marynata - 6549 przepisów (strona:341/437)

Schab pieczony z żurawiną w sosie żurawinowym i karmelizowanymi jabłkami 192

pieprzu ( u mnie rozmaryn).Przez srodek schabu dlugim nozem wykonac naciecie na krzyz,przygotowujac miejsce na farsz.Posiekac orzechy i suszone zurawine.Gore schabu naciac w kratke.W wydrazony otwor natarty marynata wcisnac posiekane orzechy z zurawina.W nacieta kratke i reszte miesa wetrzec pozostala marynate.Naczynie z miesem przykryc folia i na noc wstawic do lodowki.Nastepnego dnia obrac warzywa,pokroic na mniejsze kawalki.Oblozyc nimi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Udka kurczaka w porterze 182

oproszyc pieprzem i oblozyc ziolamikazda tak przygotowana nozke zlozyc na pol,ulozyc w naczyniu ,nastepnie zalac Porterem.Naczynie przykryc folia spozywcza i umiescic w lodowce na 2 dobynozki wyjac z marynaty i ulozyc na blaszce do pieczenia skora do gorywlozyc do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C okolo 35 minut.Czas pieczenia uzalezniony jest od ilosci nozek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi mięsno-pieczarkowo-warzywne 154

pysznym farszem.Ciasto :350 g mąki pszennej typ 450 + do podsypywaniaok. 3/4 szk gorącej wody1 łyżeczka soli1 łyżka oleju rzepakowegoFarsz :300 g dowolnego gotowanego mięsa wieprzowego ( ja użyłam karkówki z marynaty musztardowej ) podsmażonego z cebulą150 g pieczarek1 mała cebula10 cm kawałek pora1 solidna garść szpinaku2 łyżki masła lub oleju rzepakowegosól do smakuRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pieczony kurczak 146

kurczak ( ok. 1,8 kg )Marynata :3 łyżki pikantnego ketchupu1 łyżka czosnku niedźwiedziego ( suszonego )1 łyżka lubczyku ( suszonego )1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią4 łyżki oleju3 łyżki wody1 łyżka soli morskiej1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu1,5 łyżeczki słodkiej paprykiRozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Piekielne ogórki 146

smakucukier do smaku Ogórki umyć, pokroić na kilka części wzdłuż i poukładać stojąco w słoiki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pióra. W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty i zagotować ją. Gotować 5 minut po czym gorącą zalewą zalać ogórki aby były całe przykryte. Szybko zakręcić słoiki zakrętkami i zostawić je do wystudzenia. Spożywać po kilku dniach. Przechowywać

Ewa w kuchni
Łopatka pieczona 196

Łopatka pieczona to propozycja na szybki obiad, szybki to znaczy bez dużego nakładu pracy. Przygotowanie mięsa, wymieszanie marynaty i naszpikowanie czosnkiem to góra 10 min. Oczywiście dochodzi czas marynowania i pieczenia, ale tego już nie liczymy jako naszej pracy…;) Oczywiście upieczoną łopatkę po ostygnięciu można traktować jako domową wędlinę i podawać do ulubionego pieczywa z ulubionymi dodatkami

UgotujmyTo.pl
KURCZAK W PRZYPRAWACH Z MELONEM 562

przez praskę, dosyp do niego kurkumę, cayenne, sól i pieprz, zalej 3 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso na 30-60 minut do lodówki, aby przeszło marynatą. Po tym czasie na patelni rozgrzej 5 łyżek oliwy z oliwek i wrzuć na nią posiekaną w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Zeszklij ja przez

Słodko-Słony Świat Ilony
Żółta sałatka z kurczakiem 333

dobrze wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę do zamarynowania. Po tym czasie kurczaka przełożyć na patelnię i podsmażyć (nie dolewając większej ilości oleju - ta z marynaty wystarczy). Należy zwrócić uwagę, żeby nie trzymać zbyt długo kurczaka na ogniu, żeby go nie przesuszyć. Odstawić do ostygnięcia.Do dużej miski przesypać kolejno: dobrze wystudzony ryż, odcedzoną kukurydzę, pokrojonego

Świat Domowej Kuchni
Schab Łososiowy 174

schabu jest dosyć długi - 4 dni)1.Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, cukier i mieszamy. Umyty schab wkładamy do opakowania ze szczelnym pokryciem. Wsypujemy do niego zawartość miseczki i wcieramy marynatę w mięso. Następnie kroimy drobno czosnek i wklepujemy go delikatnie w schab. Zamykamy opakowanie i wstawiamy do lodówki.2.Dzień 2-4.Każdego dnia należy "miętosić" mięso (wklepywać, masować

Gotuj Z Muzyką
Śledzie korzenne 446

pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy.Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć.Smacznego

Oryginalny smak
Polędwiczki z kurczaka – jak z KFC 2743

słodka papryka – 1 szczyptaDODATKOWO:– olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Piersi z kurczaka oczyszczamy z błonek. Kroimy w polędwiczki.Lekko rozbijamy. Z jogurtu , szczypty soli i szczypty chili robimy marynatę. Wkładamy mięso. Obtaczamy. Zawijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. ( Musimy to zrobic , gdyż wtedy mięso „złapie smak” i zrobi się soczyste ). Z mąki , soli

Ostra na Słodko
Warkocz z kurczaka ze szpinakiem 231

paski równej ( mniej więcej ) wielkości. Spinamy na końcu długą wykałaczką. Pleciemy delikatnie! warkocz. Zakończenie również spinamy lub związujemy nicią. Z jogurtu , soli , pieprzu , chilli i sosu sojowego robimy marynatę. Obtaczamy w niej mięso. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy na min. 30 minut do lodówki. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Układamy warkocze i smażymy po kilka minut z każdej strony

Ostra na Słodko
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 158

dłonią.Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będzie intensywniejszy ).Na patelni rozgrzewamy oliwę.Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.Na

Ostra na Słodko
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 156

letnią wodą.Wkładamy mięso , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.W tym czasie nagrzewamy piekarnik do ok. 180C.Zamarynowane filety układamy w folii aluminiowej. Polewamy dość gęsto marynatą , zamykamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut.Ok. 5 minut przed końcem pieczenia otwieramy folię , by górna część mogła się zrumienić.  SOS:Cebule drobniutko siekamy.Podsmażamy na rozgrzanym

Ostra na Słodko
Gulasz wołowy z grzybami po katalońsku 154

mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mięso myjemy , kroimy w kawałki i mieszamy z odrobiną soli , pieprzu i posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy wciskając „marynatę” w mięso.Odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.Na dużej patelni rozgrzewamy 3/4 oliwy i podsmażamy na na niej zamarynowane mięso – robimy to do momentu aż mięso delikatnie zbrązowieje

Ostra na Słodko