dziennie. Marzę o dobrym aparacie fotograficznym, ale jeszcze niestety się go nie dorobiłam, więc muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto a do tego pomidor i ser mozzarella. Kwintesencja uwielbianej przeze mnie kuchni włoskiej. Może zdjęcia nie są zbyt ładne, ale zapewniam, że potrawa nadrabia smakiem ;) KURCZAK ZAPIEKANY
Zgrabne Gotowanierzeczy ładne, ale i muszą być praktyczne. Dobrze wyważona, super leży w dłoni. Starannie wykończona. Fajny bajer, wysuwane sitko, heh. Mimo wszystko wzruszyłam ramionami i zabrałam się do robienia marynaty do boczku, do której potrzebny był wyciskany czosnek. Ha! Obrane ząbki, wszystkie trzy włożyłam do wyciskarki, dałam synowi - On wyciskał, ja robiłam zdjęcia. Rezultat: poradził sobie bez problemu. Ząbki
Blondynka Gotujekilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski, do którego wsypujemy majeranek suszony, przyprawę do grilla i przeciśnięte przez praskę czosnek. DO tej naszej marynaty wkładamy pokrojony w 0,5 cm plastry boczek i odstawiamy na godzinkę, dwie, lub na całą noc. Wszystko zależy kiedy się zabraliśmy za to danie. Kiedy już jesteśmy gotowi. Rozgrzewamy
Blondynka Gotujełyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki kolendry łyżka sproszkowanej papryki 2 utarte ząbki czosnku Wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce , dodajemy oliwęz oliwek , całośc mieszamy.Mięso kroimy w paski , nacieramy marynatą , przykrywamy i odstawiamy na minimum 2 godz. do lodówki.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.Mięso wyjmujemy z lodówki , obsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy ze wszystkich stron. Pod koniec
Słodkości i nie tylkoBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami :- Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami- Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane- Grzyby marynowane- Sakiewki z podgrzybkami- Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami : - Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z wodą, w której się moczyły a potem wymieszajcie ze swoim ulubionym ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter
Smaczna Pyzapodczas pieczenia piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa.A może zrobisz szaszłyki z kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoleju sezamowego1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowegobrokuły3 marchewkiok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowegoryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie:Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę oleju sezamowego- na bardzo wysokim gazie podsmażamy partiamy wołowinę- po 2 min. Każdą usmażoną
Smaki Edytyząbki czosnku i dwie gałązki świeżej bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona oliwa jest idealna zarówno do sałatek jak i marynat do mięs. A samo mięsko? Filet z kurczaka dzielę na mniejsze porcje, delikatnie rozbijam, nacieram solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą. Odstawiam do jakiś czas do lodówki a następnie grillujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaplastry. Ocet zagotować z czosnkiem, gorczycą, liśćmi laurowymi, pokrojonym strączkiem papryczki, cukrem i solą. Słoik wyparzyć i układać w nim pomidorki - oprószyć ziołami prowansalskimi a następnie zalać gorącą marynatą. Słoki zakręcić nakrętką i postawić do góry dnem na ok. 10 minut. Po tym czasie odstawić w ciemne i chłodne miejsce
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławięszke sztuki można je pokroic w plastry. Wodę z cukrem, solą i pozostałymi przyprawami gotujemy około 15 min i na koniec wlewamy ocet. Buraczki układamy w słoikach i zalewamy marynatą dbając, by w każdym z nich znalazła się porcja przypraw. Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBuraczki, cebulę i jajka włóż do większego słoja. Zalej je przygotowaną, przestudzoną zalewą, zakręć słój i wstaw do lodówki na 2-3 dni, pamiętając, że im dłużej poleżą w marynacie tym intensywniejszy będzie ich smak
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapapryka (lub po kawałku papryk o różnych kolorach)2 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao2 łyżki oleju Łososia pokroić w dużą kostkę . Sos czosnkowy wymieszać z olejem. Do marynaty wrzucić pokrojonego łososia i dokładnie wymieszać, odstawić na minimum 1 godzinkę. Ananasa i paprykę pokroić na kawałki o podobnej wielkości do łososia. Na patyczki nadziewać według własnego upodobania składniki
Monia miesza i gotujesłodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką w proszku. Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni
Czerwona Porzeczka