marynaty - 6066 przepisów (strona:300/405)

Żeberka z ziemniakami-pieczone 237

łyżeczka  magi  4 ząbki czosnku  1/2 łyżeczki soli  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu  szczypta chili  szczypiorek  Ze wszystkich pozostałych składników przygotować marynatę - drobno posiekane ząbki czosnku i pozostałe składniki wymieszać ze sobą w pepsi do połączenia się ze sobą składników.Żeberka dokładnie posmarować z obu stron marynatą i odstawić do lodówki.Ziemniaki

Moje domowe kucharzenie
Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach 238

Pieczona pierś z kurczaka na pomidorach SKŁADNIKI: - pierś z kurczaka - opakowanie pomidorków koktajlowych  - 8 ząbków czosnku - 1 mała cebula cukrowa - parę listków świeżej bazylii - sól, pieprz (opcjonalnie) MARYNATA: - 4-5 łyżek sosu sojowego - 1 łyżeczka: curry, kurkumy, ziół prowansalskich, chilli, pieprzu ziołowego, pieprzu czarnego,  parę kropel sosu piri-piri, estragon, tymianek, reszta przypraw według uznania. PRZYGOTOWANIE: Piersi myjemy(...)Wszystkie przyprawy do marynaty mieszamy w miseczce i wrzucamy do nich mięso. Odstawiamy na 30-40 min. Teraz kroimy pomidorki na pół, cebulę w piórka i obieramy czosnek. Wszystko układamy do brytfanki i posypujemy świeżymi listkami bazylii. Solimy i pieprzymy (opcjonalnie). Podlewamy odrobiną wody. Można dodać jeszcze natkę pietruszki lub kolendrę. Mięso układamy na warzywach, zawijamy folia aluminiową i wkładamy

Zainspiruj się kuchnią
Szaszłyki wieprzowe w marynacie miodowo - ziołowej 164

Składniki: 0,5 kg mięsa wieprzowego (ja używam polędwiczki lub szynki) 2 cebule  2 papryki 15 pieczarek Marynata: 3 łyżki miodu 4 ząbki czosnku  2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej szczypta pieprzu cytrynowego 1 łyżka bazylii suszonej 1 łyżka kolendry suszonej 1 łyżka tymianku suszonego 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oliwy sól(...)Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Następnie włożyć do dużej miski, dodać składniki marynaty i dobrze wymieszać. Miskę okryć folią i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia obrać pieczarki, cebulę pokroić w ćwiartki i paprykę w większą kostkę. Na przemian nadziewać na patyczki i grillować Smacznego

Niezły Młynek
Pieczony filet z indyka 130

soczysty i aromatyczny filet z indyka. Mięso po upieczeniu jest pełne miękkie i delikatne a aromat wypełnia całą kuchnię. Składniki - 70 dag filetów z indyka - 2 łyżki soli Marynata -1 łyżka bulionu drobiowego - ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki - 1 łyżka musztardy -  3 rozgniecione ząbki czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - 2 łyżki oliwy Wykonanie Filet nakłuć widelcem. Sól rozpuścić(...)wody i zalać mięso. Odstawić na 2 godziny. Wyjąć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać. Natrzeć nią mięso. Zawinąć w folię do pieczenia i schłodzić godzinę. Piec  45 minut w temperaturze 220 o C. Folię rozciąć i rozchylić. Piec jeszcze 10 minut. Uwaga – sprawdzona rada 1) do potrawy pasuje również filet z kurczaka Życzę smacznego i zapraszam również na mój

Świat Smaku
Tagin Śródziemnomorski 162

zalewie - 1 duża cebula - pomidorki koktajlowe - oliwki czarne i zielone - pół opakowania sera feta - 1 łyżka kaparów - 8 listków świeżej bazylii - sól, pieprz oraz zioła prowansalskie  SKŁADNIKI DO MARYNATY: (będziemy marynować w tym piersi z kurczaka) - pół szklanki sosu sojowego ciemnego - 1 łyżeczka pieprzu cayenne - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 1 łyżeczka pieprzu białego - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka curry(...)łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Najpierw przygotujemy marynatę, należy zmieszać wszystkie składniki razem w misce i włożyć do niej piersi z kurczaka, odstawiamy to na 20 min do lodówki.    Następnie kroimy wszystkie warzywa. Na dno naszego naczynie układamy cebulę, paprykę i selera naciowego pokrojonego w grube paski, kilka pomidorków koktajlowych oraz 4 ząbki czosnku, posypujemy

Zainspiruj się kuchnią
Grillowane Tortille... 142

pieprz czarny -czosnek granulowany - chilli lub pieprz cayenne - papryka słodka - bazylia - oregano - imbir mielony - kmin rzymski -kolendra mielona PRZYGOTOWANIE: Piersi z kurczaka myjemy i kroimy na paski, następnie przygotowujemy marynatę z sosu słodko ostrego i pieprzu cayenne. Wkładamy kurczaka do marynaty i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kolejny etap, to mieszanie przypraw na panierkę z mąką

Zainspiruj się kuchnią
Makaron z zielonym pesto i grillowanym kurczakiem... 192

duże ząbki czosnku - świeża bazylia  - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich  - pół łyżeczki pieprzu ziołowego - sól, pieprz - opakowanie świeżego makaronu włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli)  PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy

Zainspiruj się kuchnią
Kurczak po indyjsku w sosie pomidorowo-maślanym... 259

cebula - 1 opakowanie przyprawy "Bombay Masala" Kotanyi - 1 łyżka Garam Masala - sól, pieprz   - 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE: Najpierw myjmy i kroimy kurczaka w kostkę. Następnie robimy marynatę. Mieszamy 3 łyżki duże śmietany z 4 łyżkami jogurtu naturalnego i dodajemy całe opakowanie Bombay Masala  i 1 łyżkę Garam masala. Wszystko mieszamy i wstawiamy(...)Smacznego :) PS.  J est jeszcze jeden sposób na zrobienie tego dania, w razie jakbyście nie mogli kupić mieszanki przypraw "Bombay Masala" SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO KURCZAKA: - 1 pierś z kurczaka - 1 łyżeczka startego imbiru -2 rozgniecione ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1 łyżeczka chilli - 1/2 szklanki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka kminu rzymskiego - 4 łyżki

Zainspiruj się kuchnią
Wieprzowina smażona z tamaryndowcem 217

małe kapusty bok choy - garść kiełków fasoli mung - kawałek imbiru ( wielkości kciuka) - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - świeża kolendra ( parę listków) MARYNATA: - łyżka pasty z tamaryndowca - 1 łyżka soku z limonki - 2 łyżki cukru - 1 łyżka sosu sojowego  - 1 łyżka sosu ostrygowego - 3 ząbki czosnku DODATKOWO: - olej z orzeszków ziemnych do smażenia PRZYGOTOWANIE(...)Mięso kroimy w cieknie plasterki (jeśli ciężko nam idzie możemy przymrozić mięso przez 30 min w zamrażalniku). Mieszamy marynatę i wkładamy w nią pokrojone mięso. Odstawiamy na 30 -40 min. Następnie rozgrzewamy na woku olej ( około 2-3 łyżki). Wrzucamy czosnek, cebulę i imbir podsmażamy aż się  delikatnie zeszklą ( UWAGA: wrzucamy warzywa na bardzo

Zainspiruj się kuchnią
Smażone krewetki w tempurze 152

kapusty bok choy - garść grzybków mun - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka płynnego miodu - sól - pieprz - odrobina soku z limonki lub octu winnego -pół łyżeczki kozieradki MARYNATA: - 3-4 łyżki sosu słodko-ostrego - 3 ząbki czosnku - pół łyżeczki zmielonej soli morskiej - pieprz ( opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty

Zainspiruj się kuchnią
Grillowane polędwiczki wieprzowe 187

czosnku (rozgniecione) 2 łyżeczki igieł rozmarynu sól, pieprz     Wykonanie: Umyte i osuszone polędwiczki pokroić na 2 cm plastry.   Z oleju, czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę.  Plastry polędwiczek dokładnie obtoczyć w marynacie.  Przykryć i schować do lodówki na kilka godzin.  Grillować z dwóch stron, aż mięso będzie delikatnie przyrumienione.     Kampania jest

Sto kolorów kuchni
Smaki Turcji: szaszłyki z kurczaka z sosem jogurtowym 173

Czas przygotowania: 30 minut Składniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek  Wykonanie: Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm

Gorący kąsek
Wołowina z porcini- czyli z borowikami 217

wiewiórki :), w Hiszpanii -panza- brzuch, no i oczywiście w Polsce mówimy o nim jako o prawdziwym grzybku. Cenimy go za walory smakowe i dlatego wszelkie sosy, zupy czy tez marynaty - to prawdziwa uczta dla naszego podniebienia. Polecam .Zaczynamy : Składniki:około 1 kg wołowiny40 gr suchych porcini400 ml bulionu wołowego200 ml śmietany1 łyżka mąkipieprzszczypta szafranu oliwa Wykonanie:Grzyby płuczemy i zamaczamy

Smaki Edyty
Grillowany sznycel z indyka 912

Aromatyczny filet z indyka w miodowo-musztardowej marynacie, którą przygotowuje się bardzo szybko. Składniki: 2 sznycle z piersi z indyka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka rozmarynu suszonego pieprz, sól Sznycle lekko rozbić i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z musztardą, następnie dodać oliwę i miód(...)koniec dosypać rozmaryn i przyprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatę wlać do miski z indykiem, wymieszać i przykryć szczelnie. Wsadzić do lodówki na minimum 3 godziny, po czym upiec na patelni grillowej lub grillu na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami

wyzwania kuchenne
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 234

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa na marynatę: 1 łyżeczka musztardy                 2 łyżeczki miodu                   3 łyżeczki oliwy z oliwek        pieprz na sos: 3 łyżeczki miodu(...)szklanki białego wina 2 łyżeczki musztardy 200 g śmietany kremówki sól Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki na złoty kolor. Trzy łyżeczki miodu rozpuścić w białym winie i taką mieszankę

wyzwania kuchenne