idealna na kolację, a następnego dnia świetnie sprawdzi się do pudełka do pracy lub na lunch do szkoły. Jeśli nie jesteście fanami tuńczyka możecie wykorzystać inną rybkę np. wędzoną makrelę lub wędzonego na ciepło tuńczyka. Sałatka makaronowa z tuńczykiem Składniki: 200 g małych świderek (lub innego makaronu) 4 ogórki kiszone 4 jajka 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka
PatiGotujesolę, mintaja czy doradę. Jeśli grilluję czy zapiekam ryby to sięgam po tuńczyka, łososia lub halibuta. Do sosów z makaronem wybieram krewetki i małże. A do pasty wykorzystuję makrelę lub wędzonego łososia. Do sałatek używam tuńczyka w puszce i oczywiście śledzi w oleju. Nie lubię śledzi w occie czy soli a te w oleju sprawdzają mi się zawsze. Śledzie(...)Użyjcie najpierw odrobinę soli a jeśli stwierdzicie, że jednak jest jej za mało wtedy dopiero dodajcie trochę więcej. Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pastę z wędzonej makreli. The post Sałatka śledziowa z papryką appeared first on MeCooks
mecookssycące. Podałam je z sałatką z cykorii klik . To dobry obiad na chłodne dni, które niestety już nadchodzą. składniki ( 2 porcje) 6 - 7 średnich ziemniaków 120 g wędzonej makreli 2 łyżki posiekanej pietruszki 1/4 posiekanej cebuli czosnkowej 1 łyżka majonezu sól, pieprz oliwa 20 g startego sera chedar Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć wydrążyć łyżeczką zostawiając ścianki grubości
Stare Garyherbacie ) i przygotować śledzie (być może po sułtańsku albo po kaszubsku ), by się przegryzły do Wigilii. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu spaghetti lub linguine pół wędzonej makreli (najlepiej część od ogona) cebula garść (kobieca) rodzynek 3 ogórki konserwowe łyżka oleju do smażenia 2 łyżki dobrego oleju (użyłam krokoszowego) sok z cytryny sól koper Zagotować wodę na makaron
Weekendy w domu i ogrodziepewno częściej sięgacie po makrelę wędzoną – szkoda, że zdecydowanie łatwiej kupić ją niż taką świeżą. Świeże makrele są cudownym kąskiem – pachną morzem, jodem i kryją w sobie soczyste, bogate w zdrowe tłuszcze mięso. Pieczona makrela to szybki obiad lub kolacja – ta upieczona jest na śródziemnomorską nutę, podana z sosem pomidorowym który genialnie łagodzi jej mocny smak i tłustość ryby. Czosnek(...)kolejnej porcji tłuszczu moim zdaniem mija się z celem. Do pieczenia wybierajcie jak najmniejsze, równej wielkości ryby, najlepiej o wadze do 360- 380g – tak samo jak w wypadku wędzonych, tak świeże makrele im są mniejsze, tym bardziej są soczyste i zwarte, a mniej tłuste. Makrele płuczemy i osuszamy papierowymi ręcznikami wewnątrz i na zewnątrz. Każdą rybę nacinamy z obu stron
Karo in the Kitchenkombinować ze składnikami. Dzisiaj mam dla Was pyszną i zdrową propozycję pastę z makreli i twarogu. Świetny pomysł na śniadanie :) SKŁADNIKI 125 g chudego twarogu 200 g wędzonego fileta z makreli 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół pęczka szczypiorku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Twaróg rozgniatamy widelcem i mieszamy z jogurtem
Moje Kuchenne RewelacjeWędliny i ser jako dodatek do kanapek mogą szybko się znudzić. Z pomocą przychodzą nam wtedy pasty kanapkowe, na które pomysłów jest całe mnóstwo. Moja jest z wędzoną makrelą i dużą ilością cebuli - smakowała każdemu:). 4 jajka 200g wędzonych filetów z makreli 1 czerwona cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz 1. Jajka
Szefowa kuchnireszta to tylko kilka ruchów ręką. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię makrelę wędzoną, nie wiem czy nie z sentymentu, bo próbowałam wielu gatunków ryb wędzonych, ale coś mi w nich nie pasuje, a to smak, a to za suche mięso. A makrela jest świetna(...)Oczywiście z dobrego źródła, bo rybka rybce nie równa, ale tak ze wszystkim Prosta pasta z ryby Drukuj Prosta pasta z ryby wędzonej Szybka do zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Składniki 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Wykonanie Rybę obieramy. Do ryby dodajemy ser biały, olej
Mieszam w Garnkureszta to tylko kilka ruchów ręką. Nie wiem jak wy, ale ja bardzo lubię makrelę wędzoną, nie wiem czy nie z sentymentu, bo próbowałam wielu gatunków ryb wędzonych, ale coś mi w nich nie pasuje, a to smak, a to za suche mięso. A makrela jest świetna. Oczywiście(...)dobrego źródła, bo rybka rybce nie równa, ale tak ze wszystkim Prosta pasta z ryby Print Recipe Prosta pasta z ryby wędzonej Szybka do zrobienia pasta kanapkowa z ryby wędzonej. Smak dzieciństwa. Ingredients 1 średnia makrela 125 g sera półtłustego 2 łyżki oliwy lub oleju sól, pieprz do smaku szczypiorek Instructions Rybę obieramy. Do ryby dodajemy ser biały, olej, sól
Mieszam w Garnkuwcześniej, ale jakoś zagapiłam się. Jest zatem dopiero dzisiaj. To przepis, który wykorzystuję nie tylko z okazji świąt wielkanocnych. Powstał zupełnie przypadkowo, kiedy nie miałam pomysłu jak wykorzystać wędzoną makrelę. Połączenie jej z ugotowanymi jajkami, a potem obsmażenie na maśle, w pierwszym momencie wydawało się dziwne. Był to jednak strzał w dziesiątkę, dlatego postanowiłam, ze ten przepis, mimo "ostatniej(...)chwili" pokażę Wam jeszcze przed świętami. Może i u Was w czeluściach lodówki czai się jakaś wędzona ryba? 😊 Składniki: 6 jajek około 200 g wędzonej ryby (użyłam makreli) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ostrej musztardy świeżo mielony pieprz do smaku bułka tarta to oprószenia masło do smażenia Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ostrym nożem przekroić na pół - razem
Codzienna kuchnia niecodziennaproporcji. Metodą prób i błędów, doszłam do bardzo zbliżonego efektu końcowego. Zaserwowałam rodzinie. I od tej pory stała się to ulubiona sałatka w moim domu. Nieco zmieniłam. Zamiast wędzonego dorsza, użyłam makreli, którą akurat miałam(...)lodówce. Użyłam pietruszki, bo też była dostępna. Ale sałatka, mimo niewielkich zmian, wyszło wyborna. SAŁATKA NAJSZTUBA. /inspiracja z warsztatów ./ dla 2-3 osób 6 małych młodych ziemniaków 1 płat makreli wędzonej pęczek pietruszki oliwa z oliwek pieprz 2 - 3 łyżki musztardy francuskiej mała cebula ( lepiej jednak pasuje czerwona ) Ziemniaki myję i gotuję w mundurkach. Kiedy są już miękkie, odcedzam
W kuchni Karmel-itkiTradycyjna pasta z makreli to polska klasyka, która wciąż cieszy się ogromną popularnością. To pyszna i pożywna przekąska, która świetnie smakuje na kanapkach czy jako dodatek do sałatek. Przygotowanie jej w domu nie jest trudne i wymaga zaledwie kilku składników. Oprócz tego, że pasta z makreli jest pyszna i łatwa w przygotowaniu, to jeszcze świetnie sprawdzi się na różnego rodzaju(...)pastę z makreli? Pastę z makreli najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Powinna być zużyta w ciągu kilku dni od jej przygotowania, najlepiej w ciągu 3-5 dni. Jeśli zauważysz, że pasta zaczyna zmieniać konsystencję lub zapach, to lepiej jej nie spożywać. pasta z makreli Przepis: pasta z makreli Składniki: pasta z makreli 1 mała wędzona makrela
okolicepalnika.plSałatka z makreli to pyszny dodatek do kanapek, zarówno na śniadanie, jak i kolację. Można ją dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Gorąco polecam! Sałatka z makreli – Składniki: 1 wędzona makrela – ok. g (ok. 315 w cał The post Sałatka z makreli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDomowy paprykarz bez zbędnych konserwantów i innych dodatków. Polecam! :) Domowy paprykarz z makreli Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu sól/pieprz Sposób wykonania: Rybę obieramy i czyścimy, wkładamy do dużej miski. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ostudzeniu dodajemy do ryby.Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystko
Smaki NataliiDziś chciałabym przedstawić moją drugą propozycję pasty z makreli. Składniki: duża wędzona makrela 5 jajek 4-5 ogórków korniszon średnia cebula sól, pieprz, majonez Sposób wykonania: Makrelę obrać z ości rozdrobnić. Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Korniszony pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i majonezem
Darcia w kuchni