnej-  to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą  gąszcze, zapiski

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny ketchup z cukinii 182

Ostatnio widziałam w Internecie zdjęcie ketchupu z cukinii, przypomniałam sobie, że taki ketchup z cukinii robiła moja mama, robiła też sama przecier pomidorowy i sok ze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Powidła śliwkowe (powidła z mirabelek) 170

Powidła śliwkowe w naszym domu zawsze przygotowywał do tej pory Piotr. Robił  powidła ze śliwek węgierek, gdyż są doskonałe w smaku, mają idealną konsystencję. Ale ostatnim

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 219

Do tej pory Ljutenice / Lutenicę jadłam tylko gotową ze sklepu. A że Joanna M. przywiozła mi sporo kolorowej papryki, wiedziałam, że zrobię domową Ljutenicę / Lutenicę. Przepisów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dżem z mirabelek 163

Przetwory typu Powidła śliwkowe dżemy, konfitury, czy frużelina są przygotowywane u nas każdego roku. Ale ostatnim moim odkryciem były czerwone mirabelki, z których zrobiłam powidła śliwkowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pomidory 221

Jak zachować aromat i smak lata? Można przygotować suszone pomidory  lub pieczone pomidory. Pieczone pomidory to  sprawdzony dodatek do wielu dań. A metoda pieczenia w dosyć

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy przecier pomidorowy (Puree pomidorowe) 289

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na pomidory. Mają aromat pomidorów, są dojrzałe od słońca, mają soczysty czerwony kolor i smakują jak pomidory. Bardzo lubię passatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos pomidorowy na zimę 617

Sierpień i wrzesień to najlepszy czas na przetwarzanie pomidorów. Pachną aromatycznie, są dojrzałe od słońca, kolor jest soczyście czerwony  i smakują tak jak pomidory powinny smakować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak suszyć grzyby? 260

Suszenie grzybów na słońcu to najlepszy sposób na zachowanie ich naturalnego aromatu i  smaku. Zaczął się właśnie sezon grzybowy, pora więc zadbać o ich zapasy na

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z rydzów i kuskus 233

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie , Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym , Szynka pieczona z żurawiną . Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ktoś nam podłożył świnię! …. 205

minut , zmniejszyłam tym razem ilość majonezu, którego brak wyrównałam musztardą francuską, dodałam również ocet balsamiczny i przygotowałam również żeberka, czyli pokroiłam je w paski, ugotowałam i posmarowałam marynatą, żeberka czekały sobie potem do niedzieli, gdzie w hotelu zostały zapieczone i podane z plackami ziemniaczanymi , miałam do tego zestawu zrobić jeszcze konfiturę z czerwonej cebuli, ale w sobotę byłam już zmęczona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię