marchewka - 20163 przepisów (strona:48/1345)

Sałatka z kuskusem i szynką 74

Łatwa w przygotowaniu sałatka z kuskusem i szynką. Sprawdzony przepis na pyszną i prostą sałatkę z groszkiem, rzodkiewką i kuskusem perłowym. W sałatce znajdziesz także cebulę, szczypiorek, marchewkę i jabłko. Sałatka z kuskusem i szynką to prawdziwy skład witamin. Śmiało ją można nazwać sałatką wiosenną. Aby wzbogacić sałatkę i zrobić jeszcze bardziej wiosenną, można zamienić korniszony na świeżego ogórka(...)przepis 🙂 Sałatka z kuskusem i szynką przepis kuskus perłowy 0,5 szklanki szynka 150 g rzodkiewka 1 pęczek cebula dymka 1 pęczek czerwona cebula 2 sztuki korniszony 3 sztuki marchewka z groszkiem 1 słoik  jabłko 1 sztuka  majonez 2 - 3 łyżki sól i pieprz do smaku Sos: serek kremowy 100 g śmietana kwaśna 18 % 100 g czosnek

Dieta moja pasja
Zapiekanka z ziemniaków i kurczaka 80

ziemniaków i kurczaka to jednogarnkowe, rozgrzewające i bardzo sycące danie. Skomponowałam ją z warzyw, na które jest sezon właśnie zimą. Jest tutaj czosnek i cebula, a także.. kolorowe marchewki. Bo w zimie też można jeść różnorodnie i kolorowo! W tym tygodniu chcę Wam przedstawić nieco więcej przepisów z ziemniakami w roli głównej. Jest to warzywo, na które sezon trwa(...)wiór Dlatego trzeba znaleźć złoty środek. Drobno pokrojone ziemniaki i odpowiedni czas pieczenia będą tutaj kluczem do udanej zapiekanki. W mojej zapiekance oprócz ziemniaków znajdują się też kolorowe marchewki. Bardzo lubię sięgać po marchew fioletową czy białą, uważam że są nadal mocno niedocenionymi odmianami marchwi w kuchni. Ich dodatek do zapiekanki sprawia, że nabiera ona więcej “odcieni” smaku

Wiszniówka
Kolorowe łazanki 94

Łazanki z kapustą to danie, które miło wspominam z dzieciństwa. Chcę Wam dziś zaproponować przepis na łazanki w wersji zdrowszej i bardziej kolorowej: z czerwoną kapustą, marchewką i jarmużem. Łazanki to danie, które kojarzy nam się z tradycyjną kuchnią polską. Faktycznie, w staropolskich książkach kucharskich łazanki są obowiązkową pozycją na liście przepisów. Jednak danie to oryginalnie nie pochodzi wcale(...)należne miejsce w naszej zimowej kuchni. Więcej o dobroczynnych właściwościach jarmużu pisałam przy okazji przepisu na koktajl z jarmużu. Do łazanek oprócz jarmużu i czerwonej kapusty dodałam także marchewkę, którą warto jeść zimą, bo dobrze przechowana od jesieni świetnie smakuje na świeżo. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie jeszcze warzywa i owoce warto jeść w styczniu, zajrzyj do mojego artykułu . KOLOROWE

Wiszniówka
Imprezowe roladki z szynki dojrzewającej w trzech wersjach 120

Sylwestra. Po taką roladkę u mnie sięga każdy. Smakują wybornie same, jak i w towarzystwie domowych sosów, np. czosnkowego. Roladki przygotowuję w trzech wersjach: WERSJA 1 z pieczonymi marchewkami, papryką i sałatą WERSJA 2 z miodową pietruszką, papryką i sałatą WERSJA 3 z jajkiem, kiszonym ogórkiem i sałatą Każda wersja jest równie pyszna. Polecam!  Składniki: 3 większe marchewki(...)Pieczone&Wędzone pieprz i sól do smaku 2 małe pomarańczowe lub żółte papryczki kilka listków sałaty Baby Leaf posiekany szczypiorek 2 małe kiszone ogórki Przygotowanie: Najpierw pieczemy warzywa. Marchewki i pietruszki obieramy i kroimy na 4 części (na długość). Do miski wlewamy oliwę z oliwek, miód (ja miałam stały, więc go wcześniej podgrzałam do rozpuszczenia), doprawiamy całość 2 szczyptami

Słodkie okruszki
Surówka z czerwonej kapusty i marchewki 84

kiedyś zrobić takie prawdziwe wołowe rolady i opublikować je u siebie. Kluski już mam. Sałatka z modrej też już się pojawiła. Dobra, do rzeczy. Surówka z czerwonej kapusty i marchewki nie jest niczym skomplikowanym. Dwie ważne sprawy: polecam porządnie wygnieść kapustę, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. To chyba tyle. Z proporcjami możecie się bawić. Ja specjalnie chciałam dowalić dużo(...)marchewki, już dawno mnie to korciło. Wyszło super. Zjedliśmy ją z pulpetami w sosie pomidorowym i ciemnym ryżem. Reszta zostanie zaraz wchłonięta z tortillami z kurczakiem, jakie mamy dziś na kolację. Jutro na Facebooku może w końcu opublikuję post wakacyjny. Nie potrafię się od miesiąca zmobilizować, a chciałabym polecić Wam parę miejscówek na całkiem zacne jedzenie na Podlasiu. O Kaszubach

Kardamonovy
Kimchi – kiszonka po koreańsku 106

istnieje około 200 wariantów tej potrawy . Według archeologów, pierwszym poddanym fermentacji warzywem był ogórek , którego dziś raczej się do kimchi nie dodaje. Popularnym dodatkiem są za to rzepa i marchewka. A z wielu gatunków kapusty, kisi się najczęściej pekińską, którą wyhodowano po raz pierwszy w centralnych Chinach na początku XV wieku. Możesz więc spokojnie eksperymentować ze składnikami. A oto mój(...)prosta do przygotowania. Kategoria Kiszonki Kuchnia Koreańska Czas przygotowania 45 minutes Czas gotowania 5 minutes Porcje 8 słoików Autor Sergiusz Pinkwart Składniki Składniki warzywne: 2 kapusty pekińskie 2 duże marchewki 1 cebula dymka 10 łyżek soli Pasta do kiszenia: 1 szkl. wody 3 łyżki mąki ryżowej 1 łyżka cukru 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka

smakowitehistorie.com
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 116

Latem kocham kupować nasze polskie pomidory malinowe i ogórki gruntowe i przygotowywać z nich sałatkę grecką, ale gdy tylko nadchodzi jesień przestawiam się na surówki na bazie kapusty czy marchewki lub z pieczonych warzyw korzeniowych . Bardzo chętnie sięgam też teraz po naszą polską paprykę, na którą sezon trwa jeszcze do listopada. Wybierając polskie produkty macie pewność, że otrzymujecie najwyższą(...)zgodnie z zaleceniami dietetyków powinny stanowić ponad połowę objętości każdego posiłku, zgodnie z zasadą „pól talerza”. Dlatego do kurczaka przygotowałam pyszną, jesienną surówkę z naszych polskich warzyw - białej kapusty, marchewki oraz kolorowej papryki.  Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku - Przepis  czas przygotowania: 50 minut  Składniki / na 8 porcji: 40 ząbków Czosnku Galicyjskiego (mniej więcej 3 główki czosnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Węgierski gulasz wieprzowy z czerwoną papryką 124

soczystym i rozpływającym się w ustach mięsem wieprzowym z łopatki. Jednogarnkowe danie z papryką i wieprzowiną. Składniki: 500 g mięsa wieprzowego z łopatki, chudego 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 200 g pieczarek 1 litr gorącego bulionu lub rosołu 50 g koncentratu pomidorowego 30 ml oleju rzepakowego PRZYPRAWY I DODATKI 3 ziela angielskie 3 liście laurowe 3 łyżeczki słodkiej(...)garnku z grubym dnem. Po chwili od rozpoczęcia smażenia oprósz zawartość garnka 1/3 łyżeczki soli i odrobiną czarnego pieprzu. Do zeszklonej cebulki i lekko ściętego mięsa dodaj talarki marchewki i drobno pokrojoną czerwoną paprykę. Podsmażaj przez mniej więcej 10 minut, mieszając co jakiś czas. Do garnka wlej gorący bulion oraz dodaj przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, słodką i istrą paprykę

ProstePesto.pl
Dyniowe czerwone curry z kawałkami kurczaka 101

dynią i filetem z piersi kurczaka. Indyjska potrawa w wersji sezonowej z dynią Hokkaido. Składniki: CURRY 200 g fileta z piersi kurczaka 400 g miąższu dyni odmiany Hokkaido 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku ekologicznego 300 ml bulionu jarzynowego lub jarzynowo – drobiowego 50 ml śmietanki kremówki 2 łyżki masła klarowanego PRZYPRAWY 1 łyżczka słodkiej papryki(...)roztop masło klarowane . Podsmaż na nim przez 3 minuty plasterki czosnku , poszatkowaną w pióra cebulę i fileta z kurczaka pokrojonego w niedużą kostkę. Po chwili do garnka dodaj talarki marchewki , paseczki czerwonej papryki i drobne cząstki dyni . Obsmaż je przez mniej więcej 10 minut, co po chwilę mieszając. Do garnka wlej szklankę gorącego bulionu oraz wsyp wszystkie sypkie przyprawy . Całość

ProstePesto.pl
Roladka z brzoskwinią z puree i karmelizowanymi marchewkami 154

ziemniaków sól pieprz masło 300 g świeżej brukselki 1 czerwona cebula garść suszonych śliwek 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Składniki na karmelizowaną marchewkę: 300 g mini marchewek sól 2 łyżki masła 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżeczki miodu Wykonanie: Brukselki rozdzielić na osobne listki, cebulę posiekać, śliwki pokroić drobno. Na patelni rozgrzać masło(...)proszku i 1 łyżkę masła. Zmiksować na gładką masę, wyłożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wysypać wcześniej przygotowaną brukselkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 10 minut. Marchewki obrać, opłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie ok 15 minut. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić marchewki, smażyć chwilę z każdej strony, dodać cukier i miód i karmelizować jeszcze

Trufelkowo
Boczniaki alla ryba po grecku do słoików. 141

boczniaków alla ryby po grecku do słoików. Pyszna potrawa, można ją jeść na ciepło i na zimno. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 2 kg ładnych boczniaków 9 cebul 1 kg marchewki 2 łyżki  domowej vegety 1 łyżka soli 2 łyżki pieprzu 1 łyżka cukru 3 łyżki octu  3 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka oleju Wykonanie : Marchewkę i cebulę obieramy.Boczniaki(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobne piórka, boczniaki kroimy w grubsze paski. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, następnie dodajemy cebulę i delikatnie podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę, dodajemy przyprawy i dusimy na mały ogniu aż straci swoją surowość. Boczniaki zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut, następnie odcedzamy z wody. Ugotowane boczniaki przekładamy do marchewki, dodajemy przecier

Sama słodycz i szczypta chili
Schab z majonezem i marchewką 259

Schab pieczony z majonezem i marchewką do najlżejszych dań nie należy, ale jest pyszny i od czasu do czasu przygotowuję go na obiad. A poza tym nie potrzeba dużo zachodu żeby go zrobić i to od razu w większej ilości, dzięki czemu można mieć posiłek na dwa dni lub nakarmić większą ilość osób. Same plusy, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście(...)polecam :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 kg schabu 4-5 średnich marchewek mały słoik majonezu przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka w proszku oliwa/olej   Schab pokroić w plastry i rozbić na dość cienkie kotlety. Każdy kawałek mięsa z obu stron oprószyć solą, pieprzem oraz papryką i odłożyć na natłuszczoną oliwą/olejem blachę lub do naczynia żaroodpornego (ja piekę

Simply Food
Surówka z marchewki i pora / Carrot and leek slaw 230

podbije smak każdego dania głównego. A do tego łatwa, smaczna i zdrowa surówka powinna znaleźć się na każdym stole. Polecam zatem pyszną, szybką i łatwą w przygotowaniu surówkę z marchewki, pora i jabłka z dodatkiem chrzanu, jogurtu i majonezu, która z pewnością świetnie skomponuje się z każdym daniem głównym. Ja uwielbiam wszystkie warzywne i chrupiące dodatki do dań głównych, zapraszam(...)Ciebie w kilka chwil! Wystarczy nałożyć nakładkę do tarcia i wkładać do otworu warzywa przy prędkości 11. Bułka z masłem! Scroll down for recipe in English Surówka z marchewki i pora (4-5 porcji) Składniki: 4 średnie marchewki, obrane i starte na tarce 1 jabłko, obrane z usuniętym gniazdem nasiennym i starte 1 mały por, umyty i pokrojony w cienkie

karmelowy
Witaminowe wzmocnienie 149

znajdziecie wiele takich przepisów. Dziś jednak wróciłam do najprostszego i najlepszego rozwiązania jakim są… domowe soki. Co potrzebujemy? owoce (u nas podstawą są zawsze jabłka) i warzywa (np. marchewki, pietruszki, buraczka); dobry sprzęt – ja używam wyciskarki wolnoobrotowej (takiej jak w tym przepisie ) i… to już wszystko Takie soki są idealne dla dzieci i dorosłych. U mnie kochają(...)Smacznie i zdrowo. Idealne o każdej porze dnia. Do soku często podaję ryżowe wafle Sonko – pysznie i zdrowo. Składniki: pół reklamówki jabłek (u mnie małe z działki) 4 marchewki 1 gruszka 1 cytryna Przygotowanie: Owoce myjemy. Jabłka i gruszkę kroimy na pół lub w ćwiartki (pozbawiając je gniazd nasiennych i ogonków). Marchewki kroimy na pół, a następnie wzdłuż. Cytrynę

Słodkie okruszki
Kwas – kresowy barszcz z buraków i kiszonej kapusty – kuchnia podkarpacka 161

sztucznych koncentratów buraczanych, ale nie mają czasu na kiszenie buraków. Kwas z kiszonej kapusty świetnie komponuje się z buraczkami i suszonymi grzybami. A ponieważ w zupie są jeszcze ziemniak, marchewka, pietruszka i fasola, zupa jest syta i jednocześnie lekka. Od dzisiaj jestem jej fanką. Jest pyszna :) O przepis na kwas zapytała mnie Alicja, która zajrzała na bloga w poszukiwaniu smaków(...)podały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Opace. Składniki: 1 podudzie kurczaka (lub skrzydełka, porcja rosołowa itp.) 150 g fasoli (najlepiej białej, drobnej) 3 buraki ćwikłowe 2 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki 300 g kiszonej kapusty kilka suszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania