makrela - 1690 przepisów (strona:82/113)

Sałatka z wędzoną rybą 170

Bardzo prosta w wykonaniu sałatka, doskonała do pracy i na imprezy.  Można użyć jakiejkolwiek wędzonej ryby o zwięzłym miąższu - dorsz, makrela, itp.  A smak wart zachodu - lekko rybne, lekko słodkie i chrupiące danie. Składniki: 1 niewielka wędzona ryba - ok 300 g 2 średnie ziemniaki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki lub średnia cebula czerwona/ cukrowa 3 spore ogórki konserwowe

Ze smakiem bez glutenu
PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 150

możecie sobie doprawić pod własny gust. Próbowałam kilka razy przygotować tą pastę z limonką, ale wszyscy jednogłośnie stwierdziliśmy, że z cytryną jest smaczniejsza. Wybór pozostawiam Wam. Obok pasty z makreli i twarogu to ostatnio mój lider wśród past. PASTA JAJECZNA Z AWOKADO 3 jajka ugotowane na twardo 2 sztuki awokado 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy

Pieguskowa Kuchnia
SAŁATKA Z BURAKAMI, TOFU I GLONAMI NORI 163

Taką oto sałatkę postawiłam na wigilijnym stole jako ciekawostkę kulinarną. Poprosiłam wszystkich, aby spróbowali odgadnąć, jaki jest jej skład. Zdecydowanie mówili, że ryba, że na pewno w składzie jest makrela. Piękne zdziwienie rysowało się na ich twarzach, gdy oznajmiłam, że ryby tam nie ma :) Koniecznie musicie przetestować ten przepis! Zaczerpnęłam go z publikacji "Dobre Decyzje" Stowarzyszenia Otwarte Klatki i jedynie

wege i kropka
Smaki Japonii - foto skrót z podróży, cz. 1 162

góry) Unagi (węgorz), Maguro (tuńczyk), Chutoro (średnio tłusty tuńczyk),  dwie odmiany Otoro (mięso z części brzusznej tuńczyka, najbardziej cenione w Japonii) , Ebi (słodka krewetka), Shake (łosoś), Saba (makrela). Japończycy na co dzień najczęściej jedzą sushi nigiri, a nie znane nam sushi nori. Shizuoka   –  zestaw sushi „Młody mistrz sumo”: ogromne kawałki ryby, 2 razy dłuższe od kulki

Kuchcik gotuje
Pasta kanapkowa z tuńczyka i ciecierzycy 145

oraz tuńczyka odsączamy i blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy majonez, ketchup oraz przyprawy,  całość mieszamy i gotowe! Jeśli lubicie rybne pasty, koniecznie wypróbujcie również tej z wędzonej makreli (przepis  tutaj ). SMACZNEGO

Bez Cebuli
Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym / Egg salad with bacon and creamy honey mustard dressing 228

sosem na bazie jogurtu naturalnego a z boczku tłuszcz jest cały wytopiony Polecam z chrupiącym pieczywem na leniwe śniadanie. Jeżeli lubisz sałatki jajeczne to polecam też tą z makrelą i porami – pycha. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym (2 porcje) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego ½ łyżki oliwy z oliwek ½ łyżki

karmelowy
Smaki Wisły. Cztery Pory Roku - spotkanie pierwsze 168

kuchni" Tego dnia przygotowaliśmy: brazylijską zupę pomidorową z pieprzem cayenne i kukurydzą placki ziemniaczane z ziemniaków i sera koziego bidgot - kwaśną czerwoną kapustę z pulpetami z jesiotra i makreli pierogi z burakami, twarogiem i miętą wołowinę na słodko-kawśno pszenicę gotowaną w mleku z miodem, z musem z rabarbaru i karmelem z tataraku Wszystkie potrawy smakowały wyjątkowo i niebanalnie. Mój

kolorowotorcikowo
Najzdrowszy chleb z ziaren i płatków owsianych 194

Wyjątkowo zdrowy i smaczny chleb z ziaren i płatów owsianych. Bez drożdży, mąki i glutenu. Smakuje z miodem, konfiturą, pastą z makreli, pate z wątróbek. 1,5 szklanki płatów owsianych (u mnie Provena bezglutenowe) 1 szklanka nasion ze słonecznika 2 łyżki maku niebieskiego 1/2 szklanki pestek z dyni 1/2 szklanki siemienia lnianego jasnego 4 łyżki babki płesznik garść orzechów laskowych

AZgotuj!
Taszka - Petiscos, vinho i śpiew 149

szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos da horta: krewetki, fasola oraz musztardowiec w tempurze podawane z majonezem kolendrowym. Rollsy z makreli i sałatka z ogórka. Deser z jabłkiem: krem jogurtowy, pistacje, jabłkowa granita, oliwa z oliwek. Deser z popcornu: krem z popcornu, klementynki, beza chmielowa, dżem z oliwy z oliwek. Oryginalne Azulejos

Food Square
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 211

Przygotowywaliśmy następujące dania: - Brazylijska zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana

SMYKWKUCHNI
DOMOWY PAPRYKARZ Z TUŃCZYKIEM I KOLOROWYM RYŻEM 181

króluje tylko on 😉 . Bez względu na to, czy jest to wersja  z łososiem i kaszą jaglaną , czy dodatkiem jest  biała kasza gryczana , czy wersja klasyczna   z makrelą i ryżem  - zawsze jest pysznie.  I zdrowo, czego już chyba nie muszę dodawać 😊.  Dziś zapraszam na paprykarz z tuńczyka, z dodatkiem kolorowego ryżu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki

Walijskie Pichcenie
ŚNIADANIA NA DIECIE 543

połówka posmarowana serkiem kanapkowym niskotłuszczowym ( najlepej typu Bieluch )ok.1 łyżka z chudą wędliną (2 plasterki), sałatą , pomidorem i kiełkami rzodkiewki 2 połówka z makrelą w pomidorach (ok.1 łyżka), roszponką i ogórkiem jajko na miękko  papryka  2.Owsianka z owocami  Energia:390kcal B:15g W:49g T:12g Mleko 220 ml (1 szklanka) Płatki owsiane

Marcepanowa kuchnia
PASTA JAJECZNA ZE SZCZYPIORKIEM 136

już jest inny smak. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie wielkanocne. Na blogu znajdziecie również przepis na pastę jajeczną z serem i ogórkiem kiszonym  oraz na pastę z makreli wędzonej . Składniki: * 8 jajek ugotowanych na twardo * sól i pieprz do smaku * 1 łyżka majonezu * pół łyżeczki musztardy sarepskiej * szczypiorek drobno posiekany Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek

Zrób to smacznie
Jajka z wędzonymi szprotkami 160

Jajka i wędzone ryby to sprawdzone połączenie. Wszyscy chyba znają, i przeważnie lubią, pasty rybno jajeczne , przygotowywane właśnie z wędzonych ryb, np. makreli lub szprotek, i ugotowanych na twardo jaj. Na Wielkanoc też możemy wykorzystać to połączenie i podać jajka właśnie z wędzonymi szprotkami. Jestem pewna, że zasmakują Wam tak bardzo jak mnie i moim domownikom. Jedynym problemem jest oddzielenie

Smaczna Pyza