marynata - 6549 przepisów (strona:357/437)

17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 161

Zdecydowałam się na wersję pomarańczową, ponieważ jak dotąd nie była mi znana. Spotkałam się jedynie z risotto limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak.. Słodko-kwaśno-ostre- to trafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy  do spróbowania!  Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie

Symfonia Smaków
Szaszłyki drobiowe po grecku 223

ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.  Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec

Z miłości do słodkości
Pieczone nuggettsy z kurczaka 210

paski. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zalać maślanką, przykryć i odstawić na godzinę do lodówki.  Płatki drobno zblendować, zaś jajka rozkłócić.  Wyjąć mięso z marynaty, obtaczać kolejno w jajku i płatkach kukurydzianych.  Ułożyć na lekko  natłuszczonej blasze.  Piec ok. 10-15 min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
SZASZLYKI Z RYBY 177

Dzis naszlo mnie na rybne eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem.Skladniki:filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorszaskladniki na paste:1 lyzka oliwy2 lyzki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1 zabek czosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc

Przysmaki Karolki
Szaszlyki hawajskie 306

pieprz maslo do smazenia wykonanie: Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac mieso i odstawic na okolo pol godziny. Ananasa kroimy na kawalki i nabijamy na szpatulki do szaszlykow na przemian z miesem. Maslo rozgrzac na patelni, obsmazyc na nim szaszlyki

Przysmaki Karolki
Norweskie ciasto z łososiem 179

posiadaniu aż 4 smakowitych olejów nie mogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej

Przysmaki Karolki
Crostini z piwną wątróbką 132

aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańczą. Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać ją piwem? To musiało być coś co będzie zawierało w sobie zarówno

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kanapka z kurczakiem teriyaki jak z Subway 567

Powiem tylko ta kanapka jesteśmy zachwyceni. O tym ze kurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łopatka sznurowana w musztardzie 230

razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczki wieprzowe na ostro 213

Dzisiaj propozycja nietypowa i dla mięsożerców, bo polędwiczki na ostro. Minimum składników do marynaty, szybkie smażenie a efekt powalający. Polędwiczki są pikantne, soczyste i pyszne. Nic więcej nie trzeba, obiad pierwsza klasa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowane leśne grzyby 165

Zapraszam na marynowane leśne grzyby, gdzie do moich słoiczków tym roku wskoczyły maślaki, podgrzybki i kozaczki. Zimą nie ma nic pyszniejszego niż wyjadanie ich prosto ze słoiczka. Przepis na marynatę mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Steki z rostbefu z grilla 132

Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś wędzony w woku 209

być gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut i jest gotowa. Ważne by pozostała w środku wilgotna. Marynata jaką zrobicie to może być wasz kreatywny pomysł, tak by powstał taki łosoś jaki lubicie najbardziej.  Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada z udźca indyczego z puree z kalarepy 260

którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik