Makaron ze świeżymi i suszonymi pomidorami, oliwkami i tuńczykiem 🐟 Jeden z moich ulubionych.Przyznawać się... Kto je ryby, a kto nie? My w lecie zdecydowanie częściej ze względu na działkę przy stawach. Składniki na 3 porcje: 300 g makaronu 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor Garść oliwek 5 suszonych pomidorów Świeża bazylia 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła/oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka oregano Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Pomidora sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórę. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z masłem/oliwą przez 5 minut. Czosnek wyciskamy, suszone pomidory i oliwki kroimy. Również podsmażamy. Dodajemy tuńczyka (razem z płynem) i doprawiamy. Podsmażamy do momentu redukcji płynu. Całość podajemy
CzarnawisienkaNajlepszy sos bolognese, jaki do tej pory jadłam. Sos jest bardzo sycący i łatwy do przygotowania. Sos bolognese jest bogaty w smaku, a podany na obiad z makaronem, na pewno wszystkim posmakuje. Sos świetnie smakuje nie tylko podany od razu po zrobieniu, ale również podgrzany i nie wiem, czy nie jest jeszcze lepszy. Oprócz jedzenia takiego sosu z makaronem używam(...)minut. Następnie dodać koncentrat i sól, po wymieszaniu gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Doprawić do smaku mielonym pieprzem. Sos bolegnese najlepiej smakuje z ugotowanym al'dente makaronem. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka
Gotuj w domustrony. Papryki przełożyć do foliowej torebki i odstawić do ostygnięcia. Po przestygnięciu zdjąć z nich skórkę i przełożyć do melaksera, dodać pozostałe składniki pesto i zmiksować na gładkie pesto. Makaron ugotować do miękości, odsączyć i do jeszcze ciepłego makaronu przełożyć pesto i wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Pomidorki pokroić na pół, przełożyć do makaronu, dodać rukolę i pokrojoną w kostkę mozzarellę
Cooking for Emilymigdałów, pomidorków cherry, świeżej bazylii, czosnku, oliwy i sera pecorino lub parmigiano reggiano. Ja użyłam tego drugiego. Polecam, naprawdę warto spróbować :-) Miłego dnia :-) Składniki na 4 porcje: 400 g makaronu spaghetti 500 g pomidorków cherry spora garść świeżej bazylii 2-5 ząbków czosnku (ja dałam 4) 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin 80 g migdałów bez skórki(...)pokrojone w kosteczkę pomidorki. Blendujemy aż wszystkie składniki się połączą. 4. Teraz doprawiamy solą i pieprzem. Sos odstawiamy, żeby smaki nam się przegryzły. 5. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. 6. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i możemy podlać strużką oliwy z oliwek extra virgin. Smacznego
kruche babeczkiPyszny i bardzo prosty pomysł na szybki domowy obiad. Takie mięsko w sosie idealnie właśnie smakuje z makaronami. 400 g sznycli z indyka Przyprawa do mięsa 250 g pieczarek 2 cebule ½ pęczka natki pietruszki 500 ml wody lub bulionu 200 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka mąki ryżowej 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)makaronu penne Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki. Każdy przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Mięso przesmażamy na rozgrzanej patelni. Gdy zmięknie dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość dusimy przez 10 minut, podlewamy wodą lub bulionem. Dodajemy natkę pietruszki oraz suszone pomidory z czosnkiem. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Śmietanę
VioletoweKucharzeniejuż warto testować różne przepisy, bo to wdzięczne i uniwersalne warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. Mój dzisiejszy przepis na cukinię to spaghetti napoli z cukinią zastępującą makaron. Danie nie tylko pyszne i lekkostrawne, ale również bezglutenowe! Cukinia nie dość, że jest pyszna to jest też bardzo zdrowa – to idealne warzywo dla dbających o zdrowie i osób(...)sporo wiele cennych składników odżywczych m.in. potas, żelazo, magnez i witaminę C. Mój przepis na cukinię to spaghetti z cukinii, czyli zoodles, gdzie pokrojone w cieniutkie paski warzywo zastępuje makaron. Innymi słowy, fit spaghetti napoli to duszona cukinia oblepiona ziołowym sosem ze świeżych pomidorów, podawana ze marchewką (opcjonalnie) oraz świeżą bazylią. Po prostu pycha! Lubicie przepisy z cukinii? Zobaczcie
A to pestkaŚwietna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa. Składniki: 250 g makaronu pantacce toscane (ew. typu łazanki) 1/2 główki młodej kapusty 2 łyżki masła 1 mała cebula 3 suszone pomidory z oliwy 200 g wędzonych kiełbasek sojowych sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę. Wrzucamy pokrojone kiełbaski, pomidory pokrojone(...)paski, chwilę smażymy, zalewamy wodą, dodajemy poszatkowaną kapustę. Dusimy pod przykryciem do jej miękkości. Wrzucamy makaron, nadal smażymy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze starym serem (ulubionym -u nas bursztyn) i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenczemu? Wczoraj przygotowywała je moja dziesięciolatka z moimi podpowiedziami i efekt widzicie na zdjęciu (my zajadaliśmy ze smakiem). PRZEPIS NA NOODLE Z TUŃCZYKIEM Składniki na noodle z tuńczykiem: 300g makaronu noodle – u mnie żytnie 1 puszka tuńczyka w oleju 1 ząbek czosnku 2 marchewki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże łyżki majonezu sok z ćwiartki cytryny sól pieprz(...)łyżek oliwy sezam Jak zrobić noodle z tuńczykiem: Makaron gotujemy zgodnie z przepisem z opakowania. Marchewki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy minute na oliwie. Do marchewek dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, tuńczyka z olejem, majonez, natkę, mieszamy podgrzewamy minutkę. Do sosu dodajemy odcedzony makaron. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. posypujemy sezamem. Artykuł Noodle z tuńczykiem pochodzi z serwisu
Dorota Smakujebardzo sycąca. Z pewnością przekonacie do niej swoją rodzinę Składniki: 400 g mięsa z indyka na gulasz 4 jajka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku zielonego 110 g makaronu 4-5 łyżek majonezu Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony Przyprawy do gotowania indyka: sól, pieprz cytrynowy, kurkuma, papryka słodka mielona, bazylia, ziele angielskie, liść laurowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Mięso(...)indyka zagotować z wyżej podanymi przyprawami. Gotować 40 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na talerz i odstawić do ostygnięcia. Makaron ugotować według wskazań producenta. Jajka gotować przez 10 minut. Przestudzone mięso można posiekać na drobniejsze kawałki, wrzucić do miski. Dodać jajka potarte na tarce o grubych oczkach. Wsypać przestudzony makaron, dodać fasolkę i groszek. Posypać solą i czarnym pieprzem
Przepisy Babciprzetwórnia owocowa ruszyła na dobre. Przerabiam na dżemy, soki i kompoty wszelakie dostępne w rodzinnym ogrodzie owoce. Ale nie o owocach dzisiaj mowa, a o botwince. Zapraszam na pyszny makaron w różowej odsłonie :) Botwinka w innej odsłonie niż chłodnik. Tak dobra, że już ze 3 razy ją w ten sposób przygotowałam. Nie zajmuje sporo czasu. Botwinkę możecie przyrządzić(...)Składniki na 2 porcje: pęczek botwinki 1 mała cebula 150 ml śmietany kremówki 100 g sera pleśniowego np. blue sól, pieprz, świeży tymianek garść orzechów włoskich 250 g makaronu Orzechy z grubsza posiekać i podprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Botwinkę umyć. Buraczki pokroić w plastry a następnie w słupki. Łodygi pokroić w podłużne kawałki; posiekać połowę liści z pęczka
My simple kitchenLekki obiad na upalne dni. Same nowalijki dostępne na naszym targu. Same pyszności. Składniki: 400 g makaronu tagliatelle 500 g bobu 500 g pomidorów malinowych 4 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 garść bazylii 1 garść natki pietruszki cukier parmezan sól, pieprz Przygotowanie: Bób gotujemy przez 30 min. Studzimy, obieramy. Makaron gotujemy al’ dente. Posiekany czosnek lekko podsmażamy na rozgrzanej(...)oliwie, dodajemy sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, obrany bób. Zioła również siekamy, dodajemy do sosu, podlewamy szklanką wody. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.Zagotowujemy. Makaron dodajemy do sosu, dokładnie łączymy. Podajemy ze świeżo startym parmezanem
R'n'G KitchenPosmakowała nawet synowi, który za bakłażanem nie przepada :-) Danie proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki dla 4 osób: 400 g makaronu krótkiego (najlepiej penne) 1/2 kg bakłażanów 600 g słodkich świeżych pomidorów 4 ząbki czosnku (2 obrane, 2 w łupinie) kilkanaście listków bazylii ser pecorino do posypania (u mnie Parmigianino Reggino) sól(...)dodajemy sól i pieprz. Teraz tutaj mamy dwa warianty do wyboru: sos możemy pozostawić w takiej formie w jakiej jest, lub możemy całość zmiksować blenderem. Ja zmiksowałam blenderem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 5. Bakłażany płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i smażymy. Ja tutaj zrobiłam też na dwa sposoby. Za pierwszym razem smażyłam od początku
kruche babeczkiwymieszać z wodą, mąką i wlać do pieczarek, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, dodać pieprz czarny mielony, posiekaną natkę pietruszki, przyprawę w płynie maggi. Podać z ulubionym ugotowanym makaronem - makaron z sosem pieczarkowym to bardzo szybkie, smaczne, sycące danie na obiad, kolację, makaron dajemy jaki lubimy............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSałatka makaronowa z papryką ogórkiem zielonym, kukurydzą, i szynką konserwową sprawdzi się na kolację, imprezę i do pracy w pudełeczko. 250 gram makaronu kokardki 1 średnia papryka czerwona ok.400 gram ogórka zielonego 1 puszka kukurydzy 200/250 gram szynki konserwowej 4 /5 łyżek majonezu sól pieprz Makaron ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić. Paprykę, ogórka, i szynkę kroimy w kosteczkę(...)miski przekładamy makaron dodajemy pokrojone warzywa i szynkę, wsypujemy odcedzoną z zalewy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i wszystko dokładnie mieszamy. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Andzia Pichcikoperku 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego) 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 200 g makaronu ryżowego 4 jajka garść pokrojonego grubego szczypioru Sposób wykonania: Do dużego garnka wrzucamy obraną marchew, pietruszki oraz selera, wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy piersi(...)gotującej się zupy, mieszamy. Marchew kroimy w plastry, mięso kurczaka w średniej wielkości kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy. Koper szatkujemy drobno i również dodajemy do zupy. Makaron ryżowy gotujemy al' dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Jajka gotujemy na półtwardo (wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy przez 8 minut). Obieramy je i kroimy na pół
Qchnia po prostu