zgodnie z przepisem, a na pewno się uda i będzie Wam smakował. Ewentualnie możecie doprawić tak jak lubicie 🙂 Mój domowy paprykarz składa się z wędzonej makreli, białego ryżu, tartej marchewki, doprawiony jest czosnkiem, wędzoną i ostrą papryką. Nie brakuje w nim też smaku pomidorów. Domowy paprykarz podaję do kanapek, ale można też ułożyć go na liściach sałaty rzymskiej lub nadziać(...)przepis na paprykarz szczeciński w domowym wydaniu 🙂 Składniki na 2 słoiki domowego paprykarza szczecińskiego: 1 makrela wędzona (ok. 230 g) 100 g ryżu długoziarnistego (1 torebka) 1 cebula 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% (200 g) 150 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka suszonego czosnku 2 liście laurowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią – Moda na dodawanie warzyw do słodkich deserów przeżywa teraz rozkwit i w Małej Cukierence również nowa, pyszna propozycja na ciasto z dodatkiem warzyw. Zapraszam na nowe ciasto z cukinią i marchewką. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu z kategorii „ Bez miksera ”, z dodatkiem bakalii i korzennych przypraw, bardzo polecam… Po więcej przepisów(...)cukinią zapraszam do kategorii „ Ciasta z cukinią „. Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka https://malacukierenka.pl/tort-orzechowy-z-kawa-i-whisky.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Proste, szybkie ciasto z marchewką i cukinią Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 płaska łyżeczka sody 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu po 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
Mała Cukierenkaschładza od środka, a jednocześnie skutecznie poskramia głód. Polecam Fasola mung z rybnym twistem Składniki: 500 g suchej fasoli mung 2 średnie ziemniaki 3 łodygi selera naciowego 1 duża marchewka 5 arkuszy wodorostów nori sól i pieprz do smaku Wykonanie: Fasolę dokładnie płuczemy na sitku, wrzucamy do garnka, zalewamy podwójną ilością wody i ostawiamy na kilka godzin (ja zwykle namaczam(...)rano przy śniadaniu, a zupę gotuję po południu). Ziemniaki i marchewkę obieramy i myjemy, selera myjemy pod bieżącą wodą. Marchewkę i selera kroimy w plastry, a ziemniaki w grubszą kostkę. Do garnka z wodą wsypujemy przepłukaną fasolę, delikatnie solimy, dodajemy i gotujemy aż będzie prawie miękka. Gdy część wody się wygotuje, to dolewamy więcej tak, aby fasola cały czas była
Lamarida.plSkładniki na 4 porcje: 4 szt. cienkich kiełbasek śląskich bez osłonki, 4 szt. sznycli z fileta z piersi indyka (surowe mięso), 1 nieduża młoda cukinia, ok. 200 g młodej marchewki, 3 szt. dużych młodych ziemniaków, 1 kolba świeżej kukurydzy, olej rzepakowy, 1 płaska łyżeczka cukru, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Mięso z indyka rozbijamy(...)warzyw. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy na duże talarki, skrapiamy olejem. Grilla rozpalamy, grillujemy roladki indycze z kiełbaską (ok. 10 min z dwóch str.), talarki z ziemniaków, marchewki i w całości kolbę kukurydzy. Marchewki i kukurydzę skrapiamy olejem. Rada: warzywa można posmarować olejem za pomocą pędzla, będzie idealnie rozprowadzony na całej powierzchni. Ziemniaki, kukurydzę pod koniec oprószamy solą
Moniki SmakołykiZrobiłam te kulki z myślą o dzieciach, ale dorosłym też smakowały. Nie tylko można w nich fajnie przemycić marchewkę, ale także są łatwe do chwycenia w małe rączki. Nie są za twarde, ani za miękkie - takie w sam raz. Ja zrobiłam je w różnych wielkościach. Standardowych takich powiedzmy jak orzechy włoskie i trochę malutkich dla synka. Pomagała mi trzyletnia córeczka(...)kokosie. Polecam do jedzenia i do miłego spędzania czasu z rodziną! Dla kogo: dla alergików dla szukających zdrowej przekąski dla chcących miło spędzić czas z dzieckiem Składniki: 2 marchewki szklanka płatków owsianych górskich 3/4 szklanki słonecznika pół szklanki daktyli (można ewentualnie dać rodzynki) łyżka masła orzechowego łyżka oleju kokosowego szczypta cynamonu wiórki kokosowe do obtoczenia Wykonanie tradycyjne: Daktyle
Mania Wypiekaniaracji tego, że mój dwulatek jest absolutnym fanem "kotlecików" dzis znooooowu ONE! Niebardzo miałam ochotę na te w sosie pomidorowym, pieczarkowym czy koperkowym. Te za sprawą marchewki są tak dobre-że aż słodkie <3 SKŁADNIKI Pół kg mięsa mielonego z indyka 1 szklanka płatków owsianych (u mnie górskie z siemieniem lnianym) 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 jajko(...)płatków, ilość taka-by przykryła płatki) Sól, pieprz, czosnek granulowany, przyprawa do mielonego (niekoniecznie, ale jak kto lubi), majeranek, i wszystko to-czym lubicie przyprawiac mielone:) Sos: 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1/2 czerwonej papryki Ok. 10cm białej części pora 1 łyżka jogurtu greckiego lub serka śmietankowego (u mnie serek wystąpił, zamiennie-bo jogurtu zabrakło :)) Kostka rosołowa Sól, pieprz
Mamuśka wraca do formyEkspresowa zupa idealna na kolację. Zupa krem z marchewki i batatów, doprawiona ostrym curry i zabielona mleczkiem kokosowym. Gęsta, sycąca i kolorowa. Warto sięgnąć po słodkie, pomarańczowe ziemniaki, gdyż mają znacznie więcej wartości odżywczych niż tradycyjne. Są bogactwem witamin z grupy B, witaminy C, E oraz wapnia, fosforu, żelaza, jodu. W połączeniu z marchewką tworzą nie tylko smaczne danie(...)zupy podałam prażone pestki dyni i słonecznika, zupa jest bardzo gęsta więc celowo pominęłam dodatki typu grzanki czy groszek ptysiowy. Miało być zdrowo - więc jest :) Polecam! Krem z marchewki i batatów Składniki na 4 porcje: 4 marchewki 2 nieduże bataty 1 cebula 2 ząbki czosnku 600ml bulionu warzywnego łyżeczka czerwonej pasty curry pół szklanki mleczka kokosowego przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Smak mojej kuchniPyszne i zdrowe placki pełne warzyw, a w dodatku bezglutenowe, bo używamy mąki z ciecierzycy! Swój lekko słodkawy smak zawdzięczają marchewce i batatom. Ale gdy się w nie wzgryziesz spotka Cię miła niespodzianka – orzeźwiający smak kolendry Super opcja na lunch, ale też i na smakowitą przekąskę na imprezę lub do zabrania w plecaku na wycieczkę. Polecam Składniki: 1 szklanka(...)mąki z ciecierzycy 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki ugotowanych batatów 2 średnie marchewki duża garść świeżej kolendry 2 duże garście świeżego szpinaku sól do smaku olej do smażenia Wykonanie: Bataty gotujemy na parze albo używamy te, które zostały po przygotowaniu żółtego sera lub chlebka roti . Rozgniatamy widelcem i odmierzamy połowę szklanki. Marchewkę
Lamarida.pldzieje za oknem ☀ Do życzeń dołączyła się Pusia ("dziecko" kuzynki) 🐰 Nasza królicza modelka mimo szeregu fochów na planie i pokazywania pupy pozwoliła na zaledwie 3 "dobre" zdjęcia... ewidentnie marchewka nie przekonała jej do solidnej pracy przed obiektywem 😃 Dzisiejszy sernik marchewkowy z pastą orzechową przypadł do gustu przede wszystkim ludziom więc mamy nadzieję, że i Wam posmakuje! W końcu można(...)zmiksować na gładko. Morelową masę mikserem rozmieszać razem z pastą orzechową, dodać ekspandowane ziarno i płatki, całość wymieszać. Dno wyłożonej na spodzie papierem tortownicy wylepić orzechową masą. PASTA MARCHEWKOWA Marchewkę ugotować na parzę do miękkości i pokroić na drobno. Na nieprzywierającej patelni lub garnuszku rozgrzać olej, wrzucić drobną marchewkę i chwilę smażyć. Następnie wlać mleko i gotować/smażyć
Candy Pandasjesienno - zimowe popołudnia proponuję rozgrzewający rosół wegetariański. Składniki do rosołu powinny być dobierane w równych proporcjach, ewentualnie marchewki można dorzucić nieco więcej. Warzywa najlepiej dobierać na targu - osobno, bo często gotowa włoszczyzna nie spełnia naszych oczekiwań. Do wywaru warto dodać odrobinę kapusty włoskiej albo w zastępstwie kilka główek brukselki lub różyczki brokułu. Dopełnieniem będzie odrobina tłuszczu w postaci ulubionej oliwy(...)należy się spieszyć. Gotujemy go na małym ogniu przez około godzinę, a następnie zostawiamy pod przykryciem na kolejną godzinę (albo i dłużej). Dopiero później wyciągamy warzywa. Ja pozostawiam marchewkę (ew. por i seler naciowy), bo lubię. Małgorzata Kalicińska w swojej książce "Życie ma smak" pisze tak: "Rosoły, a jest ich tak wiele, jak plemion, kontynentów, stref klimatycznych i dostępnych
wege i kropkaproste, pyszne i przyprawione tak, jak tylko mama potrafi. Jedna z nich poniżej. Druga – sernik z porzeczkami – nie doczekała do sesji. Składniki 1/2 kg schabu 1 marchewka kilka ziaren ziela angielskiego kilka listków laurowych sól, pieprz kilka łyżek oliwy 1 szklanka pęczaku natka pietruszki sól kiszona kapusta 1 marchewka 1 jabłko 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz, cukier(...)Schab kroicie w kawałki, solicie i obsmażacie na mocno rozgrzanej oliwie, aż ładnie się zarumieni ze wszystkich stron. Marchewkę myjecie, obieracie i kroicie w półkrążki. Mięso przekładacie do garnka, zalewacie wodą, aż ta je przykryje, dodajecie marchewkę, ziele angielskie, listki laurowe i gotujecie na wolnym ogniu, aż będzie miękkie. Aby zagęścić sos możecie dodać łyżkę śmietany i mąki, rozrobionej uprzednio
GRUBY WAŁEKchoć tak naprawdę rodzaj mięsa zależy wyłącznie od fantazji kucharza: z kurczaka, z indyka, wieprzowe - do wyboru do koloru :) 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle porcja na raz [212ml] 2 marchewki - małe 2 jaja - całe 1 brokuł - mały; korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire kilka kropel tabasco 2-3 łyżki bułki(...)przyprawy do mięsa mielonego SOS BESZAMELOWY: 1/2 kostki masła [100g] 1/2 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku FARSZ: Marchewkę oskrobać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Groszek tradycyjny Bonduelle z puszki odcedzić z zalewy. Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki - w razie potrzeby poprzekrajać je na pół . Korzeń i grubsze
Grunt to przepis!ubiegłych wakacji i drugiej edycji mojej akcji "Róbmy przetwory!" sądziłam, że do kiszenia nadają się niektóre tylko warzywa. Niedawno miałam przyjemność skosztować kilkudniowe kiszone marchewki i postanowiłam zrobić je u siebie. Są wciąż chrupiące, ale w smaku zaskakujące 😋 Składniki (na litrowy słoik): ok. 70 dag młodych marchewek (bez obierania) łyżeczka soli niejodowanej łyżeczka nasion: kminku i gorczycy pół łyżeczki suszonego(...)cząbru (jeśli macie świeży, użyjcie gałązki) liść laurowy ząbek czosnku przegotowana woda Marchewki wyszorować i wstawić pionowo do wyparzonego słoika. Do słoika wsypać zioła i sól, włożyć liść laurowy i lekko nacięty czosnek. Wlać przegotowaną wodę do wysokości szyjki. Odstawić słoik z marchewkami na przynajmniej 4 dni w ciepłe, ale ciemne miejsce (np. szafka kuchenna). Po tygodniu, jeśli nadal
Weekendy w domu i ogrodziestraganach młode lato w pełni! W skrzynkach handlarzy piętrzą się truskawki, botwinka, czasami ostatki rabarbaru, rzodkiewki, młoda marchewka. Zapach typowy dla lata na rynku, bardzo, bardzo warzywny! :D Zdarza się, że kiedy kupujemy rzodkiewki, czy marchewkę, sprzedający odrywają natki, a zupełnie niepotrzebnie, bo te marchewkowe, kalafiorowe i rzodkiewkowe zielone końcówki są pełne smaku i witamin :) Dodatkowo zyskujemy więcej produktu(...)coś innego ;) Wszystkie składniki z pewnością znajdziecie w kuchennych szafkach, dlatego biegnijcie poszperać w ich poszukiwaniu, obetnijcie marchewkowe liście i przyrządźcie wspaniały dodatek do codziennych dań! :) Pesto z natki marchewki: Potrzebujesz: natkę z pęczka młodej marchewki (ok. 2 szklanek) 2 ząbki czosnku 1 łyżkę startego wyrazistego sera np: parmezan/ grana padano (u mnie: długo dojrzewająca Gouda) 8-9 łyżek oleju
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDelikatna i bardzo szybka do przygotowania zupa kalafiorowa. Z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Zabielana śmietaną. Przed podaniem posypana posiekanym szczypiorkiem i pokruszoną gorgonzolą. Będziecie zaskoczeni jak dobrze smakuje pomimo malej ilości prostych, ogólnodostępnych składników i krótkiego czasu potrzebnego do jej wykonania. SKŁADNIKI / 4 porcje 1 łyżka masła 1 łyżka dobrego oleju roślinnego np. kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)ziemniaki 2 marchewki lub garść mini marchewek 2 garści różyczek kalafiora 1 litr bulionu lub wody szczypta kurkumy i suszonego lubczyku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 150 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego szczypiorku DO PODANIA : gorgonzola WYKONANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki, ziemniaki w kostkę, dużą marchewkę w plasterki (małą zostawiamy w całości), kalafior
cool and minty