pozostałe składnik umieściłam w misie blendera i zmiksowałam na gładką masę, pesto wstawiłam do lodówki aby się przegryzło (najlepiej smakuje na następny dzień). Ponadto: - pęczek szparagów - jajka - ulubiony makaron Szparagi grillowałam na patelni grillowej z dodatkiem oliwy z oliwek i odrobiny miodu. Jajko ugotowałam w koszulce, tj. wrzucamy na wrzątek, ja robię to techniką dla amatorów, żeby się nie denerwować(...)łyżkę cedzakową do wrzątku- tak aby jajko nie dotknęło dna garnka. Gotuję około 1 do 1,5 minuty, wyciągam i gotowe, studded pod zimną bieżącą wodą , delikatnie usuwam folię. Makaron gotujemy wedle uznania - u mnie all dente. Do garnka z odcedzonym makaronem dodajemy pesto buraczkowe mieszamy, nakładamy na talerze, na wierch układamy grillowane szparagi i jajko w koszulce, całość
SMYKWKUCHNIużyciem świeżych pomidorów, najlepiej malinowych, wtedy danie będzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego, ale doskonale sprawdzi się też pełnoziarnisty. Całość posypana jest moim ulubionym parmezanem :) Składniki (2 porcje): 1 mała cebula 1 ząbek czosnku ok. 400 g filetu z piersi indyka(...)świeżych pomidorów 2 łyżki oliwy lub oleju kokosowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta ostrej papryki bazylia, oregano sól, pieprz 150 g ulubionego makaronu pęczek szparagów parmezan lub inny ser Wykonanie: Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, pokroić na kawałki. Szparagi umyć i odciąć twarde końce (około 5 cm). Następnie przygotować ulubionym sposobem
Healthy food explorerSzparagi w każdej wersji są niesamowitym doznaniem kulinarnym. Tym razem na „warsztat” pomieszania z poplątaniem, które nomen omen, wyszło przecudownie. Składniki: 250 g makaronu chow mein 1 łyżka sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 6 sztuk szparagów zielonych 2 szalotki 4 grzyby mun 300 g karkówki wieprzowej 1 łyżka oleju arachidowego 1 duża marchew 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu(...)ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Sezam prażymy. Szparagi obłamujemy w miejscu, w którym same pękają. Kroimy na mniejsze kawałki. Szalotki kroimy w talarki. Marchew kroimy w zapałkę. Grzyby zalewamy wrzątkiem na kwadrans, odcedzamy i kroimy w paski. Do woka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojone w dużą kostkę mięso. Smażymy, cały czas
R'n'G Kitchenjakiegoś swojego ulubionego. Na blogu znajdziecie także zestawienie z moimi ulubionymi daniami ze szparagów: Najlepsze przepisy na szparagi Zielone spaghetti ze szparagami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: opakowanie makaronu spaghetti 1 pęczek zielonych szparagów 1 ząbek czosnku 2 łyżki pesto z kolendry lub Waszego ulubionego płatki startego parmezanu oliwa z oliwek sól pieprz listki bazylii Wykonanie: Ze szparagów(...)siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, chwilę go przesmażamy i dodajemy szparagi, które solimy i pieprzymy. Wszystko smażymy pod przykryciem na średnim ogniu przez 5 minut. W międzyczasie makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy go, przekładamy do miski, dodajemy pesto, ewentualnie nieco oliwy i szybko mieszamy. Makaron przekładamy na talerze, dodajemy szparagi, posypujemy parmezanem i listkami bazylii
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI 320 g makaronu razowego 400 g filetu z piersi indyka (lub kurczaka) 400 g zielonych szparagów 2 łyżki m ą ki 2 łyżeczki ziół prowansalskich 10 suszonych pomidorów oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di pasta integrale 400 g di filetto di tacchino (o pollo) 400 g di asparagi verdi(...)zależności od grubości szparagów. Stan upieczenia szparagów sprawdzamy wbijając w nie widelec, jeśli lekko wchodzi, szparagi s ą gotowe. W międzyczasie gotujemy makaron. Filet z piersi indyka kroimy w kostk ę . W misce mieszamy 2 łyżki m ą ki, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól i pieprz
La grande e la piccola cuocaZapiekanka makaronowa z pokrzywą – prosta do przygotowania, tania, sycąca i przede wszystkim smaczna! Warto zrobić teraz z majowej pokrzywy! Ja do swojej zapiekanki użyłam makaronu pełnoziarnistego, ale możecie wybrać swój ulubiony: jasny czy też bezglutenowy. Taka zapiekanka świetnie sprawdzi się jako obiad czy też na lunch do pracy. PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ Z POKRZYWĄ Składniki na zapiekankę makaronową z pokrzywą(...)200g makaronu – ja użyłam fusilli żytniego 100-200g kiełbasy wędzonej 2 łyżki posiekanych liści pokrzywy400g śmietany 12% 1 ząbek czosnku sól pieprz kilka pomidorków koktajlowych lub 2 większe 1 jajko Jak zrobić zapiekankę makaronową z pokrzywą: Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem z opakowania, wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy posiekaną pokrzywę i kiełbasę pokrojoną w kostkę, mieszamy. Śmietanę
Dorota SmakujeMakaron z indykiem i warzywami Składniki 400 g fileta z indyka 200 g ulubionego makaronu 1 brokuł 200 g pomidorków koktajlowych 100 szpinaku w brykiecie 1 cebula 1 kubeczek jogurtu … Czytaj dalej Makaron z indykiem i warzywami
czarrna od kuchnipotrzebują czasochłonnej obróbki i z takich właśnie składa się to proste i szybkie danie. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek obierz i posiekaj dość drobno lub wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Szpinak umyj i poprzekrawaj listki na połowę. Na patelni(...)patelnię. Dodaj szpinak oraz przyprawy – bazylię, pieprz i sól. Śmietanę wlej na patelnię. Możesz dodaj odrobinę wody. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Polej sosem gorący makaron i wcinaj 🙂 Składniki 100 g łososia lub łososia wędzonego 150 g makaronu 20 ml oleju Kujawski z czosnkiem lub zwykłego (może być też masło) 1 duża cebula – około
Eat me! Fit me!wylewamy oliwę z oliwek - rozprowadzamy najlepiej pędzelkiem silikonowym. Dodajemy ząbki czosnku. Układamy plasterki cukinii oraz kawałki kurczaka. Doprawiamy do smaku z każdej strony. Grillujemy z obu stron. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki oraz nieco oliwy z oliwek. Starannie mieszamy. Makaron wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki
Moja smaczna kuchniaKońcówka weekendu majowego. Po kilku dniach spotkań ze znajomymi, grillowania i wielu rozmowach nadszedł czas aby zjeść coś lekkiego. Składniki: 150 g makaronu Arc Pol kółeczka 150 g fasolki szparagowej 10 pomidorków koktajlowych 10 oliwek zielonych 3 garście roszponki 1 puszka tuńczyka SOS: 1/2 ząbku czosnku 1,5 łyżki octu winnego sól pieprz 4 łyżki oliwy Makaron Arc Pol gotujemy(...)dente. Przygotowujemy sałatkę. Do makaronu dodajemy fasolkę szparagową z puszki, pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, roszponkę i tuńczyka. Przygotowujemy sos: czosnek przecisnąć przez praskę.. Wymieszać go z pozostałymi składnikami sosu. Warzywa wymieszać z sosem
Kuchnia w oparachboczku, jednak spokojnie możesz zastąpić go pieczarkami, piersią z kurczaka czy nawet kiełbaską chorizo. W okresie kiedy świeże pomidory są niedostępne możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Składniki: 200g makaronu fettuccine, ugotowanego al dente 100g boczku, pokrojonego w kostkę sól, pieprz, łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii, łyżka posiekanego koperku, szczypta cukru 1 duża cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku(...)nich czosnek oraz przyprawy. Sos dzięki, temu że odparowujemy z niego wodę powinien zgęstnieć. Jeśli wolisz gęstszy sos możesz zaprawić go mąką. Do gotowego sosu wrzucamy boczek oraz makaron. Całość chwilę gotujemy aby smaki się przegryzła. Smacznego
Życie ze smakiemDzień dobry! Pomysł na dzisiejszy obiad ode mnie to... Makaron z cukinią i papryką. Pysznie, zdrowo, kolorowo. Jest wegetariański (a nawet wegański) i bardzo lekki! Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu tagliatelle lub spaghetti 1 średnia cukinia 2 cebule 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki oliwy z oliwek Świeże oregano i pietruszka Sos sojowy, papryka słodka, papryka(...)ostra, sos sojowy, zioła prowansalskie, sól Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę lub paski paprykę, chwilkę podsmażamy. Umytą i pokrojoną w plasterki, a później na pół cukinię dorzucamy na sam koniec. Wszystko doprawiamy przyprawami, ziołami, solą i sosem sojowym. Dusimy do momentu aż cukinia będzie miękka 🤤😋 Podajemy
Czarnawisienkalunch do pracy. Możecie przygotować ją dzień wcześniej, zapakować w lunch box i zabrać ze sobą w podróż. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Wystarczy ugotować makaron i dodać ulubione dodatki. Ja połączyłem warzywa konserwowe ze świeżymi. Do tego aromatyczny koperek i czosnek niedźwiedzi. Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 6 osób SKŁADNIKI: 300g makaronu penne(...)pozostaw, aby cała woda ociekła. Ogórki i paprykę pokrój w kostkę, pora w piórka, rzodkiewkę w cienkie półplasterki i przełóż wszystko do dużej miski. Następnie dodaj wcześniej ugotowany makaron, majonez, jogurt grecki i musztardę. Dopraw świeżo posiekanym koperkiem, czosnkiem niedźwiedzim, solą i pieprze. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego
kulinarnyJapewno nie wyrzucać! Podsyłam Wam świetny pomysł na zapiekankę, do przygotowania której możemy wykorzystać przeróżne mięsa, warzywa, sery oraz zieleninę, które zalegają nam w lodówce. Składniki: 250g makaronu (u mnie świderki i muszelki) ok. 300g wędlin, pieczonego lub gotowanego mięsa, kiełbasy itp. warzywa – u mnie: pomidor, ogórek gruntowy, ogórek kiszony, papryka żółta i czerwona, szczypiorek pół brokuła(...)łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 2 łyżki posiekanej zieleniny do posypania zapiekanki (np. pietruszka, szczypiorek, rzeżucha) opcjonalnie domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Wędliny, pieczone lub gotowane mięso, parzone kiełbasy itp. kroimy w kostkę *** *** Warzywa również kroimy w kostkę *** *** Połowę żółtego sera kroimy w kostkę lub ścieramy
Blog z Apetytemrodzinny obiad bądź kolację wśród znajomych. Przepis na 6-8 porcji. :)! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( u mnie z indyka) 2 i pół szklanki dowolnego makaronu 3 ząbki czosnku 1 cebula puszka pomidorów krojonych słoik sosu pomidorowego ( u mnie Napoli) 150 gram pieczarek pokrojonych w plasterki 2 kulki mozarelli pokrojone w kosteczkę sól i pieprz do smaku(...)łyżeczce suszonej bazylii, oregano i ziół prowansalskich Przygotowanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gotujemy makaron al dente, przekładamy do naczynia żaroodpornego mięso smażymy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do makaronu na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pieczarkami, gdy wszystko poddusimy przekładamy do naczynia żaroodpornego dodajemy jedną pokrojoną mozarelle, pomidory w puszce
Studencka Micha