cukier swieżo tarty parmezan PRZYGOTWANIE: Jeżeli pomidory są świeże-to parzymy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy pomidory. Nastawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy al dante-pozostawiając 1/2 filiżanki wody po gotowaniu. Kiedy pomidory sa już wysmażone, dodajemy sól, ew, cukier, przekładamy spaghetti, dodajemy odrobinę wody z makaronu-całość obficie posypujemy parmezanem
Kopystką po garachzabieganych, którzy nie chcą bawić się w mielenie maku. Również tego nie znoszę, więc postanowiłam ułatwić sobie życie. Dlaczego by nie? :) MAKIEŁKI (przepis dla 4 osób) składniki: 250 g makaronu łazanki 1/2 puszki gotowej masy makowej 3 łyżki mleka starta skórka z pomarańczy garść posiekanych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Pozostałe składniki(...)łączę ze sobą, dodaję makaron. I już :) SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkikażde) 1 puszka pomidorów całych - najlepiej drobne czereśniowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka białego, wytrawnego wina garść szpinaku parę oliwek sól pieprz oregano oliwa 250 g makaronu spaghetti do podania: świeżo starty parmezan przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać na małym ogniu aż cebula lekko zmięknie. Dorzucić zamrożone karczochy, dodać wino(...)karczochy będą zupełnie miękkie - ok 15 - 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Jeżeli sos zbyt odparuje - dolać trochę wina. W międzyczasie zagotować wodę, posolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szpinaki i oliwki. Lekko zamieszać, przykryć. Dusić do czasu aż szpinak zwiędnie. Tak przygotowane warzywa podawać z makaronem, posypać startym parmezanem
Stare Garyklasycznie a kuzynka wolałaby bez rodzynek i żurawiny. Musze powiedzieć, że kluski z makiem chętniej jem niż makowca. Dziś jednak przepis będzie z żurawiną... bez rodzynek :) Składniki: 200 g makaronu zagrodowego Arc Pol 250 g maku 1 1/2 szkl. bakali (orzechy włoskie, pekan, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa, żurawina suszona) 1/2 szkl. miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka ekstraktu(...)wanilii 1/2 łyżeczki cynamonu Makaron Arc Pol ugotować al dente. Mak zalać gorącą wodą, odstawić do wystudzenia i odsączyć z wody. Dwukrotnie zmielić mak w maszynce do mięsa (sitko o drobnych oczkach). Bakalie posiekać. Dodać do maku wraz z masłem cynamonem i ekstraktem z wanilii. Wymieszać do połączenia się składników. Masę makową połączyć z makaronem
Kuchnia w oparachwłoskich 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 18 % do zup i sosów sól pieprz czosnek niedźwiedzi rukola (niekoniecznie, ja musiałam wykorzystać) olej do smażenia 300 g makaronu 1. Makaron gotujemy al' dente. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na drobno szalotkę. Łososia myjemy z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na porcje(...)stron po kilka minut. 2. Do łososia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, żurawinę i orzechy, oraz czosnek niedźwiedzi. Podsmażamy minutkę, dodajemy śmietankę, mieszamy i dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 3. Przekładamy na talerze, możemy posypać świeżą rukolą. Smacznego
kruche babeczkiroznoszący się wszędzie zapach suszonych śliwek. Były obowiązkowo w kompocie z suszu, na który przepis znajdziecie TUTAJ ale w mojej pamięci najbardziej zagnieździły się kluski ze śliwkami. Mięciutki, puszysty makaron podawany z pysznymi, rozgotowanymi prawię na papkę suszonymi śliwkami oraz miodem. To danie było i jest co roku obowiązkową pozycją na naszym wigilijnym stole. Składniki: 200g makaronu łazanki 400g suszonych(...)śliwki) woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy śliwki, dolewamy miód i dusimy aż się rozpadną uważając by ich nie przypalić. W razie potrzeby dolewamy wody. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i wrzucam do rozgotowanych już śliwek, mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego
Życie ze smakiemcurry :) Składniki (na 2- 3 porcje) 10-12 krewetek 500ml bulionu warzywnego 4 pieczarki 1 łyżeczka pasty curry odrobina oleju 100g tofu szczypiorek olej 200 ml mleczka kokosowego 70g makaronu ryżowego Tajska zupa curry z krewetkami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pastę curry. Podczas smażenia dodajemy mleczko kokosowe, aby pasta nam się(...)pokrojone w plasterki pieczarki i tofu. Gotujemy kolejne 3 minuty. Teraz pora dodać obrane i pozbawione ogonków krewetki . Gotujemy wszystko znów 3 minuty i gotowe :) Na talerzach układamy ugotowany makaron, następnie dodajemy zupę i całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Smacznego! Artykuł Tajska zupa curry z krewetkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Makaron z tuńczykiem zaplanowałam sobie na sobotni obiad, ale muszę przyznać, że bardzo bałam się końcowego rezultatu. Największe moje obawy dotyczyły tego, że smak tuńczyka zdominuje całą potrawę. Jak się okazało, tuńczyk owszem jest wyczuwalny, ale w zestawieniu z pozostałymi składnikami dania tworzy pyszną potrawę. Wydaje mi się, że w tej potrawie nie może zabraknąć żadnego z wymienionych przeze mnie(...)średnia cebula oliwa 1 puszka pomidorów krojonych 200 g śmietany 30% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mały słoik czarnych oliwek 1 pęczek natki pietruszki 300 g makaronu pełnoziarnistego (u mnie orkiszowy) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie WYKONANIE Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Polać oliwą i zeszklić. Następnie dodać pomidory i smażyć
Passions hobbies lifeDzieci bardzo lubią makaron, myślę, że nie tylko one... U nas najczęściej bywa do niego sos boloński. Taki obiad to idealna okazja by przemycić trochę mięsa do codziennego menu, za którym moje najmłodsze Dziecię nie przepada... Dzisiejsze danie, to jej ulubiona wersja: trochę mięsa z dodatkiem marchewki, w pysznym sosie pomidorowym, z dużą ilością startego sera... Zwykle przygotowuję bolognese(...)zioła - 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1-2 łyżeczki mała klarowanego (nie trzeba) - 1-2 łyżeczki skrobi (u mnie ziemniaczana) Dodatkowo: - tarty ser (Parmezan lub Grana Padano) - makaron spaghetti lub dowolny ulubiony (w wersji bezglutenowej-bez glutenu) Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju kokosowego, posolić, pod koniec dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, zamieszać
Smaczne ZdroweSkładniki: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo –wieprzowego 500 ml passaty lub dwie puszki pomidorów bez skórki 1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 250 g makaronu spaghetti Sól, pieprz, oregano, bazylia Olej do smażenia Przepis na spaghetti bolognese z papryką Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami znajdującymi(...)kolor, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę, dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią. Smaż przez 10 minut na wolnym ogniu. Dodaj pomidory i smaż aż sos się zredukuje. Podawaj z ugotowanym makaronem i listkami bazylii. Smacznego! Artykuł Spaghetti bolognese z papryką pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Najprostszy i najszybszy przepis świata na pastę w sosie pomidorowym. Makaron ten powstał, gdy w kuchni nie było zbyt wiele rzeczy do wyboru, a i godzina nie była młoda. Wyszło smakowicie, ale warto zaznaczyć, że dla łakomczuchów potrzebna jest dużo większa porcja, gdyż danie to jest bezmięsne, a co za tym idzie mniej sycące. Składniki na świderki w sosie pomidorowym(...)parmezanem (2 porcje): cebula dwa ząbki czosnku pomidory krojone w puszce sól pieprz chili łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka cukru makaron świderki 200 - 250 g parmezan Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać tak samo pokrojony czosnek. Po chwili wlać pomidory. Dodać łyżkę octu balsamicznego, a następnie doprawić solą, pieprzem, chili i cukrem. Dodać łyżkę startego parmezanu i podgrzewać
Karola gotujedużą ilością świeżych warzyw, jajek na twardo i aromatycznego wędzonego pstrąga, które świetnie komponują się z delikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą. Składniki: 125g makaronu pappardelle 125g fileta z wędzonego pstrąga 20g świeżego szpinaku 5 rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 8 pomidorków koktajlowych 120g zielonego groszku (mrożonego) 3 jajka na twardo świeżo zmielony pieprz Dressing(...)łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. 3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać
Szalona Kuchnia Ewelinynaraża moją empatię na próbę, albo wpadnie pod nogi, ze względu na ograniczone pole widzenia. Natomiast ostatnio jedne dziecko zostało źródłem inspiracji, kiedy mówiło do mamy, że chce makaron ze śmietaną i z jabłkami. Myślę sobie - O! tego jeszcze u mnie nie było, a że jabłka, w wyniku największego urodzaju od dekad są w końcu tańsze od bananów, postanowiłem(...)pracy. To mówię wszystkim tym, którzy nie korzystają w pracy z cateringu, stołówki, diet przynoszonych pod drzwi itp. Gourmet pełną gębą :) Kolor jeszcze lepszy, bo jabłka oksydowały :) Składniki: - makaron - jakaś śmietana - jabłka Wykonanie: Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach tzw. na zapałkę. Mieszamy wszystko razem, dodając śmietany
Kryzysowa Książka Kucharskasmak dojrzewającej szynki i ciągnący się ser. Jest to sycąca, szybka i prosta w wykonaniu propozycja na obiad – na pewno posmakuje wszystkim. Składniki (na 4 kokilki): 150g drobnego makaronu 400g pieczarek 150g surowego boczku 100g szynki szwarcwaldzkiej 1 średnia cebula 250ml mleka łyżka masła łyżka mąki 100g żółtego sera sól i pieprz do smaku pół łyżeczki ziół prowansalskich(...)łyżki bułki tartej Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie, aż będzie al dente. Odcedzamy i przelewamy raz wodą. Odstawiamy do odcieknięcia. W międzyczasie, obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki – duże pieczarki kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony boczek i smażymy, od czasu
Smaczna Stronasmakowała! Jeżeli nie dodacie dyni będzie to klasyczny przepis na carbonarę, tak po prostu 🤤 Prawdziwa carbonara nie zawiera śmietanki! Pamiętajcie o tym 🙌 Składniki na 2 porcje: Makaron spaghetti 2 jajka 100g boczku 150g dyni surowej 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. starego sera (najlepiej parmezanu, ale ja użyłam mozzarelli i też(...)się sprawdził) Pieprz Sól Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę dynię. W miseczce mieszamy 2 jajka, sól, pieprz i starty ser. Łączymy z makaronem (jajka nie mogą się ściąć) oraz podsmażonym boczkiem i dynią
Czarnawisienka