Będąc na diecie również można jeść pyszne rzeczy. Co prawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje
e-PrzepisyKulinarneNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieFantastyczny dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie w okresie nowalijkowym .Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniFantastyczny dodatek do mięs lub samodzielne danie jarskie w okresie nowalijkowym .Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniDzisiaj nie było zupy. Jakoś tak się złożyło, że zakupy zostały poczynione tejże nie przewidując. Za to zaplanowałam obiady jak się okazało w nadmiarze.Te kolorowe, pyszne
Dzieje kuchennej WiewiórySalata lodowa pochodzi z basenu Morza Srodziemnego.Nazwe zawdziecza kruchym lisciom,ktore przy chrupaniu wydaja dzwiek podobny do lamania lodu.Obecnie poza Europa Zachodnia uprawiana jest w calej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Surówka to obowiązkowy element drugich dań. Oczywiście nie każdy je lubi tak jak na przykład mój młodszy synek. Ze starszym nigdy nie było problemu i zajadał
Ewa w kuchniSKŁADNIKI300 g mielonego mięsa700 ml przecieru pomidorowego3 łyżki oliwy z oliwekpół cebuli1 marchewseler naciowypapryczka chilipół szklanki bialego wytrawnego winasól do smakuświeży liść bazyli500 g makaronu
zielonacukinkaMarchewkowe biszkoptowe gofry z czekoladą** w środku i na zewnątrz Witamy kolejny dzień spędzony z książką, serialem i gorącą herbatą Dzisiaj o dziwo zdjęcia
More food, love and dreamsmarchewkowa pieczona owsianka z kruszonką podana z karmelizowaną czekoladąFajnie jest mieć godzinę później do szkoły. Nie wiem co lepsze kruszonka, czy rozpuszczona czekolada... Składniki
More food, love and dreamsSkładniki: 5 sztuk marchew, 2 sztuki jabłka, 2 sztuki gruszki, 2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka sok z cytryny, 2 łyżki jogurt gęsty marchew obrać ze skórki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: udziec z indyka 1,5 kg, przyprawa do gulaszu 1 opakowanie, oliwa 8 łyżek, marchew 10 sztuk, ząbki czosnku 6 sztuk, cebula 2 sztuki, papryka
W Mojej Kuchni LubięFantastyczny dodatek w okresie nowalijkowym . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniBardzo prosta jarzynka zrobiona trochę inaczej . Czytaj więcej »
Buniabaje w kuchniTypowe letnie danie . Same warzywa podane na delikatnym kremowym puree ziemniaczanym. Ważne , że nie wymaga wielu pracy przy przygotowaniu - można przygotować poszczególne etapy wcześniej i tylko
Buniabaje w kuchniKupiłam kawałek wołowiny na tatara ( wiem powinna być polędwica ale nie było- był ładny rostbef ). Z planów robienia tatara nic nie wyszło i tak zostałam z
Buniabaje w kuchniNie da się ukryć, że rosół to chyba najpopularniejsza zupa. Nie zgadzam się tylko na to by był to ciągle rosół z makaronem. Gotuję i podaję
Buniabaje w kuchniPewnie nie ma domu w którym nie zostają co trochę kawałki gotowanego kurczaka z rosołu ( lub innej zupy gotowanej na kurczaku ).Oczywiście można je po prostu
Buniabaje w kuchniwszystkie czasy tradycyjnych dań niezbyt zgodnych z moją zwyczajową dietą ;) Ale co tam, święta są raz w roku! A teraz wracam z dobrymi smakowitościami, tym razem tacosy z marchewki. Przepis znalazłam tutaj , i od razu wiedziałam, że go wypróbuję :D A więc do rzeczy: zabierajmy się za robienie pysznych tacosów z marchewki ;) Składniki: 1 ½ szklanki startej marchewki ½ szklanki wody(...)żółtego 2 jajka 3 łyżki mąki – właściwie dowolnej z pełnego przemiału. U mnie żytnia razowa typ 1850. Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Jeśli nie mamy jeszcze przygotowanej startej marchewki to zaczynamy od obrania i tarcia marchewek. Potem wrzucamy do garnka razem z wodą i podgotowujemy parę minut (około 5, aż do zmięknięcia). Można też posłużyć się mikrofalą i wstawić
Jak gotować i nie zwariowaćPiernik marchewkowy...Miękkie, pulchne ciasto.Z wiórkami marchewki.O delikatnym aromacie cynamonu.Oprószone cukrem pudrem.Szybkie, tanie, pyszne.Polecam!Składniki:500 g mąki pszennej;2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych oczkach (tj. około 4 średnie marchewki);6 jaj;2 szklanki białego cukru;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);1 łyżeczka proszku do pieczenia;2 łyżeczki sody;2 łyżeczki cynamonu;3/4 szklanki oleju;Szczypta(...)soli;Cukier puder do oprószenia po wierzchu.Dodatkowo:Tłuszcz (np. margaryna) do wysmarowania blachy;Bułka tarta do oprószenia blachy.Sposób przygotowania:Marchewki umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą.W misce (u mnie od robota kuchennego) ubić mikserem jaja z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.Stale miksując, dodawać powoli
Gospodyni Miejskazdrową kolacją, czymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt(...)Powalający kubki smakowe <3 Musicie wypróbować : ) Składniki 6 dużych marchewek 1 dużej czerwonej cebuli (biała też się nadaje) 200 g wędzonego łososia 50 g gorgonzolI garści płatków migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru
Eat me! Fit me!włoszczyzną.Wielu nie wyobraża sobie bez niego niedzielnego obiadu.Pyszny smak polskiej, domowej tradycji.Smacznego!Składniki:2 duże ćwiartki z kurczaka (łączna waga ok. 850 g);1 średnia cebula;2 duże marchewki;Biała część pora,1/4 korzenia selera;1 średnia pietruszka;2 średnie łodygi świeżego lubczyku;3 suszone grzyby;2 liście laurowe;3 ziarna ziela angielskiego;3 litry zimnej wody;Sól;Pieprz(...)Pęczek natki pietruszki.Sposób przygotowania:Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszkę pokroić w słupki.Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.Cebulę przekroić na pół i w łupince przypiec na ogniu (w przypadku kuchenek gazowych) lub na mocno nagrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu (w pozostałych przypadkach).Ćwiartki z kurczaka umyć
Gospodyni Miejskakulinarnego blogowania m.in. poprzez projekt BlogerChef.Wracając do przepisu, nie mogłam się oprzeć oczywiście drobnym modyfikacjom, m.in. zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia, a dodałam sodę - z moich doświadczeń z marchewką wynika, że mocno nadaje ona takim ciastom pulchności. Składniki na 1 keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 2 jajka - całe 1 szkl. cukru (200g) 1 i 1/2 szkl(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej - płaska 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 szkl. wiórków kokosowych (50g) 3/4 szklanki oleju (180ml) - użyłam słonecznikowego 2 szkl. marchewki (po starciu ok.250g) - 3 duże sztuki 100 g suszonej żurawiny masło i kasza manna - do natłuszczenia i obsypania formy do pieczenia Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki i lekko ugnieść
Grunt to przepis!Jesień powoli zastępuje zima, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zasmakować w tym słodkim jesiennym zestawieniu jabłek, marchewki i orzechów z czekoladą. Wszystkie składniki dostępne są w sklepach przez cały rok, ale myślę, że i jabłka, i orzechy właśnie teraz są najlepsze. Jeśli nie przepadasz za marchewką lub nie lubią jej Twoje pociechy, spróbuj w tej postaci(...)przemycić. Zuzia rzadko je warzywa, w ostatnich miesiącach prawie nie je marchewki. Ale mus jabłkowo-marchewkowy, podobnie jak przecierowe soki na ich bazie, zjadła bardzo ochoczo. Nawet się zdziwiłam. Musu zrobiłam dwa razy więcej niż rzeczywiście wykorzystałam do ciasta. Resztę rozlałam więc do miseczek i dwie porcje zjadła córka. Nie mówiłam, co je, poza tym, że jest to galaretka
Anioszek w kuchnitych wszystkich piekarzach i cukiernikach, którzy takiego luksusu nie mają. Od razu zrobi Wam się chłodniej. Przepis znalazłam u Lo , i zakochałam się od razu. Te chrupiące, młode marchewki skarmelizowane w soku pomarańczowym, zdecydowanie podziałały na moją wyobraźnię. Gdy więc tylko nadarzyła się okazja, zabrałam się do działania. Spód nie jest tak kruchy, jak tego oczekiwałam, za to pełen smaku(...)Ciągle zachowujące swoją chrupkość marchewki w połączeniu z tymiankiem, słonym serkiem i słodkim miodem, dają niesamowity efekt. Ta tarta to kwintesencja idealnego, wiosennego posiłku - lekka, delikatna, pełna smaku. Musicie ją mieć! Na dania z młodą marchewką zapraszają dzisiaj również Panna Malwinna i Mopsik. Tarta z młodą marchewką, kozim serkiem i miodem Składniki: (na formę do tarty o średnicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś pieczony pstrąg na puree z marchewki. Jeśli wypróbowaliście już łososia na puree z kalafiora , czas na rybę w całości. Ja użyłam pstrąga tęczowego, ale myślę, że świetnie sprawdzi się w tym daniu także dorada czy okoń morski (labraks). Ryba wygląda bardzo zadziornie, ale danie jest delikatne – szczególnie marchewkowe puree z dodatkiem chrzanu jest warte uwagi. Bałam się tego(...)kulinarnego eksperymentu, ale wyszło fantastycznie. Wizualnie chyba także niczego sobie! Pstrąg w całości na puree z marchewki: 4 wypatroszone pstrągi lub inne ryby o białym mięsie niepełne 1/2 szklanki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżka miodu 1 duży, wyciśnięty ząbek czosnku 1-2 limonki (1 łyżka soku + do dekoracji) 1 łyżeczka sosu rybnego (można pominąć) posiekana
Poezja smakubyła na "Nie". Nie pomogło zawijanie w białą ściereczkę butelki ze świeżo wyciśniętym sokiem - do czego w desperacji uciekała się Mama. Nie chodziło przecież o kolor, ale o smak MARCHEWKI ! Wyławiana z rosołu, wzgardzona w surówkach, dopiero po latach doczekała się należnego jej traktowania. Odkąd zaczęłam sama gotować dodatek marchewki tu i tam okazał się nieuchronny i tak naturalny(...)dziś nie wyobrażam sobie by mogło jej zabraknąć w mojej kuchni. Lubię ją jako dodatek, ale ostatnio jeszcze bardziej, gdy dominuje. Tak jak w zupie z marchewki z kuminem i mleczkiem kokosowym lub jak w odkrytej ostatnio sałatce, która w upalne dni wystarcza na lekki lunch lub obiad. Brak mi słów, by opisać jak bardzo jest pyszna! Cudownie
KUCHARNIA