łatwe. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na prezent dla bliskich, zrobisz ją szybko i zrobisz wrażenie. Przygotuj małe słoiczki. Można ją zrobić z różnych octów smakowych: jabłkowego i malinowego czy z białego wina. Idealny dodatek do świątecznych potraw. 250 ml czerwonego octu balsamicznego 1 szklanka cukru żelującego Ocet wlej do rondla, kiedy będzie się gotował wsypuj wolno cukier żelujący
AZgotuj!Moje pierwsze gazpacho. Jadłam w restauracjach. Podziwiałam na blogach. Wreszcie przyszedł mój czas. 2 bardzo duże pomidory malinowe ( moje były ogromne i bardzo mięsiste, praktycznie brak pestek) ząbek czosnku awokado pół czerwonej cebuli pół papryczki chili opakowanie świeżej kolędy ( w sklepach azjatyckich) lub doniczkowej sól i pieprz Pomidory sparz we wrzątku, zmiksuj . Resztę składników
AZgotuj!miał konsystencję kremu, nie dodawaj wtedy cukru. Syrop już jest słodki. Teraz chlust likieru i zmieszaj. Dodaj suszone maliny do środka ( kiedy nawilgną będą bardzo ciekawym dodatkiem) Robimy puder malinowy: Suszone maliny ( ok pół opakowania zmieliłam w malakserze i mam cały słoik) . Oprószyłam bezę nim przez sitko ( są małe drobne pestki -dlatego zdobiłam odsiew). Puder wykorzystuje do muffin, naleśników
AZgotuj!jedna z moich propozycji (na pewno nie ostatnia). Składniki ( dla 3 osób): - kuskus suchy 120 g - 125 g bryndzy/ pół kostki fety/ 50 g koziego sera - 2 pomidory malinowe - 3 ogórki kiszone - 5 większych rzodkiewek - 1 czerwona cebula - 2 garści świeżego groszku - garść pokrojonego szczypiorku - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, bazylia Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
Corner With RecipesKolejny pomysł na... sałatkę każdego dnia ;) Składniki (dla 4 osób): - 1kg oskrobanych/obranych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 2 ogórki kiszone - kilkanaście czarnych oliwek - 2 średnie cebule - czubata łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku - łyżka bazylii, sól, pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne, szczypta curry Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku. Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory
Corner With Recipesszklanka mąki krupczatki do podsypywania - 1/4 kostki drożdży - 1/2 szklanki mleka - szczypta soli - kilka łyżek cukru brązowego - 1 i 1/2 szklanki słonecznika - 2 garści sezamu - 1/2 szklanki dżemu malinowego Drożdże utrzeć z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodać letnie mleko i łyżkę mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić mąkę pełnoziarnistą, sól i polać wyrośniętymi drożdżami. Wlać resztę mleka
Corner With RecipesPierwsza porcja przecierów zrobiona, będzie co jeść w zimie ;D Składniki (na ok. 10 średnich słoików): - 4 kg bardzo dojrzałych pomidorów (u mnie malinowe) - 10 łyżek oleju rzepakowego - kilka ząbków czosnku, kilka cebul (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, łyżeczka cukru, kilka łyżek bazylii, papryki słodkiej, pieprzu ziołowego, w dowolnych proporcjach, kilka szczypt chili cayenne Pomidory umyć, pokroić na duże
Corner With Recipesinnego zainspiruję do tego samego ? Przede mną piękny wrzesień, ale ten październik... brrr Składniki (na 4 osoby): - 1 cebula - kilka ząbków czosnku - 1 kostka fety - 1 duży pomidor malinowy - 0,5 małego kabaczka/cukinii - kilka malutkich patisonów - kilka oliwek - 1 szklanka kaszy jaglanej - olej rzepakowy - 1 jajko - kilka garści siemienia lnianego (opcjonalnie) - sól, pieprz do smaku, bazylia, oregano, papryka ostra
Corner With Recipeszmiksować. Dodać resztę mleka, zmiksować. Dodać ubitą pianę z białek, wymieszać delikatnie, ale dokładnie łyżką. Dodać kakao, wymieszać ponownie łyżką. Do papilotek włożyć łyżkę masy, na to łyżeczkę sosu malinowego i kolejną łyżkę masy. Piec ok 25 minut w 170 stopniach. * Jeśli byłyby to świeże maliny trzeba by dodać jeszcze kilka łyżek wody *Ciecierzycę należy wymoczyć wcześniej
Corner With Recipesmożna z nich otrzymać to jest to co lubię w nich najbardziej, nie mówiąc już o niesamowitych kolorach. W dodatku są to bomby witaminowe :) Dzisiaj kolejny koktajl tym razem malinowy:) Składniki: 1,5 szklanki malin (świeżych lub mrożonych) 110 g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórków kokosowych cukier do smaku (u mnie 1 łyżeczka stewii) Z podanych proporcji koktajl wychodzi dosyć
Moja Galeria SmakuMuszę przyznać, że chia jest moim ostatnim odkryciem :) o zaletach tych nasion pisałam Wam przy okazji malinowo-czekoladowego puddingu < klik > Najbardziej podoba mi się to, że ich przygotowanie zajmuje mi chwilę, wkładam do lodówki na noc i rano śniadanie gotowe:) Ponieważ sezon na jagody właśnie trwa, więc postanowiłam przygotować pudding z ich udziałem. Zamiast mleka tradycyjnego użyłam mleka
Moja Galeria Smakulodówki. Rano pozostaje rozgnieść widelcem owoce i deser gotowy :) Zerknijcie też na inne propozycje z użyciem nasion chia: pudding kokosowo-jagodowy < klik > oraz malinowo-czekoladowy < klik > Składniki na 2 porcje: 200 ml mleka 3 łyżki nasion chia 2 banany 1 szklanka malin 3/4 szklanki borówek 1 łyżeczka kakao 1. Najpierw przygotować pudding chia. Do miseczki wlać
Moja Galeria SmakuOrzeźwiający, lekko kwaskowaty koktajl malinowo-pomarańczowy Składniki na 1-2 porcje: 1 szklanka malin (świeżych lub mrożonych) 1 szklanka soku z pomarańczy (2 duże pomarańcze) 1 łyżka syropu z agawy (lub do smaku) 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Wycisnąć sok z pomarańczy, przelać do blendera. Dodać maliny, jogurt i syrop z agawy. Zmiksować na gładką konsystencję.Smacznego
Moja Galeria Smakudodać ksylitol. Zagotować, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem 18 minut. Dolać resztę mleczka kokosowego. Wymieszać. Sos żurawinowy: 50 g żurawiny (świeżej lub mrożonej) 4 łyżki soku żurawinowego lub malinowego 1/2 łyżki ksylitolu lub 1 łyżka cukru Żurawinę wraz z cukrem przełożyć do rondelka. Po zagotowaniu trzymać na gazie jeszcze 2 minuty. Dodać sok i dalej gotować 2 minuty
Moja Galeria Smakujeszcze dwa smaki owoców co w połączeniu dało pyszną "owocowa fantazję" :) Składniki: Warstwa morelowa 0,5 kg moreli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 galaretki pomarańczowe Warstwa budyniowa 2 budynie malinowe 750 ml mleka 3 łyżki cukru Spód i boki 1,5 szklanki mąki pszennej 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 jajko
W kuchennej krainie