marynata - 6549 przepisów (strona:340/437)

Przepisy na domowe przetwory 325

paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimęWarzywa w marynatach / zalewachBuraczki w zalewie octowej (całe)Botwinka pasteryzowanaFasolka szparagowa do słoikówKiszony kalafiorOgórki korniszone (konserwowe) IOgórki korniszone (konserwowe) IIOgórki korniszone z miodemOgórki kiszoneOgórki kiszone z chilli Ogórki małosolneOgórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka

Kuchnia domowa Ani
Śledzie z karmelizowaną cebulą 209

żurawinę. Jeszcze chwilę smażyć, mieszając aż płyn odparuje. Pod koniec dodać do smaku cynamonu i przyprawy korzennej, wymieszać i ostudzić. Następnie schłodzić. Schłodzone śledzie odsączyć z nadmiaru oleju lub marynaty, pokroić na prostokąty, ułożyć na półmisku, a na nie wyłożyć karmelizowaną cebulę

Czerwień i błękit
Ryba w sosie śmietanowym 299

ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę lub dwie.   Sos: Masło roztapiamy, dodajemy mąkę. Mieszamy i chwilę

Czerwona Porzeczka
Świąteczna pieczeń z szynki 206

białego wina100 ml sosu sojowego ciemnego2 -3  ząbki czosnku - rozgniecione1-2 gałązki rozmarynuprzygotowanieMięso umyć, osuszyć,  związać sznurkiem.W głębokim naczyniu połączyć składniki marynaty.Włożyć mięso i dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić.Wyciągnąć szynkę z zalewy i dokładnie

Stare Gary
Bulion na pieczonych wołowych kościach 126

Przepis  na bulion z książki "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" , autor Anneka Manning. Może wymaga trochę czasu, ale otrzymujemy bardzo esencjonalny wywar, świetną bazę do zup. Bardzo wygodnie mieć taki bulion w zamrażarce!składniki ( Na ok 2-5 - 3 l gotowego wywaru)2 kg kości wołowych, podzielonych na mniejsze kawałki2 łyżki oliwy1 marchew grubo pokrojona1 cebula grubo posiekanaprzycięty, umyty

Stare Gary
Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym 202

jest na prawdę dobry, ostry i świetnie pasuje do wołowych burgerów zarówno podanych z bułką jak i z frytkami.Przepis pochodzi z książki  "Mięsa, najlepsze potrawy i marynaty" autorstwa Anneki Manningskładnikiburger600 g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)1/2 drobno posiekanej cebuli czerwonejszczypta imbiru3 łyżki soku z pomarańczy2 łyżeczki musztardy40 g tartej bułkijajkosól, pieprzsos pomidorowyłyżka oliwy1 czerwona cebula pokrojona

Stare Gary
Wołowina z pastą fasolową i pak choi 191

połączyć 1 część mąki kukurydzianej z 1 1/2 części zimnej wody. Mieszać do osiągnięcia gładkiej konsystencjiprzygotowanie Wołowinę pokroić ostrym nożem w cienkie paski. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać , obtoczyć paski wołowiny i pozostawić na co najmniej 2-3 godziny . Z kapusty odciąć dolną część, liście umyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Gotować kapustę

Stare Gary
Chimichurri czyli argentyńskie pesto - przepis podstawowy 152

zrobienie. Chimichurri jest najpopularniejszym dodatkiem do grillowanego mięsa  w Argentynie i innych krajach Ameryki Łacińskiej.  Może być używany zarówno jako dodatek  do grillowania mięsa lub jako marynata do steków i np kurczaka. Doskonały również jako sos do kanapek. Bardzo mi smakowało, zjadałam bagietką wcześniej podpieczoną na patelni. Pyszne!  Myślę, że znakomicie sprawdzi się również jako

Stare Gary
Rostbef z grilla 186

łyżeczki pieprzu2 łyżki musztardy francuskiej1 łyżka musztardy dijonpłatki ostrej papryki do posypania, wg uznaniaprzygotowanieRostbef umyć i osuszyć. Przekroić na trzy steki ( gr ok 3 cm każdy) . Składniki marynaty wymieszać w misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na parę godzin a najlepiej na noc. Przed

Stare Gary
Pieczeń wołowa z łopatki w garnku rzymskim 169

obrane ząbki czosnkułyżka masła1/3 szklanki śmietanyprzygotowanie Mięso umyć, osuszyć, obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Zioła i czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem. Dodać oliwę i sos Worcestershire. wymieszać. Marynatą natrzeć mięso, owinąć folią i włożyć na na min 12 godzin do lodówki.  Przed pieczeniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie

Stare Gary
Kaczka po pekińsku wg Pascal'a 279

wytopił, mimo, że przed pieczeniem kaczkę ponakłuwałam w najbardziej tłustych miejscach. W trakcie pieczenia co 30 minut ptaka odwracałam. Może tak to wygląda, ale skórka nie jest spalona - to marynata. Warto upiec - smaczne! Zacznijcie przygotowania w piątek, a kaczka będzie gotowa na niedzielny obiad.składniki1 kaczka, pozbawiona szyjki (2,2 - 2,4kg)1 łyżka miodu1 łyżka octu ryżowego1- 2 łyżki

Stare Gary
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 177

mnie miodowa)* przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chiliPiekarnik nagrzać do 180st.Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym).Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę.Przykryć szczelnie folią i dusić 20 min., a następnie odkryć rybę i piec

Kraina Miodem Płynąca
Soczysta i aromatyczna pieczeń z indyka w bazylii i chili 171

łyżka* przyprawy: sól, pieprzPapryczkę chili i cebulę drobno posiekać, bazylię również i połączyć z resztą składników- octem, oliwą i przyprawami.Umytą pierś przełożyć do rękawa do pieczenia*, zalać marynatą, i zostawić na kilka godzin w lodówce (najlepiej na całą noc), by pierś przeszła aromatem ziół i przypraw.Piekarnik nastawić na 190 stopni i piec 45 minut.Smacznego! :)* zawsze należy zrobić

Kraina Miodem Płynąca
Pasta pomidorowa z bazylią 172

delikatniejsze), której przygotowanie zajmuje- dosłownie- 5 minut- składniki wrzucamy do blendera, siekamy i ot, to cała filozofia :)Taka pasta zastosowań ma wiele: na kanapki, do makaronów czy nawet jako marynata do mięs.Jestem pewna, że pasta zyska wielu zwolenników za ten aromatyczny i wyrazisty smak suszonych pomidorów, które w połączeniu z bazylią i serem tworzy wspaniałą kompozycję.* suszone pomidory

Kraina Miodem Płynąca
Boczniaki z grilla-rarytas dla smakoszy 205

kwadrans.Rozgrzac patelnie grilowa lub grill i ukladac grzyby.Smazac po kilka minut do zbrazowienia z obydwu stron.Stosowac umiarkowana temperature,by nie przypalic drobinek czosnku.Przy pomocy pedzla smarowalam blaszki grzybow marynata pozostala na dnie naczynia.U mnie byly dodatkiem do drugiego dania.Posypane sama sola i skropione oliwa usmazone lub zgrillowane sa rowniez przepyszne

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!