Gofry wytrawne fit z wędzonym łososiem to pyszny pomysł na śniadanie czy lunch. Są wykonane z mąki pszennej pełnoziarnistej (razowej) , dzięki czemu możemy zacząć dzień od zdrowego i pełnowartościowego posiłku. Te pełnoziarniste gofry są pyszne, chrupiące i bardzo proste w przygotowaniu. Będą świetną alternatywą dla zwykłych kanapek. Gofry wytrawne fit – pomysł na śniadanie pełne zdrowia Śniadanie jest nazywane najważniejszym(...)ulubionymi składnikami, np. wędliną, jajkami, różnymi rodzajami sałaty, szparagami, itp. Sprawdź też inne sprawdzone pomysły na śniadanie: Menemen – turecka jajecznica Małdrzyki – krakowskie placki twarogowe Pasta z wędzonej makreli fit Kremowa owsianka z masłem orzechowym Drukuj Gofry wytrawne fit #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star
Na-talerzu.plśrodku a że to domowe lepsze to już nie wspomnę. Z jednej porcji otrzymamy jeden słoik litrowy może nie upchany po brzegi ale bardzo szybko zniknie :) SKŁADNIKI :1 makrele wędzoną 1 woreczek ugotowanego ryżu 1 dużą cebulę 1 średnią marchew2 ząbki czosnku1 łyżeczkę papryki ostrej1 łyżeczkę papryki słodkiej1 łyżeczkę sosu sojowego (użyłam ciemnego)sól, pieprz, cukier(...)puszki i 3 łyżki koncentratu plus łyżeczkę sosu sojowego- podlewam odrobiną wody doprawiam solą, pieprzem, odrobiną cukru i duszę ok 15 minut - w tym czasie dokładnie obieram makrele z ości- wsypuję na patelnie torebkę ugotowanego ryżu oraz obraną makrele jeszcze chwilkę duszę- wyciągam liście laurowe i w razie potrzeby jeszcze doprawiam- gdy ostygnie wkładam do słoików i wstawiam
Basia w kuchniPasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków. Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów: - z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek, - z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem, - z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego), - z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku(...)można dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce. Składniki: 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane na twardo 100 g serka naturalnego 2 suszone pomidory opcjonalnie: 1/2 soku z cytryny sól, pieprz do smaku gotową pastę
Zasmakuj Kuchnisałatki z makreli wędzonej na zimno upiekłam rogaliki sezamowe, z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki. Przepis powstał dosłownie z potrzeby chwili, bo sałatka „potrzebowała” jakiegoś wyjątkowego pieczywa. Składniki: - 1 kg mąki pszennej wieloziarnistej- 600ml serwatki- 21g drożdży instant- 3 łyżeczki soli- 2 łyżeczki cukru- 2 jajka- 3 łyżki oleju sezamowego- 1 łyżka oleju kokosowego- ok. 130g sezamu- dodatkowo(...)piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce.Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej i bułki wyszły puszyste, lekkie i pyszne. Podane z sałatką z makreli stanowiły uzupełnienie, jakiego właśnie brakowało. Warto czasem w kuchni poeksperymentować. Z podanych proporcji zrobiłam 9 bułek i 6 rogalików. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Rogaliki sezamowe z mąki pszennej pełnoziarnistej
mojewypiekiinietylkokolacyjkę czy śniadanko, myślę że do pracy też się nada bo ładnie pachnie. Nie wali rybą jak puszki rybne więc nie wypędzi z biura współpracowników czy klientów składniki: 1 wędzona makrela 1/2 kostki masła około 1 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1 duża łyżka ketchupu dobrej jakości lub passaty kilka kropli sosu Tabasco (można pominąć ;)) sól do smaku
Ogrodnik w podróżylodówki i całość rozprowadzić po naczyniu na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula łyżka(...)szpinaku. Na tym etapie doprawiamy całość solą i pieprzem wg uznania. Wiadomo, z solą lepiej nie przesadzać, bo zawsze lepiej dosolić, gdy potrawa będzie gotowa. Na wierzch rozłożyć kawałki wędzonego dorsza. Śmietankę wlać do miski, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać
gutfutjeść ryby już wiecie, ale które z nich są najlepsze? Na pewno można do nich zaliczyć makrelę, karpia, śledzia, pstrąga i łososia. Te ryby mimo zamieszkiwania w różnych środowiskach wodnych, są dla nas tak samo cenne i pełne wartości odżywczych. Makrela atlantycka Makrela atlantycka, podobnie jak łosoś (o którym za chwilę), obfituje w tłuszcze z rodziny Omega-3. Znajdziemy(...)fosfor, żelazo, potas i selen . Dostarcza dużo wysokowartościowego białka, w tym aminokwasów egzogennych jaki lizyna i izoleucyna . —>Makrela<— jest rybą wysokokaloryczną – 205 kcal w 100g makreli świeżej . Ponieważ jednak wiele osób spożywa głównie makrelę wędzoną, podkreślamy, że ma ona jeszcze więcej kalorii. Wędzona na gorąco ma 295 kcal, a na zimno 242 kcal
kuron.com.pldzisiejsze konserwy to już nie ten smak. Ale czy ten z dawniejszych czasów smakował tak pysznie, jak ten co sama robię?;) Składniki (na 6 słoików po 200ml): 2 wędzone makrele (ok 600g) 100g ryżu (białego lub jaśminowego) 2 cebule (ok 300g) 2 marchwi (ok 200g) 1 czerwona papryka (ok 100g) 1 nieduża papryczka chili 1 op. (500ml) przecieru pomidorowego
Obiad gotowyMimo, że parę godzin temu dietetyczka powiedziała, że od wielkiego dzwonu My może zjeść wędzoną makrelę, zrobiłam paprykarz wegetariański z kaszą jaglaną. Bo kasza jaglana jest świetnym produktem, jeżeli chodzi o dietę przeciwgrzybiczą. A że smarowidła do chleba robię ostatnio w kółko takie same, każdy nowy pomysł jest na wagę złota. Nie będę Was czarować, że tytułowy paprykarz jest lepszy(...)jaglanej 1 korzeń pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów pół szklanki wody 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki pół łyżeczki octu jabłkowego pół małego pęczka koperku sól pieprz olej rzepakowy Kaszę dokładnie przepłukujemy na sicie po bieżącą wodą i gotujemy al dente (u mnie trwało to około
Kardamonovyości i nawet jak jest filet to też nie i koniec i mogę się wypchać ja i moje rybki. Jak chcę go trzymać z dala od kuchni, to kupuję wędzoną makrelę i on wtedy wzdycha, mówi coś o ciężkiej miłości i wychodzi. Jednak czasem rybę zje. Zje i uprzejmie się zdziwi, że nie umarł, nie udławił się ością, nie udusił(...)suszone zioła, przyprawy czy pieczony czosnek. Podpieczony spód studzimy i zabieramy się za farsz. Tarta z łososiem i warzywami Składniki na tartę z łososiem i warzywami: 300 g łososia wędzonego 1 mała cukinia 2 młode marchewki kilka szparagów zielonych (około 5 sztuk) koperek groszek cukrowy około 6 strąków czosnek – 2 przeciśnięte ząbki szklanka śmietany gęstej i kwaśnej (250 ml) papryczka
ladykitchenProsta, pyszna i kremowa. Idealna na kanapki pasta z wędzonej makreli. Zrobicie ją w kilka minut, W lodówce może stać ok 5-6 dni. Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkobułki, a następnie formowana w klopsy i smażona, potem zalana zalewą octową. KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO SKŁADNIKI 300 gramów surowego, niesolonego śledzia 200 gramów fileta z dorsza 1 nieduża makrela wędzona 2 spore cebule 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 litr oleju... Artykuł Klopsiki rybne na kwaśno pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaNALEŚNIKI ŻYTNIE SKŁADNIKI 300 gramów tłustego, dobrej jakości twarogu; 1 duża makrela wędzona (około 500 gramów); 200 gramów kwaśnej, gęstej 18% śmietany; dymka lub szczypiorek; 300 gramów mąki żytniej razowej, typ 2000; 450 ml mleka; 1-2 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; sól, pieprz; przepis na naleśniki żytnie Artykuł Naleśniki żytnie i awanturka gotowa pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia TomkaŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU KOTLETY SIEKANE Z ŁOSOSIA Z SEZAMEM TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami: – to przepis na tradycyjne pierogi wigilijne inaczej – pyszne i delikatne – to pierogi w innym wymiarze – domowej
globuskulinarnymiseczki. Cebulę posiekaj jak najdrobniej. Do miseczki z makrelą bez ości wrzuć cebulę i pokrojone w kostkę ogórki. Dodaj łyżkę oleju, pieprz i szczyptę soli. Całość wymieszaj. Jeśli chcesz uzyskać pastę do smarowania pieczywa – dodaj dodatkowo dwie łyżki oleju i wymieszaj wszystko. Salaterkę z sałatką możesz udekorować koperkiem. Składniki makrela wędzona 5 ogórków kiszonych średniej wielkości 1 cebula średniej
Eat me! Fit me!ZIEMNIAKAMI I BRZOSKWINIĄ ŚLEDZIE W OLEJU Z KOLOROWYM PIEPRZEM KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU https://globuskulinarny.com/kotlety-siekane-z-lososia-z-sezamem/ TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI ZUPA RYBNA Z DORSZA Z KREWETKAMI Zakwas na czerwony barszcz: – to przepis na sukces przy gotowaniu barszczu – pyszny i aromatyczny – pełen zdrowia – domowej roboty – idealny również
globuskulinarnykanapki. Dobrze smakują również z pokrojonymi w słupki warzywami. Pasty do kanapek – 10 sprawdzonych przepisów 1. Domowy paprykarz przepis na: Przepiski (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Pasta do kanapek z makreli w pomidorach przepis na: AlleDobre 3. Pasta z tuńczyka i jajek przepis na: Prosta Kuchnia 4. Pasta z jajeczna z pieczarkami przepis na: Wyśmienity Blog (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 5. Pasta(...)przepis na: Szefowa Kuchni 7. Kurkowa pasta śniadaniowa przepis na: Be Fit Be Strong 8. Pasta z wątróbki drobiowej przepis na: Kuchnia Pełna Magii 9. Pasta do chleba z makrelą wędzoną przepis na: Na Dokładkę 10. Pasta słonecznikowa przepis na: Chwyć Widelec (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mamy nadzieję, że powyższe przepisy na pasty kanapkowe przypadły Wam do gustu i z przyjemnością
BabskiePorady.pl - PrzepisyTakie sałatki to jedne z moich ulubionych. mimo tego, że są dość kaloryczne to niezwykle smaczne, sycące no i tanie. Szczególnie lubię sałatki ziemniaczane z rybą: z łososiem , z makrelą wędzoną , z rolmopsami , ze szprotkami , ze śledziem ale te wegetariańskie są również smaczne – polecam z jajkiem w koszulce i bobem, z jajkiem i mniszkiem lekarskim , z bobem , z młodych ziemniaków
Dorota Smakujewarzywa (sałata, pomidor, ogórek). W tej sytuacji najlepszym wyjściem jest przygotowanie raz w tygodniu pasty kanapkowej. Może to być pasta jajeczna , pasta z awokado i suszonymi pomidorami , pasta z makreli wędzonej . Teraz mam kolejną propozycję, chyba jeszcze łatwiejszą niż pozostałe moje pasty. Wszystko, czego potrzebujesz to dojrzałe awokado, ser sałatkowy i opcjonalnie anchois (nie jest obowiązkowe). Pasta z awokado
Słodkie Gotowanienatomiast chęć na wykorzystanie resztek lodówkowych. I tak oto powstała przez zupełny przypadek przepysznościowa pasta do kanapek. Większość resztek się dobrze sprawdzi przy okazji takich past. Kombinujcie. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pół opakowania sera feta 1 ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Z makreli pozbywamy się
Kardamonovymnie skąd biorę pomysły. Czasami zaglądam do lodówki, szybka analiza i jest. Tak też było i w tym przypadku. Trochę w tym przypadku, ale tylko trochę. Składniki: 1 wędzona makrela 1 opakowanie serka wiejskiego 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, wrzucamy do miski
Kardamonovysłodko. Wszystkim tym, którzy mają ochotę na eksperymentowanie i zaskoczenie znajomych niebanalnymi połączeniami śledzia, przygotowałam listę najciekawszych pomysłów na śledzie, które zrobią furorę na każdym przyjęciu. 1. Śledź z wędzoną makrelą przepis na: Słodki Zakątek Kasi (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śledzie w cieście francuskim przepis na: Moje Menu 3. Tatar ze śledzia przepis na: Kasia Testuje 4. Roladki ze śledziem
BabskiePorady.pl - Przepisyjajkiem przepis na: Kuchnia We Dwoje 5. Lekka warstwowa sałatka z łososiem przepis na: Via Gusto 6. Sałatka ryżowo – warzywna przepis na: Moja Kuchnia Malutka 7. Sałatka z wędzoną makrelą przepis na: Bibimini 8. Sałatka curry z kurczakiem przepis na: Słodkie Gotowanie 9. Sałatka z makaronem i rukolą przepis na: e-Przepisy Kulinarne 10. Sałatka jajeczno-ziemniaczana przepis
BabskiePorady.pl - PrzepisySOSIE ŚMIETANOWO SZPINAKOWYM Z GORGONZOLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI KREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU PIKANTNO SŁODKIE SZASZŁYKI Z KREWETEK TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI BURGERY RYBNE Z DORSZA Z WARZYWAMI Śledzie w oleju z kolorowym pieprzem: – Aromatyczne i pyszne – Idealne na święta, ale i nie tylko – Delikatne, miękkie, pełne smaku – Słone
globuskulinarnyKREWETKI Z MANGO I CHIPSAMI Z PARMEZANU SAŁATKA Z BOCZNIAKAMI I SEZAMOWYM DRESSINGIEM SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM INACZEJ TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI KOSTKA RUBIKA – MELON, ARBUZ I FETA Z MIĘTĄ SAŁATKA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI SAŁATKA Z RZODKIEWKĄ I MOZZARELLĄ FASOLKA Z CUKINIĄ
globuskulinarnyGenialny pomysł na przystawkę, na imprezy i rodzinne uroczystości. INNE PYSZNE PRZYSTAWKI: SPRING ROLLS WEGAŃSKIE DETOX BRUSCHETTA GIALLA PRZEPIS DO CNA WŁOSKI TATAR Z WĘDZONEJ MAKRELI KANAPECZKI A’LA TACOS Z INDYKIEM STEK Z BURAKA Z MALINAMI FIGA Z MOZZARELLĄ I CHIPSAMI Z PROSCIUTTO Szaszłyki caprese z oliwkami
globuskulinarnysadzone na szpinaku Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Jajka z szynką Sałatka z kuskusem i omletem Jajka zapiekane Zielona pasta z awokado Jajka marmurkowe Pasta z jajek i makreli wędzonej Naleśniki z jajecznicą Omleciki owsiane – 3 składnikowe Mini omlety biszkoptowe Omlet biszkoptowy Mikołaj – przepis Omlet biszkoptowy Brukselkowy omlet Czarownica Niebieski omlet Ziołowy omlet na parze z pomidora mi Zimowy
Dorota Smakujejest. Jeśli jesteście zapracowani a chcecie zjeść coś bogatego w kwasy Omega 3, wzmacniające odporność polecam wypróbować przepis. Nie wygląda może zbyt zabójczo ale nadrabia smakiem. Składniki: - 1 wędzona makrela - 2 łyżki oleju lnianego - suszona pietruszka do smaku Makrelę obieram ze skóry i porcjuję na mniejsze kawałki. Wkładam do miski i zalewam olejem oraz zasypuję pietruszką. Wszystko
Kuchnia Pełna EmocjiPrzepyszny, domowy paprykarz szczeciński, w lodówce może stać do dwóch tygodni. Wystarczy zalać go na wierzchu oliwą i gotowe. Z pieczonym domowym chlebkiem smakuje rewelacyjnie. Składniki: duża wędzona makrela 100 g ryżu ok 200 g przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1 marchewka sól,pieprz odrobina cukru ostra i słodka papryka Ryż ugotować, przestudzić. Makrelę obrać, pozbawić ości
Niespełnione zdolności kulinarneznaleźć? Składniki mineralne występują w żywności dość powszechnie, znajdziemy je m.in. w: cynk - wątroba cielęca lub wieprzowa, pestki dyni, kakao, ser żółty; jod - sól kuchenna jodowana, dorsz, mintaj, makrela wędzona; dobrym źródłem jest także powietrze na terenach nadmorskich; krzem - płatki owsiane, otręby, chleb razowy, skrzyp polny, pokrzywa, woda źródlana; miedź - kakao, nasiona słonecznika, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały; selen - łosoś
Z notatnika dietetykawigilii – zamrażamy je układając pojedynczo na tackach lub macie silikonowej – potem zbieramy do torebki foliowej – po rozmrożeniu możemy wykorzystać je np. do ryby po grecku Ryba wędzona – jeśli zostanie nam połówka np. wędzonej makreli – oddzielamy mięso od ości i zamrażamy w małym pojemniczku – po rozmrożeniu możemy przygotować z niej np. pastę kanapkową Resztki surówek np. z marchewki – zamrażamy w małych
Dorota Smakujełososia Żurek Zakwas na żurek Zapiekanka z białą kiełbasą Galaretka z kurczaka Pasta z wędzonej makreli z jajkiem Śledzie w sosie pomidorowym Pasztet ze słoika
Passions hobbies lifebobu do kanapek Guacamole czyli pasta z awokado Guacamole z pomidorami Kanapkowa pasta z soczewicy Pasta jajeczna ze szprotkami Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów Pasta twarogowa z wędzoną makrelą Pasta z suszonych pomidorów i nasion Pasta z tuńczyka i awokado Wegański smalec z fasoli z sus zoną śliwką Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz
Moje Kuchenne RewelacjeAgnieszką i Gosią. Szłyśmy alejką w poszukiwaniu ciekawych produktów, kiedy to przed naszymi oczami wyrosło stoisko z rybami. Skrzynki z wędzonkami, obok góry lodu i świeżych rybich ciał. Wędzona makrela - nasza ulubienica to klasyczny już zakup, ale tym razem patrzył na nas łosoś o pięknym różowym mięsie. Poprosiłyśmy o 3 dzwonki tak, żeby przygotować sobie smaczny obiad. Nie wzięłyśmy
Gary Bez dnastrony King Arthur Flour . Te krakersy są naprawdę pyszne. Cienkie, chrupiące, znakomicie sprawdzą się z dipami czy pastami. My podgryzaliśmy je z pastą z wędzonej makreli . Świetne połączenie! Bardzo polecam! Porcja nie jest niestety duża, warto zrobić z podwójnej ilości ciasta ;) Krakersy na zakwasie - przepis Składniki 115 g mąki pszennej chlebowej 1/2 łyżeczki soli
Stare Garyznajdują się niemal wszystkie składniki na tę pastę. Jeśli nie lubicie nudy na kanapkach, to polecam wypróbować coś nowego ;-) Składniki: 1 opakowanie naturalnego serka 3-4 pomidory suszone kawałek wędzonej makreli 1/2 małej cebulki sól ,pieprz Sposób wykonania: 1. Pomidory suszone wyjąć z zalewy, dowolnie pokroić. 2. Cebulkę drobniutko posiekać. 3. Mięso z makreli oczyścić z ości i skóry, rozdrobnić
Kuchnia domowa Anibobu do kanapek Guacamole czyli pasta z awokado Guacamole z pomidorami Kanapkowa pasta z soczewicy Pasta jajeczna ze szprotkami Pasta kanapkowa z tuńczyka i suszonych pomidorów Pasta twarogowa z wędzoną makrelą Pasta z suszonych pomidorów i nasion Pasta z tuńczyka i awokado Wegański smalec z fasoli z sus zoną śliwką Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku oraz
Moje Kuchenne Rewelacjemnie skąd biorę pomysły. Czasami zaglądam do lodówki, szybka analiza i jest. Tak też było i w tym przypadku. Trochę w tym przypadku, ale tylko trochę. Składniki: 1 wędzona makrela 1 opakowanie serka wiejskiego 1 mała czerwona cebula pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka chrzanu sól pieprz Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, wrzucamy do miski
Kardamonovybardziej ostra wersja poprzedniego, muszę przyznać,że wolę ten smak. Proponuję każdemu kto lubi wyraziste smaki. Sporo zrobiłam,więc zawekowałam trochę. SKŁADNIKI: 1 duży,bądź 2 mniejsze dorsze 2 wędzone makrele 2 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 czerwone małe papryki 2 woreczki ugotowanego (może być lekko rozgotowany)ryżu papryka ostra i słodka w proszku sól,pieprz sok z połowy
Kuchnia BeatyJeżeli lubimy bardziej wyrazisty smak można dodać kilka kropli soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Więcej przepisów na pasty do kanapek: Pasta jajeczna z awokado , Awanturka z wędzonej makreli , Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek , Tradycyjny hummu
KorniszonkiJeżeli lubimy bardziej wyrazisty smak można dodać kilka kropli soku z cytryny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Więcej przepisów na pasty do kanapek: Pasta jajeczna z awokado , Awanturka z wędzonej makreli , Pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek , Tradycyjny hummu
Gotujemy i jemytutaj: czasu). Dość tych wstępów - czas na przepis! Pierogi z kaczką i kaszą gryczaną polecają się na obiad. Jeśli szukasz innych pomysłów na pierogowe rarytasy, polecam także pierogi z wędzoną makrelą i pierogi z dynią :) PIEROGI Z KACZKĄ (na ok. 40 pierogów) Składniki na ciasto 250 ml ciepłej wody 420 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soli Składniki
W kuchni Karmel-itkikostkę. Do jajek dodajemy rozdrobniony miąższ z dojrzałego awokado, majonez, jogurt, szalotkę, roztarty czosnek, sok z cytryny, olej i przyprawy i wszystko mieszamy. Domowe pasty do kanapek: pasta z wędzonej makreli , pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek , twarożkowa pasta tzatziki , pasta z makreli i twarogu Nasza pasta jajeczna z awokado jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do kanapek. Sprawdzi się także
Korniszonkikostkę. Do jajek dodajemy rozdrobniony miąższ z dojrzałego awokado, majonez, jogurt, szalotkę, roztarty czosnek, sok z cytryny, olej i przyprawy i wszystko mieszamy. Domowe pasty do kanapek: pasta z wędzonej makreli , pasta z ciecierzycy i suszonych śliwek , twarożkowa pasta tzatziki , pasta z makreli i twarogu Nasza pasta jajeczna z awokado jest gotowa. Będzie pysznym dodatkiem do kanapek. Sprawdzi się także
Gotujemy i jemySałatki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych. mimo tego, że są dość kaloryczne to niezwykle smaczne, sycące no i tanie. Szczególnie lubię sałatki ziemniaczane z rybą: z łososiem , z makrelą wędzoną , z rolmopsami , ze szprotkami , ze śledziem ale te wegetariańskie są również smaczne – polecam z jajkiem w koszulce i bobem, z jajkiem i mniszkiem lekarskim , z bobem , z młodych
Dorota Smakujestrony Everyday Delicious i serdecznie go polecam :) P.S. A może samodzielnie uwędzicie pstrągi tak jak ja? To jest dopiero smak :) Składniki: 125 g wędzonego pstrąga (świetnie smakuje też z wędzoną makrelą) 1 jajko ugotowane na twardo 100 g twarogu 1/3 łyżeczki musztardy 1 łyżka jogurtu greckiego/naturalnego (można dać majonez lub część jogurtu zastąpić majonezem) sok z cytryny
Kocham..lubię..gotuję..Uwielbiam wszelakie pasty i twarożki na śniadanie. Na blogu znajdziecie przepis na min. moja ulubioną pastę z wędzonej makreli, pastę z tuńczyka czy pastę z tuńczyka i awokado . Dzisiaj przyszła pora na twarożek śniadaniowy w wersji z suszonymi pomidorami. Dwa proste składniki a smak obłędny! Zróbcie koniecznie i dajcie mi znać czy smakowało. Gwarantuje Wam, że twarożek z suszonymi pomidorami
CookYourselfUwielbiam wszelakie pasty i twarożki na śniadanie. Na blogu znajdziecie przepis na min. moja ulubioną pastę z wędzonej makreli, pastę z tuńczyka czy pastę z tuńczyka i awokado . Dzisiaj przyszła pora na twarożek śniadaniowy w wersji z suszonymi pomidorami. Dwa proste składniki a smak obłędny! Zróbcie koniecznie i dajcie mi znać czy smakowało. Gwarantuje Wam, że twarożek z suszonymi pomidorami
CookYourselfPyszna i prosta pasta z makreli idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapkę (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 makrela wędzona 1 średnia cebula 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 3-4 łyżki majonezu. sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Oddzielamy mięso ryby od ości i przekładamy do miseczki, następnie siekamy w drobną kosteczkę cebulę i dodajemy wraz
Studencka MichaSałatka z wędzoną makrelą z dodatkiem warzyw i jajek jest smaczna i pożywna
Przepisy Kulinarnegustu i zrobią dobre wrażenie na gościach Przy okazji życzę Wam smacznych, zdrowych i rodzinnych świąt. Smacznego! Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Sałatka wiosenna z ogórkiem, rzodkiewką i jajkami przepiórczymi Jajeczka przepiórcze z łososiem, kiełkami i majonezem Jajka faszerowane na dwa sposoby – ze szczypiorkiem oraz suszonymi pomidorami Jajka nadziewane
Kuchnia Bazyliiodpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką z łososia Jajka
karmelowyrozprowadzić 4 łyżkami wody i przyprawić do smaku pieprzem i octem, ewentualnie szczyptą cukru pudru. Pasuje do mięs, ryb z grilla, opiekanego chleba. U mnie będzie dziś do wędzonej makreli:) Oliwę można zastąpić np. olejem rzepakowym, jeśli nie lubimy specyficznego smaku oliwy z oliwek. Przepis znalazłam w jakimś kolorowym czasopiśmie
Proste Potrawyomlet na parze z pomidorami Sałatka z kabanosami Makaron po chińsku z omletem Pierogi z soczewicą Warzywa na patelnię Sałatka z kurczakiem, awokado, serem pleśniowym i cytrusami Sushi z wędzoną makrelą, ogórkiem i jabłkiem Kopytka jaglane Omlet z jarmużem Surówka z kapusty pekińskiej z pieczonym burakiem, groszkiem i olejem lnianym Pierogi z kaszą gryczaną i serem Artykuł Pomysły na śniadania
Dorota Smakujezwolenników awokado polecam przepisy na: Orzechową truflę z awokado Pestka z awokado Sałatkę z awokado Sałatkę z komosy ryżowej i awokado Spring rolls z awokado i krewetkami Tatar z makreli wędzonej i awokado Sałatkę z awokado i kalmarów Sałatkę z awokado, chia i pieczonej papryki Tatar z łososia, z mango, na awokado Zupę kokosowa z awokado i porem Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoMój kawałek nie był przesadnie gruby. Jeśli macie dość duże kawałki ryby potrzymajcie ją chwilę dłużej na ogniu. Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pastę z wędzonej makreli . The post Łosoś z noodlami appeared first on MeCooks
mecooksSkładniki: 2 wędzone makrele średniej wielkości saszetka ryżu 100g 3 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 marchewki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 1 kartonik przecieru pomidorowego papryka ostra i słodka w proszku do smaku pieprz czarny,ziołowy do smaku sól Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 7min od zagotowania wody. Studzimy. Z ryb usuwamy skórę, ości, a mięso rozdrabniamy
Gotowanie jest łatweZapraszam na smakowitą pastę rybną do pieczywa. Idealna na śniadanie lub kolację. Polecam Składniki: 150 g mięsa z wędzonej makreli 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu pęczek szczypiorku od dymki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy, odkładamy. Jajka obieramy ze skorupek i drobno kroimy, przekładamy do miseczki. Mięso z ryby również drobniutko kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarneprzepis tutaj ) Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem ( przepis tutaj ) Sałatka śledziowa ( przepis tutaj ) Sałatka z selerem konserwowym ( przepis tutaj ) Sałatka z surimi i serem ( przepis tutaj ) Sałatka z makrelą wędzoną ( przepis tutaj ) Sałatka z ryżem i tuńczykiem ( przepis tutaj ) Sałatka gyros ( przepis tutaj ) Sałatka warstwowa ze śledziem i buraczkami ( przepis tutaj ) Sałatka z gotowanym kurczakiem ( przepis tutaj ) Sałatka
Zrób to smacznieinne przepisy z tej wspaniałej rybki: śledzie po kaszubsku , śledzie w curry , śledzie pod pierzyną , czy też śledzie korzenne . Ponadto możecie też przygotować w swoich kuchniach chrzanową pastę z wędzonej makreli . Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują. Zobacz mój film z przygotowania sałatki Składniki – Niemiecka sałatka śledziowa 5-6 – marynowanych płatów śledziowych 3 łyżki kaparów – tu dostaniesz
Kuchennyviral.plsię z prostą pastą z jajka, makreli i szczypiorku. Podaję Wam proporcje. Pasta numer 1. Z jajka i makreli. 2 ugotowane na twardo jajka 1/2 dużej makreli wędzonej 2 łyżki jogurtu greckiego pęczek szczypiorku szczypta soli i pieprzu Posiekaj składniki i wymieszaj. Pasta numer 2. Z soczewicy, kaszy i suszonych pomidorów
Mango Papajadynii ( przepis tutaj ) +kromka chleba orkiszowego pełnoziarnistego (30 g) +szklanka fasolki szparagowej SRODA < CZWARTEK śniadanie filet z kurczaka gotowany na parze (120 g) +por z papryką II śniadanie makrela wędzona (80 g) +fasolka szparagowa obiad klops i indyka (porcja 120 g - przepis tutaj ) +surówka z kapusty pekińskiej z zielonym ogórkiem i porem podwieczorek 2 selery naciowe+wędzony łosoś (porcja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Coś, co zakłóci idealnie kremową konsystencję i trochę mdły smak. Potrzebujesz soku z cytryny . Tak, bez cytryny nie może się obejść. Lubisz jajka na śniadanie? Wypróbuj również pastę z makreli wędzonej . Artykuł Pasta jajeczna z awokado pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie Gotowanienatomiast chęć na wykorzystanie resztek lodówkowych. I tak oto powstała przez zupełny przypadek przepysznościowa pasta do kanapek. Większość resztek się dobrze sprawdzi przy okazji takich past. Kombinujcie. Składniki: 1 wędzona makrela 4 jajka ugotowane na twardo mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku pół opakowania sera feta 1 ząbek czosnku 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz Z makreli pozbywamy się
Kardamonovynajlepiej z pieczywem posmarowanym masłem – niebo w gębie! Zobacz też: Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Wrapy piknikowe z pastami z kremowych serków Przepis na pastę jajeczną z czerwoną fasolą Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 6 jajek mała cebulka
Kuchnia Bazyliiprawdziwego zdrowego chleba stworzą idealny pełnowartościowy posiłek. Ja czasem nie potrzebuje nawet chleba i wcinam pasty łyżką jako samodzielną kolację. Przetestujcie ten przepis bo naprawdę warto. Składniki: - 150g obranej wędzonej makreli - 4 jajka ugotowane na twardo - 50 g sera białego - łyżka majonezu - 2 łyżki śmietany 18% - garść świeżej pietruszka - sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki blendujemy na gładka masę
Smacznie Pysznie Kaloryczniesadzone w papryce Omlet z szynką i serem Jajka sadzone na boczku Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Chleb w jajku Artykuł Przepisy na śniadania z jajkiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiMoja ulubiona ! I do tego do zrobienia w 10 minut - włączając w to gotowanie jajek na twardo! Składniki: - 1 wędzona makrela (ok 300-400g) - 5 jajek rozm.M - 1 średnia cebula - 1 duża łyżka majonezu - sól, pieprz - opcjonalnie: ogórek konserwowy, szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (pokrojoną cebulę przelewamy
CookYourselfzainteresują Szakszuka z papryką i kiełbasą – idealne śniadanie na weekend Śniadaniowe muffinki jajeczne Zielona szakszuka Szakszuka z boczkiem i czerwoną cebulą Omlet ze szpinakiem i boczkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Sałatka z jajek, pora i kukurydzy Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Przepis na jajka sadzone na boczku Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 5 minut Składniki
Kuchnia Bazyliiinaczej. Wiem, że bryndzę się albo kocha albo nienawidzi, więc jeśli jesteście z tych drugich to niestety dalej nie czytajcie;) Składniki: 8 kromek chleba tostowego z ziarnami pół wędzonej makreli 4 łyżki bryndzy 2 jajka pomidor Jajka ugotować na półtwardo. Rybę przebrać z ości. Pomidora pokroić w plastry. Ugotowane jajka obrać i pokroić w plasterki. Połowę kromek posmarować bryndzą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSkładniki: 6 jajek 1/2 wędzonej makreli garść rzeżuchy 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na połówki. Żółtka wyjąc do miseczki i rozgnieść widelcem. … Czytaj dalej Jajka z makrelą
czarrna od kuchniszukacie inspiracji kulinarnych na ten okres, zapraszam na zestawienie moich ulubionych pyszności nie tylko na święta! Zapraszam Śniadanie Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane musem z tuńczyka Marynowane jajka nadziewane z sałatką
karmelowyprzepis, którym chcesz podzielić się ze światem, śmiało, pisz do mnie! Może to właśnie wybiorę Twój przepis do przygotowania Zobacz też: Pasta jajeczna z groszkiem i cebulką Pasta z makreli wędzonej z jajkami Przepis na sałatkę z jajek, pora i kukurydzy Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 15 minut Składniki 4 jajka biała część pora pół puszki kukurydzy łyżka majonezu
Kuchnia Bazyliikroimy w drobną kostkę, ogórka również. Wszystkie składniki łączymy z majonezemi musztardą, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do pasty możemy dodać nasze ulubione dodatki takie jak szczypiorek czy wędzona makrela . Pasta jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Smacznego
KuchcikoweLoveBardzo lubię ryby w postaci past. To proste smarowidło przygotowałam na bazie fety i wędzonej makreli. Doskonałym, nadającym paście wyrazistości dodatkiem są suszone pomidory. Składniki: 2 puszki makreli w oleju 1 kostka fety (użyłam twardej) kilka suszonych pomidorów (użyłam pomidorów bez zalewy) pieprz Rybę odsączyć z oleju, rozgnieść widelcem rybę oraz fetę. Dodać posiekane pomidory. Jeśli używacie pomidorów w oleju
Czerwień i błękitBardzo proste smarowidło na kanapki, czyli moja ulubiona pasta z makreli wędzonej z dodatkiem kremowego serka i szczypiorku. Szykuję ją w kilka minut i podaję do kanapek, do zajadania ze słupkami z warzyw. Takie domowe pasty są świetną alternatywą do tradycyjnych kanapek z szybką i żółtym serem. W paście można też "przemycić" składniki, których na co dzień Twoje dziecko
AniaGotuje.plporcje, zależnie od apetytu i ewentualnych dodatków) 1/2 szklanki suchej kaszy kuskus garść czarnych, lub zielonych oliwek mała puszka kukurydzy (waga odcedzona 165g) kilka suszonych pomidorów 100g filetu wędzonej makreli około połowa 200g kostki sera feta sól, pieprz kilka łyżek oliwy lub oleju, do smaku - u mnie odrobina oliwy truflowej i regularna oliwa Kaszę kuskus wsyp do małego garnuszka
Lejdi of the housewarzywo jednak mało doceniane. W połączeniu z wędzoną rybą lub nawet z rybą z puszki świetnie smakuje. Polecam pyszną, pożywną sałatkę z ciecierzycą w roli głównej. Składniki: 2 ryby wędzone (makrela, dorsz) ewentualnie tuńczyk z puszki 2 puszki ciecierzycy 1 duża czerwona cebula pęczek natki pietruszki sól pieprz 2 ząbki czosnku 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3-4 łyżki
Pysznie & Pięknienietolerancje nie jem jajek to zrobiłam trochę inną wersję :) Zdrowa i smaczna poleca się na śniadanie PS: Najlepiej smakuję na świeżym domowym pieczywie ! SKŁADNIKI: 140 g wędzonej makreli 140 g naturalnego sera tofu 2 rzodkiewki ½ łyżeczki musztardy 1 łyżeczka keczupu ½ łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki kozieradki ½ łyżeczki soli 2 ogórki kiszone lub konserwowe Sól, pieprz do smaku
Marcepanowa kuchniaprzykładowo na bagietkach. Pasty jajeczne zaliczam do moich ulubionych dań na śniadania, serwowane z jeszcze ciepłym pieczywem… smakują rewelacyjnie! Zobacz też: Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Pasta z makreli wędzonej z jajkami Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Przepis na pastę jajeczną z groszkiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 4 jajka pół puszki groszku konserwowego
Kuchnia BazyliiZapraszam na smaczną i prostą w przygotowaniu galaretkę rybną. Można ją podać na kolację z kawałkiem chleba i na uroczystościach. Składniki: pół dużej wędzonej makreli mała puszka kukurydzy (212g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 małe marchewki 0,5 l bulionu 3 łyżki żelatyny sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy
słodkie i nie tylko historie kulinarneczasu do czasu lubię zrobić ser do kanapek. Składniki: 200 g sera białego wędzona makrela - ilość wedle uznania kilka plasterków papryki konserwowej zielona cebulka sól, pieprz jogurt naturalny Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. 2. Makrelę dokładnie oczyścić z ości, podrobić. 3. Paprykę konserwową i zieloną cebulkę drobno pokroić. 4. Wszystko przełożyć do miski, dodać jogurt naturalny i doprawić solą
Kuchnia domowa Anisiebie, to co akurat macie w domu. Mogą to być świeży koperek, zielony ogórek, pomidorek, liść sałaty, rukoli, a nawet cienki krążek cebuli… Smacznego Składniki: 1 większa makrela wędzona obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 2,5 łyżki sosu tatarskiego z konserwowymi ogórkami – jest na moim blogu 1 łyżeczka musztardy
Zasmakuj Kuchni(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pasta z makreli i jajek to bardzo proste w wykonaniu, sycące i smaczne smarowidło do kanapek, a przy okazji bardzo zdrowe, sama makrela
Księga-SmakuPUMPKIN RISOTTO 0 Comments / 30/09/2016 SAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD 2 Comments / 26/09/2016 TARTA Z KURKAMI I JARMŻEM / CHANTERELLE & KALE TART 0 Comments / 21/09/2016 PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI / SMOKED MACKEREL PASTE 0 Comments / 05/09/2016 MOUSSAKA 0 Comments / 31/08/2016 OMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET 0 Comments / 25/08/2016 GNOCCHI W KURKACH / GNOCCHI WITH CHANTERELLES 4 Comments / 03/08/2016 SCHAB PIECZONY
Martyna Cookssmakowych. Dodatki To tak naprawdę dowolne składniki, które umieścisz na powierzchni ryżu. Wcale nie musisz ograniczać się do surowego łososia czy wędzonego węgorza. Równie dobrze możesz pokusić się o wędzoną makrelę, paluszki krabowe, mango, awokado oraz wiele innych składników – zgodnie z Twoimi smakowymi upodobaniami. Instrukcja przyrządzania sushi – krok po kroku Przyrządzanie sushi sprowadza się do kilku kroków. Chociaż na początku
CodogaraSkładniki: 2 jaja ugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć
U FiolkiOsobiście nie przepadam za sklepowymi pastami rybnymi. Dlatego też często robimy takie sami. Makrelowo-jajeczna dość często króluje w weekendy. Składniki -duża wędzona makrela (ok 250-300g) -3 jajka -cebula -2 łyżki majonezu -sól i pieprz Przygotowanie Jajka ugotować i ostudzić. Cebulę obrać i posiekać. Jajka pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Makrelę dokładnie obrać z ośći
Zielona KuchniaCiecierzycę oraz tuńczyka odsączamy i blendujemy na gładką masę. 2. Dodajemy majonez, ketchup oraz przyprawy, całość mieszamy i gotowe! Jeśli lubicie rybne pasty, koniecznie wypróbujcie również tej z wędzonej makreli (przepis tutaj ). SMACZNEGO
Bez Cebulikilka minut. Jest idealna na kanapki jak i do podjadania prosto z miseczki. Polecam na wielkanocny stół. Z chrupiącą rzodkiewką i serem feta jest wyśmienita! 4 jajka 1 mała wędzona makrela 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki majonezu 100 g sera feta Pieprz świeżo mielony Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, bardzo drobno siekamy. Ser feta rozcieramy widelcem na gładką
VioletoweKucharzenieCzyż proste dania nie są smaczne ? Składniki 1 wędzona makrela 10 szt pomidorków koktajlowych oliwa sól morska pieprz szczypta płatków chili duża garść posiekanej natki pietruszki 250 g makaronu spaghetti Przygotowanie Pomidorki umyłem, osuszyłem, pokroiłem na połówki. Na posmarowanym oliwą, żaroodpornym naczyniu rozłożyłem pomidorki, oprószyłem je sola i pieprzem oraz płatkami chili, skropiłem oliwą. Wstawiłem
R'n'G Kitchenjuż jest inny smak. Świetnie sprawdzi się również na śniadanie wielkanocne. Na blogu znajdziecie również przepis na pastę jajeczną z serem i ogórkiem kiszonym oraz na pastę z makreli wędzonej . Składniki: * 8 jajek ugotowanych na twardo * sól i pieprz do smaku * 1 łyżka majonezu * pół łyżeczki musztardy sarepskiej * szczypiorek drobno posiekany Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek
Zrób to smacznieSkładniki: -1 wędzona makrela -100 g masła -2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku -2 łyżki gęstej śmietany -papryka słodka Makrelę obrać ze skóry, oczyścić z ości i drobno posiekać. Miękkie masło rozetrzeć w misce ze śmietaną ( powinny mieć temperaturę pokojową ). Dodać posiekaną makrelę i szczypiorek, utrzeć na jednolitą masę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, odrobinę pieprzu. Podawać do kanapek
Kulinarne przemysleniaBardzo smaczne, a pracy mało. Przepis, a raczej pomysł, który możecie wypróbować. Parówki w przepisie można zastąpić kabanosem. Na blogu znajdziecie przepisy również na inne krokiety np. takie z makrelą wędzoną , pyszne krokiety z pieczarkami czy krokiety z ziemniakami serem i boczkiem . Składniki na 10 szt 10 kromek chleba tostowego 5 długich cienkie parówki 2 jajka 2 łyżki śmietany
O kuchni z uczuciemsiebie, to co akurat macie w domu. Mogą to być świeży koperek, zielony ogórek, pomidorek, liść sałaty, rukoli, a nawet cienki krążek cebuli... Smacznego:) Składniki: 1 większa makrela wędzona obrana ze skóry i ości 2 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę 2,5 łyżki sosu tatarskiego z konserwowymi ogórkami - jest na moim blogu 1 łyżeczka musztardy
Zasmakuj Kuchnioczywiście bez smażenia w panierce i w głębokim tłuszczu). Nawet te najbardziej tłuste zawierają mniej kcal od chudego mięsa. Dla porównania: 100g dorsza to 70 kcal, śledzia solonego - 219, makreli wędzonej 228, natomiast szynki - to już aż 340 kcal. Widać różnicę, prawda? Pamiętajcie: Udowodniono, że osoby jedzące dużo ryb rzadziej zapadają na choroby związane z układem krążenia, miażdżycę, różne alergie
Di gotujeNajlepsza rekomendacja? Moje łobuzy zmiotły ją w kilka minut. Składniki 1 średnia wędzona makrela 1 ząbek czosnku 5-6 suszonych pomidorów 2-3 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki) sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Z makreli ściągnijcie skórę i wyciągnijcie ości. Kawałki mięsa ryby wrzućcie do blendera razem z pozostałymi
OliveandThymeinne ryby, ugotowane na twardo jajko, makaron, ryż, kuskus, kasza, prażone pestki... Do tego lekki dressing lub ulubiony sos. Możliwości jest całe mnóstwo. Mój słoik zawierał makaron risini, kawałki wędzonej makreli, marchewkę po koreańsku , suszone pomidory, awokado, rukolę i pestki dyni. W najbliższym czasie postaram się pokazać jeszcze kilka smakowitych pomysłów na sałatkę w słoiku. A u Was co dziś
Obiad gotowyMagdalena Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado Joanna Błyskawiczne ciasteczka migdałowe Andruty biszkoptowo - kokosowe Magdalena Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą Sabina Stroik na stół Małgorzata
Magiczne Życie Martywitaminy D (200 IU) zawiera około: Źródło: www.spirulina.pl 3 duże jajka 500 g dorsza 40 g łososia 20 g śledzia w oleju 60 g wędzonej makreli 40 g pstrąga tęczowego 450 g wątróbki wieprzowej/wołowej 100 g tuńczyka z puszki 20 000 g mleka krowiego 2 000 g sera żółtego Źródłem witaminy D w organizmie jest przede wszystkim synteza
Vroblewska-fitlifemoich ulubionych dań przyrządzanych z ziemniaków. Czasem, gdy twórczość idzie za daleko smaruję je twarożkiem ze świeżo skrojonym szczypiorkiem, sypię świeżo zmielonym pieprzem lub serwuję z pastą z wędzonej makreli (taką pastę znajdziecie na moim blogu w zakładce Sosy, dipy, pasty). Składniki: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej / kukurydzianej sól i pieprz
Zasmakuj Kuchniryby jest wręcz idealne. Świetnie sprawdzi się również łosoś ;) Składniki: dla 2 osób 200 g pomidorków koktajlowych ok. 10 listków świeżej bazylii kilka piórek cebuli filet z makreli wędzony, z ziołami prowansalskimi - 50 g sól (opcjonalnie, bo ryba jest już dość słona), pieprz zioła prowansalskie 1,5 łyżeczki oliwy z oliwek Pomidorki
Gotuj z Agnessię do studia kulinarnego, gdzie razem z Chefem Jerzym Nogalem przygotowaliśmy kremową zupę z dyni Hokkaido z pesto z orzeszków cedrowych, awokado, natki pietruszki i oleju rzepakowego z wędzoną makrelą zapiekaną w razowym cieście. Drugim daniem była gruszka w czerwonym winie z bryndzą, miodową granolą z orzechów włoskich, tymiankiem i aksamitnym sosem pomarańczowym. Część zdjęć dzięki uprzejmości organizatora
Kulinarne przygody GatitySkuszą się na nie nie tylko dorośli ale też dzieci. Składniki: 6 kromek chleba tostowego kilka liści sałaty lodowej kilka rzodkiewek kilka żółtych pomidorków oliwki nadziewane 100 g wędzonej makreli lub dorsza 100 g białego sera 1/2 cebuli łyżka majonezu sól, pieprz Kromki chleba obkroić ze skórek. Biały ser wymieszać z rybą, posiekaną cebulą i majonezem, doprawić solą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSzybkie i proste w przygotowaniu sakiewki z ciasta francuskiego z ciekawym nadzieniem. Składniki: 1/2 szkl kaszy jaglanej ugotowanej mięso obrane z makreli wędzonej małej 1 średni burak ugotowany 1 op. ciasta francuskiego 1 łyżka kukurydzy z puszki szczypta soli pół łyżeczki pieprzu czarnego pół łyżeczki ziół prowansalskich czarnuszka sos:1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 1 łyżka ketchupu
słodkie i nie tylko historie kulinarneOkazał się idealnym dopełnieniem smaku, więc dołożyłam go więcej, a sałatka zniknęła bardzo szybko. Głód został zaspokojony, zjedliśmy syto i zdrowo nabierając energii na cały dzień;) Składniki: 1 średnia wędzona makrela 200 g fasolki szparagowej zielonej ciętej (z puszki, już po odsączeniu ma mieć 200g) 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki kukurydzy sól, świeżo zmielony pieprz (lub świeżo
Zasmakuj KuchniLeczo z kabaczka Mizeria z curry na zimę Przepis na kociołek Sałatka z pieca Boeuf Stroganow Sałatka z brokułem i fetą Francuska zupa cebulowa Schab gotowany soczysty Pasta z makreli wędzonej Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Ryba w sosie jogurtowym Krewetki po tajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś
Biały fartuszekspożycia. Po prostu mi nie smakuje! Jednak nic straconego, bo można zrobić własny, domowy i przeeepyszny. Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli, szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki. Polecam! 100g ryżu 1 marchewka (średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka (u mnie w oleju
Di gotujejest problem. Nie wiem jak Wy ale je wszystkie bardzo lubię. Na dzisiaj przygotowałam pastę makrelowo – jajeczną z dodatkiem ogórka i cebuli. Oj będzie smakowało. Składniki: 1 wędzona makrela 4 ugotowane jajka na twardo ½ średniej cebuli 2 kiszone ogórki 3 łyżki majonezu light Wykonanie: Ogórki, jajka i cebulę kroimy w kostkę. Z makreli usuwamy skórę i ości. Delikatnie rozdrabniamy
Smaki Ewyskładniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2 – 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka ziela angielskiego (zmielonego) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 łyżeczki chilli sól, cukier do smaku tłuszcz do smażenia wykonanie: Ryż gotujemy w lekko osolonej
Domowy Smak Jedzeniarobione na domowym chlebie na zakwasie, ale miło też czasami zjeść pszenne bułki dla urozmaicenia. Bardzo lubimy wszelkie pasty do chleba, na przykład tą ze szprotek , sałatkę z makreli wędzonej , czy tradycyjną pastę jajeczną z majonezem i szczypiorkiem. Obowiązkowo plaster żółtego sera bogatego w wapń oraz ogórek lub pomidor. parówki. Kupuję te z dużą ilością mięsa, ale nie bez znaczenia
Posadzone i zjedzonepowstają różne produkty spożywcze bezpośrednio w fabrykach. Stąd można dowiedzieć się jak powstaje ser od udoju aż po półkę sklepową, jak przygotowywuje się żelki, jak warzy się piwo, jak wędzona makrela czy łosoś trafia na nasz stół. Program emitowany jest na antenie telewizji Discovery Science. Oryginalna nazwa programu: Food Factory
WojnaNaSmaki.plsobą na kolację na koc na plażę, nad jezioro, na biwak i zajadajcie się nią w gronie najbliższych. Wystarczy kawałek bagietki i danie gotowe. Składniki: 1 cała wędzona makrela obrana z ości 10 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie fety w kostce 4 jajka ugotowane na twardo puszka czerwonej fasoli garść wydrylowanych czarnych i zielonych oliwek 1 średnia cebula
Zasmakuj KuchniBłyskawiczna pasta z wędzonej makreli, podana ze świeżym pieczywem, to dobra opcja na przekąskę dla niespodziewanych gości. Koniecznie zróbcie jej nieco więcej żeby została na śniadanie
Milion SmakówBardzo lubie wędzoną makrele a dość żadko jem, ale nie wiem dlaczego. Zaczełam to zmieniać wymyślając różne przepisy z nią. Czytaj więcej
Pasja tworzeniazamienić na jogurt naturalny, dzięki czemu pasta będzie mniej kaloryczna. Jeśli macie ochotę na inne smarowidła to zapraszam tutaj , gdzie podane jest kilka pomysłów na pyszne kanapki. Składniki 1 wędzona makrela 100 g startego żółtego sera 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu sól pieprz Z makreli usunąć ości i ugnieść widelcem. Wymieszać z pozostałymi składnikami. pasta rybna z żółtym serem
O kuchni z uczuciemkolację, lub kiedy będziecie mieli ochotę w ciągu dnia:) Z dodatkiem orzechów włoskich, suszonych pomidorów i koziego sera, które nadają paście pięknego zapachu i smaku. Składniki: średnia wędzona makrela pół małej cebuli 2 suszone pomidory garść orzechów włoskich 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki koziego sera śmietankowego 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakoma sól, pieprz do zjadliwego
Zasmakuj Kuchniźródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Ryby to przede wszystkim bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 : http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/ryby-przeglad-najlepszych-dla-naszego-zdrowia_39570.html Składniki (na 7 porcji) pulpeciki: 1 wędzona makrela 0,5 kg dorsza (może być też inna ryba) koperek ( ile lubimy ;) ) 2 jajka bułka tarta sól, pieprz sos: 2 cukinie średnie 2 średnie cebule 1 prostokącik serka topionego
Idę coś wszamaćSkładniki: około 1/2 wędzonej makreli 15 dag sera białego 1/2 pęczka szczypiorku świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Twaróg rozdrabniamy widelcem. Z makreli zdejmujemy skórę, usuwamy kręgosłup i pozostałe ości i dodajemy do twarogu. Twaróg z makrelą dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie szczypiorek drobno siekamy i dodajemy do masy, mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie do smaku możemy posolić. Podajemy
Ciastka - domowe słodkościziemniaków, które zostaną po obiedzie można zrobić nie tylko kopytka czy placki, ale także kotleciki rybne. Ja dodałam tuńczyka, ale z powodzeniem sprawdzi się inna ryba, np. wędzona makrela. Kotleciki robi się szybko. Można je usmażyć lub upiec w piekarniku. 1,5 szklanki tłuczonych ziemniaków 1 puszka tuńczyka, odcedzonego 1 mała puszka odcedzonej kukurydzy (pół szklanki) 0,5 pęczka
Kucharzycanajwięcej smaku. Nie ma co udziwniać na siłę. Składniki: 1 kg fileta z morszczuka mały koncentrat pomidorowy (90 g) 2 marchewki jedna duża cebula łyżeczka wędzonej papryki jedna wędzona makrela sól, pieprz kolorowy, cukier 300 g ryżu jaśminowego 2-3 papryczki chilli lub czerwona papryka słodka (opcjonalnie). Przygotowanie: Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć
Karczma HonoriettyDanie ma 352 kcal. kawałek wędzonej makreli 120 g. kiełki rzodkiewki 50 g. 3 kromki bułki pszennnej 45 g. 1 pojemnik jogurtu owocowego light 150g. herbata nieslodzona bez ograniczeń *************************************************** Makrelę obrać z ości i rozsmarować na bułce ,posypać wierzch kółkami rzodkiewki.Podawać z jogurtem owocowym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisamodzielnie, to jeszcze biały ryż zastępujemy bardzo zdrową kaszą jaglaną. Wyszło pysznie, trudno powiedzieć która wersja smaczniejsza. :-) Jeśli jednak wolisz klasykę, zapraszam po przepis na zwykły paprykarz: TUTAJ . 2 wędzone makrele 2 woreczki kaszy jaglanej 2 sporej wielkości cebule 4 marchewki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Kaszę
Szefowa kuchniporem (z jajkami) Żółta sałatka (z jajkami) Sałatka jarzynowa (z jajkami) Sałatka ziemniaczana pieczarkami Sałatki z rybami (innymi niż śledzie) : Sałatka z kalafiorem i tuńczykiem Sałata z wędzoną makrelą i pomidorkami Sałatka z ciecierzycy Sałatka z łososiem i awokado "Lato miłości" Wiliama Trevora leżało u mnie od kilku lat. A książkę kupiłam dla okładki podczas likwidacji jednej
Weekendy w domu i ogrodzieawokado dojrzałe jajko ugotowane na twardo pół brokuła sól i pieprz papryczka chili wędzona makrela lub pstrąg łyżka soku z cytryny natka z pietruszki Brokuła gotujemy do miękkości. Lekko blendujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jajko, awokado i doprawiamy przyprawami oraz sokiem z cytryny. Na koniec dodajemy rybę. Mieszamy. Posypujemy drobno posiekaną natką. Podajemy z ulubioną grzanką
AZgotuj!najwięcej smaku. Nie ma co udziwniać na siłę. Składniki: 1 kg fileta z morszczuka mały koncentrat pomidorowy (90 g) 2 marchewki jedna duża cebula łyżeczka wędzonej papryki jedna wędzona makrela sól, pieprz kolorowy, cukier 300 g ryżu jaśminowego 2-3 papryczki chilli lub czerwona papryka słodka (opcjonalnie). Przygotowanie: Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami. Przyprawić solą i pieprzem, a następnie usmażyć
Karczma HonoriettyPyszna pasta do kanapek Składniki 1 awokado 300 g wędzonej makreli 1 łyżeczka soku z cytryny 4 duże suszone pomidory ( z zalewy ) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Awokado obieramy, drobno siekamy, skrapiamy sokiem z cytryny. Makrelę obieramy ze skóry i ości, dodajemy do awokado razem z posiekanymi pomidorami. Całość blendujemy i doprawiamy
R'n'G Kitchendawna wiadomo, że co się zrobi samemu w domu zawsze lepiej smakuje..i tak też smakował paprykarz..już kiedyś podobny robiłam, tym razem dodałam jeszcze marchewkę . 2 makrele wędzone 100 g ryżu 2 -3 cebule 2-3 marchewki przecier pomidorowy (80g) 1/2 łyżeczki pomidorów mielonych Skworcu sól, pieprz, wegeta Ryż gotować około 15 minut .Cebule i marchewki
Moje domowe kucharzeniedogów ale jeśli nie macie to możecie użyć zwykłej podsmażonej cebuli. Taka cebulka całkowicie zmienia smak zwykłej pasty a do tego jest wspaniale chrupiąca. Składniki: 1 wędzona makrela 2 kostki serka fromage z cebulą (po 100 g) kilka rzodkiewek łyżka majonezu pieprz 3-4 łyżki prażonej cebulki Makrelę przebrać ze skóry i ości, rozdrobnić. Dodać serki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszczeciński z łatwością, niewielkim kosztem można zrobić go samemu w domu. Gdybym wiedziała, że będzie tak pysznie zrobiłabym go dużo, dużo więcej, co z pewnością zrobię następnym razem. 2 wędzone makrele 1 woreczek ryżu 2 sporej wielkości cebule 2 marchewki 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy
Szefowa kuchnibochenek chleba Wartość kaloryczna: 1200 kcal/całość Składniki: ª 2 makrele wędzone średniej wielkości ª 6 jajka ugotowane na twardo ª 5-6 łyżek majonezu ª 2 łyżeczki pikantnego keczupu
Bazując na smakuryby ) a ości były na porządku dziennym. Dzisiaj można kupić coś podobnego, mam nadzieję, że lepszej jakości. Proponuję jednak zrobienie własnej pasty makrelowej - zawsze wiemy co jemy. Składniki: 1 wędzona makrela 100 gram masła 2 – 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego Ok. ½ łyżeczki soli Wykonanie: Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości i kręgosłup. Dzielimy na mniejsze kawałki. Masło lekko rozdrabniamy. Oba składniki
Smaki EwyDziś na śniadanie zrobiłam pastę z wędzonej makreli, filetów śledziowych Graal w oleju oraz jajek i świeżego koperku. Pasta jak to pasta zawsze jest smaczna i szybko się robi. W sumie chyba najwięcej czasu trzeba poświęcić na obranie makreli ale smak pasty wszystko rekompensuje. Filety śledziowe z Omega-3 są smaczne i idealnie nadają się do takich past. Pasty wyszło
Ewa w kuchnikawałki. Całość skropić sokiem cytryny. Rozdrobnić chili i posypać nim sałatkę. Polać oliwą i podawać. ------ Podobne: Mizuna z melonem, chorizo i brie Rydze na surówce z fenkułu Sałatka z wędzoną makrelą
Weekendy w domu i ogrodzieZnakomita, szybka o nie bywałym smaku sałatka z filetów z wędzonej makreli w przyprawach. Sałatka ta jest idealna na przyjęcia w dużym i małym gronie oraz na codzień. Ja osobiście uwielbiam sałatki z rybą, są lekkie i sycące. Mam nadzieję że taka propozycja sałatki nie tylko mi przypadnie do gustu:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: SOS: Makrela: SPOSÓB
Gotowanie Patkikwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo. Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki. Składniki: makrela wędzona 2-3 szt.jajek (można zamiast jajek użyć białego sera) 1 szt.małej cebuli szczypiorek lub zielona część dymki łyżka majonezu łyżeczka koncentratu pomidorowego sól,pieprz
potrawyregionalnezależy od Was. My zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy pewni, że nie będziecie żałować. Potrzebujemy: 1 kg filetów z dorsza (mogą być mrożone) 0,5 kg mięsa z wędzonej makreli 1 kg obranej cebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu sojowego
Marder&Marder ManufactureProsta w przygotowaniu i zdrowa przekąska. Takie pomidory można podać na śniadanię, kolację lub jako element zimnej płyty. Składniki: 8 pomidorów 250 g białego sera 100 g bryndzy wędzona makrela łyżka majonezu 2 łyżkii kwaśnej śmietany 1/2 cebuli szczypiorek sól, pieprz Makrelę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, mięso rozdrobnić. Cebulę i szczypiorek posiekać. Ser wymieszać z bryndzą, majonez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatego świeży chrupiący chlebek i więcej nic nie trzeba. Szczególnie lubię pasty rybne, dlatego robię ja na różne sposoby. Do tej dodałam paprykę i żółty ser. Składniki: nieduża wędzona makrela 3-4 łyżki startego żółtego sera kawałek czerwonej papryki kawałek cebuli 2 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu pieprz szczypiorek Makrelę przebrać z ości. Czerwoną paprykę i ogórki pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI: 2 wędzone makrele 4 jajka ugotowane na twardo garść koperku garść natki pietruszki pieprz mielony 2 łyżeczki musztardy dijon 3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki i zmiksować 45 s/obr
ClauditteMissCookingSkładniki: 350 g kaszy jaglanej 5 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru 6 listków nori 200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody
Kulinarny Pamiętnikzacząć? A niech się dzieje co chce, zaczynam od ciepłego śniadania :) SKŁADNIKI: 1/2 czerwonej cebuli 1 mała marchewka por około 10 cm 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej wędzonej makreli masło 3 jajka sól pieprz świeże oregano A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, zeszklić. Dodać pokrojoną w drobną kostkę marchew
Kuchnia w opałachpastę pamiętam z kanapek, które jadałam w poprzedniej firmie. Jest wyrazista w smaku i idealna na jesień, gdy rzodkwi pod dostatkiem. Składniki : wędzona makrela biała rzodkiew, np. odmiany Sopel Lodu 3-4 łyżki dobrej oliwy Makrelę obrać ze skóry, usunąć wszystkie ości i rozdrobnić widelcem. Jeśli chcecie zrobić tej pasty trochę tylko, polecam wykorzystanie mięsa przy ogonie, a nie przy
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 jaja ugotowane na twardo pół wędzonej makreli 1ogórek małosolny/kiszony pół małej cebulki łyżeczka musztardy 1łyżka jogurtu naturalnego lub majonezu biały pieprz szczypior kolendra Wykonanie: 1. Oddziel mięso ryby od ości i skóry. Dokładnie sprawdź czy nie zostały ości. 2. Jaja ugotuj,obierz i posiekaj w kosteczkę. 3. Cebulę obierz i posiekaj. Ogórka posiekaj. 4. Do michy wrzuć
Fiolka w kuchnizjadam jej nie za dużo, bo ile czasu można jeść ;) A jesiotr? Jesiotr to ryba, która prawie nie ma ości! Miłość od pierwszego wejrzenia. Zwłaszcza od kiedy ość z wędzonej makreli dosłownie stanęła mi w gardle... Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówNigdy nie przepadałam za pastami do kanapek. Ale od kiedy spróbowałam tej - ciągle z nimi eksperymentuje. Ta smakuje fantastycznie - przynajmniej dla mnie ;-) Składniki; 1 wędzona makrela (ok. 30 dag) 1 mała cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie; Makrele przekroić na pół, delikatnie wyjąc wszystkie ości. Zawsze robie to powoli ponieważ później delektując się pastą na kanapce nie chce
Radość kipiąca uśmiechem.tych rzeczy! Mam nadzieję, że wypoczęliście na wakacjach ode mnie również;), ponieważ wracam! Uwielbiam ryby pod każdą postacią, ale nigdy nie jadłam sałatki, w której królowałaby wędzona makrela. No i przyszedł taki dzień, że wzięłam sprawy w swoje ręce, a efekt moich poczynań poniżej. SKŁADNIKI makaron
Zofianachleb, który przy okazji będę mogła spokojnie podać swojej latorośli, która nie przepuści żadnej mojej kanapce. Była już „nutella” w bardzo zdrowej i pysznej wersji, był też paprykarz z wędzoną makrelą, w najbliższym czasie wrzucę pastę jajeczną, a dzisiaj mam dla was serek à la almette. Bazowy przepis jest naprawdę bardzo prosty, serek wychodzi z niego leciutki i puszysty, idealny
Przepysznik - BLW i nie tylkoposzaleć z przeróżnymi sałatami. Muszę przyznać, że to moje ulubione dania - szybkie, pożywne, różnokolorowe i zdrowe. Składniki : 4-6 liści sałaty masłowej młode listki sałaty karbowanej do 10 dag wędzonej makreli 2 garści pomidorków koktajlowych pół chili szczypiorek z dymki łyżka orzechów ziemnych 3 łyżki dobrego oleju arachidowego łyżka octu jabłkowego Sałatę opłukać, osuszyć i podrzeć na kawałki. Wymieszać obie
Weekendy w domu i ogrodzieJeżeli zostanie Wam nieco wędzonej makreli, albo po grillu, na przykład, takiej, jak ta , to możecie wykorzystać ją do sałatki. Będzie idealna na śniadanie, kolację albo jako dodatek do obiadu. Jak zdążyliście już pewne zauważyć, często wykorzystuję "resztki", by stworzyć z nich danie nowej jakości. ;) SAŁATKA Z MAKRELĄ Składniki: - dowolna ilość makreli - 1/2 główki sałaty lodowej - 70 gram oliwek czarnych
Życie zamknięte w smakuwędzona makrela czerwona cebulka 2 małe ogórki kiszone 2 łyżki majonezu sól i pieprz jajko na twardo i majonez do dekoracji Oddzielić mięso ryby od ości i rozdrobnić. Cebule i ogórki pokroić w drobną kostkę. Połączyć z makrela i majonezem. Przyprawić do smaku. Podawać na chlebie lub krakersach, przyozdobione majonezem i plastrami jajka na twardo, posypane czerwoną
Atlas Smakówopakowanie ciasta francuskiego 2 jajka 150 ml śmietany 18% 1 średnia wędzona makrela 200 g sera gorgonzola 2 średnie gruszki sól, biały pieprz gałka muszkatołowa tymianek Piekarnik nagrzać do 190°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Gruszki umyć
Atlas SmakówSkładniki: 1 makrela wędzona 100 g sera twarogowego 1/2 cebuli 2 łyżki jogurtu (śmietany) sol,pieprz Wykonanie: Ser przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do sera. Z ryby zdjąć skórę i dokładnie oczyścić z ości. Dodać jogurt i dokładnie wszystko razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
magiczna kuchnia KasiSkładniki: 1 makrela wędzona 1 ogórek kiszony 2 jajka 1/2 cebuli łyżka majonezu 2 łyżki musztardy sól,pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo. Rybę obrać ze skóry i dokładnie obrać z ości. Cebulę, ogórka oraz jajka pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko przełożyć do miseczki i wymieszać z majonez oraz musztardą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiwałkujemy na bardzo cienkie placki, pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 C. Składniki na ryż z macierzanką: 1 saszetka ryżu długoziarnistego Kupiec 1/4 wędzonej makreli 2 wiejskie jaja, ( żółtko z wiejskiego jaja pięknie zabarwi ryż na żółto) pęczek świeżej polnej macierzanki sól,(opcjonalnie, bo makrela wystarczy do ,,zasolenia,, sałatki) pieprz 1. Ryż gotujemy
Apetyczna babeczkakolor. No dobra, pora na przepis: Ciasto: 300 g mąki pełnoziarnistej z orkiszu 100 ml wody 1 jajko Sos: 2 jajka 100 ml śmietany 3 ogórki konserwowe 150 g wędzonej makreli 1 ząbek czosnku sól, pieprz Składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy około 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne i nie klejące się do dłoni. Gdyby
Marder&Marder Manufacturepodczas którego zabrałam się do ćwiczeń z postawionego przed sobą 30-dniowego wyzwania :D taaak ZAWZIĘŁAM SIĘ! :) przedstawiam wam jeden z efektów mojej wczorajszej wzmożonej aktywności ;) Inspiracja Składniki: 1 wędzona makrela 200-300g koncentratu pomidorowego (po raz setny napiszę, że najlepszy koncentrat jest w NETTO!:)) 100g brązowego ryżu sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka wg smaku 1 cebula
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNajprostsza pasta do pieczywa. Nam kojarzy się z dzieciństwem i domem rodzinnym. Składniki: -wędzona makrela -cebula -olej -pieprz Makrelę pozbawiamy skóry i ości. Dzielimy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Cebulę dodajemy do makreli. Dodajemy pieprz, skrapiamy olejem i dokładnie mieszamy. Pasta najlepiej smakuje po kilku godzinach. Smacznego
Maminek kulinarnywodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać. Smażyć naleśniki z obu stron. Propozycja farszu : zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu wędzona makrela bez ości środkowe liście selera naciowego pół cebuli ok. 50 g gorgonzoli gałka muszkatołowa Składniki farszu układać na jednym brzegu placka. Zawijać do środka brzegi i zwijać. Swoje naleśniki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: 2 średnie wędzone makrele 1 średnia cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego pieprz, sól Wykonanie: Makrele oddzielić od ości i rozgnieść widelcem. Cebulę drobno posiekać. Wymieszać rybę, cebulę i jogurt. Doprawić solą i pieprzem. Idealna i smaczna pasta na kanapki
O kuchni z uczuciemOmega-3. Poza tym zawiera dużo białka (aż 18 g/ 100g), potas, fosfor, magnez, żelazo, witaminę D, A, E, B1, B2 oraz B6. Pasta z makreli Składniki: 100 g makreli wędzonej; 100 g fasoli czerwonej (z puszki); 1 cebula (mała); Pieprz, świeży tymianek. Zaczynam ! Nie ma nic prostszego ! Wszystkie składniki oprócz przypraw przekładam
Życie na widelcuKolejne po tych , faszerowane pieczarki na moim blogu. Bardzo je lubię, a farsz można do nich zrobić niemal z wszystkiego...mięsa mielonego, warzyw, czy wędzonej makreli. Dzisiaj proponuję wersję bardziej tradycyjną z szynką i żółtym serem...polecam. Składniki: 12 średnich pieczarek 2 jajka 150 g ostrego sera żółtego 150 g szynki gotowanej 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 ząbki
Gosia gotujeprzygotować Pomidory faszerowane fetą. Te ze zdjęcia przygotowałam specjalnie na Sylwestra, ale na co dzień też takie przygotowuję, często zamiast sera feta, który jest dosyć kaloryczny wykorzystuję twarożek lub wędzoną makrelę z jajkiem . Takie pomidorki na mojej diecie są idealne. Podobne podano nam uroczystej kolacji w GACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: pół średniej wędzonej makreli 1 mniejsza cebula 2 łyżeczki śmietany 2,5 łyżeczki musztardy chrzanowej Kamis 2 cienkie plasterki se ra feta kilka kropel cytryny pieprz pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku kilka oliwek czosnkow ych kliknij tutaj Przygotowanie: Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić pal cami do miseczki , dodać bardzo drobno posiekaną ce bulę, musztardę
Gaździnka warzySkładniki: średnia wędzona makrela 1 kiszony ogórek pęczek natki pietruszki średnia czerwona papryka łyżeczka chrzanu łyżka jogurtu naturalnego 200 g ciecierzycy konserwowej kilka kropel cytryny pół łyżeczki cukru (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie: Usunąć ości z makreli, ogórka pokroić w kostkę. Zmiksować z jogurtem, chrzanem i ciecierzycą. Paprykę i natkę drobno posiekać, dodać do makreli, przyprawić do smaku cytryną, cukrem, solą
Gaździnka warzySkładniki: 1 mniejsza wędzona Makrela kilka pomidorków koktajlowych kilka listków sałaty masłowej szczypiorek Sos: 1-2 łyżki naturalnego jogurtu łyżeczka majonezu kieleckiego 1-2 łyżeczki chrzanu sól, pieprz kilka kropel cytryny Przygotowanie: Rozdrobnione listki sałaty umyć, dokładnie osuszyć. Pomidorki przepołowić i położyć w miseczce na sałacie razem z makrelą (wyciągnąć ości). Jogurt wymieszać z majonezem, chrzanem, solą, pieprzem i sokiem
Gaździnka warzyekspresowej. JEDZMY RYBY - a organizm Ci się odwdzięczy. Co więcej za takie śniadanie, które z pewnością starczy na 2 poranki, nie zapłacisz więcej niż 5 zł. Potrzebujesz: Filet z wędzonej makreli 1 ogórek kiszony 1 jajko opcjonalnie łyżeczka majonezu / jogurtu naturalnego Filet z makreli nie ma ości, a brak ości to mniej Twojego cennego czasu. W sklepach możemy znaleźć nawet
Mój Smak na ŻycieSkładniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone makrele suszony tymianek, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wylewamy wodę, fasolę przesypujemy do garnka i gotujemy. Po pół godzinie wylewamy wodę
kgwjanczewozalewie Ryba po grecku Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno warzywną Paprykarz z tuńczykiem Pstrąg z grilla Sałatka warstwowa z tuńczykiem Dorsz na szpinaku Sałatka z wędzonej makreli Sałatka z tuńczyka z groszkiem
Ala piecze i gotujetortellini tricolore Sałatka z wędzonym kurczakiem Bruschetta z pomidorami Sałatka świąteczna z śledziem i buraczkami Sałatka makaronowa Sałatka z tuńczyka z groszkiem Sałatka jajeczna z kukurydzą chili Sałatka z wędzonej makreli Jesienny szpinak z owocami Sałatka z pora i ananasa Surówka z sałaty lodowej Carpaccio z buraczków Sałatka brokułowa z kurczakiem Sałatka rybna z jajkiem Jajka z sałatką rybno-warzywną
Ala piecze i gotujeSkładniki: 1 wędzona makrela 4-5 jajek ugotowanych na twardo pęczek szczypiorku 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Usuwamy ości z makreli i dzielimy ją na małe kawałki Jajka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makreli. Szczypiorek drobno kroimy i mieszamy z makrelą, jajkami i majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego
IMPRESJA SMAKUCześć! Kolejna sałateczka tym razem z wędzoną makrelą , prosta, szybka i smaczna :) składniki: ok 75 g mieszanki sałat 2-3 garści kiełków cebuli połowa papryki czerwonej 4 łyżeczki kukurydzy 4 pomidory suszone 50 g makreli Sałatę przesypujemy do miseczki, dodajemy kiełki. Paprykę kroimy w kostkę, pomidory kroimy w ćwiartki dodajemy do sałaty. Następnie dorzucamy kukurydzę i makrele. polewamy
Cukier&Puderupał mnie nie powstrzymał :) I nie, nie... nie jestem w ciąży. Ja tylko zachcianki mam w naturze. I ciąży nie potrzebuję do tego, żeby zaraz po zjedzeniu pasty z wędzonej makreli mieć ochotę na czekoladę z rodzynkami. Czytaj więcej
bistro mamaCzas przygotowania: 10 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 6,00 złSKŁADNIKI:1 średnia wędzona makrela3 łyżeczki majonezu2 łyżeczki jogurtu naturalnegoszczypiorekkoperek1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszkusól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Makrelę należy obrać ze skóry i dokładnie pozbawić ości. Mięso ryby przekładamy do miseczki i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy majonez i jogurt naturalny. Następnie posiekany szczypiorek i koperek. Doprawiamy czerwoną papryką w proszku
kulinarnyJaTeraz kupny paprykarz smakuje zupełnie inaczej niż kilka lat temu. Dlatego spróbowałam zrobić taki własnej domowej roboty - polecam! Nie będziecie zawiedzeni :)Składniki:1 wędzona makrela50 g
Kuchnia domowa Aniprzypomina tego 'starego' więc zamiast jeść 'byle co' z puszki- przygotujcie pastę sami.Wkład pracy niewielki, a ten smak... pychaaaaaaaa!Ja dziś rano przeniosłam się do cudownych lat...* wędzona makrela- 1 szt. (ok 300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula- 1 średnia* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* woda- 6 łyżek* oliwa- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne
Kraina Miodem Płynącadzieci, jedne trzymały w ręku pajdy z paprykarzem, a inne butelki kultowej już oranżady... Piękne to były czasy... A wracając na ziemię - gorąco polecam przepis!:) SKŁADNIKI:250 g makreli wędzonej (lub 1 duża)3 duże marchewki1 duża cebula1 paczka kaszy pęczak (około 100-120 g)2 ząbki czosnku2-3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego5 łyżek oliwy oliwek1 łyżeczka paryki
Słodko-Słony Świat Ilonyszybka i smaczna pasta do chleba. I to chleba nie byle jakiego! TUTAJ CHLEBSkładniki na pastę-twaróg-makrela wędzona- usuń ości-pieprz ziołowy SKWORCU-szczypiorek-sól,pieprz-łyżka śmietanyWszystkie składniki zmiksuj, bądz zblenderuj na pastę.Nakładaj na chleb i dodaj rzodkiewki. Kolor czerwony na pewno poprawi ponury nastrój. Posyp szczypiorkiem.I pyszne , zdrowe kanapki gotowe!Smacznego
Z Kuchni Do Kuchni