pieprzu cayennesól gruboziarnista Marchewkę myjemy i obieramy. Obieraczką do warzyw wycinamy wstążki. Ścieramy na tarce imbir i mieszamy z sokiem z pomarańczy, pieprzem cayenne oraz oliwą. Marchewkę mieszamy z marynatą i odstawiamy na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. Marchewkę rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i pieczemy ok 7 min. Rostbef kroimy na 4 steki, myjemy, osuszamy
Brzuszki ŁakomczuszkiOczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu 2 łyżki sosu sojowego Do wypełnienia nori: 2 garście szpinaku baby serek śmietankowy 1 marchewka ok. 10 cm ogórka zielonego zielonego
OstryKęsKochani, zapraszam na przepyszny obiad- kurczaka w marynacie czosnkowej I makaron z pesto bazyliowo pietruszkowym z grillowaną papryka. Jest trochę pracy przy obiedzie , ale smak wynagrodzi Wam wszystko. Jestem pewna że obiad zostanie na stałe w Waszym menu :)Zaczynamy: Składniki:udka-ilość według potrzebyok 50-70 ml oliwy z oliweksól, pieprz, paprika, natka pietruszki, cayenne5 ząbków czosnku2 paprykiSkładniki
Smaki Edytyoliwa z oliwek przyprawy: sól, pieprz Łososia myjemy, przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na nim czosnek pokrojony na plasterki i polewamy oliwą z oliwek. Łosoś musi poleżeć w tej marynacie przynajmniej przez 2 godziny (najlepiej przez noc). Smażymy na patelni grillowej około 15 minut (uwaga na czosnek, żeby się nie przypalił
Gotuj z Misiemetykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje :) Po ostatnich doświadczeniach z chutney'em mangopostanowiłem poeksperymentować i zrobiłem kolejną wersję tego sosu, z wykorzystaniem marynaty w której moczyły się steki. Czytaj dalej
Gotuj z Misiemdługo gotowany, gęsty owocowy syrop. Jest używany głównie na Bliskim Wschodzie, np. w Izraelu i Iranie. Syrop z granatów ma szerokie zastosowanie w kulinariach: dodaje się go do marynat do mięsa (świetne do grillowania), ciast, sałatek, czy zup. Przeczytałam, że idealnie współgra z przecierem pomidorowym i zupie pomidorowej nadaje wyjątkowego smaku (w najbliższym czasie będę musiała ją wypróbować
Przepisy Aleksandrywstawiamy do lekko ciepłego piekarnika (100 stopni) na 15- 20 minut lub zawijamy w koc i również odstawiamy na 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię grillową, kładziemy filety razem z marynatą i grillujemy jedną stronę przez 4 minuty, drugą stronę 3,5 minuty. Po tym czasie zmniejszamy płomień i filety przykrywamy folią aluminiową i trzymamy je pod nią jeszcze około
Blondynka Gotujedijon 2 łyżki wytrawnego czerwonego wina łyżeczka tabasco do potraw grillowanych 0/5 łyżeczki cayenne łyżeczka słodkiej papryki mielonej szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki czosnku 0/5łyżeczki kminu Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Nacieramy ponacinane kiełbaski i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Zamarynowane grillujemy z obu stron. Smacznego
Mienta blogCytrynę umyć i zetrzeć z niej skórkę, a następnie z połowy wycisnąć sok. Olej wymieszać ze skórką i sokiem cytrynowym, dodać przyprawy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć kurczaka z każdej strony (również od wewnątrz). Do środka kurczaka włożyć obydwie połówki cytryny.Kurę umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piec przez
Obiad za dychęszkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty dodajemy kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny - im dłużej tym lepiej :)Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. Obraną marchewkę tniemy w pół talarki. Podsmażamy
Miksturowniktwardo i studzimy. Następnie obieramy je. Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy na 12 godzin. Smacznego
Miksturownikścieramy na tarce rzodkiewkę. Miąższ pomidorów kroimy w kostkę. Mieszamy warzywa z jogurtem, doprawiamy do smaku i posypujemy szczypiorkiem. 2. Z oleju, przyprawy kebab-gyros, musztardy i miodu przygotowujemy marynatę. Maczamy w niej kotleciki tak, aby kostki pozostały suche. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 2 - 4 godziny. 3. Pieczemy kotlety na rozgrzanym grillu lub na patelni grillowej
Kraina Tysiąca Smakówsklepie trafiłam na przepis na polędwiczkę pieczoną właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka godzin przed pieczeniem
Kraina Tysiąca Smakówprzykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny. 2. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i smarujemy cienką warstwą oliwy. Przekładamy na nią rybę wraz z marynatą. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut. 3. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Odkrawamy od serka skórkę i kroimy go na nieduże kawałki
Kraina Tysiąca Smakówczasu spędzam w "warunkach kempingowych". Butla z gazem i grill to moje ulubione kuchenki latem:) A karkówka z grilla, nawet jeśli za każdym razem jest w innej marynacie, może się szybko znudzić:) Serio.Tak więc "grillowałam" już np. camemberty, jabłka, ryby, ziemniaki, najróżniejsze szaszłyki, a nawet zapiekankę. Na dwupalnikowej kuchence, w jakie wyposażone są przyczepy czy żaglówki raczej trudno szaleć
Kraina Tysiąca Smaków