możemy albo ją zamrozić ,albo właśnie zamarynować i mieć świetny i szybki- w zasiegu ręki dodatek do obiadu Składniki: 1 kg fasolki szparagowej na każdy słoik: 1 kawałek marchewki 1 ząbek czosnku 2 zielone pióra kopru 1 liśc laurowy 3 pieprze 2 ziela ang zalewa: 3 szkl wody 1 szkl octu 1 niepełna łyżka soli cukier- ok pół szklanki
Z Majeczką w kuchniwolnowaru...robiony jakiś czas temu w wolnowarze..Muszę teraz jeszcze wypróbować w multicookerze.. mała główka kapusty 20-30 dkg kiełbasy 30 dkg boczku wędzonego 1-2 marchewki 2-3 pomidory kilka suszonych pomidorów sól, pieprz listek, ziele koperek Kapustę poszatkować,kiełbasę i boczek , pomidory pokroić.Dodać przyprawy , wymieszać i przełożyć do wolnowaru, wlać trochę wody , ustawić
Moje domowe kucharzeniesię sposób ich ułożenia w słoiku-skorzystałam z niego. SKŁADNIKI: 3-3,5 kg. pomidorów 2 średnie cebule czerwone 2 średnie cebule białe 4 papryki żółte 3 średnie marchewki ZALEWA: 6 szklanek wody 1,5 szkl. 10% octu 1 szkl. oleju sojowego 1,5 szkl. cukru 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe 4 łyżki soli
Kuchnia Beatypodniebienia. Z kurek możecie przygotować też pyszny sos . Składniki (na średni garnek): 500 g kurek 1 średniej wielkości cebula 15 młodych ziemniaków 1 spory pęczek koperku włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki z nacią, 1 seler z nacią) 2 liście laurowe pieprz i sól do smaku 1 mały kubek śmietany 18 proc.(200 g) 2 łyżki klarowanego masła Sposób przygotowania
W SMAKupiekę z nich ciasto i powstało pyszne wilgotne ciasto marchewkowe. Składnik na dużą blachę: - 4 szklanki wytłoków marchewkowych lub marchewkowo – jabłkowych (mogą być też starte na drobnej tarce marchewki) - 3 szklanki mąki pszennej, - 1 szklanka wiórków kokosowych, - 10 łyżek cukru, - 2 łyżki sody, - ¾ szklanki oleju, - 1 łyżeczka cynamonu, - szczypta soli - garść rodzynek, - garść siemienia lnianego, - ok. 2 kubków
Co na wege obiad?obraniem ogórków :) Robiłam wszystko wczesnym wieczorem, odstawiłam na noc i z rana wpakowałam w słoiki i zapasteryzowałam. Gorąco polecam! Składniki: 4 kg ogórków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg marchewki 1/2 kg cebuli 3 łyżki soli kamiennej 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10% 1 szklanka oleju 1 płaska łyżka mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarenkach
Kuchnia domowa Anipierogi. Do przygotowania farszu wykorzystałam przyprawę do pierogów, którą otrzymałam do testowania od firmy RAFEX . W skład przyprawy wchodzą: pieprz, czosnek, cząber, majeranek, kolendra, sól, cebula, kozieradka, koper, pietruszka, marchew, pasternak, cukier, papryka oraz grys. Dzięki przyprawie pierogi były bardzo aromatyczne i wspaniale smakowały. Serdecznie zapraszam do sklepu RAFEX , gdzie znajdziecie całe mnóstwo wspaniałych przypraw w przystępniej cenie
Tradycyjna kuchnia KasiBanalnie prosta i sezonowa surówka do obiadu. Kilka składników i gotowa. Polecam również jako dodatek do frytek czy hot dogów. 1 kapusta pekińska 1 duża marchewka 3-4 ogórki gruntowe sól pieprz Kapustę pekińską dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół a następnie w piórka. Pozostałe warzywa również dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. wszystkie warzywa dokładnie
VioletoweKucharzenieszklanek wody 1 szklanka soli ziele angielskie pieprz gorczyca Zalewa: 6 szklanek wody 4 szklanki cukru 0,5 szklanki miodu 4 szklanki octu 10% Przygotowanie: Ogórki i marchewkę myjemy i kroimy w plasterki (ułatwiamy sobie pracę robotem). Sól rozpuszczamy w wodzie, zalewamy ogórki i tak zostawiamy na 3 godziny, co jakiś czas mieszając, żeby ogórki dobrze
Lili w kuchniPotrawka z kurczaka ugotowane mięso z kurczaka, masło, ugotowane jarzyny (marchewka, seler, pietruszka z rosołu), rosół, sól, pieprz do smaku, mąka, natka pietruszki, posypka (przyprawy) Wykonanie: patelnia + masło – rozgrzać + mięso kurczaka obsypane posypką – obsmażyć do zrumienienia + jarzyny – podgrzać – zalać rosołem – zagotować + zaklepką z mąki i reszty zimnego rosołu lub wody – wlać do sosu
Tradycyjna kuchnia inaczejpełni, a ogródki przepełnione warzywami. Lekka zupa, która zaskoczyła mnie swoim smakiem. Nie spodziewałam się, że będzie taka dobra :) SKŁADNIKI: 2 młode kalarepy 1 cebula 3 ziemniaki 1 marchewka 1 ząbek czosnku 1 litr bulionu drobiowego sól pieprz czarny koperek groszek ptysiowy Wszystkie warzywa pokroić w kostkę i po kolei smażyć na patelni z odrobiną oleju rzepakowego. Przełożyć do garnka
https:KKuchniaMniampapier ryżowy (około 50 sztuk) 300 g pieczonego indyka, kurczaka lub innego mięsa raczej chudego ( u mnie pieczony indyk ) 1 duża papryka czerwona 1/2 szklanki ryżu jaśminowego 2 średnie marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka pasty sezamowej lub 2 łyżki prażonego sezamu 3 - 4 łyżki sosu sojowego
Kuchcik gotujeSkładniki : średnia cukinia bakłażan kilka marchewek śmietana jajko sól, pieprz bazylia ewentualnie plastry szynki Przygotowanie : Ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim wysmarowaną tłuszczem blaszkę o wymiarach 25cm Pieczemy do zarumienienia w temp. 180 *C Umyte warzywa kroimy w cienkie plastry ( u mnie za grube ), parzymy kolejno w posolonym wrzątku, osączamy i układamy na podpieczonym blacie, jeśli mamy szynkę to wkładamy
Proste Potrawyszybka potrawa na letnie dni. To paleta smaków i aromatów mieszanki warzyw, przypraw oraz ziół. Składniki : 1 pierś z kurczaka 150 g pieczarek 3 łyżki grzybów mun 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 1 mała cukinia 2-3 ząbki czosnku imbir (około 3cm) 2 pomarańcze 400 ml przecieru pomidorowego 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu kiełki
zobacz ich smakpomidory, świeże warzywa oraz aromat bazylii. Tylko tyle trzeba, aby powstała przepyszna zupa. Składniki na cztery osoby 1 kg pomidorów 0,5 l drobiowego bulionu, lub wody 2 marchewki 1 pietruszka z nacią 1 cebula 1 łodygi selera naciowego 2 łyżki oliwy domowe maggi, przepis na które znajduje się tutaj sól, pieprz świeża bazylia Sposób przygotowania Obieramy
Miód i pieprz