rozmaryn - łyżka suszonego olej Przygotowanie: Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę Dodać do nich sól, roztarty czosnek, pieprz Umyte mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania(...)mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni C. Z kawałka 80 dag po upieczeniu pozostało 48 dag smacznego mięska, tj. tylko połowa, ale i tak warto było upiec
Proste PotrawyRydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym to będzie w następnym roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękarkówki 1/3 szklanki oliwy 4 łyżki soku z cytryny 3 łyżki musztardy delikatesowej 1 łyżka miodu 400 g kaszanki 1 cebula olej do smażenia Plastry karkówki lekko rozbić. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę, musztardę, sok z cytryny i miód. Gotową marynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Cebulę obrać i pokroić
Monia miesza i gotujesmażenia 1 kotlet z karkówki około 1 cm grubości 1/2 papryka czerwona 1/2 papryczki chilli 5 małych pieczarek przyprawa do marynowania mięsa 50 ml czerwonego wina olej rzepakowy do marynaty jogurt naturalny gęsty Ziemniaki obieramy i ścieramy na tartce o drobnych oczkach, dodajemy przyprawy, mąkę i jajko. Mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy z dodatkiem oleju rzepakowego na małym ogniu(...)dodatkiem ziół do marynowania i olejem. odstawiamy na min. 30 min. do lodówki. Pieczarki kroimy na pół, paprykę oraz chilli w paseczki i smażymy wraz z mięsem i marynatą. Pod koniec dodajemy kieliszek wina i chwilę smażymy aż wino się zredukuje o połowę. Na usmażony placek przekładamy nasz farsz polewamy jogurtem
NaKońcuJęzykajakie..chyba wszystkiego po trochę co było pod ręką..ha ha..a efekt końcowy .... pyszny..Do marynowania kurczaka użyłam miski ..rewelacja ... wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. pałki kurczaka miód Ketchup Develey(...)oliwa dowolne przyprawy wedle gustu Składniki marynaty wymieszać i zalać pałki.Wymieszać wszystko razem i odstawić do lodówki do zamarynowania.Przełożyć na blaszkę, dodać marchewkę i piec do miękkości mięsa
Moje domowe kucharzeniePrzygotowanie: Piersi oczyścić, umyć, przekroić na pół i lekko rozbić. Piersi doprawić solą i pieprzem. W zamykanym naczyniu roztrzepać widelcem jajka dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć piersi i dokładnie pokryć z wszystkich stron. Naczynie zamknąć i włożyć na dwa dni lodówki. Piersi razem z marynatą smażyć na oleju na złoto. Źródło przepisu
Ala piecze i gotujecytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól/pieprz do smaku 1 duża czerwona papryka 14 niedużych pieczarek 3 cebule Karkówkę pokroić w dużą kostkę. Przygotować marynatę. Wymieszać dokładnie oliwę z sokiem z cytryny, słodką papryką i czosnkiem. Do smaku dodać nieco soli i pieprzu. Do tak przygotowanej marynaty wrzucić mięso i dokładnie wymieszać aby pokryła mięso. Odstawić
Monia miesza i gotujedłuższego czasu miałam ochotę ją wypróbować. Teraz się w końcu udało i taki łosoś w sake bardzo nam posmakował. Sos jest dość charakterystyczny, pikantny, ale zdecydowanie wart spróbowania. Marynata: 2 duże filety z łososia bez skóry 1 łyżeczka ostrej musztardy angielskiej lub pasty wasabi 2 łyżki sosu Worcestershire 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sake (można zastąpić wódką lub białym(...)łososia, zamykamy i zostawiamy w lodówce na 30 minut. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wraz ze strączkami kardamonu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Filety z łososia wyjmujemy z marynaty i smażymy na gładkiej patelni, ok. 3 min na jednej stronie i 2 min na drugiej (Nigella robi to połowę krócej, ale wtedy łosoś jest wpół-surowy). Po usmażeniu owijamy
Poezja smakumięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę, bez białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki(...)czosnku, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy, następnie całość roztarłem na w miarę jednolitą masę, doprawiając czarnym świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natarłem kotlety jagnięce i odstawiłem je do lodówki na 3 godziny. Pół długiego ogórka starłem na tarce o dużych oczkach i lekko posoliłem. Po puszczeniu przez ogórka wody odsączyłem go i dodałem do niego serek
Wyprawy kulinarnedodałem do niego 3 łyżki stołowe sosu sojowego, 2 łyżki stołowe czystej wódki oraz 2 łyżki stołowe oliwy. Całość dokładnie wymieszałem, tak aby cały kurczak został równomiernie obtoczony w marynacie i umieściłem w lodówce na co najmniej godzinę. Marchewkę i pietruszkę, po ich obraniu, za pomocą obieraczki do warzyw pokroiłem w cienkie podłużne plastry. 4 cebulki dymki, razem ze szczypiorkiem(...)smaków" Całość zacząłem podgrzewać na bardzo dużym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy oliwa uzyskała wysoką temperaturę dodałem cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem, grzyby shitake oraz kurczaka wraz z całą marynatą. Kiedy kurczak zacząłsię przysmażać dodałem plasterki selera i pietruszki, a po kolejnej minucie marchewkę, po dalszych dwóch minutach cukinię i pora. Całość smażyłem na średnim ogniu, przez około 6 minut
Wyprawy kulinarneparze w bambusowym parowniku z groszkiem cukrowym podany z makaronem ryżowym i papryczkami chilli :) Składniki (dla 2 osób): 1 pierś z kurczaka 200g groszku cukrowego 2 papryczki chilli + marynata: 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka oleju (najlepiej arachidowego) 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny kilka(...)kropli oleju sezamowego (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanego imbiru (świeżego lub marynowanego) 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej + makaron ryżowy do podania 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy w misce. Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 4 godziny. 2. Układamy kurczaka w parowniku (jeśli używacie bambusowego, wyłóżcie dno papierem
Tajskie smakiwkładamy do lodówki pod przykryciem na co najmniej godzinę, co jakiś czas obracamy. Po tym czasie wyciągamy skrzydełka i osuszamy na ręczniku papierowym. Jeżeli została odrobina marynaty, odstawiamy ją na później. 2. W woku rozgrzewamy olej (Powinno być go tyle, żeby pokryły skrzydełka prawie w całości) i smażymy skrzydełka partiami do lekkiego zarumienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. 3. Z woka(...)wylewamy olej, zostawiając go tylko trochę na dnie. Wrzucamy drobno posiekany imbir i szczypiorek, dodajemy sos hoi sin i smażymy przez minutę. Następnie wrzucamy usmażone skrzydełka, resztki marynaty i dokładnie mieszamy. Dolewamy bulion, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 10 minut. 4. Zdejmujemy przykrycie, zwiększamy ogień i redukujemy, aż z wywaru utworzy się gęsty lepki sos. Na koniec dodajemy
Tajskie smakicytryny Rukola 5 łyżek oliwy 3 łyżki sosu słodko-pikantnego Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy marynatę: wlewamy do miseczki 2 łyżki oliwy. Cytrynę wyparzamy wrzątkiem. Następnie ścieramy połowę skórki z cytryny na tarce na małych oczkach. Dorzucamy do oliwy. Mięso dokładnie oblewamy marynatą i odkładamy na kwadrans
Kolizje Smakówtymianek, sól, pieprz Kurczaka kroimy w małe plastry. Obsypujemy solą i pieprzem z obu stron. Podsypujemy tymiankiem i zalewamy sokiem wyciśniętym z połówki pomarańczy. Mięso zostawiamy na chwilę w marynacie. Pestki słonecznika prażymy na patelni. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i obieramy. Wycinamy kawałki owoców bez skórek zachowując sok, który wycieknie podczas tej czynności. Przygotowujemy dip: miód, oliwę i sok pomarańczowy mieszamy(...)razem. Mięso odsączamy z marynaty i smażymy na patelni na odrobinie oliwy. Podczas smażenia dodajemy masło. Mieszankę sałat umieszczamy na talerzu układając na nich pomarańcze oraz kurczaka. Całość obsypujemy pestkami oraz delikatnie polewamy sosem. Zajadamy
Kolizje Smakówcytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka mielonego kminu 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżki oliwy sól morska i czarny pieprz dodatkowo(...)tażin, brytfanna lub duża patelnia o wysokich ściankach Przygotowanie: Parę godzin wcześniej: Wymieszaj składniki mieszanki marynaty w miseczce. Włóż mięso do dużej miski i dokładnie natrzyj je przyprawami. Okryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rozgrzej sporą ilość oliwy z tażinie, brytfannie lub dużej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka skórą
Chilli Czosnek i Oliwa