Lato nie tylko pachnie owocami, ale i odurza całą paletą soczystych kolorów. Sezon na letnie owoce zaczyna się od truskawek, przechodzi przez czereśnie, a zaraz potem pojawiają się maliny, porzeczki, agrest, jagody,morele, jabłka. Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa
Bon appetit mon amiedodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia i kakao. Masę mieszamy, a następnie smażymy na patelni placki. Podajemy z owocami lub syropem np. z agawy. Można też zrobić mus z malin , mango lub banana z pomarańczą , wystarczy zmiksować owoce blenderem. sos: Czekoladę gorzką rozpuszczamy z mlekiem. Rozpuszczoną czekoladą polewamy pankejki i posypujemy płatkami i owocami
Bon appetit mon amieskładniki zmiksować, ciasto wlać na patelnie i smażyć na średnim ogniu przez około 3 minut z każdej strony. Omlet ze śmietaną podawać z ulubionymi dodatkami, swój podałam z malinami, dżemem morelowym i wiórkami kokosowymi. smacznego
tost z dżemempieczenia Królewski krem chałwowy 300 ml śmietanki 30-36% 250 g chałwy waniliowej E.Wedel 250 g serka mascarpone Do smaku: świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta Do dekoracji starta czekolada (gorzka lub mleczna) lub rozdrobnione nasiona kakaowca (do kupienia przez internet). Przygotowanie: Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając
SzczyptaSmaQGofry owsiane, a dzisiaj w końcu widzę marcowe słońce. Zjedzone z lodami malina-banan jako taka lodowa kanapka. Genialne. Przepis: własny / 1 porcja / 70 ml mleka sojowego 1/2 łyżki lnu mielonego łyżeczka cukru /użyłam trzcinowy/ 45 g zmielonych płatków owsianych /lub mąki owsianej/ szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę
tost z dżememmasła 50 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka na krem: 250 g mascarpone 200 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru dodatkowo: 200 g mrożonych owoców (użyłam malin i truskawek) galaretka truskawkowa 50 g deserowej czekolady łyżka mleka masło i mąka do foremki Składniki ciasta posiekać i zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawszystkich składników. Kruszonka: Margarynę rozpuszczamy wlewamy do mąki, cukrów i aromatu. Zagniatamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na ciasto wykładamy jagody i posypujemy kruszonką. Jagody możemy zastąpić malinami, poziomkami i truskawkami. Pieczemy ok 30-40 min w temp. 180* w termoobiegu. SMACZNEGO
Moje Słodkie Piekiełkomleka sojowego opcjonalnie coś do posłodzenia: cukier puder, syrop klonowy, z agawy etc. Wieczorem w miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Do swojego puddingu dodałam garść rozmrożonych w mikrofali malin. Wstawić na całą noc do lodówki, Rano gotowy pudding chia podawać z ulubionymi dodatkami smacznego
tost z dżemempokruszyć go. Śmietanę wyłożyć na blat ciasta i posypać okruszkami zrobionymi z wierzchu ciasta. Włożyć do lodówki najlepiej na noc, aby śmietana zastygła. Udekorować ciasto jeżynami, pestkami granatu, malinami, borówkami. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniepisałam na FB kupiłam jabłko. Ważyło 520 gram. Leżało wśród innych wielkich jabłek. Postanowiłam go upiec. jabłko wiśnie mrożone lub maliny łyżka mielonych migdałów szczypta cynamonu 1 łyżka konfitur wiśniowych Odcinamy "czapeczkę" z jabłka. Wydrążamy gniazdo nasienne. W rondelku rozgrzewamy konfiturę, dodajemy garść wiśni rozmrożonych, doprawiamy migdałami. Całość przekładamy do środka jabłka wierzch
AZgotuj!żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 150 - 170 g mascarpone (zimnego) cukier puder do dosłodzenia kremu (opcjonalnie, ja dodałam 2,5 łyżki) dżem truskawkowy (lub inny według uznania) maliny, borówki, truskawki do dekoracji listki mięty cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Usmażone placki pozostaw do całkowitego ostygnięcia. W ganku zagotuj 500 ml mleka z cukrem i cukrem waniliowym (lub ziarenkami wanilii
Słodko-Słony Świat Ilonydeser idealny. Taki deser najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby (lub osóbek, jeśli jemy go z małymi domownikami). Spróbujcie, polecam. Jeśli nie macie jagód opcjonalnie możecie nadziać babeczki np. malinami. Będzie równie pysznie. Do przygotowania babeczek użyłam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego deser z jego dodatkiem jest jeszcze bardziej wyjątkowy :) Składniki
Słodkie okruszkistopionego masła 500 g twarogu na sernik 150 g serka mascarpone 150 g białej czekolady 70 g brązowego cukru 1 łyżka esencji waniliowej 2 jajka do dekoracji można użyć: maliny prażone migdały sos truskawkowy/malinowy wiórki czekoladowe wykonanie: Ciasteczka mielimy na piasek i dodajemy do nich stopione masło. Dokładnie łączymy ze sobą, a powstałą mieszanką wykładamy 16 papilotek do muffinek
Przysmaki Karolkikokosowym kremem oraz kokosową śmietanką którą ozdobiłam wierzch ciasta. Bardzo podobają mi się modne ostatnio torty ombre. Nie chciałam jednak używać sztucznych barwników do uzyskania mocnego efektu. Użyłam przetartych malin z pieczonym burakiem więc róż nie był tak bardzo intensywny jak planowałam ale coś tam chyba widać ;) Częstujcie się! ciasto: 2 duże upieczone buraki 1,5 szklanki mąki owsianej
Mienta blogtrochę żelatyny i gotowe. Cytrusy, których użyłam były na tyle słodkie, że obyło się bez dodania nawet grama cukru! Takie galaretki możecie przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców: wiśni, malin, truskawek, czy jagód. Własnoręcznie zrobione są także dobrym sposobem na przemycenie dzieciom witamin, bo które z nich odmówi takiego deserku? Wspomnę tylko, że sami zdążyliśmy zjeść tylko 4 sztuki, resztę
MyCookBook.pl