drobiowa kostka + wrzątek 250ml 1 ogórek zielony długi nasiona z jednego granata 1 jogurt naturalny typu grecki garść mięty np. czekoladowej 3 łyżki rumu 250 gr. malin lub truskawek ewentualnie cukier, pieprz, sól WYKONANIE: szkl. kuskus zalać szkl. bulionu drobiowego, odstawić (wg. przepisu), miętę zmiksować z dwiema łyżkami jogurtu, ogórek zetrzeć na grubych oczkach, odsączyć, zmiksowaną miętę
Kuchnia Beatyczas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów). W sierpniu owocują i dostępne są: jeżyny; maliny; owoce czarnego bzu; mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas
Ukojenie PodniebieniaTatooooo… Mamy coś słodkiego?”. Drugi rozdział zawiera to, co przemawia najbardziej do mnie – owocowe ciasta z kubka. Mieszkanie tuż pod lasem i dostęp do jagód czy malin powoduje to, że szybko i sprawnie można uratować się ciastem do kawy, gdy przyjdą goście. Najbardziej cieszy ich zachwyt i wylizywanie łyżeczki po skończonym ciachu ;) Kolejnym rozdziałem są niskokaloryczne ciasta
Mr. Tasteminut . Zestaw z ognia. Niech "odpocznie". Pokrój kaczkę w cienkie plastry. Ułóż na talerzu na przemian z filecikami pomarańczy wraz z ryżem. Posyp papryczką chili, skórkaą z pomarańczy, malinami lub rodzynkami. Całość skrop gremolatą i kolendrą
AZgotuj!tężenie galaretki). Ja robię je bardzo często i nie tylko w wersji truskawkowej, każdy smak będzie dobry. Czasem masę łączę z zielonym winogronem i zieloną galaretką, czasem z malinami a kiedy indziej z jagodami w zależności od dostępności produktów. Ta wersja powstała z ubitej śmietany kremówki, ale zdarza się, że robię to ciacho na bazie zwykłego mleka
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżki wiórków kokosowych 1,5-3 łyżek cukru pół laski wanilii z ziarenkami lub małe opakowanie cukru wanilinowego po 1-2 łyżki świeżych lub rozmrożonych owoców, np. owoce leśne, maliny lub truskawki, mogą być też plasterki banana. Przygotowanie: Mleko wlej do garnka. Odlej pół szklanki. Wstaw garnek na gaz. Dodaj cukier, wiórki kokosowe i laskę wanilii. Zagotuj. W zimnym mleku
Anioszek w kuchniSkładniki: ciastka 200 gram/delicje, jogurt grecki 200 gram, serek mascarpone 500 gram, cukier puder 3 łyżki, żelatyna 4 łyżeczki, wiórki kokosowe 1 szklanka, maliny 20 dag, borówki 15 dag, winogrona 20 sztuk, galaretka owoce leśne 1 opakowanie, wiórki kokosowe 1/2 szklanki jogurt grecki, mascarpone, cukier puder, wiórki kokosowe utrzeć mikserem na gładką masę, żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody
W Mojej Kuchni LubięBardzo już tęsknię za latem, za ciepłem i słońcem, a najbardziej za świeżymi truskawkami, malinami, jeżynami i borówkami. Niby mamy już wiosnę, niby lato tuż-tuż, jednak pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza i w ogóle jest tak jakoś...nijak. Gdy więc zobaczyłam ostatnio na straganie pierwsze truskawki, nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Dobra, nie oszukujmy się. To jeszcze
Zawsze głodna!siedząc na miękkich poduchach przy tradycyjnych stołach rodem z Północnej Afryki czy Azji Środkowej." [źródło: trojmiasto.pl ] Skusiliśmy się tu na Sernik Sułtański z gorącymi wiśniami (powyżej) lub z gorącymi malinami (poniżej). Przyjemność za 5,50 PLN/sztuka w promocji. Nawet przy 11 PLN w menu codziennym, ciasto było warte swojej ceny! Domowy sernik był delikatny, puszysty, zachwycający smakiem. I te owoce
Grunt to przepis!ciepłymi porankami, z parnymi popołudniami, z burzą przynoszącą ukojenie, z ogromnym upałem z ledwością znoszonym w cieniu, z niezliczoną ilością dzbanków lemoniady, gałek lodów, z miskami pełnymi czereśni, malin, jagód, arbuza, moreli i brzoskwiń. Tych ostatnich w szczególności! Soczystych, słodkich brzoskwiń. Co roku przygotowuję dziesiątki słoików z przetworami z tych słonecznych owoców. Najlepiej lubię konfiturę brzoskwiniową z galaretką
Rozpustne gotowanietakich jak ja. Tą herbatę miałam już przyjemność próbować i szczerze Wam polecam. 2. Herbata World of Fruits „Forest Fruits” to przepyszna kompozycja najlepszych owoców leśnych takich jak jeżyny, maliny, czy jagody, wzbogacona aromatem soczystych truskawek oraz skórką pomarańczową. 3. Herbata World of Fruits „Garden Selection” to wybór najlepszych składników wprost z ogrodu! Orzeźwiający smak kwiatu czarnego bzu i aromat
Słodkie okruszkiPyszne babeczki z mąki ryżowej. Moje w wersji z frużeliną jeżynową, ale można zrobić je z powodzeniem z malinami, wiśniami lub jeszcze innymi owocami. Przepis na spód ryżowy pochodzi z książki Moniki Mrozowskiej "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie". Z podanych poniżej składników wychodzą 4 babeczki pieczone w miseczkach do zapiekania. SKŁADNIKI Na babeczki 15 g świeżych
Passions hobbies lifefrancuski rustykalny deser, oryginalnie przygotowywany z czereśni zapiekanych pod warstwą ciasta. Z uwagi na jego popularność doczekał się wersji z innymi owocami. Do jego przygotowania sprawdzą się też wiśnie, maliny czy tak jak u mnie truskawki. Kokilki z owocami zapieczonymi pod warstwą ciasta wyjmujemy z piekarnika, obsypujemy cukrem pudrem i podajemy jeszcze ciepłe. Pyszny, niekomplikowany wypiek, który francuskie mamy
Smakowity Blog Kulinarnynudzam tymi sorbetami ,ale w diecie to najlepszy deser pod " słońcem". Porcja deseru ma 155 kcal. Dwie kulki sorbetu80 g. 1 szkl.świeżych truskawek,malin lub innych owoców 150 g. SORBET OWOCOWO - TYMIANKOWY : ********************************************* 1 szkl.cukru 1 i 1/2 szkl.wody Szczypta tymianku 1 i 1/2 szkl.soku z cytryny ************************************** Wodę zagotować i wymieszać z cukrem.Wystudzić.Wymieszać z tymiankiem i sokiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZobaczę, co tam w Warszawie wcinają i na pewno podzielę się tym na blogu! A dzisiejszy przepis, z moimi małymi modyfikacjami, pochodzi stąd . Ja truskawki w musie zastąpiłam malinami. Polecam! Składniki: (na 4 desery) Spód: 150 g ciastek owsianych 1 łyżka rozpuszczonego masła Mus truskawkowy: 350 g umytych i obranych truskawek 2 łyżeczki cukru pudru
Nastoletnie Wypiekanie