marchewka - 20163 przepisów (strona:55/1345)

Sałatka z buraków i fety 215

ćwikłą, a szkoda. Nasze polskie buraczki... mega zdrowe ... mega pyszne... Składniki na 2 porcje: 3-4 nieduże buraki 1/2 opakowania sera fety 100 g ciecierzycy z puszki 1 marchewka 2 łyżki miodu sok z cytryny 1 łyżka masła Wykonanie: Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Marchewkę obieramy ze skóry, następnie obieraczką do warzyw strugamy długie paski. Na patelnie wrzucamy(...)masło, miód, marchewkę i ciecierzycę. Chwilę dusimy do preferowanej miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Ugotowane buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Fetę również kroimy w kostkę. Na półmisek wykładamy buraki, fetę i marchewkę z ciecierzycą. Wszystkie składniki polewamy sosem z patelni na której dusiła się marchewka.       Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Pieczeń wieprzowa z marchewką Siostry Anastazji 256

smaku danie, które udowadnia, że kotlet nie musi być nudny. Łatwe przygotowanie zdecydowanie jest wielkim plusem :) Inspiracja pochodzi z książki Wielka księga specjałów Siostry Anastazji . Zapraszam! Pieczeń wieprzowa z marchewką Składniki: 5 porcji kotletów wieprzowych 5 plastrów sera żółtego 6 marchewek 1 średnia cebula 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu kucharek sól, pieprz Przygotowanie: Kotlety delikatnie rozbić, lekko przyprawić(...)Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w cienkie plasterki.  Cebulę poszatkować na średnie piórka, zeszklić na łyżce oliwy lub margaryny. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy marchewkę lekko posypaną kucharkiem.  Następnie równo rozkładamy cebulę i kotlety. Majonez dokładnie mieszamy z keczupem. Smarujemy każdy kawałek mięsa. Przykrywamy wszystkie porcje plasterkami sera.  Naczynie przykrywamy (przykrywką lub sreberkiem). Dusimy w piekarniku

Tagebuch po polsku
Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 230

przepis, bo zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu ;) Nie próbowałam takiego nigdy wcześniej, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi się idealny i nie myliłam się. Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super - z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji :)  Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem(...)dojrzałych pomidorów 4 marchewki 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki bazylii 0,5 łyżki różowej soli himalajskiej łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki oliwy Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler naciowy, szczyptę soli, starte na grubej tarce marchewki i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia. Pomidory sparzyć i zdjąć

FitKot
Kurczak Zagrodowy faszerowany pieczarkami 169

całości, nadzianego farszem pieczarkowo-cebulowym. Efekty naszych kulinarnych zmagań znajdziecie poniżej 2 godziny składniki: 1 cały Kurczak Zagrodowy 1/2 cytryny 7-8 ziemniaków 1 jajko 1 duża marchewka 1 zielona papryka 1 żółta papryka sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, słodka papryka, ostra papryka masło oliwa z oliwek farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko wykonanie: Obieramy ziemniaki(...)marchewkę. Pyry przekrawamy na pół, a marchewkę kroimy w półksiężyce. Zalewamy wodą i wstawiamy na gaz. Gotujemy 10 min od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Obieramy cebulę, kroimy w kostkę i szklimy na patelni używając masła lub 1 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty lub posiekany ząbek czosnku i wbijamy jedno jajko

Ania i Marcin gotują
Owsiane ciasto marchewkowe, bezglutenowe czyli Słodki Czwartek odc.111 212

szaleni wyrywaliśmy marchewki z pracowego ogródka. Naręcza małych i większych, pękatych i podłużnych trafiały do skrzynki. Zachciało mi się ciasta marchewkowego.  Skorzystałam z książki Dominiki  Wójciak "Ziarno". Znalazłam tam pomysł na pieczona owsiankę z marchewka w roli głównej, ponieważ mi zależało na cieście przepis zmodyfikowałam.  Powstał ciekawy, mocno wilgotny placek. Synciowi bardzo smakował, mi również choć(...)mój gust za bardzo wyczuwalna była w nim marchewka. To moje bardzo subiektywne zdanie ponieważ nie lubię smaku marchewki (poza pieczoną i drobinkami w surówce) ot co! Owsiane ciasto marchewkowe 100 g mąki owsianej, bezglutenowej 120 g płatków owsianych, bezglutenowych 40 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej po 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i soli

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa fasolowa z kolorową fasolą i klopsikami 132

treściwą i sytą. Taka porcja zupy wystarczy dla 4 osób.     Składniki: 300 g wołowiny 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka papryki w proszku 4 średnie marchewki biała fasola z puszki (500 g) 1 duży ząbek czosnku ½ szklanki śmietany (18%) 2 łyżki octu 2 pomidory „lima” czerwona fasola z puszki (500 g) ulubione zioła (koperek, natka pietruszki(...)listek laurowy   Wykonanie: Warzywa oczyściłam i ugotowałam z listkiem laurowym.   Po ugotowaniu warzywa wyjęłam (wyrzuciłam za wyjątkiem marchewki). Otrzymałam 600 ml czystego wywaru.   Mięso zmieliłam. Dodałam bułkę tartą, wbiłam jajko, wsypałam paprykę i odrobinę soli. Masę dokładnie wyrobiłam. Uformowałam z niej   klopsiki w kształcie kuleczek wielkości orzecha. Wyszło 25 sztuk.   Marchewki oczyściłam, pokroiłam w plasterki

Kuchnia u Krysi
Ciasto marchewkowe 163

Opis: Warzywny deser i jeszcze w postaci wypieku to nadal nowość na polskich stołach. Ciasto marchewkowe jest idealnym pomysłem na wykorzystanie marchewki, która zazwyczaj mamy w lodówce. Taki deser pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Marchewka sprawia, że nasze ciasto będzie wilgotne w środku. Według mnie to ciasto jest najlepsze – wilgotne, aromatyczne, miękkie, nie za słodkie oraz co najważniejsze proste(...)szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Spaghetti z karmelizowaną marchewką i zielonym kalafiorem 167

Czasem wystarczy kilka składników połączonych, dobrze doprawionych, by powstało z nich danie niebanalne w smaku oryginalne.  Makaron spaghetti z karmelizowaną marchewką i różyczkami zielonego kalafiora połączyłam, solą himalajską i mieszanką przypraw chili doprawiłam, świeżą bazylię dodałam i proste danie w kilka chwil przygotowałam. To danie zdrowe, kolorowe i smakowo wyjątkowe. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu spaghetti(...)młode duże marchewki, 1/3 kalafiora zielonego, sól himalajska świeżo mielona do smaku, mieszanka przypraw chili świeżo mielona do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki cukru, świeże listki bazylii. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Marchewki dokładnie myjemy (nie potrzeba obierać), kroimy w cienkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy

Moniki Smakołyki
Marchewka z imbirem (dla diabetyków) 113

Dodam jeszcze, że jeden z rozdziałów książki poświęcony jest poradom, jak prowadzić zdrowy tryb życia. Z chęcią będę czerpała inspirację z tego wiarygodnego źródła... Wracając do przepisu... Tak przygotowana marchewka jest nieskomplikowaną i tanią przekąską/sałatką, która pasuje praktycznie do wszystkiego. Można ją podawać w wersji solo oraz jako dodatek do obiadu. (6 porcji) (*) 600g marchewek 1 łyżka oliwy(...)imbiru (świeżego) pieprz (świeżo zmielony; w oryginale biały) sól Dodatkowo: 1 łyżka sezamu Sezam uprażyć na suchej patelni i przełożyć do małej miseczki. (Uważać, aby się nie przypalił.) Marchewki obrać, umyć i pokroić w słupki o długości około 10 cm. Marchew obsmażyć na rozgrzanym oleju, a następnie zmniejszyć ogień i smażyć do momentu, aż będzie prawie miękka. (Jednak musi pozostać

Di gotuje
Surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi dodatkami 534

odmieniają obiad. Wczoraj nasmażyłam dość dużą ilość kotletów, co bardzo cieszy mojego męża, który za niemi wprost przepada. Dziś dla urozmaicenia nowe surówki. Na targowisku zobaczyłam piękną czerwoną kapustę, marchewkę… nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z tych składników dodatku do obiadu. I tak w kilka chwil powstała pyszna surówka z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i zielonymi(...)mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook zdjęcie. Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem) Składniki: 1/2 główki mniejszej czerwonej kapusty 1 marchewka 1 soczyste jabłko 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 mała czerwona cebula (lub 1/2 większej) 3-31/2 łyżki majonezu 11/2 łyżki octu winnego z czerwonego

Słodkie okruszki
ZUPA BOTWINKOWA 134

Sezonowa zupa z botwinki, młodych ziemniaczków, marchewki i koperku. Przygotowana z prostych składników, po ugotowaniu nabiera ciekawego, łagodnie buraczkowego smaku. Przygotowanie jej nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Ugotujecie ją zarówno na domowym bulionie jak i wodzie. Pamiętajcie, że im większe buraczki przy botwince, tym zupa będzie miała intensywniejszy kolor i bardziej wyrazisty smak.  SKŁADNIKI / 4 porcje(...)ziemniaki 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 marchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku 2 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy

cool and minty
PIECZONA, MŁODA MARCHEWKA Z MASŁEM SZAŁWIOWYM 155

Pieczona, młoda marchew to bardzo fajna propozycja do dań głównych. Lekko słodkawa, o posmaku masła, czosnku i szałwii zachwyci smakiem nie jednego gościa. Marchewki można przygotować w piekarniku lub na patelni, polecam(...)SKŁADNIKI : 1 pęczek młodej marchewki 3 ząbki czosnku 1 duża cebula sól, pieprz, szczypta cukru do smaku 2 łyżki masła naturalnego kilka listków szałwii                                                              PRZYGOTOWANIE :  Młode marchewki dokładnie

Kulinarne Fantazje Marioli
[VIDEO] Kotleciki z bobu i kalafiora + frytki z marchewki 152

Pora na kolejną dawkę bezmięsnych inspiracji! Tym razem prezentuję przepis na pyyyszne kotleciki z bobu i kalafiora. Jako dodatek upiekłam frytki z marchewki, które ostatnio często goszczą na moim talerzu. Nie żebym unikała mięsa, ale to wyjątkowo smaczna alternatywa dla tego typu potraw. ;) Składniki:  kotleciki opakowanie mrożonego bobu (400g) 2 łyżki nasion chia* (jako substytut jajek) 2 ząbki czosnku(...)świeżego kalafiora (drobno startego) łyżka soku z cytryny sól i pieprz +ziarna amarantusa (opcjonalnie) frytki z marchewki kilka marchewek sól, pieprz, ostra papryka olej rzepakowy *zamiennie można użyć siemienia lnianego Przygotowanie: KROK 1: Zaczynamy od gotowania bobu. Do wrzącej, delikatnie osolonej wody wrzucamy bób, mieszamy, zmniejszamy moc palnika i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5-7 minut. KROK 2: Nasionka

Kuchnia Ellie
Marchewka z fenkułem duszone w patelni z serem owczym i sosem balsamicznym 121

ilości tłuszczu. Właściwie wszystkie działania w kuchni mogę śmiało zamknąć w tej właśnie wysokiej patelni.Oszczędzam czas,miejsce i zdrowie! Ale do dzieła, robimy bardzo szybki obiad! Składniki młoda marchewka z pióropuszem. Dobrze, aby była własna lub z dobrego źródła, gdyż użyjemy również natki. Koncentraty curry i czosnek  Proeco miękki kozi ser młoda marchewka fenkuł czyli koper włoski natka(...)marchewki oliwa z oliwek bazylia sól himalajska różowa lub morska dymka Patelnię rozgrzej. Marchewkę umyj i pokrój w słupki. Fenkuł umyj i pokrój w pióra. Natkę z pietruszki , jeśli chcesz możesz dodać. Warzywa wrzuć do miski. Posól delikatnie, dodaj pół łyżeczki koncentratu curry i pół łyżeczki koncentratu czosnku. Dodaj oliwę z oliwek, moja była z dodatkiem bazylii. Wymieszaj dokładnie. Dodaj

Z Kuchni Do Kuchni
Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem 156

najsmaczniejsza moim zdaniem jest na surowo, jako dodatek do obiadu. Chrupiąca, soczysta i zdrowa. Tak niewiele potrzeba, aby nadać jej jeszcze lepszego smaku. Świetnie smakuje z jogurtem naturalnym, potartą marchewką i posiekanym koperkiem. Można przygotować także wersję z majonezem wymieszanym z jogurtem naturalnym. Surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem Składniki: 1 główka młodej białej kapusty 3 marchewki(...)pęczek koperku szklanka śmietany 12% cukier sól do smaku Przygotowanie: Z białej kapusty usuwamy wierzchnie liście. Umytą dzielimy najwygodniej na ćwiartki i szatkujemy, przekładamy do miski. Marchewki obieramy ze skóry i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Posiekany koperek dodajemy do kapusty z potartą marchewką. Warzywa mieszamy ze śmietaną. Dodajemy cukier i sól, dokładnie mieszamy. Najlepiej smakuje

Moja smaczna kuchnia