marynaty - 6066 przepisów (strona:298/405)

Myślał indyk o niedzieli... 194

garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak moim zdaniem ułatwia ona trochę życie. Należy ją przygotować co najmniej 24h przed pieczeniem(...)liść laurowy, ziele angielskie i pokrojony ząbek czosnku. Rozmrożonego indyka (czyli to kolejne 6-10h wchodzące w czas przygotowania) umieściłam w dość głębokim naczyniu i zalałam przegotowaną, wystudzoną marynatą, tak aby cały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła

bastalena
Sen to zło, nie ma złudzeń 209

wymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam ze sobą i natarłam nią udka. Całość zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na ok. 5h do lodówki ( można na całą noc ). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka(...)zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. ( w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę ). UWAGA! Wyszło ostre!!! Moja wersja była nieco lżejsza

bastalena
Kurczak w marynacie pomidorowej 208

Przed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam  tutaj. ..ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy  i odstawiłam na

Moje domowe kucharzenie
Schabowy marynowany 189

przypraw wedle własnego gustu.. schab, polędwica  jogurt naturalny jajka sól, pieprz czosnek wegeta przyprawa magii majeranek bułka tarta , płatki kukurydziane  olej Rapso do smażenia Wszystkie składniki marynaty wymieszać .Mięso pokroić na plastry i  rozbić .Przełożyć do pojemnika z marynatą i dokładnie w niej obtoczyć. Przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka  godzin. Następnie

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w pikantnej panierce 365

pysznej panierce..był już  wcześniej taki  kurczak ..a tym razem przygotowany tak samo, ale w innej panierce...gdyż ta panierka jest bardziej pikantna.. kurczak  marynata kleiwo panierka Spicy Wings Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia i zalać wymieszanym

Moje domowe kucharzenie
Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej 387

teraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny..kiedyś już robiłam  kurczaka w podobnej zalewie.. skrzydełka marynata kleiwo panierka american crispy chicken Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia

Moje domowe kucharzenie
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 206

Czas przygotowania: 30 minut Składniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek  Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm

Gorący kąsek
Spaghetti z kurkami a la mąż 204

mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek.Smażymy aż mięso nie będzie różowe.Dodajemy passatę,  bulion wołowy i kurczakowy.Zagotowujemy.Dodajemy kukurydzę i groszek. Gotujemy około 5 min. Płuczemy kurki z marynaty. Kroimy paprykę. Dodajemy do garnka i gotujemy dalsze 3 min. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Dodajemy serki topione do zagęszczenia sosu.Wyłączamy po rozpuszczeniu serków.Gotujemy makaron spaghetti. Życzę

Smaki Edyty
Pikantne ogórki na zimę 874

Pikantne ogórki na zimę (ogórki z pieprzem Cayenne) to moja kolejna propozycja z cyklu, co zrobić z nadmiarem ogórków gruntowych. Tego samego dnia przygotowałam też z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina z warzywami na ostro 170

korzenia imbiru ·          olej ·          ryż basmanti Marynata: ·          czosnek granulowany ·          2 łyżeczki przyprawy 5 smaków ·          1 łyżka ciemnego sosu sojowego(...)sosu chilli ·          1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mięso pokroić w paski (około 1cmx4 cm). Przełożyć do miski i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Paprykę pokroić w paski, marchew w słupki. Papryczkę chilli oraz imbir drobno posiekać. Cebulkę dymkę posiekać na 1 cm kawałki. Grzyby mun zalać ciepłą

Mania Gotowania
Kurczak w sosie Teryiaki 388

papryczki chili ·          oleju ·          oleju Marynata: ·          1 łyżka oleju sezamowego ·          1 łyżka sosu sojowego ciemnego ·          1 łyżki sosu sojowego jasnego(...)łyżka octu ryżowego ·          2 łyżki miodu   Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy

Mania Gotowania
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 177

plastry ananasa z puszki ·         szklanka oleju ·         olej sezamowy Marynata: ·         1 łyżka sosu sojowego jasnego ·         1 łyżka sos sojowego ciemnego ·         kieliszek wódki(...)łyżki brązowego cukru ·         2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy   mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki. Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę

Mania Gotowania
Kurczak Generała Tso 698

ząbki czosnku bardzo drobno posiekane ·        2 woreczki ryżu basmanti ·        sezam Marynata: ·        1 łyżka sos sojowego ciemnego ·        1 łyżka sosu sojowego jasnego ·        1 łyżeczka przyprawy 5 smaków(...)łyżka białego wina chińskiego lub wódki ·        1 łyżka sosu hoisin Przygotowanie: Pokroić kurczaka w około 2 cm   kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać do kurczaka. Odstawić do lodówki.   Wymieszać wszystkie suche składniki   ciasta. Posiekać drobno papryczkę chilli i dymkę. Do kurczaka dodać roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać aby jajko pokryło każdy kawałek

Mania Gotowania
Orientalne danie jednogarnkowe z kurczaka 459

szklanki sezamu 200 ml przecieru pomidorowego 1/3 szklanki orzeszków ziemnych ½ łyżeczki pasty curry (jeśli nie mamy możemy dodać ½ łyżeczki curry w proszku) 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki cynamonu oliwa Marynata do mięsa: 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki kurkumy ½ łyżeczki curry 1/3 łyżeczki imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 5 rozgniecionych ziaren kolendry   Przygotowanie(...)Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka do lodówki na 20 minut.    Papryki, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Orzeszki ziemne oraz sezam prażymy na patelni przez około 5-7 minut, aż się zarumienią. Uważamy aby się nie spaliły. Kurczaka podsmażamy na patelni. W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy

Mania Gotowania
Żeberka na sposób azjatycki + test sosu Woh Hup do żeberek 225

smaku Sałatka: 1/2 sałaty lodowej 1 ,5 pomidora lub około 9-10 pomidorów koktajlowych   Przygotowanie: Żeberka dokładnie myjemy. Kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do dużej miski . Wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem oleju sezamowego) wrzucały do miski i dokładnie pokrywamy nimi mięso. Żeberka wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Najlepiej zamarynować je dzień wcześniej, wtedy będą bardziej aromatyczne(...)kruche. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem sezamowym. Żeberka przekładamy do naczynia wraz z marynatą pozostałą w misce.   Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po godzinie zdejmujemy przykrycie i zwiększamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy jeszcze około 30 minut, przekładając żeberka co jakiś czas aby opiekły się ze wszystkich stron. Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki

Mania Gotowania