marchewka - 20163 przepisów (strona:59/1345)

Zupa szczawiowa 281

Zupa szczawiowa... Kawałeczki kwaskowatego, zielonego szczawiu. Kosteczki ziemniaków, plasterki marchewki. Z dodatkiem pachnącego koperku. Zaprawiona śmietaną z mąką i żółtkiem. Podana z jajkiem ugotowanym na twardo. Pyszna, wiosenna, domowa. Polecam!   Składniki: 2 pęczki szczawiu (po usmażeniu powinna wyjść około 1 szklanka); 3 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 5 średnich ziemniaków; 150 ml kwaśnej, gęstej śmietany(...)koperku; 2 litry bulionu (u mnie 2 litry gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety); Sól; Pieprz. Dodatkowo: Jajka ugotowane na twardo - po 1 na każdy talerz zupy. Sposób przygotowania: Marchewki i pietruszki umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, a pietruszkę w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Do garnka, w którym będzie

Gospodyni Miejska
Marchewkowe ciasto z migdałami 146

Ciasto marchewkowe to mój ulubiony jesienny wypiek :) Marchewka mięknie podczas pieczenia, przez co ciasto jest miękkie i wilgotne, a do tego kolorowe- o barwach słonecznej jesieni. Ciasto z dodatkiem marchewki nie jest jednak współczesnym wymysłem. Otóż już w czasach średniowiecza marchew była używana jako główny składnik wypieków. Cukier bowiem był towarem trudno dostępnym i drogim, a jak się okazało zawartość(...)cukru z marchewce była bardzo wysoka. Składniki: 5 jaj 20 dag cukru 2 łyżki alkoholu 9 dag mąki tortowej Pół torebki proszku do pieczenia 20 dag płatków migdałowych 20 dag startej marchewki Skórka z pomarańczy Wykonanie: Żółtka dokładnie ubić z cukrem, dodać startą marchewkę i wymieszać z resztą składników (mąką, proszkiem do pieczenia, płatkami migdałowymi, drobno pokrojoną skórką z pomarańczy

Tradycyjna Kuchnia
Rosół 286

własnej rodzinnej receptury. Jednak jako sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość(...)pomóc sobie zwykłą łyżką stołową oraz usunąć przy okazji nadmiar tłuszczu jaki pojawi się na powierzchni wody. Wszystko to ma kluczowe znaczenie dla klarowności przyszłego rosołu. W międzyczasie obieramy marchewkę i seler. Marchewkę kroimy w grube słupki o wysokości 5-8 cm i grubości ok. 2 cm. Seler lub pietruszkę kroimy na 2 – 3 kawałki. Cebuli nie musimy obierać

Kulinarna Pokusa
Filet z indyka z sosem z botwinki i młodymi ziemniaczkami 172

Kocham takie obiady, które pachną i smakują wiosną. Składniki: 4 filety z indyka 1/2 pęczka botwiny 2 łyżka mascarpone 1/4 szklanki wina półwytrawnego + 1/4 szklanki wina do marchewki i groszku 1 łyżka masła + 1 łyżka masła do smażenia marchewki i groszku sól, pieprz łyżka syropu z Agawy 5-6 młodych ziemniaczków 1/2 pęczka koperku 2 marchewki 1/2 puszki groszku Filety(...)indyka doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na parze razem z ziemniakami (młode ziemniaki 25 minut, filety z indyka 15 minut). W tym czasie kroimy marchewkę w kostkę i dusimy na łyżce masła kilka minut, dodajemy groszek i dokładnie mieszamy. Wlewamy wino, doprawiamy sola, pieprzem i dusimy całość kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło, botwinę myjemy, drobno siekamy i dusimy

Mango Papaja
Cottage Pie - zapiekanka wiejska 214

sosie pomidorowym. Przykryte przypieczoną pierzynką z puree ziemniaczanego. Pyszna, mięsna zapiekanka. Smacznego!   Składniki: Warstwa mięsna: 500 g mięsa mielonego, wołowego; 250 g pieczarek; 2 średnie cebule; 2 średnie marchewki; Puszka pomidorów krojonych wraz z zalewą (waga 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 łyżeczka oregano; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Puree ziemniaczane: 1 kg ziemniaków; 125 ml mleka; 1 łyżka(...)masła; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Cebule obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać plasterki marchewek. Wymieszać i przez około 5 minut razem podsmażać. Następnie na patelnię z cebulą i marchewkami wrzucić pokrojone

Gospodyni Miejska
Zupa fasolowa na wędzonce 211

boczku. Z dodatkiem białej, drobnej fasoli i jarzyn. Przyprawiona majerankiem i tymiankiem. Pyszna, domowa kuchnia!   Składniki: 300 g drobnej, białej fasoli; 400 g chudego, wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 1 średnia pietruszka; 5 średnich ziemniaków; 1,5 l zimnej wody; 1 ząbek czosnku; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarenka pieprzu(...)Fasolkę zalać zimną wodą (woda powinna sięgać kilka centymetrów ponad fasolkę) i odstawić do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odcedzić. Boczek umyć, oszuszyć, pokroić w drobną kostkę. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę pokroić w plastry. Resztę jarzyn pozostawić w całości. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Czonek obrać

Gospodyni Miejska
Słodkie środy - Słodkie marchewki z bitą śmietaną 176

Słodkie marchewki z ciasta francuskiego to deserek, który zaskoczy każdego zarówno wyglądem jak i smakiem. Przepis jest bardzo prosty a efekt murowany. Najbardziej pracochłonną częścią tego przepisu było u mnie chyba przygotowanie stożków, na których piekły się marchewki, gdyż nie posiadam stosownych foremek. W razie czego też się tym nie martwcie, bo przepis przygotowany jest praktycznie krok po kroku(...)zdjęciami, aby każdy z łatwością mógł taką słodkością zaskoczyć domowników czy gości. Słodkie marchewki z bitą śmietaną SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki cukru 1 żółtko 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki żelatyny mięta do dekoracji opcjonalnie pomarańczowy barwnik   PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie tniemy na ok 2 cm paski i z każdej strony rolujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kasza bulgur z pieczoną marchewką 192

rozpisywać. Co do   samego przepisu - jeśli znudziła Wam się owsianka czy jaglanka na śniadanie, musicie koniecznie spróbować tej propozycji. W zasadzie dzień wcześniej można ugotować kasze i podpiec marchewkę, a rano tylko wymieszać i zalać gorącym mlekiem. Szybko i i pożywnie. A i kasza sama w sobie jest naprawdę pyszna, polecam :) Składniki (2 porcje) szklanka kaszy bulgur(...)szklanki wody 2 marchewki łyżka oleju kokosowego szklanka mleka ryżowego (lub innego roślinnego) 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka miodu 1.   Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. 2. Olej kokosowy wymieszaj z przyprawami i miodem, obtocz w tym pokrojoną marchewkę. 3. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.   Blachę wyłóż papierem do pieczenia, na to połóż kawałki marchewki

Powiedz dietom nie
krem z marchwi i grochu 196

Dzisiaj ugotowałam przepyszną zupkę krem z marchwi i grochu, przygotowałam ją dzięki uprzejmości firmy  Russell Hobbs, która dała mi do przetestowania  blender Aura 6w1 . Składniki: -  600g marchewek - 1 szkl grochu - sól, pieprz do smaku. - 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Groch zalewamy wodą i moczymy całą noc. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze kostki. Marchewkę gotujemy z cukrem(...)wodzie (wlewamy tyle wody aby zakryła marchewkę) do miękkości, Z grochu odlać wodę ponownie wypłukać zalać wodą trochę więcej niż wysokość grochu, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu mieszamy marchewkę i groch i blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Można to podawać jako dodatek do obiadu, lub samo np z grochem ptysiowym. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Miodowo-limonkowa marchewka do obiadu 368

totalna wariacja na temat miodu i marchewki. Ale jaka pyszna! :) Nie ukrywam, że sposób pokrojenia marchewki w tagliatelle podpatrzyłam kiedyś w jakimś amerykańskim programie kulinarnym. To było wiele lat temu, więc proszę wybaczyć, że nie pamiętam tytułu. W tym roku przypomniał mi to Karol Okrasa w powtórce swojego programu, do którego czerpie inspiracje, jeżdżąc żółtą syrenką po Polsce. Sos natomiast(...)jest moim pomysłem :) Składniki (na dwie osoby) : 4 zgrabne marchewki limonka łyżeczka miodu (u mnie zielony skrystalizowany) oliwa z oliwek Marchewki pokroić obieraczką do jarzyn w cienkie paski (tagliatelle). Do małego garnka wlać niewielką ilość wody. Na garnku położyć metalową miskę. Zapalić gaz pod garnkiem. Do miski wycisnąć sok z limonki i przełożyć łyżeczkę miodu. Mieszać, aż miód prawie się

Weekendy w domu i ogrodzie
Rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika 140

dobiegał końca, więc należało je jak najszybciej wykorzystać. Nie chciałam robić kolejnych ciasteczek z czekoladą/owocami. Zachciało mi się coś wytrawnego. I oto powstały. Przepyszne rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika. Można je zrobić, tak jak ja, w wersji XL oraz w mniejszej wersji (np. na jakieś spotkanie ze znajomymi, czy jako przekąska do pracy). Polecam(...)czystym sumieniem. Od teraz szpinak w większości przypadkach będę robić z marchewką, która nadaje mu słodkawy smak. 'rożki francuskie ze szpinakiem, marchewką, mozzarellą i pestkami słonecznika' Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 0,5 opakowania mrożonego szpinaku w liściach lub 2-3 szklanki świeżego baby - 1 średniej wielkości marchewka - 1 mała cebula - 1 opakowanie mozzarelli - 1 ząbek czosnku - papryka słodka, ostra

CookYourself
MarchewkowA ZupA KreM 209

Składniki: 4 średniej wielkości marchewki   2 litry wody 250 g pomidorków koktajlowych 1 op słodkiej śmietanki 30% oliwa z oliwek pieprz sól 1 łyżeczka kurkumy 4 łyżeczki papryki słodkiej 4 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula Przygotowanie: pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką, wrzucamy na gorącą patelnię z odrobiną(...)oliwy z oliwek, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, kurkumą oraz gałką i imbirem, tak aby się rozleciały, po czym zalewamy śmietaną i dusimy paprykę filetujemy kroimy w kostki, marchewki myjemy, obieramy- jeśli macie młodą karotkę, tylko ją umyjcie, kroimy w słupki, cebulkę szatkujemy, wszystko wrzucamy na gorąca patelnię z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 10 minut

Luźna Kuchnia
Pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem 296

dzisiejszy obiad polecam pałki z kurczaka zapiekane z marchewką i porem. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny. Najczęściej podaję je z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami. SKŁADNIKI: 6 podudzi z kurczaka, 2 marchewki, 1/2 pora, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki papryki ostrej mielonej, 3 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z papryką mieloną(...)oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą nacieram podudzia z kurczaka. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam i piekę 50 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Marchewkę ścieram na tarce o dużych oczkach. Pora kroję w plasterki. Na patelni rozpuszczam masło. Dodaję marchewkę oraz pora. Podlewam odrobiną wody i smażę około 10 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. 3. Podsmażoną

Tradycyjna kuchnia Kasi
Marchewkowo – pomarańczowy wieniec 170

Ostatnio potarłam większą ilość marchewki, bo lubię zjeść taką potartą, lekko posłodzoną. No i tak sobie jej natarłam chyba z kilogram, a potem nie umiałam przejeść, no więc wpadłam na pomysł że upiekę ciasto marchewkowe, ale inne niż zwykle . Marchewka doskonale komponuje się z pomarańczą (co wiem po torcie marchewkowym ), a dodatek prażonych migdałów sprawia, że to ciasto jest naprawdę(...)wyjątkowe :) Składniki: 400g marchewki 170g masła 82% lub margaryny 1 szklanka cukru 4 jajka 2 szklanki mąki 150g dżemu pomarańczowego 2 płaskie łyżeczki sody 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Pomarańczowy lukier: 2 łyżki dżemu pomarańczowego 2 łyżki wody Ok. 8 łyżek cukru pudru (pełnych) Dekoracja: Ok. 50g płatków migdałowych Obraną marchewkę trzemy bardzo drobno, na pył. Okrągłą formę (tortownicę

Smakowy Raj