marynata - 6549 przepisów (strona:347/437)

Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową. 174

porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon.Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min.W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety.Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli.Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli.Zapiekać  w temp.170 stop. przez 15 min.Nastawić ryż -gotuje się,a my robimy salsę ..Najpierw z tłuszczu

Kulinarny karnet Christophera
Łosoś marynowany w winie. 117

listki laurowe 0,5 łyżeczki soli Wykonanie: Wino zagotować z sokiem cytrynowym i przyprawami, ostudzić. Łososia ,cienkim nożem, pokroić na cienkie plasterki. Fileciki ułożyć w naczyniu ,zalać zimną marynatą, przykryć i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub innego chłodnego miejsca. Godzinę przed podaniem wyjąć filety z lodówki ,osączyć i ułożyć na półmisku. Można przygotować mini kanapeczki. Marynowany łosoś

Kulinarny karnet Christophera
Ragoût Christophera. 203

posiekanego czosnku, 1 papryczka chilli 1 łyżka posiekanej kolendry, Trawa cytrynowa, chilli, sos sojowy sambal oelek ½ szklanki bulionu z drobiu oliwa z oliwek sól Olej do smażenia Wykonanie : Zrobić marynatę: sos sojowy ,sos chilli słodko pikantny, posiekany ząbek czosnku i drobno pokrojona mała  ostra papryczka, oliwa z oliwek, trawa cytrynowa, kolendra i  sól. Wszystko razem wymieszać i włożyć

Kulinarny karnet Christophera
Orientalny gulasz ze śliwką. 157

imbiru 150 ml wino czerwone Kadarka 1 łyżeczka cukru 300 ml bulion z drobiu 0,5 łyżeczki cynamon 2 łyżki sos sojowy kikkoman sól, pieprz olej do smażenia i marynaty 100 ml. śmietana 18% mąka vegeta Wykonanie: Mięso pokroić w grubą kostkę. Posypać  vegetą, pieprzem, tymiankiem, skropić sosem sojowym kikkoman i odrobiną oleju. Odstawić na 1 godzinę. Mięso oprószyć

Kulinarny karnet Christophera
Polędwiczki teriyaki mirin z czereśniami. 202

część pokroić wzdłuż na 4 części. Otrzymane 8 kawałków rozbić przez folię na plastry. Posypać przyprawą do dań Kucharek i posmarować każdy plaster sosem teriyaki mirim. Trzymać w tej marynacie około 1 godzinę. Wiśnie wydrylować . Polędwiczki nabić na patyczki, przekładając wiśniami. Grillować około 10 minut. W trakcie grillowania przełożyć na drugą stronę. Plastry polędwicy są cienkie i 10 minut wystarczy

Kulinarny karnet Christophera
Kwiecista cukinia z krewetkami. 179

Krewetki zamarynować w sosie chilli z posiekanym świeżym imbirem i zmiażdżonym czosnkiem.Przed podaniem krótko przesmażyć. Zdecydowanie lepsze są krewetki królewskie. Cukinie ułożyć na talerzu i obłożyć krewetkami razem z marynatą z patelni. Danie to stanowi idealne połączenie owoców morza i ogrodów. Zamiast krewetek doskonale pasują mule gotowane w winie

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan z kabanosem i figą 155

malaksera i zmiksować. Do otrzymanej pasty dodać majonez, ketchup  i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać. Z plastrów  bakłażana zmyć sól. osuszyć papierem kuchennym i posmarować każdy plaster marynatą oliwy z oliwek i aceto balsamico di Modena. Plastry grillować na patelni, posmarować pastą. Na wierzch położyć plaster świeżej figi, posypać tartą mozzarellą i zapiec pod grillem 8 - 10 minut

Kulinarny karnet Christophera
Szynka peklowana z szynkowara 387

zimnej wody. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum 5-6 dni. Mięso musi być całe zalane. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około

Ala piecze i gotuje
Polędwiczki z kurczaka w orientalnej sezamowej panierce (bez bułki, glutenu, mleka i jajek) 404

skropić sosem sojowym i odstawić do lodówki na około godzinę. Składniki panierki wymieszać - jeśli marynujemy mięso w sosie sojowym, to nie ma potrzeby dodatkowo dodawać soli. Mięso odsączyć z marynaty, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

głodny alergik
Udka barbecue 366

posmarowałam udka, a następnie dopiekłam je w piekarniku. Mój błąd że udek nie zabezpieczyłam folią albo nie przykryłam dzięki czemu się za mocno spiekły, chociaż spalone nie były, to marynata czyli miód i keczup, czekolada dała taki mocny kolor skórki. Zawsze można ja pominąć i nie zjeść. Ale mimo to polecam, bo były pyszne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Schab do kanapek z papryką i bazylią… 156

jednak wolę jeść to co sama zrobiłam i mam pewność , że jest bez polepszaczy i konserwantów ! Jedna z moich propozycji kanapkowych Potrzebować będziemy 1 kg schabu, a potem marynata … 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki soli morskiej 1-2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka listów świeżej bazylii (wg. upodobań), lub pół łyżeczki suszonej ½ dużej cebuli (startej

Apetyczna babeczka
Schab do kanapek z tymiankiem i rozmarynem 210

Jedna z moich propozycji kanapkowych, a będzie ich zapewne jeszcze sporo. Potrzebować będziemy 1 kg schabu, a potem marynata; 3 łyżki oliwy  2 łyżeczki soli morskiej  liść laurowy 4-5 ziaren ziela angielskiego 3/4 łyżeczki kolendry 1/4 łyżeczki białego pieprzu 1/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki tymianku gałązka świeżego romarynu 2 ząbki czosnku (wyciśnięte) Wszystkie składniki łączymy – mieszamy

Apetyczna babeczka
Kaczka w pomarańczach 112

Sprawdzony przepis na kaczkę w pomarańczach!. Mięso jest kruche i pyszne o delikatnym aromacie, pieczenie jej trzeba zaplanować dzień wcześniej, bo w marynacie powinna spędzić 24 godziny. Polecam. Składniki;     1 sprawiona kaczka, ok 1 1/2 kg     3 pomarańcze     1 cebula     1 szk bulionu drobiowego

Apetyczna babeczka
Kurczak carry z pomidorkami cherry 179

oliwek pieprz biały sól właściwie jest zbędna, ale sami to ocenicie pod koniec gotowania kilka gałązek świeżego tymianku  Mięso dobrze umyć i pokroić na cienkie plastry. Przygotować marynatę z oliwy, soku z cytryny i przypraw, zalać nią mięso i odłożyć do lodówki na godzinę. Paprykę chili i czosnek bardzo drobno pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać

Apetyczna babeczka
Tarta na mące ryżowej z cukinią i buraczkami 138

cienkie plastry.3. Formę na tartę wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć ciastem. Odstawić na 30 minut. 4. Na przygotowanej tarcie układamy na przemian pieczonego buraka i cukinie w marynacie, wierzch posypujemy solą morską.  Wkładamy do rozgrzanego do 190 C piekarnika, pieczemy 35-40 minut, aż tarta się przyrumieni

Apetyczna babeczka