makrela wędzona - 1041 przepisów (strona:28/70)

Jajka faszerowane makrelą wędzoną 225

Wielkanocnych :)                   Składniki : jajka gotowane makrela wędzona majonez szczypiorek Przygotowanie : Jajka ugotować, obrać, wyjąć delikatnie żółtka Makrelę obrać z ości i skóry Rybę i żółtka włożyć do blendera z łyżką majonezu, ewentualnie dodać szczyptę pieprzu - miksować Dodać pokrojony drobno szczypiorek, wymieszać Napełniać jajka pozbawione żółtek, dekorować

Proste Potrawy
Pasta na kanapki - twaróg z wędzoną makrelą 202

Składniki: 1 wędzona makrela 40 dag białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki śmietany 18% pęczek dymki sól, kolorowy pieprz Sposób wykonania: Makrelę obieramy z ości. Wkładamy do miski, dodajemy ser oraz jogurt ze śmietaną. Rozdrabniamy widelcem. Dymkę kroimy w drobne kawałki. Wsypujemy do pasty. Doprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy

Qchnia po prostu
Pasta jajeczna z makrelą i porem 205

Składniki: 5 jaj 1 wędzona makrela zielona część pora (około 15 cm) 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz kolorowy Sposób wykonania: Pora czyścimy, kroimy w pół krążki, oprószamy solą i odstawiamy na 15 minut aby puścił sok. Odsączamy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Wszystkie składniki razem ze sobą mieszamy

Qchnia po prostu
Pasta rybna z wędzonej makreli 168

może być smaczna, jednak okazało się, że bardzo dobrze, że się zdecydowałam ją przyrządzić. Składniki na pastę rybną z makreli (spora porcja): ser biały chudy 250 g makrela wędzona około 250 g cebula sól pieprz zielona cebulka lub szczypiorek Makrelę podzielić na kawałki, usunąć ości. Do miski przełożyć ser biały i rybę, a następnie rozgnieść widelcem. Cebulę pokroić w bardzo

Karola gotuje
jajka faszerowane pastą z makreli 393

zielony szczypiorek. Jego lekko ostry smak doskonale podkreśla smak wędzonej ryby, delikatnych żółtek i aksamitnego majonezu. Polecam nie tylko na Wielkanoc :-) składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 mała wędzona makrela gruby szczypior sól, pieprz 2 łyżki majonezu wykonanie: Ugotowane jajka obieram ze skorupek i każde z nich przekrawam na pół. Żółtka przekładam do miseczki. Szczypior siekam i dodaję

babka w formie
Pasta z makreli z chrzanem 171

pastę zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego. Makrela w połączeniu z serkiem i chrzanem komponują się idealnie. Charakteru dodaje również świeża natka pietruszki. Szybko i pysznie :) Składniki: mała makrela wędzona opakowanie serka śmietankowego (150 g) 3 łyżeczki chrzanu natka pietruszki Makrelę obrać i pozbawić ości. Za pomocą widelca rozgnieść. Dodać serek i chrzan i całość mieszać tak długo, aż powstanie gęsta

My simple kitchen
Masło z makreli wędzonej 212

Bardzo szybka i smaczna pasta. Smakuje jak ta ze sklepu, ale na pewno nie ma w niej tyle dodatków chemicznych.  makrela wędzona 1 sztuka  masło 1/3 kostki koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka Mięso makreli oddziel od skóry i ości, włóż do rozdrabniacza razem z miękkim masłem i łyżeczką koncentratu pomidorowego. Zmiksuj. Gotowa do spożycia

AZgotuj!
Sałatka z makrelą 150

Urozmaicona makrela - prosta sałatka :) Składniki: - 1 makrela wędzona - 2 jajka - szczypior - 1 cebula Gotujemy jajka na twardo, obieramy makrelę, dodajemy cebulę skrojoną w kostkę i oprószamy szczypiorem

upichcona
KOTLETY Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. 249

również z puree z groszku bądź z hummusem. A nawet z białym sosem, pełna dowolność :) KOTLECIKI Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. /znaleziony w sieci;/ na ok. 8 kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane

W kuchni Karmel-itki
Paprykarz 82

jest obecnie prawie we wszystkim, to czemu nie? Tym razem paprykarz. Nie pamiętam jego smaku sprzed lat, ale moje króliki stwierdziły, że to to. I że pyszne. Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu (ja użyłam parboiled) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki wody 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3/4 łyżeczki mielonej chili szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie) pół łyżeczki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy al dente. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią starte na największych oczkach marchewki i pietruszkę, a także pokrojone w drobną kostkę cebule i rozdrobniony czosnek, smażymy

Kardamonovy
Paprykarz 99

jest obecnie prawie we wszystkim, to czemu nie? Tym razem paprykarz. Nie pamiętam jego smaku sprzed lat, ale moje króliki stwierdziły, że to to. I że pyszne. Składniki: 1 wędzona makrela 100 g ryżu (ja użyłam parboiled) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 cebule 2 ząbki czosnku puszka pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego pół szklanki wody 2 liście laurowe(...)ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 3/4 łyżeczki mielonej chili szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie) pół łyżeczki octu winnego sól pieprz olej rzepakowy Ryż gotujemy al dente. Makrelę obieramy ze skóry i ości. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na nią starte na największych oczkach marchewki i pietruszkę, a także pokrojone w drobną kostkę cebule i rozdrobniony czosnek, smażymy

Kardamonovy
Domowy paprykarz z wędzoną makrelą 106

Składniki: 1 duża wędzona makrela 1 marchewka 1/4 selera 1 cebula 100 g białego ryżu 2 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego 100 ml passaty pomidorowej 4 łyżki oleju 1 łyżka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Rybę obieramy ze skóry i ości. Marchewkę

Qchnia po prostu
Podwójnie rybne kotleciki 177

rybny smak jest jeszcze bardziej wyeksponowany, a dzięki świeżym ziołom- bardziej wyrazisty. Wypróbujcie. Do przygotowania 6 kotlecików potrzebujecie: ok. 0,5 kg surowej ryby, ja użyłam mintaja 50 g wędzonej makreli pół pęczka koperku pół pęczka cienkiego szczypiorku 2 jajek czerstwej bułki 1/3 szklanki mleka mąki bułki tartej soli i pieprzu cytrynowego oleju do smażenia Czerstwą bułkę namaczamy w mleku(...)Surową rybę kroimy w drobniutką kostkę lub mielimy przez tarczę z dużymi oczkami. Makrelę pozbawiamy ości i rozdrabniamy. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Surową i wędzoną rybę mieszamy z zielonymi dodatkami, wbijamy jajko, dodajemy odciśniętą, uprzednio namoczoną w mleku bułkę, doprawiamy solą i pieprzem (po około 1/3 łyżeczki). Formujemy kotleciki. Panierujemy je w mące a następnie leciutko osolonym jajku

Pichceniomania
Sałatki i przystawki 367

Farfale z wędzoną makrelą Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
Pasta z wędzonej makreli 184

dlatego też gdy wracam w końcu do domu do męża i córci, mam ogromną ochotę na wszelkiej maści "domowe jedzenie." Stąd też mój kolejny przepis na domową pastę z makreli, którą wszyscy uwielbiamy.  W moim rodzinnym domu pastę według tego przepisu wykonywał zawsze mój Tato, była to jedna z nielicznych potraw, która wychodziła z kuchni spod ręki Taty(...)sposoby - z chrzanem lub bez niego, wybór pozostawiam Wam. :) Dzielę się dziś z Wami zatem kawałkiem mojej rodzinnej historii, mam nadzieję, że stanie się też Waszą. :) Składniki: 1 wędzona makrela 250 gramów białego twarogu półtłustego 1 mała cebula ½ pęczka świeżego koperku 5-6 łyżek stołowych majonezu 3-4 łyżeczki chrzanu sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makrelę obierz ze skóry, usuń

Garniec Magalie