Spaghetti pomidory halloumi i grzanki to jeden z moich ulubionych przepisów na lato. Jest to bardzo prosty pomysł na makaron , a przy tym smaczny i szybki. W przepisie użyłam halloumi ale jeśli nie lubicie tego sera to możecie użyć innego sera jak feta lub zwykłego twarogu. Oczywiście smak dania będzie trochę inny ale idea ta sama czyli tani obiad(...)wrzuć na tą samą patelnię. dodaj pokrojone zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Smaż w dosyć wysokiej temperaturze ale tak aby pomidory wciąż były w całości. Dodaj makaron, usmażony chleb i wymieszaj. Następnie pokrój halloumi na kawałki o grubości 0,5 cm i grilluj lub smaż na złoty kolor. Przełóż spaghetti na talerz, obłóż gorącym halloumi. Smacznego
codojedzeniapokrój w cienkie plasterki. 4. Na patelnię z całymi krewetkami dodaj czosnek i pokrojone krewetki. 5. Po minucie dodaj na patelnię pesto i smaż całość, często mieszając. 6. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 7. Na patelnię wlej wino i poczekaj 2 minuty, aż alkohol odparuje. 8. Dodaj na patelnię ugotowany makaron, dokładnie przemieszaj z krewetkami- rozrzedź sos wodą(...)makaronu jeśli trzeba. 9. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz dodaj natkę pietruszki. Smacznego! Prawns, red pesto and pink wine spaghetti 4 servings Ingredients: 250g tiger prawns 2 tablespoons of olive oil 4 cloves of garlic 2 heaped spoons of red pesto (I gave 4) 300g of spaghetti 150 ml of semi-sweet pink wine salt and pepper
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 300 g makaronu, opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, opakowanie serka mascarpone - 250 g, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz chili cayenne lub świeżo mielony czarny pieprz, łyżka oleju z dodatkiem czosnku, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Na rozgrzanym oleju z masłem(...)się szpinaku i wyparowania nadmiaru wody. Do szpinaku dodaję ser, smażę dalej (na małym ogniu) aż ser całkowicie się rozpuści. Sos doprawiam do smaku i mieszam z wcześniej ugotowanym makaronem
JejKuchniaSycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku. 1,5 szklanki makaronu świderki ½ główki brokułu 200 g wędzonego boczku 2 cebule 5 łyżek zielonego groszku konserwowego 100 g sera feta Sos: 1 łyżka masła 1,5 łyżki mąki ryżowej ok. 3 szklanki mleka(...)łyżki świeżego szczypiorku 1 łyżka koperku 1 łyżka soku z cytryny Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy
VioletoweKucharzeniekuchnią włoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków i wyrazistość potrawy. Potrzebujecie około 20 minut, aby przygotować to danie, i zaledwie kilku, aby pochłonąć je z apetytem. Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu Przepis na 3 porcje Potrzebujemy: 40-50 dkg świeżego szpinaku 1 kostka tofu(dowolne) 100 g pomidorów suszonych (bez oleju(...)oleju) 3-4 ząbki czosnku (w zależności jak bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać) 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej oliwa z oliwek sól pieprz na wierzch: prażone płatki migdałowe Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je chwilkę na oliwie i zaraz dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smażymy do momentu, aż czosnek
Bananowe PoleLekki sos na letnie dni. Do podania z makaronem lub ryżem. Do ryby i drobiu. Lekko pikantny, lekko słodki, lekko kwaśny. Pyszny mocno, a przy tym szybki i prosty w wykonaniu. Dokładnie tak, jak większość z nas lubi – szybko, smacznie i zdrowo. mała puszka, 200 ml mleka kokosowego (u mnie 80% miąższu, 20% wody) jedno mango, bardziej zielone, mniej(...)dusimy. Następnie dodajemy mango, sok z cytryny i przyprawy. Zmniejszamy temperaturę i redukujemy sos, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Sos podałam z duszonym na parze dorszem i makaronem soba. Z podanych składników wyszły mi dwie porcje z 75 g makaronu każda
KucharzycaKolejne, trafne połączenie kuchni polskiej i włoskiej. Delikatny smak botwiny, otulony włoskimi smakami <3 Składniki 500 g makaronu spaghetti 1 pęczek botwinki 1 ząbek czosnku 1 garść orzechów piniowych 40 g startego parmezanu (do pesto) 100 ml oliwy listki majeranku (1 łyżka) parmezan sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Botwinę myjemy (bez buraków), osuszamy i kroimy. Czosnek(...)siekamy. Orzechy prażymy na suchej patelni. Botwinę, ser, czosnek, orzechy, liście majeranku, oliwę, przekładamy do blendera, miksujemy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Podajemy ze startym parmezanem
R'n'G Kitchenjakie mamy teraz. Szpinak można zastąpić rukola, a zamiast pomidorków koktajlowych użyć zwykłych pomidorów. Składniki na 2 duże porcje: 10 oczyszczonych krewetek bez ogonków 200-250 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 100 g świeżego szpinaku 2 garści pomidorków koktajlowych 3 łyżki śmietany/jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku lub dwa małe Sól himalajska(...)pieprz/chilli do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Na rozgrzanej oliwie z oliwek smażymy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wrzucamy oczyszczone krewetki. Gdy zarumienią się na złoty kolor, dodajemy szpinak. Gdy szpinak się skurczy wrzucamy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. Po 3 minutach dodajemy śmietanę lub jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Makaron odecedzamy i mieszamy z sosem
Czarnawisienkapęczek zielonych pędów znalazł swoje zastosowanie w potrawie, która jak nic wpisuje się w pojęcie cucina povera, bo jest sezonowa, prosta i jednocześnie niebanalna. Bon Appetit! Składniki: 500 g makaronu fusilli (świderki) 500 g zielonych szparagów parmezan oliwa do smażenia sól pieprz Pesto bazyliowo-pietruszkowe Składniki: liście bazylii (1 doniczka) liście natki pietruszki (1 mały pęczek) 2 ząbki czosnku(...)Zielonych szparagów nie trzeba obierać:))) Wystarczy odłamać i wyrzucić zdrewniałe końcówki, a resztę pokroić w 2 cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone szparagi około 5 minut. Makaron gotujemy według przepisu z opakowania. Ugotowany i odcedzony makaron mieszamy z podsmażonymi szparagami i przygotowanym pesto. Przyprawiamy solą, pieprzem i tartym parmezanem
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 500 g dowolnego makaronu 500 g truskawek 400 g śmietany 18% 300 g sera białego półtłustego cukier, sól Sposób wykonania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Z truskawek wykrawamy szypułki a następnie miażdżymy je za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodajemy śmietanę i cukier do smaku, mieszamy. Gorący makaron wykładamy na talerze. Posypujemy odrobiną cukry a następnie pokruszonym białym
Qchnia po prostuKuchnia wegetariańska Składniki pęczek białych szparagów drobne różyczki brokuła 3 łyżki masła ząbek czosnku garstka posiekanych ziół : koperku, mięty , natki pietruszki 250 ml kwaśnej śmietany sol pieprz makaron spaghetti ser Dziugas orzeszki piniowe listki ziół do dekoracji Przygotowanie Brokuły i szparagi ugotowałem w osolonej wodzie al`dente. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem posiekany czosnek, zeszkliłem, dodałem zioła. Smażyłem ok. pół(...)minuty. Zdjąłem z ognia i energicznie mieszając połączyłem ze śmietaną. Doprawiłem do smaku. Spaghetti ugotowałem al`dente w osolonej wodzie. Odcedziłem, zachowałem pół szklanki wody z gotowania. Gorący makaron połączyłem z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolałem trochę wody z gotowania makaronu. Posypałem startym serem oraz prażonymi orzeszkami piniowymi i pozostałymi ziołami. Podałem natychmiast
R'n'G Kitchenszybkie danie, tak jak to ja sobie przygotowałem, w ramach szybkiego smutnego jedzenia w pracy jak to się potocznie nazywa, albo bento, jak mówią w stolicy :) Składniki: - grzybki nameko - makaron tagliatelle - liście rzodkiewki - olej - nasiona słonecznika (opcjonalnie) Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Liście rzodkiewki miksujemy z małą ilością oleju. Możemy dodać słonecznika. Grzybki smażymy, dodajemy makaron, chwilę podsmażamy
Kryzysowa Książka KucharskaPrzepis znaleziony w sieci. Idealny dla zapracowanych osób, ponieważ jest bardzo prosty w wykonaniu i szybki, a zarazem niezwykle smaczny. Składniki na farfalle a la caprese (2 porcje): makaron farfalle około 250 g duża cebula ząbek czosnku puszka krojonych pomidorów mozzarella około 300 g pomidorki koktajlowe 6 sztuk sól pieprz oregano parmezan liście bazylii Ugotować makaron w osolonej wodzie(...)patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pomidory. Przyprawić. Wrzucić kawałki mozzarelli i mieszać do rozpuszczenia się sera. Dodać do sosu makaron i dokładnie wymieszać. Całość oprószyć startym parmezanem i liśćmi bazylii
Karola gotujedzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek Składniki: 10 suszonych śliwek (u mnie firmy Helio ) 10 suszonych pomidorów w oleju około 15-20 liści bazylii 1 łyżka płatków migdałów (u mnie firmy Helio(...)jednolitą pastę. Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni. Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera. Smacznego Artykuł Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotuje