marchewka - 20163 przepisów (strona:53/1345)

Curry z soczewicą i warzywami 194

soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 g przecieru pomidorowego 170 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki imbiru 2/3 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kolendry 1 czubata(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżki oleju ryżowego (może być rzepakowy) Sól do smaku pieprz do smaku Przygotowanie: Najpierw najwygodniej jest pokroić wszystkie warzywa. Marchewkę obrać i pokroić w cienkie plasterki, a cukinię w grubą kostkę. Paprykę wydrążyć i również pokroić w kostkę, cebule w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na rozgrzanym oleju

Fabryka pomysłów
Bułki marchewkowe 167

strony King Arthur Flour  zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda(...)trzech) Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 247

zaczynie drożdżowym 12 szt.   zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze odparowane)** 2 szkl. mąki pszennej 650 (ewentualnie 1/4 szkl. mąki więcej) 1 kopiasta łyżka brązowego cukru 1 niepełna łyżeczka soli oraz: ciepła woda(...)Zaczyn: 5 g drożdży rozpuścić w wodzie, dodać mąkę pszenną pełnoziarnistą i wymieszać. Przykryć folią aluminiową i zostawić na blacie kuchennym na 12 do 18 godzin. Ciasto właściwe: Marchewkę ugotować na parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże

Posadzone i zjedzone
Ciasto marchewkowe 159

Ciasto marchewkowe to słodki placek  ze startą marchewkąMarchewka nadaje mu miękką  i wilgotną konsystencję.    Składniki: 1,5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki 4 jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka cukru waniliowego pół szklanki pokrojonych orzechów włoskich pół(...)szklanki wiórków kokosowych   pół łyżeczki soli   Marchewkę ścieramy na drobnej tarce.  Orzechy włoskie kroimy na małe kawałeczki.   Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodajemy olej  i mieszamy do momentu aż ciasto go wchłonie. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z solą, sodą, proszkiem do pieczenia i cynamon.  Na końcu wsypujemy marchewkę

Pyszności Słodkości
Granola owsiana w mini kuleczkach :) 165

soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy  Po otwarciu opakowania czuć wyraźną, intensywną woń słodkiej truskawki. W środku znajduje się 8 małych "granolowych" kuleczek i troszkę okruszków :) Kulki(...)owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake  Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące. Widoczne

Zdrowie na języku :P
SZNYCLE INDYCZE Z PIEKARNIKA Z WARZYWNYMI FRYTKAMI 172

Przepis w stylu...na niedzielny obiad. Sznycelki z indyka pieczone w piekarniku a do tego frytki w ziołach z ziemniaków i marchewek, również z piekarnika. Składniki: 500 g sznyclów z indyka 3 ziemniaki średniej wielkości 2 marchewki 1 jajko 1 szklanka płatków kukurydzianych 3 łyżki oliwy zioła prowansalskie słodka papryka przyprawa do drobiu/indyka sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki i marchewki obieramy(...)skórki, myjemy, suszymy i kroimy w słupki. W misce mieszamy oliwę z 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczką ziół prowansalskich, solą i pieprzem. Gotowe słupki z ziemniaków i marchewek wkładamy do miski i obtaczamy w oliwie z przyprawami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15-20 min. Płatki kukurydziane mielimy

Kuchnia MagdaLeny
Jaglane ciasto marchewkowe 218

Już dawno udowodniono, że marchewka idealnie pasuje do ciast, deserów i przeróżnych słodyczy. Ma bardzo ciekawy słodkawy, lekko gorzki smak, który idealnie wykrywa wszystkie swoje walory smakowe w ciastach.  Dziś mam dla was jedno z najlepszych ciast marchewkowych jakie udało mi się zrobić - jaglane ciasto marchewkowe! Jest naprawdę wyjątkowe, bo smakuje inaczej niż tradycyjny ,,carrot cake" (ciasto marchewkowe(...)naprawdę wyszło przez przypadek. Miałem robić sernik marchewkowy, którego przepis planowałem przez długi czas, ale gdy zrobiłem dżem marchewkowy (długo duszona marchewka z cukrem) zrozumiałem, że twaróg na sernik jest zepsuty... Trzeba było znaleźć jakieś wyjście i dałem pełną wolę wyobraźni, użyłem z tych składników jakie miałem pod ręką i w końcu jak już wspomniałem wyszło jedno z najlepszych ciast

Kuchnia Łukasza
ZUPA MARCHEWKOWA 326

jesienne dni, wyjątkowo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * około 3 litrów wody * 5-6 pałek z kurczaka * 1 korzeń pietruszki * kawałek korzenia selera * por (zielona część) * 1,5 kg marchewki * 5-6 ziemniaków * posiekana natka pietruszki do smaku * 1 łyżeczka majeranku * sól do smaku Wykonanie: Ze wszystkich składników prócz marchewki i ziemniaków ugotować wywar ( gotować około pół godziny od zagotowania(...)Marchewki ostrugać pokroić na mniejsze kawałki, tak samo ziemniaki w kostkę. Do gotującego się wywaru dodać marchewki, gotować na mniejszym ogniu. Gdy marchewki będą prawie miękkie dodać ziemniaki. Gotować dalej około pół godziny (do miękkości warzyw). Doprawić ja do smaku według uznania.  Zupa jest już praktycznie gotowa, jednak

Zrób to smacznie
Kasza jaglana z pieczonymi warzywami 171

kolację. Danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Do pieczonych warzyw używam różnych przypraw, ale można użyć tylko soli i pieprzu i też będzie smacznie. Jednak zachęcam do posypania marchewki cynamonem, pietruszki kolendrom, bardzo przyjemnie jest odkrywać podczas jedzenia, każdy z tych smaków. Jeśli po obiedzie zostanie trochę kaszy i warzyw, z przyjemnością zabieram je na drugie śniadanie do pracy. Składniki(...)szklanka kaszy jaglanej kawałek dyni Hokkaido (ok. 20 dkg) 2 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona papryka 1 biała lub żółta papryka 1 mała cebula olej rzepakowy do smaku: kumin, kolendra, cynamon, wędzona papryka, sól, pieprz natka pietruszki ewentualnie: zielone oliwki, korniszony, kapary  Przygotowanie: Kaszę zagotować z 3 szklankami lekko posolonej wody. Gdy kasza zacznie się gotować, zmniejszyć

Codziennik Kuchenny
Kwaśnica na gęsinie. 126

Najsmaczniejszą kwaśnicę jaką jadłam zaserwowano w karczmie w Kościelisku. Zupa była ugotowana na gęsinie, składała się głównie z kapusty, ziemniaków, marchewki i minimalnej ilości gęsiny. Talerz z zupą prezentował się wyjątkowo skromnie wręcz ubogo, ale jej smak był genialny. A to zasługa gęsiny. Ugotowałam kwaśnicę na rosole z gęsi, według własnego pomysłu i bardzo przypominającą tę góralską. Była kwaśna, aromatyczna(...)wyjątkowo smaczna. Składniki kwaśnicy: 4 ziemniaki 2 marchewki 4 szkl. kapusty kiszonej (pokrojonej, dobrze ukiszonej) 8 szkl. rosołu z gęsi woda w ilości takiej, aby zakryć warzywa 3 liście 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 5 ziaren pieprzu czarnego sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru ugotowane mięso z gęsi Składniki rosołu z gęsi: 2 korpusy z gęsi (kupiłam korpusy

Codziennik Kuchenny
Zupa krem z marchewki 218

Pewnie już pisałam, że bardzo lubię zupy kremy za ich smak i łatwość przyrządzania. To prawda, podtrzymuję tę kwestię i przedstawiam przepis na zupę krem z marchewki. Ma ona piękny pomarańczowy kolor, ponadto słodycz marchewki miesza się z orientalnym smakiem curry z czego wychodzi super duet. Pycha :) Składniki: (inspiracja:" Zakątek Smakosza ") 600 g marchewki  2 średnie cebule(...)łyżeczki curry 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli  1 litr bulionu warzywnego    sól i pieprz   Obraną i umytą marchewkę pokroić w plasterki, a cebulę w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić do niego warzywa i smażyć przez ok. 5 minut. Dodać curry, słodką paprykę i chilli, wymieszać . Całość zalać bulionem i gotować

Simply Food
Sałatka z buraków i fety 242

ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obieramy ze skóry, następnie obieraczką do warzyw strugamy długie paski. Na patelnie wrzucamy(...)masło, miód, marchewkę i ciecierzycę. Chwilę dusimy do preferowanej miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy buraki, fetę i marchewkę z ciecierzycą. Wszystkie składniki polewamy sosem z patelni na której dusiła się marchewka.       Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pieczeń wieprzowa z marchewką Siostry Anastazji 284

smaku danie, które udowadnia, że kotlet nie musi być nudny. Łatwe przygotowanie zdecydowanie jest wielkim plusem :) Inspiracja pochodzi z książki Wielka księga specjałów Siostry Anastazji . Zapraszam! Pieczeń wieprzowa z marchewką Składniki: 5 porcji kotletów wieprzowych 5 plastrów sera żółtego 6 marchewek 1 średnia cebula 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu kucharek sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety delikatnie rozbić, lekko przyprawić(...)Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.  Cebulę poszatkować na średnie piórka, zeszklić na łyżce oliwy lub margaryny. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchewkę lekko posypaną kucharkiem.  Następnie równo rozkładamy cebulę i kotlety. Majonez dokładnie mieszamy z keczupem. Smarujemy każdy kawałek mięsa. Przykrywamy wszystkie porcje plasterkami sera.  Naczynie przykrywamy (przykrywką lub sreberkiem). Dusimy w piekarniku

Tagebuch po polsku
Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 256

przepis, bo zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu ;) Nie próbowałam takiego nigdy wcześniej, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi się idealny i nie myliłam się. Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super - z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji :)  Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem(...)dojrzałych pomidorów 4 marchewki 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki bazylii 0,5 łyżki różowej soli himalajskiej łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki oliwy Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler naciowy, szczyptę soli, starte na grubej tarce marchewki i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia. Pomidory sparzyć i zdjąć

FitKot
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 202

całości, nadzianego farszem pieczarkowo-cebulowym. Efekty naszych kulinarnych zmagań znajdziecie poniżej 2 godziny składniki: 1 cały Kurczak Zagrodowy 1/2 cytryny 7-8 ziemniaków 1 jajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki(...)marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 min od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na patelni używając masła lub 1 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i wbijamy jedno jajko

Ania i Marcin gotują