zrobiłam ) , tzn. użyłam 330 g zaczynu320 g mąki żytniej, u mnie żurkowej450 g mąki pszennej typ 750, u mnie typ 650450 g wody230 g startej marchewki, odciśniętej z soku230 g obranych orzechów włoskich20 g solipłaska łyżka cukru trzcinowegoPrzygotowanie :Do wody dodałam sól, cukier i drożdże instant - wymieszałamPo okresie fermentacji zaczynu dodałam do niego połączone, przesiane mąki oraz wodę, mieszałam(...)naciąć.Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :)Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień.Przepis z bloga Danusi - leśny zakątekMoje uwagi :Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach.Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia.Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze .A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami
Proste PotrawyMARCHEWKA w kuchni polskiej jest rownie popularna jak ziemniaki.O tym,ze marchewka nalezy do najbogatszych w witaminy warzyw wie chyba kazde dziecko.Zalecana jest kazdemu,niezaleznie od wieku.U nastolatkow wplywa korzystnie na cere i urode,osobom starszym wygladza zmarszczki i za sprawa beta-karotenu korzystnie wplywa na wzrok.Z tego powodu jest zalecana takze osobom pracujacym przed monitorem komputerow i kierowcom.Marchew wplywa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Marchewka solo z piekarnika,bez towarzystwa niesmiertelnego groszku.Sami przyznacie,ze tak podana marchewka-z zielona czuprynka bedzie ozdoba kazdego talerza.Jest pyszna,aromatyczna,chrupiaca i sama sie robi,a w ten sposob przygotowana zachowuje na pewno wiecej wartosci odzywczych niz gotowana.To bardzo smaczny dodatek do letniego obiadu.Skladniki:peczek marchewkikilka zabkow czosnkutymianek lub estragonsol gruboziarnistaolej rzepakowy-kilka lyzekmiod-1 lyzkaWykonanie:marchewke umyc
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabiać na 2 predkości ,aż do ukazania się siatki glutenowejw międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki.Maksymalnie odcisnać sok.Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej.Sok oczywiście wypićporcjami do pracującego robota dodawać marchewkę.Dokładnie wymieszać z ciastemciasto chlebowe wyłożyć do foremki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nieduże marchewki1 czerwona cebula1 jabłko2 łyżki śmietany 18%2 łyżki majonezu2 łyżeczki chrzanusólpieprzcukier do smaku Marchewki i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobną kostkę. Dodać do marchewki i jabłka. Doprawić śmietaną, majonezem, chrzanem, solą i pieprzem oraz cukrem.Odstawić na 1 godzinę, tak żeby smaki dobrze się
Świat Domowej Kuchnimożna też nie wspomnieć o niskiej kaloryczności i lekkostrawności - możemy ją podawać małym dzieciom i osobom na lekkostrawnej diecie.Składniki:1 średni kurczak,2-3 średnie marchewki,pęczek włoszczyzny,pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, majeranek,kilka liści laurowych.(Marchew opłukać i ugotować w skórce.Włoszczyznę obrać, pokroić w średnie kawałki - podobnie(...)odkrawamy mięso od kości i mielimy je.Zmielone mięso doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, majerankiem. Dokładnie wyrabiamy. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i pokrojoną w kostkę (dowolnej wielkości) ugotowaną marchewkę. Łączymy wszystko dokładnie, lecz delikatnie, żeby nie rozgnieść marchwi.Tak przygotowanym farszem nadziewamy skórę zdjętą z kurczaka. Formujemy podłużny kształt, starając się, aby farsz był zakryty skórą. Galantynę
Codzienna kuchnia niecodziennamięsem zrobić. Mogłam dorzucić do wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :)Składniki:chude mięso z rosołu, ugotowana marchewka,jajko,gęsta kwaśna śmietana,masło do wysmarowania kokilek,sól i pieprz do smaku.Kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do połowy wysokości napełnić je rozdrobnionym mięsem - wielkość kawałków według uznania. Na wierzch(...)wysypać warstwę pokrojonej w kostkę marchewki. Jajko roztrzepać ze śmietaną w proporcjach: 1 jajko + 3-4 łyżki śmietany. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zalać tym mięso i marchew w kokilkach. Piec w temperaturze 180-190 stopni przez około 15 minut. Jajko ze śmietaną powinno ściąć się i wyraźnie oddzielić od ścianek
Codzienna kuchnia niecodziennaKolejna prosta surówka do obiadu, wzbogacona ziarnami słonecznika.Składniki:-kilka marchewek-kawałek pora-łyżka lub dwie ziaren słonecznika-majonez-sól lub przyprawa warzywnaMarchewkę tarkujemy na grubych oczkach.Pora kroimy w drobne paseczki.Dosypujemy ziarna słonecznika.Dodajemy łyżkę lub dwie majonezu i doprawiamy do smaku. Warto przygotować wcześniej, aby marchewka zmiękła.Można podać w wydrążonym jabłku.Smacznego
Maminek kulinarnykością.Mięso dobrze nacieramy solą,pieprzem,obficie posypujemy i nacieramy majerankiem.Układamy na blaszce,zawiązujemyw reklamówkę.Wstawiamy do lodówki na całą noc. Udzce wkładamy do naczynia zaroodpornego,obkładamy marchewkami pokrojonymi w krązki. Przykrywamy.Nastawiamy piekarnik na ok.190 st.W garnuszku gotujemy wywar z warzyw,doprawiamy dosc mocno sola,pieprzem,ewentualnie vegeta,Wywar musi byc słonowaty,wystarczy go ok.2 szklanek.Tak przygotowanym wywarem(...)przykryciem.Po 1,5 godz pieczenia zlewamy wywar,zeby było go tylko na dnie,odkrywamy naczynie zaroodporne,pieczemy jeszcze ze 20 minut,zeby skórka na udzcu sie zarumieniła.Podajemy na marchewce i fasolce szparagowej
Z Majeczką w kuchnitylko do popularnej "chińszczyzny" :)) bo oprócz walorów smakowych są one także bardzo zdrowe: korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy oraz obniżają ciśnienie. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 marchewka 1/2 zielonego długiego ogórka 1/2 puszki pędów bambusa sól pieprz cukier łyżeczka majonezu łyżka jogurtu greckiego szczypiorek Wykonanie:Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce na oczkach, ogórek kroimy w kostkę
Walijskie Pichceniepostaci surówki. Delikatnie chrupiąca, aromatyczna, lekko słodka - co tu dużo mówić po prostu pyszna! Zajadamy się nią póki sezon trwa ... :) Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 1/2 zielonego ogórka 1 mała cebula szczypiorek cukier sok z cytryny sól 1 łyżka majonezu Wykonanie:Kapustę szatkujemy cienko, lekko solimy, ugniatamy rękoma i odstawiamy(...)minut. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach, kukurydzę odcedzamy, szczypior kroimy. Ogórka obieramy i ścieramy na dużych oczkach.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku: sokiem z cytryny, odrobina cukru oraz majonezem. Mieszamy, chłodzimy w lodówce przed podaniem
Walijskie Pichceniedobrze wymieszać z bułką odciśniętą z wody, cebulką i papryczką chilli pokrojoną z pestkami, jajkiem, kucharkiem, tartą bułką - odstawić na 30 minut na dłoni zrobić placek z mielonego - nałożyć marchewkę - drugim plackiem przykryć formować owalne mielone i lekko obsypać mąką - smażyć na gorącym oleju na koniec pod przykryciem poddusić z 5 minut mielone są bardzo soczyste i jednocześnie komponuje się(...)dobrze papryczka chilli ze słodką marchewką... mielone podać z ziemniakami tłuczonymi polanymi tłuszczykiem ze smażenia, kalafiorem, fasolką.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmniejszym ogniu podsmażać co jakiś czas je obracając, usmażone przełożyć na talerz ugotowane małe ziemniaki w mundurkach obrać i tłuszczyku po podudziach lekko je podsmażyć ugotowaną w osolonej wodzie marchewkę odlać z wody i wlać puszkę groszku, dodać masło, sól do smaku, masło i mieszając zagotować, wsypać tartą bułkę i szybko zamieszać do zagęstnienia podudzia podać z ziemniakami i marchewką
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: ryż ugotowany 2 szklanki, marchewka ugotowana 3 sztuki, pieczarki 30 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, papryka czerwona 7 nieduże, kucharek - do smaku, mozarella 1 kulka ryż ugotować z pokrojoną marchewką w osolonej wodzie i wylać na sito pieczarki usmażyć z cebulką na oleju i wsypać odsączony ryż, paprykę ostrą, mieszając podsmażać do odparowania wody
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 5 średnich kartofli 5 cieniutkich marchewek, najlepiej młodych 5 liści sałaty sól, pieprz, papryka koperek ,pietruszka Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych wydrążyć tunel w kartoflach i obrać je. Marchewki obrać i wsunąć w tunel. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Uważać ,żeby kartofli nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na sałacie i posypać ulubionym ziołem i przyprawą. Tak przygotowany
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki 2 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 jajka, 2 szklanki startej marchewki na grubych oczkach, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, gorzka czekolada, orzechy włoskie. Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Białka jajek ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy dalej. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy(...)puszystych jajek dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, startą marchewkę i na końcu olej. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (30x10cm). Pieczemy około 60 min w 180 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto. Ozdabiamy orzechami włoskimi
Aga w kuchnijest pyszny! Składniki:0,5 kg świeżego bobu2 średnie marchewki1 cebula5 łyżek bułki tartejSólOlej do smażeniaPrzepis:Bób płuczemy i przesypujemy do garnka z wodą i dodajemy 1 łyżeczkę soli. Marchewkę obieramy i kroimy w grube talarki i dodajemy do bobu. Całość gotujemy do miękkości ok. 20 minut. Pod koniec gotowania kroimy w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy ją na złoto(...)patelnię dosypujemy bułkę tartą i smażymy ją do zarumienienia. Bób z marchewką odcedzamy i przesypujemy na patelnię. Całość mieszamy na patelni na małym ogniu
Emcia Pichcilecz idealnie pasująca do wszelkiego rodzaju mięs i ryb. Składniki Marchew 5 sztuk, w miarę duże Sos sojowy 1 łyżka Cukier 1 łyżka Sól szczypta Pieprz do smaku Wykonanie: Marchewki umyć, obrać, zetrzeć na tarce do warzyw chińskich (długie paseczki). Dodać cukier, […] The post Surówka z marchewki appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeZapraszam dzisiaj na duszoną wołowinę z marchewka. Nie jest to potrawa , ktora jest gotowa w 30 min :), ale efekt końcowy wynagrodzi nam te prawie 3 godziny oczekiwania na obiad. Takie obiady robię zawsze na dwa dni :) po to by troche odpocząć od kuchni.No to zaczynamy : Składniki:ok 1 kg wołowiny500 ml bulionu wołowego100 ml białego wina10 szt marchewek2 pietruszki3
Smaki EdytyZostało mi od wczoraj kotletów ( bez sosu ) i ryżu . Zrobiłam więc tylko marchew trochę inaczej zamiast fasolki szparagowej . Czas : 20 minut Składniki : 3 średniej wielkości marchewki 1/2 szklanki mleka kokosowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka masła szczypta soli Marchew obrać, pokroić na plastry a potem w słupki. Zalać wodą zmieszaną z mlekiem kokosowym . Lekko posolić, dodać masło(...)gotować aż marchewka będzie miękka. Przed podaniem podgrzać i odcedzić .Doskonałe uzupełnienie potraw tajskich
Buniabaje w kuchniMarchewka ma to do siebie , że fantastycznie komponuje się z różnymi smakami. Łączy się w surówkach z jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją doprawiać dresingami o różnych smakach. W tej surówce dodałam do marchewki jabłko i świeży imbir , a nadałam orzeźwiającego smaku dresingiem na bazie oleju i soku z mandarynki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj propozycja na obiad albo na wcześniejszą kolacje :) Placki ziemniaczane z marchewką , są niezwykle chrupkie i bardzo dobre :) My zrobiliśmy bez żadnego sosiku , tylko z dodatkiem surówki , ale można np. polać gulaszem według KZ Składniki :- 10 dużych ziemniaków- 1 średnia marchewka- 3 całe jajka- 1 średnia cebula- 6 łyżek mąki- 0,5 l mleka- natka pietruszki- sól , pieprz
Słodkości i nie tylkoładniki:1/2 średniej główki kapusty białej3 średnie marchewki2 jabłka4-5 ogórków kiszonych2 łyżki natki piertuszkido skropienia olej Rapsodo skropienia sok z cytrynyKapustę poszatkować, delikatnie posolić, wymieszać i odstawić. Marchewki i jabłka obrać i zetrzeć razem z ogórkami na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki połączyć i dodać posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszać, skropić olejem i sokiem z cytryny
Monia miesza i gotujeCześć :)Dzisiaj już 2 z kolei przepis na smakowity przetwór :)Ostatnio była to konfitura morelowa, teraz padło na marchewkę :) Jest pyszna! :) Polecam!Przepis pochodzi z gazety "Przyjaciółka".Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćoczkach. Cukinię razem ze skórką również zetrzeć na tarce. Mąkę, cukier, kakao i sodę wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać mleko, olej i jaja. Wszystko połączyć razem, dodać cukinię i marchewkę. Przełożyć do natłuszczonej foremki i piec ok 30 min w 180st. Mleko wymieszać ze szklanką cukru i dodać do ostudzonej wcześniej masy kakaowej. Tak przygotowaną polewą posmarować jeszcze
happycreatiff.blogspot.comsezonie jesienno-zimowym często goszczą u mnie surówki na bazie kapusty pekińskiej.Składniki:1 mała kapusta pekińska4 marchewki1 cebulasól, pieprz2 łyżki olejuSposób przygotowania:1. Kapustę szatkujemy.2. Cebulkę drobno siekamy.3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.Smacznego
Kuchnia domowa Anijedna z pierwszych surówek jakie podajemy naszym dzieciom. Moja córcia bardzo ją lubi.Składniki:4 marchewki2 winne jabłka1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukruSposób wykonania:1. Marchewkę i jabłka obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej na dużych lub małych oczkach.2. Dodajemy sok z cytryny i cukier. Mieszamy. Przed podaniem odstawiamy na 1 godzinę, by surówka się przegryzła.Smacznego!!!P.S. Coś
Kuchnia domowa Aniniej sok dostarcza naszemu organizmowi najwiecej prowitaminy A.Niestety nasz organizm duzo wiecej jej przyswaja z marchwi gotowanej,koniecznie z dodatkiem jakiegokolwiek tluszczu. Wedlug naukowcow zjedzenie 1 marchewki dziennie obniza poziom zlego cholesterolu,zmniejszyjac tym samym ryzyko zawalu serca o 20 %.Zawarta w niej celuloza doskonale wymiata z naszego organizmu cholesterol.Bogactwo wartosci odzywczych marchwi dziala wzmacniajaco i przeciwanemicznie,reguluje prace
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moje dzisiejsze zrazy są w wersji lżejszej, bo bez słoniny czy boczku, za to z paróweczką. Wyszły jednak równie smacznie :)Składniki:wołowina (np. rostbef, udziec, ligawa...) ogórek kiszony,marchewka,dymka,cienka parówka,delikatna musztarda (np. kremska),grubo mielony pieprz,sól,masło (najlepiej klarowane),cebula,odrobina mąki.Mięso pokroić w plastry, rozbić dość cienko tłuczkiem. Ja każdy kawałek wkładam
Codzienna kuchnia niecodziennaTydzień temu na warsztatach kawowych w ramach obiadu poczęstowane zostałyśmy pyszną zupą. Była ona zrobiona z dyni, marchewki z nutą pomarańczy. Po powrocie postanowiłam przygotować podobną w domu. Co prawda mąż oznajmił, że nie będzie jadł żadnych "gerberków", ale mi i córce bardzo ona smakowała. Kremowa, gęsta, aromatyczna, iście jesienna, mimo pięknego żywego koloru. Polecam.Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż chcę świeżych truskawek, malin, borówek, w ogóle lata... Składniki:30g mąki20g maki kokosowejjajko60ml maślanki40-60ml mleka*łyżka roztopionego masła1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamała marchewka starta na drobnych oczkachcoś do posłodzenia, szczypta cynamonuWszystkie składniki mieszamy i smażymy w rozgrzanej i natłuszczonej gofrownicy. *im więcej dacie płynów tym będą bardziej "giętkie" po upieczeniu
More food, love and dreamsSurówka z marchewkiMój synuś bardzo nie lubi warzyw :) zastanawiałam się w jaki sposób przekonać go chociaż do surówki z marchewki , wymyśliłam taką prostą ze szczypiorkiem i czosnkiem :) w takiej postaci wcina bez zastanowienia. Składnik :Kilka marchewekSzczypiorek suszony lub świeży Vegeta, pieprz , czosnek granulowanyKilka łyżek majonezuWykonanie :Marchew obrać i umyć.Zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Doda
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki: udziec z indyka 1 kg, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ząbki czosnku 2 sztuki, przyprawa do zup - do smaku, marchewki 6 sztuk, cebula 4 sztuk, woda 1 szklanka mięso z udźca indyka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowymna gorącym oleju zrumienić z każdej strony posypać kucharkiem, dodać pokrojone w grubsze kawałki marchew, cebulę i żabki czosnkudodać kucharka w płynie do smaku
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj klasyk, wspomnienie z dzieciństwa aczkolwiek nie mojego, bo ja tego dania niestety nie lubiłam nigdy, za to moja córka ostatnio poprosiła mnie o zrobienie marchewki z groszkiem, bo po nocach śniła jej się taka dobra jak robiły panie w przedszkolu. Córka tez człowiek, życzenia ma, wiec czasami warto je spełniać. I tak powstała znienawidzona przeze mnie potrawa... co prawda
Bernika - moj kulinarny pamietnikPierogi robię z tyloma farszami , że już zaczynam się gubić. A jak można ze wszystkim to może i marchewka z zupy na coś się przyda :).Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Sami sprawdźcie jak takie pierogi smakują. Ja wiem jedno- będę robić. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzień dobry!Zima dała się we znaki już w całej Polsce, dlatego też dzisiaj prezentuję Wam słońce w miseczce czyli przepyszną zupę z marchewek i pomarańczy! Bardzo słodka za sprawą 2 głównych składników, jednak jeśli macie ochotę, możecie ją doprawić np. chili :-).Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćsię uczyć. Ale przychodzi taki dzień w życiu każdej Pyzy, że trzeba jednak zrobić coś czego się nie umie. No bo torcik marchewkowy przygotowany z okazji urodzin Chrupka, uwielbiającego marchewkę aż prosił się o dekorację właśnie marchewkową. No i chciał nie chciał, musiał - zakupiłam masę marcepanową i do dzieła. Tak , wiem, mogłam zrobić ją sama, ale bez przesady - może poprawię
Smaczna PyzaSzparagi już się kończą więc na zamknięcie sezonu wykorzystałam je do tarty. W połączeniu z pysznym serem korycińskim i marchewką stworzyły bardzo smakowity farsz. Kruche, maślane ciasto jako baza i całość była wspaniałymi, letnim posiłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza